Manfrotto BeFree 2N1 Statief / Monopod Review

Als ik aan Italiaanse producten denk, denk ik vaak aan high-end sportwagens en saus gemengd met koolhydraten. Maar er is nog iets anders dat ook in je opkomt…

Manfrotto, een merk dat bekend staat om high-end camera-uitrusting, en net als al het andere Italiaanse, komt het met een hoge kwaliteit, maar dat gaat vaak gepaard met een high-end prijskaartje.

Om die reden kan ik begrijpen waarom velen misschien aarzelen om een Manfrotto statief aan te schaffen. Je moet echt nadenken over de balans van “je krijgt waar je voor betaalt” en “kan ik dit eigenlijk wel betalen?!” Maar dit is waar je begint te kijken naar zaken als bouwkwaliteit, specificaties en gebruikerservaring. U hoeft zich in ieder geval ook geen zorgen te maken over de onderhoudskosten.

ManfrottoBeFree2N1_1_Hero

Manfrotto BeFree 2N1 Statief/Monopod

Sterk, veilig, duurzaam, lichtgewicht en met een ingebouwde monopod.

Controleer de huidige prijs

Na in mijn tijd veel verschillende reisstatieven te hebben doorlopen, heb ik eindelijk een Manfrotto-statief. Ik heb nu het Manfrotto BeFree 2N1 Aluminium statief – er zijn een paar dingen die ik liever anders had gezien, maar op basis van de vorige heb ik deze als vervanging laten passen.

Maar echt, voor wat het doet, doet het het heel goed en is het een geweldig product. Ik heb hier wel veel vertrouwen in. Lees er dus meer over in mijn Manfrotto BeFree 2N1 statief review hieronder!

Inhoudsopgave

Manfrotto BeFree 2N1 Tripod Technische Gegevens

Manfrotto BeFree 2N1 Aluminium statief

Bekijk meer beoordelingen

Pros

  • Het is gemakkelijk en snel om over te schakelen naar monopod-modus
  • Stijlvol en zeer goed gebouwd
  • Het meegeleverde hoofd is sterk en veilig
  • De maximale hoogte is geweldig
Tegens

  • Voor een reisstatief als het zwaar aanvoelt
  • Zou geweldig zijn als het nog kleiner zou worden ingepakt
  • De kleine tashaak is niet bijzonder praktisch
  • De laagste hoogte kan lager zijn
Belangrijkste specificaties

Gewicht: 1,66 kg (3,6 pond)

Gewicht van het veiligheidsvermogen: 8 kg (17 pond)

Maximale hoogte (met middelste kolom naar beneden): 128 cm (50″)

Maximumhoogte: 151 cm (59,4″)

Min Hoogte: 40 cm (15,7″)

Gesloten lengte: 40 cm (15,7″)

Materiaal: Aluminium

Basis type: 40 mm (1,5″)

Diameter van de basis: 40 mm (1,5″)

Middelste kolom: Snel

Maximale werktemperatuur: 70 C (158 B)

Minimale werktemperatuur: -30 C (-22 B)

Monopod Technische Gegevens

Monopod-payload: 5 kg (11 lbs)

Monopod Max Hoogte: 156 cm (61,4″)

Monopod Gewicht: 0,75 kg (1,6 pond)

Leg Specificaties

Beensecties: 4

Been Type: Ongetrouwd

Beenhoeken: 22°, 54°, 89°

Leg Lock Type: Flip Lock

Poten Buis Diameter: 12 / 15,5 / 19 / 22,5 mm (0,47″ / 0,61″/ 0,74″ / 0,88″)

Ball Head Technische Gegevens

Plaat Type: 200PL Pro

Bovenste bijlage: 1/4″ schroef

Snelle release: Ja

Bovenste schijf diameter: 40 mm (1,5″)

Hoofd type: Balhoofd

Balvergrendeling: Ja

Onafhankelijk panslot: Ja

Pan slepen: GEEN

Panoramische rotatie: 360

Controleer de huidige prijs

Het Manfrotto BeFree 2N1 Aluminium statief is een stijlvol zwart-wit aluminium reisstatief. Ontworpen en geproduceerd in Italië, is het klaar om in je tas te gooien en de wereld met je te zien.

