Moritz Schmittat

FacebookPinterestDelen

Mijn naam is Moritz Schmittat. Ik ben een trouwfotograaf en videograaf gevestigd in Guildford, VERENIGD KONINKRIJK. Ik fotografeer bruiloften sinds 2010 en zoals zoveel trouwfotografen was mijn eerste bruiloft voor een goede vriend.

Mijn camera’s

Ik fotografeerde op een Canon tot eind 2017 toen ik besloot om alles in te ruilen voor Sony. Eerst had ik de Sony A9 en de Sony A7r3 met een tas vol lenzen. Hoewel de Sony A9 destijds een ongelooflijke camera was, begon het echte plezier een paar jaar later met de release van de Sony A7S3, een game-changer in videografie!

Ik ben een van de weinige fotografen die tegelijkertijd fotografie en videografie maakt, dat is alleen. Ik heb een jaar lang twee camerabody’s gebruikt, de Sony A7S3 voor video (4k, 10bit, 422, 50fps, full-frame) en de Sony A9 voor foto’s.

Ik heb de Sony A7R3 alleen gebruikt voor groepsfoto’s en portretten omdat ik dol ben op de hogere resolutie.

Tegenwoordig fotografeer ik alles vooral met één camera, de Sony. Alfa 1. Wat een beest van een camera! Het zijn al mijn vorige camera’s gecombineerd in één body, zowel in termen van video (4k, 10bit, 422, 50fps, full-frame), portretvereisten (50mp) en ultrasnelle scherpstelling voor alle documentaire fotografiedekking (20frames / sec).

Ik heb de Sony A7S3 nog steeds in mijn tas als back-up, maar ik heb niet de neiging om hem meer op bruiloften te gebruiken.

Foto en video maken

Bij het fotograferen van zowel fotografie als videografie is er iets meer apparatuur nodig dan alleen de Sony A1. Hoewel ik het grootste deel van de dag constant wissel tussen fotografie en videografie, zijn er een paar momenten waarop ik beide tegelijkertijd nodig heb, zoals de eerste kus of de confettiworp.

Tijdens deze momenten fotografeer ik met de Sony A1 en voor videografie gebruik ik een DJI Osmo Pocket, die bovenop mijn fotocamera zit. Deze kleine camera is fantastisch omdat hij stabiel is met een ingebouwde gimbal, consistent scherpstelt en 4k 50 fps heeft.

De kleuren zijn ook geweldig, en met een beetje grading ziet het beeldmateriaal er niet veel anders uit dan wat de full-frame body produceert, vooral als het hier en daar slechts een paar seconden beeldmateriaal is.

Multicam-video

Daarnaast gebruik ik drie Sony RX0mk2’s tijdens de ceremonie en de toespraken. Deze camera’s zijn zo ongelooflijk klein dat ik ze op microfoonstandaards houd (geen statieven nodig). Ze zijn snel op te zetten en kunnen vrijwel overal staan zonder in de weg te zitten. Met USB-accu’s kunnen deze camera’s een hele dag meegaan. Ik gebruik er alleen 128GB-kaarten in, dus ze zijn in iets minder dan drie uur vol.

Geluidsopname

Voor audio-opname gebruik ik twee sets Rode Wireless Go2-microfoons, dus vier in totaal, die intern opnemen. Ze zijn ook verbonden met een Zoom F8 Field-recorder voor back-up, monitoring en een schone DJ-feed waar mogelijk.

Ik heb een van de Wireless Go2 microfoon/zenders aangesloten op een zeer high-end Sennheiser 416 microfoon via een externe 48V fantoom power box. Niet alle celebrants vinden het prima om een van mijn microfoons te dragen, vooral tijdens COVID, maar de Sennheiser 416 pikt alles zo duidelijk op, zelfs van een meter afstand.

Lenzen

Ik heb veel lenzen in mijn tas maar gebruik er maar zo’n tachtig procent van de dag één, de Sony 35mm f/1.8. Deze lens is klein en licht en produceert scherpe kwaliteitsbeelden. Ik heb de crop mode van de A1 geprogrammeerd op een knop op de body, waardoor deze lens zoiets als een 50mm wordt. De Sony A1 helpt met de extra megapixels.

