Manfrotto 055 Statief Review

FacebookPinterestDelen

Als het gaat om camerastatieven, heeft Manfrotto een zekere aantrekkingskracht die fotografen en videografen van over de hele wereld trekt.

Manfrotto-producten zijn niet alleen taai en stevig, ze zijn ook zeer betrouwbaar en kunnen tientallen jaren blijven presteren als ze de juiste zorg krijgen. Het Manfrotto 055 statief is geen uitzondering.

Dit immens populaire statief is meer dan voldoende voor professionele toepassingen en is ook een goede investering voor serieuze amateurs die waarde hechten aan hoogwaardige apparatuur.

Manfrotto_055

Manfrotto 055

Sterk, verstaile statief met snelle power lock poten voor maximale stabiliteit.

Controleer de huidige prijs

Dus iemand die in de markt is voor iets dat rotsvast, betrouwbaar en vrijwel toekomstbestendig is, zou dit op zijn lijst moeten hebben.

Ik heb een paar DSLR statieven, maar de Manfrotto 055 is mijn go to. Ik gebruik het nu al een tijdje en ik kan zeggen dat het iets is waar ik niet zonder zou willen zijn.

In de loop van de tijd ben ik gaan vertrouwen op het vermogen om mijn spullen veilig te houden en ik blijf de kwaliteit waarderen die het bijdraagt aan mijn werk.

Inhoudsopgave

Manfrotto 055 Technische Gegevens

Pros

 • Solide constructie
 • Veelzijdigheid van de middenkolom
 • Laadvermogen
Tegens

 • Gewicht (voor op reis)
 • Komt niet met een balhoofd
 • Materiaal: aluminium / koolstofvezel
 • Gewicht: 2,5 kg (5 lbs) Al / 2,1 kg (4,6 lbs) CF
 • Beensecties: 3 Al / 4 CF
 • Maximumhoogte: 170 cm (70 inch)
 • Gesloten lengte: 24 inch (61 cm) Al / 21 inch (54 cm) CF
 • Gewicht van het veiligheidsvermogen: 9 kg (20 lbs)
 • Beenhoeken: 25°,46°,66°,88°
 • Leg Lock Type: flip lock
Controleer de huidige prijs

Koolstofvezel of aluminium?

statief testen

Testen van de Manfrotto 055 (onder) tegen andere modellen.

Ik heb een gids geschreven over Koolstofvezel vs aluminium statieven in het verleden, dus ik zal hier niet op alle details ingaan, maar hier is een korte samenvatting die betrekking heeft op dit specifieke model:

Als u zich de extra kosten van het Manfrotto 055 (4 beengewricht) Carbon Fiber-model kunt veroorloven, raad ik het ten zeerste aan.

Afgezien van de meer voor de hand liggende gewichts- / sterkteverschillen van koolstofvezel in het algemeen, is er iets aangenamer en tastbaarder in het hanteren van een koolstofvezel statief, met name een zo goed gemaakt als de Manfrotto 055.

Het intrekken van de benen geeft een enorm bevredigende holte *onhandig* geluid dat moeilijk onder woorden te brengen is, maar beschamend leuk om keer op keer te doen – kortom, deze eenvoudige auditieve feedback maakt het een plezier om te gebruiken.

Dan is er het ‘warmere’ gevoel van koolstofvezel om aan te raken, en ten slotte het uiterlijk ervan. Ik geef toe dat al deze dingen relatief klein zijn in het grote schema van een apparaat waarvan het belangrijkste doel is om je camera vast te houden, maar het komt allemaal neer op een aangenamere ervaring.

Als je portemonnee het aankan, geloof me dan – ga koolstofvezel met de Manfrotto 055.

Bouwkwaliteit

Alles op de Manfrotto 055 voelt solide en goed gebouwd aan.

De Manfrotto 055 is verkrijgbaar in aluminium of koolstofvezel, en zoals van het merk mag worden verwacht, hebben beide versies een premium gevoel aan hen.

