Zwart-wit fotografie tips, stijlen en voorbeelden

Leren hoe je zwart-witfotografie kunt fotograferen en bewerken is een essentiële vaardigheid voor fotografen.

Een zwart-witfoto is een monochrome foto – d.w.z. een afbeelding waarvan alle kleuren zijn verwijderd. Dit kan via digitale montage, de selectie van film of door het gebruik van een specifieke camera.

Zwart-witfotografie gebruikt verschillende grijstinten, variërend van wit tot zwart.

Door de afleiding van kleur te verwijderen, worden ZWART-WITfoto’s vereenvoudigd, wat kan resulteren in iets krachtigers en aantrekkelijkers.

Geweldige zwart-witfotografie vertelt een verhaal, belicht een onderwerp en onthult ware menselijke emoties.

In deze gids beantwoorden we alle belangrijke vragen over het onderwerp en nemen we enkele voorbeelden op van zwart-wit portretfotografie, landschapsfotografie en straatfotografie voor uw inspiratie.

Laten we erin duiken en meer te weten komen over dit klassieke medium.

Inhoudsopgave

Wat heb je nodig voor zwart-witfotografie?

monochrome-camera's

Leica Monochrom en andere uitrusting van Phil Penman

Apparatuur voor zwart-wit fotografie verschilt niet zoveel van kleurenfotografie.

Het hoeft niet specialistisch te zijn (tenzij je dat wilt!) en zelfs een basisopstelling met minimale uitrusting is voldoende om je op weg te helpen.

1. Camera

De voor de hand liggende plek om te beginnen! Vrijwel elke camera zal het doen, omdat de overgrote meerderheid van de zwart-witfoto’s in kleur wordt vastgelegd en tijdens het bewerkingsproces wordt geconverteerd naar zwart-wit (meer hierover hieronder).

Een filmcamera of zelfs je smartphone doet het uitstekend.

Net als smartphones kun je met sommige DSLR- en spiegelloze camera’s in zwart-wit fotograferen terwijl je je foto’s maakt.

Als u echter JPEG’s fotografeert in tegenstelling tot Raw-bestanden, brengt dit enkele nadelen met zich mee.

Door ervoor te kiezen om zwart-wit te fotograferen op het moment dat je op de sluiterknop drukt, kun je later niet van gedachten veranderen. Aan de andere kant kunt u kleurenafbeeldingen altijd converteren naar zwart-wit.

Raw-bestanden bevatten veel meer kleurinformatie dan JPEG’s, dus ongeacht of u uw camera instelt om in zwart-wit of kleur te fotograferen, het Raw-bestand biedt u veel meer flexibiliteit wanneer u uw foto’s gaat bewerken.

U kunt de kleurtemperatuur en tint wijzigen en u kunt ook meer informatie ophalen uit de donkerste schaduwen en helderste hooglichten.

Omdat er meer kleurinformatie in een Raw-bestand zit, hebt u meer controle over de verschillende tonen in uw foto wanneer u deze naar zwart-wit wilt converteren.

Als u uw camera vertelt om in zwart-wit te fotograferen, maar u maakt Raw-bestanden, zult u merken dat ditt die Raw-bestanden zijn eigenlijk kleurenfoto’s wanneer u ze later komt bewerken.

(Het is alleen de JPEG-voorvertoning die in de camera is gemaakt en die zwart-wit is.)

Je zou dan kunnen denken dat het zinloos is om je camera te vertellen om in zwart-wit te fotograferen tijdens het vastleggen van Raw-bestanden, maar sommige fotografen vinden het handig om deze zwart-witvoorbeelden te zien terwijl ze fotograferen om hen een idee te geven van wat er mogelijk is bij het bewerken en hen te helpen denken en zien in monochroom of grijstinten.

Er zijn een paar (dure!) digitale camera’s beschikbaar om te kopen die speciaal zijn gebouwd om zwart-witbeelden vast te leggen en afhankelijk van het model kun je zelfs je camera laten converteren om alleen zwart-wit te fotograferen.

Dit vereist een complex proces waarbij een flinterdun filter voor de sensor wordt verwijderd.