Het is uitgerust met een ballenkop met hun 200PL PRO-plaat en gecombineerd met hun QPL-reishendel. Een van de poten kan eenvoudig worden losgemaakt en verbonden met de middelste kolom en de balkop om een Monopod te vormen.

Is het de beste monopod die geld kan kopen? Waarschijnlijk niet, maar het is zeker een handige ingebouwde functie als u niet het volledige camerastatief nodig hebt en alleen mobiele stabiliteit nodig hebt!

U kunt comfortabel tot 8 kg bevestigen in statiefmodus en tot 5 kg wanneer u deze instelt als monopod. Er is een klein haakje aan de zijkant bevestigd om een tas op te hangen voor extra stabiliteit bij winderiger weer, maar ik vond die haak relatief nutteloos met de meeste tassen die ik heb. De bandjes die erop zaten grepen niet goed.

U vindt er ook een Easy Link-connector ingebouwd op het statief waarmee u een aantal extra accessoires kunt aansluiten, zoals externe monitoren, lampen of om uw camera lager op de grond te krijgen met een andere arm bevestigd.

Bouwkwaliteit

Manfrotto BeFree 2N1 Aluminium statief

Manfrotto is een merk dat je mag verwachten van een geweldige bouwkwaliteit en vakmanschap.

Als premium en bekend merk zou je een geweldige bouwkwaliteit en vakmanschap verwachten. Als Italiaan zou ik ook een niveau van hoge normen, passie en trots verwachten. Dat is zeker het geval voor dit model.

In hun assortiment bevinden zich de Manfrotto BeFree-serie statieven – dit voorbeeld is een 2N1-model, wat betekent dat het een ingebouwde monopod-mogelijkheid.

[👍🏼  Related: How to use a monopod | Carbon Fiber vs Aluminum Tripod Guide]

Deze is gemaakt van lichtgewicht aluminium, voorzien van gladde kunststof schakelaars en wijzerplaten, en voorzien van een stevige bescheiden balkop.

Het voelt solide aan en het voelt niet goedkoop aan. Het voelt niet dun of onhandig. Het voelt precies. Ik kan me niet voorstellen hoe goed hun duurdere producten zijn gebouwd als deze zich zo voelt. Ik heb door de jaren heen andere Manfrotto-producten gebruikt en ik moet zeggen dat dat ook voor die producten het geval is.

De meegeleverde Advanced 494 aluminium center balkop is niet ingewikkeld – het is een vrij eenvoudige set-up en het voelt behoorlijk solide aan.

Het doet alles wat je nodig hebt, niets meer en niets minder. Als u meer nodig hebt dan de standaard verwachte functies, kunt u deze vervangen door een andere statiefkop in hun line-up.

Manfrotto BeFree 2N1 Aluminium statief

Alles is er met een reden en zeer goed ontworpen.

Maat &handling

Manfrotto BeFree 2N1 Aluminium statief

Manfrotto BeFree 2N1 Aluminium statief in monopod modus | Voor de context ben ik 172cm lang

Simpel gezegd is het nogal de gemiddelde maat voor een opklapbaar reisstatief. Wanneer het volledig is ingepakt, is het 40 cm lang, maar dik van formaat. Er is veel verspilde ruimte in het midden, wat een beetje jammer is, vooral met nieuwere producten zoals de Peak Design Travel Tripod die goed werk leveren bij het minimaliseren van deze ruimte.

Het wordt geleverd met een kleine tas die er vrij goed in past en redelijk licht is, om geen gewicht meer toe te voegen aan het totale Manfrotto BeFree 2N1 Aluminium statiefpakket.