Deze statieven zijn niet wankel, fragiel of dun, dus ze presteren goed, ongeacht waar ze worden gebruikt.

Vooral de poten van de 055 boezemen veel vertrouwen in, want zelfs de dunste segmenten voelen erg stevig aan.

Als u echter niet helemaal naar boven hoeft te gaan, moet u het onderste gedeelte laten inbergen om ervoor te zorgen dat trillingen tot een minimum worden beperkt.

De Manfrotto 055 wordt niet geleverd met een kop wanneer u hem koopt, maar de 3/8 “schroef op de middelste kolom is universeel en past op vrijwel elke beschikbare kogel en vloeistofkop.

Maat &handling

Manfrotto_055_review

Met de gespreide benen en de middelste kolom op 90 graden is macro- of ’top-down’ fotografie een fluitje van een cent.

Op 5,5 pond (2,5 kg) voor de drie-sectie aluminium 055 en 4,6 pond (2,1 kg) vier-sectie carbon fiber versie, er zijn zeker lichtere reisstatieven beschikbaar … maar aan de andere kant zijn deze statieven niet echt buitengewoon zwaar, noch zijn ze ontworpen voor lichtgewicht reizen.

Bovendien dient het extra gewicht om de stabiliteit te verbeteren zodat u zich geen zorgen hoeft te maken over de ondersteuning – en uw camera – die omvalt bij harde wind.

Ook hebben de Manfrotto 055 statieven behoorlijk wat bereik, uitstrekkend tot een maximale hoogte van 70 inch (170 cm) met alles volledig uitgeschoven.

Ze krimpen ook tot een beheersbare 24 inch (61 cm) voor het aluminium model en 21 inch (54 cm) voor de koolstofvezel wanneer ze zijn opgeborgen.

De Manfrotto 055’s is in staat om veilig 20 (9kg) pond te hijsen, zodat je een zware DSLR met een lange lens kunt monteren zonder dat je je zorgen hoeft te maken dat het statief het begeeft.

Het heeft ook een handige functie waarbij de middelste kolom 90 ° kan worden geplaatst. Dit is erg handig als u top-down opnamen, flat-lays of kleine producten met een macrolens maakt.

De poten van de 055 klikken in vier verschillende hoeken: 25°,46°,66°,88°. Dit maakt het mogelijk om echt lage of unieke uitkijkpunten, krijg betere voet op onstabiele of ongelijke grond of zelfs gewoon om ervoor te zorgen dat het statief niet per ongeluk wordt neergehaald.

Het statief heeft een rubberen omhulsel op twee van zijn poten en deze zorgen voor meer veilige afhandeling.

Ze dienen ook als effectieve buffers tegen kou of hitte, zodat u zich geen zorgen hoeft te maken over het aanraken van bare metal wanneer het statief is blootgesteld aan extreme temperaturen.

Beensloten &gewrichten

Manfrotto_055_review

De beensloten zijn bevredigend dik en gemakkelijk vast te pakken.

De Manfrotto 055 maakt gebruik van flip lock klemmen die als Zware net als de rest van het statief. Dit betekent dat ze goed werk leveren om het statief gepositioneerd te houden, en ook maken ze het inzetten en intrekken van de poten van het statief heel gemakkelijk.

Na verloop van tijd kunnen de klembouten echter losraken en kunnen de benen beginnen te kruipen, maar zolang u ze periodiek aanspant, zou dit geen probleem moeten zijn.

Toch zou het helpen om de juiste grootte sterbit en een driver in je tas te hebben voor het geval dat.

De poten van de Manfrotto 055 zijn goed verfijnd en glijden in en uit zonder te haken. Dit betekent dat de zwaartekracht de benen snel kan strekken wanneer u de sloten loslaat, wat waardevolle seconden kan besparen bij het instellen van uw camera om de juiste foto te maken.