Zwart-witcamera’s hebben de neiging om foto’s te maken die iets scherper zijn en soms meer tooninformatie kunnen vastleggen. Alleen een ervaren fotograaf zal echter in staat zijn om het verschil te zien!

2. Software bewerken

Als u in kleur fotografeert, kunt u uw afbeeldingen converteren naar zwart-wit met behulp van fotobewerkingssoftware. (Als u besluit om in Raw te fotograferen, is het de moeite waard om van tevoren te controleren of uw software de bestanden kan bewerken.)

Er is een schat aan opties beschikbaar, variërend van gratis software zoals RawTherapee en Darktable, tot krachtige, betaalde pakketten zoals Lightroom en Luminar.

Wat u ook kiest, de software heeft de mogelijkheid om een foto naar zwart-wit te converteren.

Veel apps geven u een specifieke set besturingselementen over de verschillende kleuren in de oorspronkelijke afbeelding die kunnen worden aangepast om verschillende tinten te maken in de uiteindelijke zwart-witfoto.

Er is heel weinig software die specifiek is ontworpen voor het maken van zwart-witfotografie van kleurbestanden, maar Silver Efex Pro 2 – onderdeel van de NIK Collection (recensie) – komt in de buurt en geeft je veel controle.

3. Zwart-wit film

Zwart-witfilm heeft een rijke traditie die teruggaat tot de oorsprong van de fotografie. Natuurlijk kunt u kleurenfilm opnemen, scannen en converteren naar zwart-wit, maar u zou filmvoorraden missen die speciaal voor dit doel zijn gemaakt.

Bovendien is zwart-witfilm gemakkelijker thuis te verwerken, waardoor er minder chemicaliën en een veel eenvoudiger proces nodig zijn.

Voorbeelden van populaire 35mm zwart-wit filmvoorraden zijn Ilford Hp5, Ilford Delta 3200, Kodak P3200 TMAC en Fuji Neopan ACROS 100.

4. Filters

Gekleurde filters die aan de voorkant van uw lens worden bevestigd, kunnen van invloed zijn op de manier waarop kleuren worden waargenomen door zwart-witfilm.

Ze zijn minder nuttig bij het digitaal fotograferen, omdat vergelijkbare effecten vaak kunnen worden bereikt tijdens het bewerken en eenmaal toegevoegd, kunnen de effecten van een filter niet worden verwijderd.

Wanneer moet je zwart-witfoto’s maken?

Veel fotografen merken dat ze zwart-witfotografie fotograferen als een bewuste keuze, zelfs als wat ze op dat moment vastleggen in kleur is.

Er zijn verschillende redenen om deze beslissing te nemen – hier zijn er een paar.

1. Wanneer je afstand wilt creëren tussen je foto en de werkelijkheid

Zwart-wit straatfotografie

© Andy Dag

Zwart-wit fotografie heeft een bepaalde impact die anders is dan kleurenfotografie.

Een reden hiervoor is dat het zo’n lange erfenis heeft, waardoor de meeste mensen zwart-witfotografie associëren met beelden die van historisch belang zijn, of misschien met een fotojournalistieke rand.

Een andere belangrijke factor is dat in plaats van ons een hyperrealistische weergave van de werkelijkheid te presenteren, zwart-witfotografie een extra laag van onwerkelijkheid creëert, waardoor meer aandacht wordt gevestigd op het proces van fotografie zelf als medium en alle complexiteiten die daarmee gepaard gaan.

Zwart-witfotografie plaatst een beetje extra afstand tussen ons en wat er wordt afgebeeld, waardoor we vaak meer reflectief en doordacht kunnen zijn in ons begrip van wat een beeld probeert over te brengen.

Een foto reduceert een scène al tot zijn visuele vorm, en zwart-wit duwt dit nog verder door kleur weg te halen en, volgens sommigen, een voorstelling te maken die nog zuiverder is.

Fotograferen in zwart-wit is om deze reden vooral populair voor straatfotografie.

2. Als er een afleidende kleur is

Rotsklimmer in kleur vs zwart-wit

© Andy Dag

Hoewel we graag mooi licht en opvallende kleuren vastleggen, is dit niet altijd mogelijk, en soms kan kleur een afleiding zijn, waardoor de focus van ons onderwerp wordt weggenomen.