Over gewicht gesproken, voor een reisstatief is het echter niet de lichtste die beschikbaar is. Met een gewicht van 1,66 kg (3,6 lbs) moet u er rekening mee houden bij het inpakken of sjouwen tijdens de lange dagen van avontuur.

Volledig uitgeschoven zal het Manfrotto BeFree 2N1 Aluminium statief 151cm (59,4″) bereiken of als je de middelste kolom niet optilt heb je een maximale hoogte van 128cm (50″). Dit zou in de meeste gevallen hoog genoeg moeten zijn voor wat iemand nodig zou moeten hebben.

De laagste hoogte wordt bepaald door de lengte van de middelste kolom, en die ligt op 40 cm (15,7″). De middelste kolom is stijf en stevig, de draaiknop is groot en gemakkelijk vast te pakken en aan te spannen. Het is echt een goed gebouwd pakket.

Het losmaken van de monopod-poot is een relatief naadloze ervaring. Het is niet onhandig, maar er zijn een paar stappen bij betrokken.

Manfrotto BeFree 2N1 Aluminium statief

Het transformeren van de BeFree 2N1 in een monopod is niet moeilijk – er zijn slechts een paar stappen bij betrokken.

Eenmaal losgekoppeld en verbonden met de middelste kolom, heb je een monopod die kan uitschuiven tot een maximum van 156 cm (61,4 “) en met een gewicht van slechts 750 g (1,6 lbs).

Klaar om hem te laden met maximaal 5 kg uitrusting, je hebt je mobiele stabiliteit wanneer je je statief inpakt. Geen behoefte aan twee verschillende producten!

Beensloten &gewrichten

Manfrotto BeFree 2N1 Aluminium statief

De vergrendelingen op de poten van het Manfrotto BeFree 2N1 Aluminium statief zijn groot en gemakkelijk te gebruiken. Even snel vegen en de benen glijden erdoorheen. Ze zijn vrij eenvoudig omdat het niet op wrijving is gebaseerd. Als de vergrendeling gesloten is blijven de poten zitten, als de vergrendeling open is zullen de poten bewegen.

Ik heb ontdekt dat de twist action-acties een fout hebben, in die zin dat als je ze niet voldoende aanspant, je potentiële beweging hebt. Ik heb ook gemerkt dat als je ze constant te veel aanspant, ze later moeilijker te gebruiken zijn. Bij het zeggen van dit echter, als twist action is meer jouw ding, een Manfrotto statief is een prima optie.

De poten hebben drie ingebouwde vaste hoeken die op hun plaats klikken om het stabiel en gemakkelijk in te stellen te maken. Je kunt het statief natuurlijk instellen op elke hoek die je nodig hebt – met de snelsluitingen kun je het met slechts een vrije hand aanpassen.

Er is een mooie hoeveelheid weerstand in de benen om het sterk en doelgericht te laten aanvoelen, alsof het niet onverwacht zou verschuiven, waardoor je het vertrouwen en de stabiliteit krijgt die je nodig hebt tijdens het gebruik.

Manfrotto BeFree 2N1 Aluminium statief

Het is eenvoudig – als de vergrendeling gesloten is, blijven de benen zitten, als de vergrendeling open is, zullen de benen bewegen!

Balhoofd

De Manfrotto BeFree 2N1 Aluminium statiefkogelkop

Manfrotto Advanced 494 Aluminium Center Ball Head met de 200PL PRO plaat

Standaard uitgerust op het Manfrotto BeFree 2N1 Aluminium statief is de Manfrotto Advanced 494 Aluminium Center Ball Head. Het is een kleine, sterke en intuïtieve statiefkop die eenvoudige beweging en verstelbaarheid mogelijk maakt om u te helpen de hoek en opname te krijgen die u zoekt.

