Marek Würfl

FacebookPinterestDelen

Mijn naam is Marek Würfl en ik ben een portret- en kunstfotograaf gevestigd in Bratislava, Slowakije.

Van jongs af aan was ik gefascineerd door renaissanceschilderijen, vooral die van Jan van Eyck, Petrus Christus, Rogier van der Weyden en Hans Memling. Ik heb uren door kunstgeschiedenisboeken gesnuffeld, gefascineerd door de emoties in die mysterieuze portretten.

Inderdaad, deze ervaring heeft me als kunstenaar beïnvloed en gevormd, en in mijn werk probeer ik een vergelijkbaar effect te bereiken als die renaissanceportretten op mij hadden.

Mijn modellen zijn mensen die ik op welke manier dan ook vreemd of anders vond.

De manier waarop ik ervoor kies om ze vast te leggen, kalm, verdwaald in hun gedachten en onbewust van de camera, geeft de kijker de mogelijkheid om de lege ruimte in te vullen met zijn eigen verbeelding.

Fototoestel:

Canon 5D Mark II
Deze camera is een echt werkpaard. Het is de meest betrouwbare tool die ik ooit heb gebruikt. Het heeft me nooit in de steek gelaten.

Hoewel het de recent uitgebrachte camera’s niet kan bijhouden, zou ik het nog steeds aanbevelen voor iedereen die begint en op zoek is naar een tweedehands full-frame camera.

Lenzen:

Canon EF 85mm f/1.8 USM
Mijn favoriete brandpuntsafstand. Ik vind het perspectief van 85mm lenzen het meest aangenaam, zonder vervorming en het dichtst bij het perspectief van het menselijk oog.

Canon EF 135mm f/2L USM
Geweldige lens met verbazingwekkende detailweergave en scherpte. Het is ideaal als ik een nog afstandelijker gevoel wil bereiken.

Aan de andere kant betekent de langere brandpuntsafstand ook dat ik verder van mijn onderwerp af sta en van een afstand is het moeilijk om de verbinding met mijn model te behouden. Dus hoewel ik deze lens leuk vind, gebruik ik hem spaarzaam.

Canon EF 50mm f/1.4 USM
Waarschijnlijk mijn minst gebruikte lens. Meestal gebruikt als back-up of bij het fotograferen met daglicht.

Ik hou echt van het contrast van deze lens. Wanneer je echter met flitsers fotografeert, betekent de bredere brandpuntsafstand dat je meer lichten nodig hebt om de achtergrond te verlichten.

Verlichting:

Profoto B1X Locatie Kit 500 AirTTL
Batterijen voor B1X
Tijdens een portretshoot werk ik het liefst alleen, zonder hulp, omdat ik hou van een rustige sfeer zonder afleiding.

Natuurlijk heeft dit een aantal duidelijke nadelen, zoals het alleen instellen van de set, zonder enige hulp. Of heen en weer rennen om de positie van lichten aan te passen.

Daarom gebruik ik liever lampen op batterijen. Het geeft me vrijheid bij het vormgeven van licht, zonder het gedoe van het omgaan met koorden. Profoto B1X is compact, eenvoudig te bedienen en in combinatie met Air Remote TTL-C voor Canon Ik kan snel de energie-instellingen wijzigen of de modelleerlamp uitschakelen om de batterij te sparen.

Verlichting Modifiers:

Elinchrom Rotalux Octabox 175cm /69″
Elinchrom Rotalux Octabox 135 cm (53″)
Elinchrom Rotalux Diepe Octabox 100 cm (39″)
Ik hou echt van de kwaliteit van het licht van Elinchrom modifiers. Het is bijzonder.

Zoals je kunt zien, bezit ik er een paar en elk heeft een andere kwaliteit van licht – zacht en dromerig of met meer contrast en diepere schaduwen.

Rotalux softboxen zijn ook heel eenvoudig te monteren en dit vind ik een groot voordeel in vergelijking met andere merken.

Profoto Deep Umbrella Wit XL
Profoto Paraplu XL Diffuser
Dit is mijn vullicht, super eenvoudig in te stellen en bij gebruik met een diffuser geeft het een zeer glad en zacht licht.

OCF Color Gel Starter Kit
Klein en handig etui met kleurgels, wanneer ik een beetje kleurcontrast wil toevoegen of een specifieke kleurtemperatuur wil matchen.

Binden:

MacBook Pro
Tether Tools kabel 4,6 m (15 voet)
Externe HDD – LaCie Rugged Mini of Porsche rijdt

Retoucheren:

Wacom Intuos Pro M

Zakken:

Profoto Rugzak M
Ortlieb Velocity rugzak met F-Stop medium ondiepe ICU

www.marekwurfl.com | @marekwurfl

FacebookPinterestDelen
trouwen

8 tools voor fotografen

Bekijk deze 8 essentiële tools om je te helpen slagen als professionele fotograaf.

Inclusief tijdelijke kortingen.

Lees hier meer