Fotograferen in black and white vermijdt dit, omdat het een groter gevoel van eenheid geeft aan het hele beeld.

Alle tonen werken samen binnen het kader met zwart-witfotografie, in plaats van dat een deel van de foto schreeuwt om aandacht omdat de kleur niet op zijn plaats is.

De kleuren die je als fotograaf tegenkomt zijn niet altijd complementair en het overschakelen naar zwart en wit kan een kans zijn om verschillende tinten te gebruiken die in plaats daarvan met elkaar werken.

3. Bij het fotograferen op zeer hoge ISO’s

Symmetrische architectuur in z&w

Andy Dag

Fotograferen met zeer hoge ISO instellingen kan veel digitale ruis in je beelden brengen en dit kan soms vreemde dingen doen.

Vaak hebben afbeeldingen met een hoge ISO enigszins vreemde kleuren die modderig of net iets verkeerd kunnen aanvoelen. Bovendien krijg je misschien een aantal willekeurige pixels die gewoon de verkeerde kleur hebben waar de sensor van de camera gewoon in de war is geraakt.

Het omzetten van een hoge ISO-afbeelding naar zwart-wit kan deze problemen oplossen en kan er ook voor zorgen dat een afbeelding er korrelig uitziet in plaats van luidruchtig.

Grain wordt geassocieerd met filmfotografie bij het fotograferen in donkere omstandigheden en het kan een beeld een vintage look en feel geven.

Converteren naar zwart-wit en het aanboren van deze vintage esthetiek kan behoorlijk vergevingsgezind zijn wanneer uw beeldkwaliteit lijdt als gevolg van het feit dat er niet genoeg licht is.

4. Wanneer textuur belangrijker is dan kleur

Wolkenkrabbers en beton

Andy Dag

Als een foto een combinatie is van prachtige texturen, misschien benadrukt door het spel van licht dat eroverheen valt, kunnen kleuren eigenlijk een afleiding zijn.

Converteren naar zwart-wit geeft je de mogelijkheid om die texturen te omarmen en ze een prominente functie in een foto te maken.

Het wegnemen van de kleur brengt ze naar voren en geeft de kijker een meer viscerale ervaring van een beeld.

5. Wanneer geometrie belangrijker is dan kleur

Licht dat weerkaatst op koepeldak

© Andy Dag

Foto’s die compositorisch sterk zijn, hebben vaak opvallende geometrische vormen die met elkaar in balans zijn.

Soms kan kleur deze geometrische vormen verstoren, hun zuiverheid ondermijnen en verzwakken hoe goed een foto samenkomt.

Het menselijk oog heeft de neiging om te genieten van minimalisme en eenvoud. Het verwijderen van kleur en al zijn complexiteiten kan afbeeldingen reduceren tot hun samengestelde delen, waardoor eenvoudigere, meer bevredigende foto’s worden gemaakt.

Bij straatfotografie waar vaak veel visuele afleiding is, kan deze techniek bijzonder nuttig zijn.

5 tips voor geweldige zwart-witfotografie

Hoe maak je zwart-witfoto’s? Wat maakt goed zwart-wit fotografie?

Hier zijn 5 tips om je volgende monochrome foto echt naar de kijker te laten reiken en ze naar binnen te trekken.

1. Fotografeer met zwart-wit in gedachten

Twee onderwerpen die met schaduwen door een deuropening lopen

© Marco Chiles

Met ervaring kom je erachter wanneer wat je fotografeert het beste werkt in zwart-wit.

Goede fotografen zijn vaak in staat om over te schakelen naar een monochrome mindset, waarbij ze wat ze zien bijna omzetten in zwart-wit voordat ze zelfs de camera naar hun oog brengen.

Als je die ervaring nog steeds aan het opbouwen bent, probeer dan opzettelijk te fotograferen in de wetenschap dat de resulterende beelden in zwart-wit zullen zijn.

Probeer uw camera over te schakelen naar zwart-wit, zodat de beelden die u op de achterkant van uw camera ziet (en in uw EVF als u een spiegelloze camera gebruikt) al zijn geconverteerd.

