Marc Rovira

Hallo! Ik ben Marc Rovira, de fotograaf achter Blanc Mate. Ik heb me altijd aangetrokken gevoeld tot de digitale wereld. Ik ben geboren in de jaren 90 en sinds ik klein was, wist ik dat toen ik opgroeide, ik wilde leven van iets dat verband hield met de audiovisuele industrie.

Op 18-jarige leeftijd ging ik naar de universiteit met de bedoeling om alles te leren in de audiovisuele en multimedia-graad, waar ik me aanmeldde. Wat had ik het mis… Ik heb een paar basissen geleerd, maar vandaag definieer ik mezelf als een autodidactische fotograaf. YouTube, workshops en mijn grootste fouten zijn de beste leraren die ik ooit heb gehad.

Na veel rond te zijn geweest en bijna elke specialiteit in fotografie te hebben geprobeerd, zag ik dat bruiloften me iets gaven dat al het andere niet deed. Noem het de adrenaline van de rush, de verantwoordelijkheid om HET moment vast te leggen, ik ervaar al die druk als een uitdaging waardoor ik veel plezier beleef aan mijn werk.

Het kostte me tijd om de natuurlijke stijl te ontwikkelen die ik vandaag heb. Ik probeer de dag te documenteren alsof ik gewoon een andere gast ben. Zonder momenten te knippen of iets voor te bereiden. Als het bewerkingstijd is, probeer ik de foto met een goed niveau van verzadiging en contrast achter te laten. Ik hou er niet van om de greens te desatureren of de tonen te veel te veranderen. Over het algemeen houd ik het bij huidtinten als leidraad om te zien of de bewerking goed is.

Mijn eerste camera was een Sony Alpha, maar tijdens Uni ben ik overgestapt naar Canon (5D Mark II). Een paar jaar geleden probeerde ik terug te gaan naar Sony met de Sony A7 III, maar was niet overtuigd door de knop en menu-indeling. Wat mij overtuigde was het spiegelsysteem zelf. Dus toen de Canon EOS R uitkwam, heb ik niet geaarzeld en ervoor gegaan.

Dit is momenteel mijn hoofdcamera en ik vul hem aan met de Canon 5D Mark III. Het is al wat oud, maar het houdt nog steeds stand. Mijn idee was om hem dit jaar te vervangen door de nieuwe R6, maar nu de pandemie stopt en de rapportage/inkomsten remmen, denk ik dat ik zal wachten. Het zijn twee camera’s die elkaar heel goed aanvullen.

Camera

Canon EOS R – Mijn belangrijkste werkpaard. Geweldige functies, effen kleuren en een zeer consistent scherpstelsysteem.

Canon 5D Mark III – De back-up body. Zo goed gemaakt, behoorlijk fatsoenlijke beeldkwaliteit hoewel is niet hetzelfde als de R of de 5D Mark IV. Gebouwd als een tank, enkele van de enige functies die ik nog mis in de spiegelloze wereld.

Canon 5D MarkII – Terug in de tijd was het mijn eerste professionele camera. Ik zal dit lichaam nooit verkopen omdat ik er een speciale band mee heb. Het werkt nog steeds, maar ik gebruik het zelden.

Lenzen

Canon 35mm f/1.4L – Geweldige kwaliteit en veelzijdige lens. Enige tijd geleden kon ik er 90% van een bruiloft mee doen. Nu waardeer ik het gebruik van de 35 met andere lenzen.

Canon 100mm f/2.8L – Eigenlijk voor de ceremonietijd en wat close-ups. Ik weet dat de meeste fotografen zeggen dat de combo 35-85 een mooie keuze is, maar voor mij liet de 85 wat ruimte over die ik niet mis met de 100.

Canon 17-40mm f/4L – Voor een paar groepsshoots of locatiefoto’s. Deze lens gebruik ik ook op de dansvloer.

Canon 24-70mm f/2.8L – De back-uplens. Als er ooit iets gebeurt met de 35 of de 100, weet ik dat ik hierop kan vertrouwen.

Canon 40mm f/2.8 – Niet voor bruiloften maar leuk om te gebruiken vanwege het kleine formaat. Ik noem hem de vakantielens.

Canon 24mm TS f/3.5L – Wordt gebruikt voor architectuur en bruiloften als er tijd voor is, omdat het een langzame lens is om te gebruiken. Maar de scherpte en de kleuren zijn prachtig als je eenmaal de foto hebt!

