Lukas Bezila

FacebookPinterestDelen

Ik ben een trouw- en zakenfotograaf gevestigd in Wenen, Oostenrijk.

Vroeger werkte ik bij een bank, maar in 2013 pakte ik mijn grootste passie – fotografie – op en keek nooit meer achterom. Ik heb een gezin met een vrouw en twee kinderen.

In mijn fotografie zie ik graag levendige ware kleuren, authentieke momenten, geometrie en het leven zo rauw als het is.

Bij het fotograferen van mensen probeer ik een aardige kerel te zijn, hun vertrouwen te winnen en ze voor me open te laten gaan als een pakje vol chips.

Mijn eerste digitale camera was een Nikon D70 en ik bleef bij Nikon tot op de dag van vandaag. Ik vind haarscherpe scherpstelling erg belangrijk en dit is waar Nikon me altijd heeft gesteund.

Op een gegeven moment ben ik overgestapt op de Fuji en Sony systemen. Sony is zeker het overwegen waard, maar ik kan niet bevriend raken met de kleuren en ergonomie.

Zoals ik ooit schreef, sony is een leuke kortlopende zomer affaire, maar Nikon is de dame met wie ik getrouwd ben, die me in goede en slechte tijden houdt.

Ik denk dat het belangrijkste kenmerk van fotografieapparatuur is dat het de visie van de fotograaf niet in de weg staat. Alle laboratoriumtests op scherpte en snelheid zijn waardeloos als ik het moment mis.

Het ergste dat kan gebeuren is wanneer de fotograaf met zijn/haar camera speelt en geen verbinding maakt met de persoon die voor hem/haar staat.

De camera is slechts een middel om mijn visie op papier te krijgen, meer niet.

Camera

Ik fotografeer met twee van de Nikon D750 (N), vanwege de betrouwbare scherpstelling, goede ISO-prestaties, kantelbaar display en lichtgewicht. Ik gebruik een backfocusknop, de scherpstelling is ingesteld op continu en ik beweeg het scherpstelpunt met de joystick over de finder.

Ik vind de concentratie van de scherpstelpunten nogal strak en hoop dat dit in de volgende versie zal verbeteren. Witbalans staat altijd op auto. Ik ben voornamelijk in de handmatige modus (soms gekoppeld aan ISO auto), en schakel over naar diafragmavoorkeuze als ik zeker weet dat er voldoende beschikbaar licht is.

Hoe minder instellingen ik onderweg hoef aan te passen, hoe meer ik me kan concentreren op mijn onderwerp en creativiteit.

Lenzen

Wat lenzen betreft, heb ik de gebruiksstatistieken van het trouwseizoen 2019 in Lightroom gecontroleerd en ontdekte dat 42% van mijn foto’s zijn gemaakt met Sigma 35mm f/ 1.4 Art, 20% Sigma 50mm f/1.4 Kunst, 15% Nikon 24-70mm f/2.8G niet-VR en 15% Nikon 18-35mm f/3.54.5.

Vroeger gebruikte ik Nikon 85mm f/1.8 veel maar dit jaar was de lens goed voor slechts 5% van de foto’s.

Meestal ben ik uitgerust met twee Nikon D750s gekoppeld aan 35mm of 50/85mm lenzen die in een Spider Holster riem hangen.

A) Sigma 35 1.4 Kunst – Evergreen in de tassen van de meeste fotografen. Buitengewone lens voor een vriendelijke prijs. Ik ben van plan om het te vervangen door een Nikon 28mm f/1.4, die ik op verschillende bruiloften heb kunnen testen en me in staat zou stellen om nog dichterbij te komen.

B) Sigma 50mm f/1.4 Kunst – Langzaam vervangen mijn Nikon 85mm f/1.8 voor koppelscheuten. Grote scherpte en bokeh. Een probleem dat ik heb met de Sigma objectieven is dat ondanks dat het uit dezelfde ART serie komt hun glas verschillende kleuren geeft. Als ik bijvoorbeeld met 35mm en 50mm fotografeer, moet ik de witbalans voor elke lens apart aanpassen.

C) Nikon 18-35mm f/3.5-4.5 – Naar mijn mening de meest onderschatte Nikon lens. Met slechts 385g biedt de lens een zeer nuttig brandpuntsbereik. Als ik maar één lens zou kunnen nemen om te reizen, zou dit het zijn. Ik gebruik het voor locatie en alle feestfoto’s en natuurlijk als reislens.

D) Nikon 24-70mm f/2.8 non-VR – Veelzijdigheid en autofocus zijn de belangrijkste voordelen van dit objectief. Ik gebruik het wanneer ik geen idee heb wat er gaat gebeuren en tegelijkertijd werkt het als back-up voor alle andere lenzen.

E) Nikon 85mm f/1.8 – Dit is een geweldige, lichtgewicht lens die ik voornamelijk in de kerk en recepties gebruik als ik een vlieg op de muur wil zijn.

Verlichting/Triggers

Ik heb het Godox-ecosysteem gebruikt de laatste vier jaar. Destijds sta ik started om het te gebruiken, het was het enige bedrijf dat alle verschillende soorten flitsers aanbood om via de radio door slechts één trigger te worden geactiveerd. Het vereenvoudigde mijn flitswerk enorm.

Ik geef altijd de voorkeur aan natuurlijk licht, maar als de kwaliteit slecht is, trek ik graag mijn raam uit de zak.