Als u Raw fotografeert, legt u nog steeds alle kleurinformatie vast; het is gewoon zo dat wat je ziet terwijl je fotografeert in zwart-wit is.

Sommige afbeeldingen werken gewoon beter in zwart-wit, maar onthoud dat het maken van een foto zwart-wit niet automatisch van een slechte foto in een goede foto verandert.

De beste zwart-witfotografie is niet voor niets zwart-wit, en het vinden van goede redenen om in zwart-wit te fotograferen gaat over oefening en ervaring.

2. Begrijp schaduw

Vrouwelijk onderwerp tegen hoog contrasterende schaduwen

© Fernando Rodrigues

Alle fotografie brengt de balans tussen licht en donker over, maar dit samenspel werkt iets anders wanneer kleur wordt weggehaald.

Schaduwen kunnen veel meer gewicht dragen in zwart-witafbeeldingen, waardoor hun eigen geometrische vormen ontstaan terwijl ze samenklonteren en dichter bij volledige duisternis komen.

Deze schaduwen helpen om een beeld zijn stu te gevencture, bijna als mortel die de gebieden van helderheid aan elkaar binden en ze hun vorm geven.

In je compositie lijkt het misschien secundair, maar schaduw is wat alle delen van je afbeelding samenbrengt.

3. Begrijp contrast

Witte lucht met moderne architectonische elementen

© Luca Bravo

Contrast gaat niet alleen over hoe helder het helderste deel van een afbeelding is in vergelijking met de duisternis; het gaat erom hoe deze uitersten naast elkaar worden geplaatst – juxtapositie is een veelgebruikte fotografietechniek met ZWART-wit, omdat ze duidelijk direct tegengestelde kleuren zijn.

Als er een geleidelijke verschuiving van de ene naar de andere is, kan het beeld rustig aanvoelen, zelfs als die overgang van volledig zwart naar volledig wit is.

Als die twee contrasterende tonen echter direct tegen elkaar worden geplaatst, is er een groter gevoel van energie en drama in een beeld. Hoe meer ze in direct contrast met elkaar staan, hoe intenser een foto kan aanvoelen.

Bij kleurenfotografie wordt het oog vaak getrokken naar het helderste deel van een beeld; bij zwart-witfotografie wordt het vaak aangetrokken door het deel van het beeld dat het sterkste contrast heeft.

Het contrast wordt grotendeels bepaald door hoe een scène wordt belicht en hoe u ervoor kiest om uw foto’s te belichten, maar dit kan vervolgens worden uitgetekend of teruggedraaid tijdens de bewerkingsfase.

De beste zwart-witfotografie matcht het contrast met de inhoud van een beeld, waardoor ze samen kunnen communiceren.

4. Begrijp tonaliteit

Grijswaardenportret met focus op de ogen van het onderwerp

Sebastiaan Unrau

Verbonden met contrast is tonaliteit, die de geleidelijke verschuiving van de ene tint naar de andere beschrijft.

Het kan nuttig zijn om te denken dat een zwart-witfoto bestaat uit verschillende grijstinten die af en toe absoluut zwart of absoluut wit kunnen worden.

Zwart-witfotografie hoeft niet noodzakelijkerwijs elke grijstint van zwart tot wit te hebben, en met dit in gedachten is het belangrijk op te merken dat tonaliteit een grote invloed heeft op de sfeer van een foto.

Als het meestal donker is, kan het een somber of onheilspellend gevoel geven, terwijl een helderdere tonaliteit een gevoel van lichtheid en etherischheid kan geven.

Afbeeldingen kunnen zelfs meestal grijs zijn, maar zonder echt contrast kunnen grijze afbeeldingen gemakkelijk saai en niet erg boeiend aanvoelen.

5. Denk na over emotie

Man met hoed lopen in de regen

© Alex Motoc

Zwart-witfotografie wordt soms gezien als een middel om dichter bij de essentie van een onderwerp te komen in plaats van alleen vast te leggen wat er aan de oppervlakte is.

De afwezigheid van kleur zorgt er op de een of andere manier voor dat foto’s op een meer emotioneel niveau tot ons spreken, en uw keuzes als fotograaf – zowel bij het vastleggen van het moment als in het bewerkingsproces – zullen van invloed zijn op hoe deze emotionele verbinding wordt overgebracht.