Je kunt de zwaartekracht ook gebruiken om ze in te trekken, maar het is misschien beter om dit voorzichtig te doen, omdat de kracht van de beensecties die op hun plaats slaan, zal bijdragen aan slijtage.

De scharnieren van de 055 zijn behoorlijk stijf als ze nieuw zijn, maar zullen na verloop van tijd losser worden. Tot die tijd zul je wat kracht moeten zetten in het uit elkaar wrikken van de benen. Je kunt de dingen waarschijnlijk versnellen door de benen open en dicht te werken totdat ze vrijer slingeren.

Balhoofd

De Manfrotto 055 wordt niet geleverd met een kop, maar er is er een die er een ten zeerste voor wordt aanbevolen – de Manfrotto XPRO magnesium balkop.

Natuurlijk past zowat elke statiefkop met een 3/8″-schroef, maar de XPRO-kogelkop geeft je een zeer hoog niveau van functionaliteit dat vult het statief perfect aan.

Het wordt geleverd met drie vergrendelingsmechanismen: een kogelslot, een wrijvingsregelschroef voor de kogel en een panvergrendeling waarmee u de kop onafhankelijk kunt draaien.

Deze kenmerken, samen met de polymeerringen, maken de XPRO zeer nauwkeurig en soepel.

Het kan ook behoorlijk wat gewicht kosten – 22 pond (10 kg) en wordt geleverd met een RC2 quick release plate of een Arca Swiss-style quick release.

Het model in deze review is eigenlijk de Manfrotto XPRO 3-Way, een andere uitstekende, betaalbare balkop. Ik geef echter de voorkeur aan de gewone XPRO, omdat zonder de intrekbare hendels de hele statiefeenheid veel gemakkelijker naast andere versnellingen te pakken is.

Waar voor je geld

koolstofvezel manfrotto 055

De koolstofvezel Manfrotto 055 biedt een aangenamere algehele ervaring dan het aluminium model.

Met minder dan $ 200 voor het aluminium model en iets meer dan $ 300 voor de koolstofvezelversie, zal de Manfrotto 055 niet bepaald de bank breken.

Omdat het enkele van de populairste statieven van Manfrotto is, kunt u er zeker van zijn dat u de kwaliteit krijgt waar het merk bekend om staat.

Dus als je al een aanzienlijk bedrag hebt uitgegeven aan hoogwaardige fotografie-uitrusting, wil je een camera-ondersteuning die de moeite waard is om in te investeren.

Ook gezien de lange levensduur dat Manfrotto staat bekend om, je kunt verwachten dat je 055 je lang nadat je je huidige camera’s en lenzen met pensioen hebt gestuurd, blijft bedienen.

Controleer de huidige prijs

Manfrotto 055 Beoordeling | Conclusie

Er zijn een heleboel dingen waar het Manfrotto 055 statief geschikt voor is. Het is geweldig voor studiowerk, het is een uitstekende keuze om buiten te fotograferen en je kunt er zelfs mee reizen als je het niet erg vindt om ermee te sjouwen.

Het is stevig, het is veelzijdig, het is zeer stabiel en wanneer het wordt gebruikt zoals bedoeld, kan het veel waarde toevoegen aan het werk van een fotograaf.

Het doet ook prima werk om dure fotografieapparatuur veilig te houden vanwege de kwaliteit en betrouwbaarheid die erin is ingebouwd.

Als eigenaar van een Manfrotto 055 zie ik mezelf niet snel investeren in een ander statief. Dit komt omdat de 055 en mijn XPRO-balhoofd alles doen wat ik nodig heb en eerlijk gezegd is er gewoon niets anders dat ik liever zou gebruiken.

Ik weet ook dat dit statief met een redelijke hoeveelheid zorg vele, vele jaren zal blijven hangen en net zo nuttig zal zijn als het nu is.

Manfrotto_055

Manfrotto 055

Sterk, verstaile statief met snelle power lock poten voor maximale stabiliteit.

Controleer de huidige prijs

FacebookPinterestDelen