Verlichting/Triggers

Godox AD200 – In het begin gebruikte ik dit licht alleen voor mijn architecturale werken, maar uiteindelijk vind ik het ook zeer veelzijdig voor een bruiloft. Gekoppeld aan de XproC is een killer combo. Je kunt dit licht plaatsen waar je wilt en het zal je niet in de steek laten. Veel kracht, klein en lichtgewicht” gezien de functies. Ook het Godox-batterijsysteem is een genot.

Godox V1 – Ik was niet overtuigd om mijn oude maar vertrouwde Metzz flash op te geven voor deze. Maar toen ik het eenmaal probeerde, keek ik nooit meer achterom! Gemonteerd op de Mark III is het niet veel, gewoon weer een speedlight. Maar als ik dit in de EOS R stop, heb ik genoeg controle. Het is snel te navigeren, praktisch en zeer betrouwbaar. Ik hou van de spreiding van het licht van de ronde kop.

Godox XproC – Deze trigger is een must voor elke Godox-eigenaar. Eenvoudig te gebruiken en te navigeren. Stel het één keer in en vergeet het. Moet je de kracht van de AD200 veranderen dat deze op 15 meter afstand ligt? Pak de camera, druk op een paar knoppen in de Xpro en dat is alles, klaar! Een must voor het OCF in de ceremonie of op de dansvloer.

Tassen/Riemen

Ik heb zo’n acht of negen jaar geleden een Lowepro tas gekocht. Het leeft en werkt nog steeds, maar ik weet niet precies welk model het is. Ik veronderstel dat het equivalent tegenwoordig de Lowepro ProTactic 350 AW II.

Statieven

Manfrotto 055 + 410 hoofd – Niet voor bruiloften, maar het is een solide statief om op te vertrouwen. Ik gebruik dit in principe voor mijn product of architectonisch werk.

Hardware en software

Het begint allemaal met ruimen in Photo Mechanic. Ik weet dat ik dit ook in Lightroom zou kunnen doen, maar ik vind Photo Mechanic zo praktisch.

Dan gebruik ik Lightroom voor 90% van mijn bewerkingsproces. In de loop der jaren heb ik mijn eigen presets ontwikkeld die voor mij en mijn opnamestijl werken. Ze zijn niet perfect, ik weet het, maar het past bij mijn opnamestijl en combineert zo goed met de licht overbelichte foto’s die ik maak.

Zodra ik mijn Jpegs van Lightroom heb, eindig ik met de laatste 10% van mijn workflow in Alien Skin / Exposure. JPEGmini is de laatste stap voordat de foto’s aan de klant worden geleverd.

MISC.

Een heleboel batterijen en dezelfde hoeveelheid Sandisk SD-kaarten. Toshiba en WD Harde schijf voor opslag zodra de klus is geklaard.

Laatste woord

Kies, probeer en bewaar wat voor jou werkt. Zo simpel is het. Wat voor anderen werkt, hoeft niet in jouw creatieve proces te passen. Evalueer alles.

Praat met iedereen. Zelfs als je op een congres of op een bruiloft bent, weet je nooit of je iemand zult ontmoeten die je volgende grootste vriend in deze sector zou kunnen zijn. Of misschien zullen sommigen later om uw diensten vragen. Wees geen extravert, maar houd je naam bij tussen mensen.

Dit is een bedrijf. Ik kom uit de tak van fotografen die fotografie als kunst ziet. Ja dat is zo. Maar als je wilt overleven, moet je gaan denken in sales, business management en in investment terms.

Wat me bij het volgende punt brengt – diversifiëren. Vertrouw niet alleen op een of twee soorten fotografische diensten. Als de ene faalt vanwege een pandemie, ben je verkocht aan de andere. En het halveren van het inkomen is geen goed plan. Houd er rekening mee dat je een passief inkomen ontwikkelt dat kan helpen, of misschien een aantal kleine baantjes die je niet veel tijd / moeite kosten, maar in de loop van de tijd bij een klant kunnen terugkeren.

Geniet van het menselijke deel van ons werk en lever de service die u zou willen ontvangen. Denk op de lange termijn en tevreden klanten komen!

www.blancmate.com | @blancmatefoto

trouwen

11 tools voor trouwfotografen

Bekijk de 11 essentiële tools en apps die elke trouwfotograaf dit jaar zou moeten gebruiken.

Inclusief tijdelijke kortingen.

Lees hier meer