Stel je de bovenstaande afbeelding voor als de kleurenversie – onderwerpen kunnen banaal lijken; kleuren kunnen je aandacht in de verkeerde volgorde trekken; texturen kunnen worden gemist.

Door het echter om te zetten in zwart-wit, wordt het verheven tot iets mysterieus – onze emoties worden geprikkeld.

Hoe B &W-afbeeldingen te maken met behulp van fotobewerkingssoftware

Het omzetten van een afbeelding in zwart-wit is niet zo eenvoudig als het verwijderen van alle kleurinformatie. De beste software maakt gebruik van nabewerkingstechnieken waarmee u kunt putten uit de kleurinformatie om subtiele wijzigingen in de tonaliteit aan te brengen.

U kunt ook delen van uw afbeelding “ontwijken” (lichter maken) en “branden” (donkerder maken) – termen die afkomstig zijn van analoge processen voor het maken van zwart-witafdrukken – zie gids.

Vrijwel alle bewerkingssoftware maakt zwart-witafbeeldingen, maar we hebben ervoor gekozen om drie van de beste te laten zien.

Lightroom en Photoshop vereisen een abonnement op Adobe. We hebben ook Luminar opgenomen, omdat het misschien een betere optie is, omdat het hier rechtstreeks kan worden gekocht.

Lightroom

Bewerken van zwart-wit landschapsfotografie in Lightroom

 1. Selecteer in het deelvenster Basis de optie Zwart-wit (bovenaan, naast Behandeling)
 2. Maak basisaanpassingen met behulp van de schuifregelaars die worden vermeld onder Toon: belichting, contrast, hooglichten, schaduwen, enz.
 3. Verfijn het contrast verder met behulp van de tooncurve. Probeer een zeer zachte S-curve om meer contrast te creëren
 4. Pas onder B &W de verschillende schuifregelaars aan om de tonaliteit van de afbeelding te verschuiven volgens de oorspronkelijke kleuren
 5. Voeg onder Kleurcorrectie subtiele tinten toe aan de hooglichten en schaduwen

Photoshop

Nabewerking b&w in photoshop

Er zijn verschillende methoden voor het bewerken van zwart-witfotografie met Photoshop. Een optie is om de afbeelding te openen met Adobe Camera Raw (ga naar Filter, Camera Raw-filter) en volg dezelfde stappen als hierboven beschreven voor Lightroom.

Als alternatief:

 1. Ga naar Laag, Nieuwe aanpassingslaag, Zwart-wit
 2. Pas de schuifregelaars aan om de tonen van de oorspronkelijke kleuren te verschuiven
 3. Ga naar Laag, Nieuwe aanpassingslaag, Curven en druk op OK
 4. Voeg punten toe door op de diagonale lijn over de grafiek te klikken en ze voorzichtig te slepen om het contrast te wijzigen
 5. Creëer een subtiele S-curve om meer contrast toe te voegen

Luminar

 1. Ga in het deelvenster Filters naar Werkruimte en kies Zwart-wit
 2. Pas de belichting en het contrast aan
 3. Breng verdere wijzigingen aan in de schuifregelaars Hooglichten/Schaduwen en Wit/Zwart
 4. Klik onder B&W Conversie op Geavanceerd om toegang te krijgen tot filters en kleurschuifregelaars

Beroemde zwart-wit fotografie citaten

Over zwart-witfotografie is in de loop der jaren veel gezegd. Hier zijn enkele van de beste zwart-wit fotografie citaten voor uw inspiratie:

 • “Zwart-witfotografie wist de tijd uit de vergelijking.” – Jason Peterson
 • “Zwart-witfotografie is echt een behoorlijke afwijking van de realiteit.” – Ansel Adams
 • “Om in kleur te zien is een genot voor het oog, maar om in zwart en wit te zien is een genot voor de ziel.” – Andri Cauldwell
 • “Wat ik leuk vind aan zwart-witfoto’s is dat ze meer lijken op het lezen van het boek dan op het zien van de film.” – Jennifer Price
 • “Kleur is beschrijvend, zwart en wit is interpretatief.” – Eliott Erwitt
 • “Ik heb veertig jaar ontdekt dat de koningin van alle kleuren zwart is.” – Henri Mattise
 • “Alles zag er altijd beter uit in zwart-wit. Alles zag er altijd uit alsof het de eerste keer was; er staan altijd meer mensen op een zwart-witfoto. Het doet het gewoon lijken alsof er meer mensen bij een optreden waren, meer mensen bij een voetbalwedstrijd, dan bij kleurenfotografie. Alles ziet er spannender uit.”
  – Jack Lowden
 • “Hoewel de afwezigheid van kleur kan bijdragen aan onze waardering, is het tegelijkertijd belangrijk om te beweren dat zwart-wit geen fotografie minus kleur is. Helemaal niet. Het is veel subtieler dan het verlagen van de kleurverzadiging op je televisie.

Voor meer inspirerende fotografie citaten, klik hier.

Veelgestelde vragen over zwart-witfotografie

Wat is het verschil tussen monochroom en zwart-wit?

Heel vaak zijn de termen monochrome en zwart-wit fotografie uitwisselbaar, maar er is een subtiel verschil.

Zwart-witfotografie heeft absoluut geen kleur, terwijl een monochroom beeld één kleur van verschillende tinten kan hebben. Een voorbeeld kan cyanotype zijn – een fotografisch afdrukproces dat afbeeldingen creëert die volledig zijn gemaakt van verschillende tinten blauw.

Wat is het verschil tussen sepia en zwart-wit?

Sepia-toning beschrijft het proces van het toevoegen van een vleugje kleur – traditioneel bruin – aan een zwart-witfoto.

In het verleden werd sepia toegevoegd aan het zwart-wit fotografiedrukproces om te voorkomen dat de uiteindelijke afdruk na verloop van tijd vervaagt.

Welke kleur ziet er het beste uit in zwart-wit?

Dit is erg subjectief en hoe een kleur in zwart-wit verschijnt, hangt vooral af van de hoeveelheid licht die erop valt. Kleuren aan de andere kant van het kleurenwiel kunnen er identiek uitzien!

Welke foto’s zijn het beste in zwart-wit?

Portretten, straatfotografie, landschappen, abstracts en architectuur kunnen allemaal geweldig werken als zwart-witbeelden. De keuze om zwart-witfotografie te maken in plaats van kleur moet opzettelijk zijn, afhankelijk van het onderwerp en andere variabelen zoals licht, textuur, contrast en tonaliteit.

Zijn zwart-witfoto’s flatteuzer?

Bij het maken van portretten kan zwart-witfotografie flatteuzer zijn, omdat het kan helpen om onvolkomenheden in de huid van mensen te verbergen. Het kan ook gebruik maken van een tijdloze esthetiek die een persoon een verfijnde, klassieke uitstraling kan geven.

Wat moet je dragen naar een zwart-wit fotoshoot?

Probeer als algemene regel geen sterk contrast te creëren tussen je huidskleur en je kleding. Misschien wilt u ook controleren waar u wordt gefotografeerd, omdat u niet op de achtergrond wilt opgaan!

Misschien wilt u sterke patronen vermijden, omdat dit contrast de aandacht van u als onderwerp kan afleiden.

Neem bij twijfel contact op met je fotograaf!

Laatste woorden

Zwart-witfotografie lijkt in eerste instantie misschien beperkend, maar er is enorm veel te ontdekken en het proces kan ongelooflijk bevredigend zijn.

Het verwijderen van de kleur uit een scène onthult nieuwe mogelijkheden om te spelen met licht, tonaliteit en contrast, en plotseling worden schaduwen een integraal onderdeel van hoe een foto bij elkaar blijft.

Vrij van de afleidingen van kleur, wordt zwart-witfotografie een studie van licht, vorm en texturen.

Hopelijk heeft dit artikel je geïnspireerd om je reis naar zwart-witfotografie te beginnen. Als je gedachten of vragen hebt, aarzel dan niet om contact op te nemen via de opmerkingen hieronder.

trouwen
8 tools voor fotografen

Bekijk deze 8 essentiële tools om je te helpen slagen als professionele fotograaf.

Inclusief tijdelijke kortingen.

Lees hier meer