De balkop bevat 3 verschillende besturingsmodi. Je vindt er een grote hoofdknop om het hoofdbalgedeelte te verplaatsen, die ook een geïntegreerde wrijvingsknop bevat die de spanning van de bal aanpast.

Hiermee kunt u aanpassen hoe soepel of stevig de bal beweegt terwijl hij onder verschillende belastingen staat. Je vindt er ook een onafhankelijke panoramische knop die de horizon vlak houdt en de camera horizontaal laat draaien zonder dat je horizon inconsistent is.

De kop bevat de Manfrotto 200PL PRO plaat die volledig compatibel is met veel verschillende koppen, waaronder de Manfrotto RC2 en Arca-swiss stijl koppen. Als je deze plaat aan je camera vast laat zitten, kun je naadloos alle verschillende Manfrotto-koppen en bijna alle statiefkoppen met de Arca-achtige opzetstukken gebruiken.

Waar voor je geld

Om bot te zijn, het Manfrotto BeFree 2N1 Aluminium statief heeft een hoger prijsspectrum dan veel andere vergelijkbare reisstatiefopties die er zijn. Met vergelijkbaar bedoel ik de functies en ik heb het niet over bouwkwaliteit.

Er zijn een verscheidenheid aan goedkopere statieven van andere merken beschikbaar met vergelijkbare specificaties, zoals de Manfrotto BeFree 2N1, maar of ze hetzelfde kwaliteitsniveau hebben, is twijfelachtig.

Dit statief voelt alsof het veel zou overleven en ik zou niet verwachten dat het snel zou falen, maar ik denk dat dat afhangt van hoe hard je het leven geeft!

Met mij zeg ik dat het een leven lang meegaat. In vergelijking met het aantal goedkopere statieven dat ik heb gehad, moet ik toegeven dat dit heel goed en solide gebouwd aanvoelt.

Controleer de huidige prijs

Manfrotto BeFree 2n1 Statief Review | Conclusie

Manfrotto BeFree 2N1 Aluminium statief

Statieven zijn een van de meest uiteenlopende accessoires die je in de fotografiewereld kunt vinden. Ze zijn er in een enorme verscheidenheid aan verschillende builds en maten. Van ministatieven tot telefoonstatieven, helemaal tot de full-size koolstofvezel statieven die zijn gebouwd om de grootste opstellingen te bevatten.

Ze zijn beschikbaar voor elke fotograaf met elk budget. Degenen die gewoon hun gelukkige kleine punt willen monteren en fotograferen om een groepsfoto te maken, naar de casual fotograaf die op vakantie gaat, naar de fulltime professional met overvloedige hoeveelheden camera-uitrusting.

Wat ik in mijn tijd heb ontdekt, is dat je vaker wel dan niet krijgt waar je voor betaalt. Als voorbeeld, toen ik begon, had ik een $ 15 hand-me-down statief dat prima werkte, totdat een been eraf knapte. Daarna had ik niet veel geld en ging ik naar eBay voor een vervanging.

Dat werkte goed totdat de benen naar binnen kwamen vast te zitten en ik het niet meer kon inpakken. Toen leerde ik dat merken met een reputatie- en kwaliteitscontrole in het spel kwamen.

Fast forward een aantal jaren en een paar andere wisselende ervaringen achter me, dit Manfrotto BeFree 2N1 Aluminium statief doet wat je zou verwachten, en doet het goed.

Aan het einde van de dag moet een statief realistisch gezien gewoon stabiel en stevig zijn. Maar wanneer het dat kan doen en je bij elke aanpassing het volste vertrouwen geeft, is dat de extra dollars waard. Ik kan het me misschien niet veroorloven om een Italiaanse sportwagen te bezitten, maar ik kan wel een Italiaans statief beheren!

ManfrottoBeFree2N1_1_Hero

Manfrotto BeFree 2N1 Statief/Monopod

Sterk, veilig, duurzaam, lichtgewicht en met een ingebouwde monopod.

Controleer de huidige prijs