Monica Jiandani

FacebookPinterestDelen

Ik ben Monica Jiandani, een in Manilla gevestigde voedselfotograaf. Fotografie gaat over het vertellen van een verhaal en ik vertel mijn verhaal door middel van eten. Er zijn veel manieren waarop je een visueel verhaal aan je voedselfoto kunt toevoegen. Ik doe dit met behulp van licht, rekwisieten en focus op details van het voedsel die het verleidelijk maken.

Soms is het net zo eenvoudig als het tonen van het proces van het maken van het gerecht. Mijn doel is om de nieuwsgierigheid van de kijkers te prikkelen door mijn beelden, een zintuiglijke herinnering te triggeren en hen te inspireren om dat voedsel te proberen.

Mijn grafische en webdesign ervaring, gecombineerd met mijn culinaire achtergrond, maakte mijn overgang naar foodfotografie naadloos. Ik heb een liefde en een diep begrip van eten en hoe het zich gedraagt, wat een groot voordeel is als voedselfotograaf.

Ik geniet ervan om nieuwe ingrediënten en keukens uit te proberen en de tradities erachter te leren kennen. Dit wakkert voor mij vaak het creatieve proces aan.

Bij het fotograferen van voedsel moet je zo snel mogelijk zijn om het voedsel of gerecht vast te leggen terwijl het op zijn versst is voordat dingen beginnen te verwelken of smelten.  Comfortabel en zelfverzekerd zijn met je uitrusting is de sleutel tot het krijgen van de foto.

Momenteel gebruik ik een Canon 6D dat is een geweldige full-frame camera voor zijn prijs. Het doet het echt goed in situaties met weinig licht, waardoor ik schone beelden krijg bij hogere ISO’s. Dit is vooral handig als ik ’s nachts wat reisfoto’s wil maken.

Ik koppel mijn camerabody met een paar van mijn favoriete lenzen, afhankelijk van wat ik fotografeer en het verhaal dat ik wil vertellen. Ik heb de neiging om vast te houden aan primes voor hun scherpe beeldkwaliteit en lensperspectief.

Canon 50mm F1.4
Ik gebruik deze lens wanneer ik meer van een tafelscène wil laten zien of een 90° overhead shot wil maken. Het is ook de lens die ik meestal gebruik als ik prachtige foto’s van producten wil maken als ik naar de boerenmarkt ga, of als ik op vakantie ga. Het is licht genoeg om mee rond te lopen en geeft me een uitstekende kwaliteit.

Canon 100mm F2.8L
Deze lens is mijn favoriet van de partij. Als ik vast zou zitten op een onbewoond eiland, zou dit de enige lens zijn die ik bij me zou willen hebben. Het is fantastisch voor het vastleggen van voedsel in groot detail, en de kwaliteit is absoluut verbluffend. Dit objectief is ideaal voor portretten en er is geen vervorming.

Canon 24-70mm F4.0L
Hoewel ik het tegenwoordig bijna nooit gebruik, is dit een geweldige allround back-uplens voor voedselfotografie om in je cameratas te hebben. Met dit objectief heb ik de keuze om groothoek op 24mm te fotograferen, helemaal tot een 70mm macro.

Mijn Manfrotto 190 statief met een Manfrotto MHX-PRO3W balhoofd is een van de meest waardevolle fotografieapparatuur in mijn arsenaal. Een goed statief zorgt ervoor dat ik bewegingsonscherpte vermijd, stelt me in staat om met een lange sluitertijd te fotograferen wanneer dat nodig is, houdt mijn compositie consequent onder controle en geeft me de vrije hand bij het werken aan een giet- of actiefoto.

Dit specifieke Manfrotto statief heeft een middenkolom die loslaat, kantelt en zich uitstrekt tot een arm van 90°, waardoor ik mijn camera kan positioneren om overheadfoto’s te maken. Ik zorg er altijd voor dat ik een contragewicht gebruik om alles vast te zetten en zodat er niets omvalt.

Ik gebruik een Rimelite i6 mono head stroboscoop, een generieke octabox modifier en af en toe een scrim, om mijn eten of set aan te steken. Fotograferen met een stroboscoop geeft me de vrijheid om op elk moment van de dag en in elke situatie of locatie te fotograferen. Ik geniet van de controle die ik heb om het licht vorm te geven naar hoe ik het nodig heb voor de opname. Het zorgt er ook voor dat er consistentie is tussen alle afbeeldingen.

Koppelen aan mijn 13-inch MacBook Pro met een Tether Tool-kabel is erg belangrijk voor mijn workflow. De nieuwste Capture One Pro gebruiken software stelt me in staat om de beelden op een groot scherm te zien, aan mijn compositie te werken, in live view te stylen en drie keer te controleren of mijn beelden altijd scherp zijn.

Ik doe het grootste deel van mijn verwerking op Capture One Pro en ik doe wat kleine opschoning van composietwerk op Photoshop CC.

Voor elke lay-out gebruik ik mijn Datacolor Spyder Checker 24 om ervoor te zorgen dat mijn witbalans en kleurnauwkeurigheid perfect zijn voor alles wat ik fotografeer. Mijn monitor is ook gekalibreerd met behulp van een Datacolor Spyder Pro 5 Monitor Calibration System.

Van al mijn afbeeldingen wordt een back-up gemaakt en er wordt dubbel een back-up van gemaakt op mijn LaCie Rugged draagbare harde schijf.

Andere essentials in mijn kit zijn:

Selens 5-in-1 Driehoek Reflectoren met Grip
Dit is altijd handig om licht te weerkaatsen of af te trekken, maar vaker wel dan niet gebruik ik het diffusiegedeelte van deze 5-in-1. De handgreep maakt gebruik van deze reflector een stuk handiger bij het fotograferen.

LensPen Ultra Lens Reiniger en blower
Deze twee reinigingstools zorgen ervoor dat mijn lenzen altijd vrij zijn van stof en vingerafdrukken.

Wacom Intuos Art Pen en Touch Tablet
Ik gebruik dit wanneer ik werk aan de nabewerking van de afbeeldingen, vooral in Photoshop. Het stelt me in staat om precies te zijn en voorkomt spierkrampen in mijn handen wanneer ik gedurende lange perioden bewerkingen doe.

Styling Kit
Dit is slechts een basiskit van een pincet, een verfkwast om eventuele kruimels of stof weg te poetsen, een spuitfles, Blu Tac, wattenstaafjes, een motregenlepel en linnen rekwisieten.

Het belangrijkste is dat er overvloedige hoeveelheden koffie en geweldige muziek worden afgespeeld vanuit mijn Bose Soundlink Mini II.

www.monicajiandani.com | @monicajiandani

FacebookPinterestDelen
trouwen

8 tools voor fotografen

Bekijk deze 8 essentiële tools om je te helpen slagen als professionele fotograaf.

Inclusief tijdelijke kortingen.

Lees hier meer