Mark Forbes

Mijn naam is Mark Forbes, ik ben een in Melbourne gevestigde professionele freelance fotograaf. Ik fotografeer commercieel werk voor merken zoals portret, architectuur en conceptwerk, maar voltooi ook veel persoonlijk werk, voornamelijk straat- en stedelijke omgeving.

Hoewel mijn commerciële werk over het algemeen allemaal digitaal is opgenomen, is mijn persoonlijke werk allemaal op film opgenomen, en omdat dat mijn interessantere tas met uitrusting is, is het waar ik me hier op zal concentreren.

Ik hou ervan om op film te fotograferen, omdat je je hierdoor echt meer kunt concentreren op wat je fotografeert, in plaats van foto’s op de achterkant van je camera te bekijken.

Ik hou ook van de vertraging om de beelden te zien, omdat het vaak weken later is om ze voor het eerst te zien, en ik ben vergeten wat ik heb gefotografeerd.

Er is ook de vreugde om iets te blijven gebruiken dat tientallen jaren geleden is geproduceerd en net zo goed is als de dag dat het werd gemaakt. Ten slotte is het ook een uitdaging, waardoor het de moeite waard is.

Hoewel veel van wat ik fotografeer als straatfotografie kan worden beschouwd, denk ik graag dat het zijn eigen unieke uitstraling heeft. Ik heb een voorliefde voor transport, auto’s, transitie en het vastleggen van dingen die de tijd vergeten is. Ik hou ervan om te kijken hoe mensen omgaan met de omgeving om hen heen, of mijn foto’s nu de mensen bevatten of niet.

Ik ben een fervent mensenkijker. Als ik op straat ben, of zelfs gewoon van dag tot dag, zie ik voortdurend mooie en interessante beelden en verhalen in mijn hoofd.

Ik fotografeer graag op zowel 35mm- als middenformaatcamera’s en ik geef de voorkeur aan camera’s die allemaal handmatig en eenvoudig te gebruiken zijn. Als ik persoonlijk werk fotografeer, gaat het erom me te concentreren op de scène en de beelden, niet op de toeters en bellen van de camera.

Afhankelijk van wat ik van plan ben te fotograferen of waar ik naartoe ga, kan ik een paar van de onderstaande camera’s in een van mijn tassen plaatsen. Over het algemeen een 35mm voor snelle fotografie en een middenformaat camera voor langzamer fotograferen waar ik de hoogste beeldkwaliteit wil.

Alle camera’s die je in de tas kunt zien en hieronder beschreven, worden van tijd tot tijd gebruikt. Ik zal de camera’s doornemen in de volgorde waarin je ze op de foto kunt zien: met de klok mee van rechtsboven.

Rollei 35SE (~ 1980) – Voor zover ik weet is het de kleinste 35mm-camera ooit gemaakt. Het heeft een prachtige opvouwbare Zeiss Sonnar 40mm f/2.8 lens. De sluiter is erg stil en het is perfect voor stealthy straatfotografie.

Olympus OM2n (~ 1980), met een Zuiko 50mm f/1.4 lens – Hier zie je hem ook voorzien van mijn favoriete polsbandje dat is een Gordy-model. Wanneer ik 35mm-camera’s fotografeer, gebruik ik veel liever polsbandjes dan nekbanden.

Leica CL (~ 1975), met een Summicron 40mm f/2.0 lens – ik kocht dit als back-up camera naar mijn M6. Het is een goede zakbare camera en krijgt een goede hoeveelheid gebruik. Het objectief heeft een hele mooie weergave, heel anders dan de Voigtlander 35mm f/2.5 op de M6.

(Zie moderne Leica CL review hier).

Lecia M6 (1985), vermist op foto omdat het uit was voor een CLA – ik fotografeer het met een Voigtlander 35mm f/2.5 PII Lens. Dit is mijn belangrijkste 35mm camera. Zeer discreet, snel en over het algemeen een allround plezier om te fotograferen en de beste straatfotografiecamera die ik heb gebruikt (zie hier meer). Verder hoeft er niet veel gezegd te worden. Ook voorzien van een Gordy polsbandje. De Voigtlander lens is geweldig, zeer compact en serieuze bang for buck ook, het werkt gewoon.

