Mark Capilitan

Ik fotografeer al mijn landschapswerk op een Hasselblad Xpan filmcamera in panoramische 3:1 modus.

Vanaf de eerste keer dat ik over die camera hoorde, in het jaar 2000, droomde ik ervan om er een te gebruiken. Het heeft 10 jaar geduurd om die droom te realiseren en er daadwerkelijk een in handen te krijgen!

Sinds ik de camera heb, heb ik geen landschapswerk meer geschoten, serieus, met een digitale camera.

Film is een formaat dat ik altijd kies als ik op zoek ben naar potentiële nieuwe landschapsbeelden. Na het fotograferen van bruiloften, digitaal, bijna elk weekend van maart tot oktober, is het een leuke afwisseling om het te vertragen en slechts 21 foto’s per filmrol te hebben!

En als de film wordt ontwikkeld en gescand, heb ik vrijwel geen werk meer te doen op de computer!

Het is een vrij eenvoudig systeem om te gebruiken, met slechts 3 lenzen beschikbaar. En als je eenmaal gewend bent aan hyperfocale afstandsfocussing, is het snel in te stellen en te fotograferen.

Het is een volledig handmatige camera, maar heeft wel een paar automatische functies zoals TTL-belichting en auto-bracketing. De TTL-belichting is handig wanneer je slechts enkele seconden hebt om snel in te stellen en te fotograferen en niet de tijd hebt om te meten.

Alles wat je op de kitfoto ziet, is wat er bij mij in het veld komt elke keer dat ik aan het fotograferen ben. Zodra ik al deze items heb, ben ik gesorteerd.

In termen van welke lenzen ik het meest gebruik, zou de 30mm mijn favoriete lens zijn, gevolgd door de 45mm &90mm lenzen. Maar elke situatie is anders.

De objectieven zijn vrij traag in vergelijking met moderne Canon/Nikon objectieven, dus een statief is een must, zeker omdat mijn belichtingen variëren van 1/30 seconde tot 8 minuten!

Fuji Velvia 35mm is mijn favoriete film. Het is een film waarmee ik in 2000 begon te filmen, en ik ga er vandaag de dag mee door. Het staat bekend om zijn prachtige fijne korrel en fantastische kleurverzadiging.

Ik gebruik een kleine Crumpler 5 Million Dollar Home Shoulder Bag om alle spullen in op te bergen.

Het is een vrij kleine tas, maar laat me werken zonder uitrusting op de grond te hoeven zetten, indien nodig, en maakt het werken heel snel wanneer de tijd een probleem is, wanneer het licht snel verandert, zoals het meestal doet bij zonsopgang en zonsondergang tijden van de dag.

Deze tas en kit passen ook mooi in een rugzak voor internationale reizen en passen gemakkelijk in overheadbakken of onder de stoel aan de voorkant.

In deze tas past:

Hasselblad Xpan &Xpan2.
Hasselblad 30mm f/3.5, 45mm f/3.5, 90mm f/3.2.
Hasselblad kabelontspanner.
Minolta Autometer IV lighmeter.
Lee RF filtersysteem met 0.9, 0.6, 0.3 ND Hard Grads en 0.6 ND Soft Grad en 81C warming-up.
Fuji Velvia50 35mm film.
Waterpas.
Manfrotto 055 statief met 488RC0 Ball Head, die ik uiteindelijk moet dragen!

www.markcapilitan.com | @markcap_photo

trouwen

8 tools voor fotografen

Bekijk deze 8 essentiële tools om je te helpen slagen als professionele fotograaf.

Inclusief tijdelijke kortingen.

Lees hier meer