Voordat ik in detail ga, gebruik ik alle flitsers in handmatige instelling op 1/8 van de macht. De reden is dat dit het maximale vermogen is dat me nog steeds continu-opnamemogelijkheden geeft. Ik gebruik meestal flitsen bij recepties of reportages als mensen in beweging zijn.

Wat ik niet leuk vind, is wanneer ik bijvoorbeeld een uitbarsting van vijf foto’s maak en slechts twee daarvan worden verlicht door de flitser omdat deze niet genoeg tijd had om te recyclen. Dit gebeurt vooral als ik op 1/1 of 1/2 fotografeer. van flitskracht. Hoe hoger het vermogen, hoe langer de recyclingtijd.

F) Godox Xpro trigger stelt me in staat om eenvoudig verschillende groepen flitsers draadloos te bedienen.

In het begin zou het niet triggeren als ik heel dicht bij de flitser was met mijn camera. Later kwam ik erachter dat je kunt kiezen uit twee afstandsbereiken, 0-30m en 1-100m, in het MENU /DIST. Ik heb de mijne ingesteld op 0-30m omdat ik nooit meer dan 30 meter verwijderd ben van mijn flitser. Dit loste het probleem op.

Godox Xpro is veel gemakkelijker te gebruiken als de oudere Godox X1 en een voorkeursoptie als u in het systeem komt.

G) Godox v860II. De toegangspoort tot het Godox-systeem. Verrassend stevig, de mijne viel meerdere keren van een hoogte van 2,5m en werkt nog steeds. De sterke batterij gaat een hele bruiloft mee en is draadloos via radiosignaal verbonden met de Godox Xpro. IMHO de beste hotshoe flash op de markt.

H) Godox V1 is de nieuweling in de familie en heeft het voordeel van een ronde magnetische kop boven de Godox v860II. Bij het projecteren van het flitslicht op een homogene muur ziet het lichtpatroon er beter uit – maar in het gebruik in de echte wereld heb ik niet veel verschil kunnen zien.

Aan de andere kant viel het me op dat de V1 iets minder licht geeft in vergelijking met de v860ii bij het weerkaatsen van de muur. Nog een goed voorbeeld van een product dat er op papier geweldig uitziet, maar in het echte leven niet veel verschil maakt.

I) Godox AD200 – Ik gebruik het uitsluitend met een bollenkop en (J) Walimex pro 109cm reflex paraplu softbox met een diffusieplaat. Het voordeel ten opzichte van de v860 is dat de lichtkop centraal is geplaatst (hotshoe-flitsers zijn als 10-15cm van het midden), de lampkop het licht gelijkmatig verspreidt en hotspots vermijdt en ten slotte zorgt het extra vermogen voor meer flexibiliteit.

De paraplu heeft een vergelijkbare vorm als een lichtstandaard en is goed voor transport. Het kost me precies 42 seconden om de setup te bouwen. Een redder in nood voor groepsfoto’s in de donkere, eerste dans- en donkere kerken.

K) Godox AD600 Pro – Ik gebruik deze grote jongen voor zakelijke portretten en reclameklussen. Ik vind het leuk dat het veel stroom bevat, een stabiele kleurmodus heeft en geen kabels heeft. Ik combineer hem meestal met een Elinchrom Rotalux Deep Octabox 100 cm.

Tassen/Riemen

Mijn rug en ik zijn helemaal verliefd op (L) Spider Holster dual belt. Ik heb Hodfast geprobeerd, maar had een zere rug en ik hou er niet van om aan een riem te worden aangelijnd. Ik fotografeer graag met een kantelbaar display vanaf de grond of boven de hoofden en leg de camera’s neer als ik een pauze heb.

Spider Holster wordt ideaal gebruikt met lichtere opstellingen (2 x Nikon D750s + 35 en 50mm Sigma Art werken prima). Toen ik een Nikon 70-200mm had gemonteerd, had ik het gevoel dat mijn broek op het meest ongepaste moment zou vallen.

Om eerlijk te zijn, het is waarschijnlijk niet zo veilig als andere systemen, maar in de vijf jaar dat ik de riem zwaar gebruik, heb ik mijn camera slechts twee keer laten vallen.

Kortom, het is een geweldig systeem dat altijd zorgt voor grappige ijsbrekers op bruiloften. Vaak Ik heb van de gasten de vraag gekregen: “Heb je dienst, sheriff?”

Hardware en software

Ik ruim mijn foto’s op in Photo Mechanic, pas ze aan in Lightroom en lever via Pixieset.

MISC.

Ik heb meestal een kleine spiegel in mijn tas, die ik gebruik voor reflecties of een dame aanbied om haar make-up aan te passen, en een kleine mat (M) waar een dame op kan zitten.

Ik heb te veel tijd op internet doorgebracht met het onderzoeken van apparatuur om erachter te komen dat de technische specificaties in het echte leven minder nuttig zijn dan ik dacht. Reviewlezen is voor mij een uitstelgedrag dat me wegdrijft van belangrijkere dingen, zoals leren of de klus klaren.

Dus mijn advies: kies een systeem, houd je eraan en besteed meer tijd aanarning en schieten.

www.lukasbezila.com | @lukasbezila.weddings

FacebookPinterestDelen
trouwen
11 tools voor trouwfotografen

Bekijk de 11 essentiële tools en apps die elke trouwfotograaf dit jaar zou moeten gebruiken.

Inclusief tijdelijke kortingen.

Lees hier meer