Rolleiflex 3.5F | (~ 1961) – Je kunt het zien afgebeeld met de Leica-riem van mijn M6. Dit is waarschijnlijk de leukste van alle camera’s om te fotograferen. De Zeiss 75mm planaire lens produceert prachtige foto’s. TLR’s zijn even wennen, met de omgekeerde scherpstelling, de vierkante compositie en de top down kijken. Het zorgt ervoor dat je vertraagt als je aan het fotograferen bent, wat erg leuk is: en ook goed, omdat je maar 12 shots op een rol krijgt.

Mamiya 7 Zoekertjes (~ 2001), met de N80 f / 4 lens – Dit is de nieuwste toevoeging aan mijn camera tas. Ik wilde een middenformaat camera die reisvriendelijker was dan de Rolleiflex, en deze camera past perfect bij de rekening. Mamiya maakt gerenommeerde lenzen, en dit is geen uitzondering. Echt een makkelijke camera om mee te fotograferen, die prachtige 6×7 negatieven produceert. Net als bij de Rolleiflex wil je hem langzaam schieten, want deze keer krijg je maar 10 shots op een rol.

Canon EOS1V (2001) – Zoals het grootste deel van mijn commerciële werk is gefotografeerd op een Canon 5D Mark III, Ik heb veel EOS-objectieven. Het was logisch om een Canon EF-vatting filmcamera te kopen om ze op te gebruiken.

Kodak Netvlies IB (1957) – Last but not least is mijn oudste filmcamera. Het werd me onlangs geschonken door een buurvrouw die deze camera gebruikte toen ze als professioneel fotograaf werkte. Het straalt charme uit en is altijd een gespreksonderwerp als het uitgaat.

Qua films die ik draai is het bijna altijd kleur. In 35mm geef ik de voorkeur aan Fujifilm Superia 400. In middenformaat is dat Kodak Porta 400. Ik heb ook een verzameling verlopen films die leuk zijn om van tijd tot tijd te gebruiken. Op de foto hier zie je ook enkele Fuji Provia 100F, Natura 1600 van Fuji, Fujichrome 64T (goed verlopen!) en een rol Kodak Pro160.

Ik heb de neiging om een behoorlijk deel van de nachtfotografie te fotograferen, wat bij het fotograferen van film over het algemeen statieven en lange belichtingen betekent. Een lichtmeter is hiervoor erg handig en de Sekonic L-758D doet veel meer dan ik nodig heb en is waarschijnlijk overkill. Het is handig om een incident- en spotmeter in de ene opstelling te hebben.

Tassen zijn dingen die veel fotografen, waaronder ikzelf, vaak uitproberen voordat ze iets vinden dat bij hen past. Voor mij kon ik de twee tassen die ik gebruik voor mijn persoonlijke werk niet meer aanbevelen. De Domke F-5XB is de perfecte kleine tas voor één tot twee camera’s en wat film.

Als ik wat meer ruimte nodig heb, voor het reizen met de Domke F-6 is spot on. Ik heb de Ciesta Flexible Camera Insert toegevoegd in de F-6 die een beetje beter lijkt te werken dan de originele Domke. Deze Domke-tassen zijn goed gebouwd en zijn low key, wat perfect is voor straat- en reiswerk.

Hoewel er nogal wat camera’s en dingen hierboven zijn vermeld, heb ik de neiging om zo min mogelijk spullen in te pakken als ik het huis uit ga. Omdat ik graag mobiel ben en niet te veel spullen heb die me belasten.

www.markforbes.com.au | @_markforbes_

trouwen

8 tools voor fotografen

Bekijk deze 8 essentiële tools om je te helpen slagen als professionele fotograaf.

Inclusief tijdelijke kortingen.

Lees hier meer