Ik gebruik de Sony 90mm macrolens voor ringopnames in de ochtend. Ik naai de beelden aan elkaar voor ultrabrede locatiefoto’s of ik gebruik de Sony 12-24mm G (niet de GM) lens. Ik ben geen grote fan van een te breed perspectief, omdat het me op de een of andere manier zeeziek maakt.

Ik zal vaak de Sigma ART 50mm f/1.4 gebruiken ook al is hij vrij zwaar of de prachtige Sony 85mm f/1.4 GM in kerken. Ik heb ook de Sony 70-200mm GM lens die zo groot en zwaar is dat het de neiging heeft om te veel aandacht te trekken.

Na de kerk stap ik soms over op de Sony 24-70 f/2.8 GM (de eerste release, niet de mk2) lens. Deze lens is uitstekend geschikt voor het vertellen van verhalen wanneer je die extreem ondiepe DOP niet nodig hebt.

Afhankelijk van de locatie haal ik misschien zelfs de Sony 135mm f/1.4 GM uit de tas voor portretten. Deze lens is groot, zwaar, niet veelzijdig, maar gewoonweg verbluffend! De bokeh is als boter, vooral wijd open.

Flitsen

Ik kan ’s ochtends een of twee haarspray-effectfoto’s maken met flash, maar ik probeer de rest van de dag niet te vertrouwen op het gebruik van flitsen, tenzij het donker is. Ik heb twee Godox AD200, die ik te gebruiken op de dansvloer, vaak aan weerszijden of in een hoek van honderdtwintig graden. Ik gebruik MagMod-producten om de breedte van de balken te regelen en voeg meestal een 1/4 CTO-gel toe. Deze lampen bedien ik met de Godox XPro Controller.

Ik heb een heleboel oude Godox 685 flitsers met MagMod ringen, die ik gebruik voor nachtelijke effectopnames. Ik hou van de verschillende kleuren gels van MagMod, vooral als je het paar verlicht.

Zakken

Ik gebruik geen bandjes omdat ik maar met één camera tegelijk fotografeer. Ik heb een Think Tank Retrospective schoudertas waar ik een of twee extra lenzen en de back-up body, de A7S3, in bewaar. Alle andere lenzen bewaar ik in een Think Tank Airport tas.

Afhankelijk van de situatie laat ik het meestal achter bij de DJ, hotelreceptie of verstop het ergens op een tafel. Als het niet veilig voelt, blijft het in de kofferbak van mijn auto.

Statieven

Ik heb niet de neiging om statieven te gebruiken. Mijn drie kleine Sony RX0mk2’s zitten op standaard microfoonstandaards. Ze passen allemaal in een alledaagse statieftas, wat betekent dat ik mijn multicamerasysteem in slechts een paar minuten kan instellen.

Software

Wanneer ik tegelijkertijd foto’s en video’s maak, produceer ik veel gegevens. Ik gebruik twee 512GB-kaarten in de A1 omdat de 256GB gewoon niet genoeg was. Ik sla permanent op beide kaarten op. Gemiddeld fotografeer ik ongeveer 300-400GB aan raw en h265 4k videobestanden. De RX0mk2 heeft elk 128GB kaarten in zich, die ik nooit helemaal vul. Er is ook een beetje audio-opname van wat ik op de Osmo Pocket heb geschoten.

Dat maakt een gemiddelde bruiloft 500-800 GB aan gegevens. Ik begin meestal met het maken van back-ups tijdens de pauze en thuis wordt alles gekopieerd naar drie traditionele 5TB USB-drives. Het is niet de snelste, maar het is goedkoop en veilig!

Voor het bewerken van foto’s gebruik ik Adobe Lightroom en soms Adobe Photoshop. Ik bewerk mijn video’s in Adobe Premiere en gebruik vervolgens RedGiant PluralEyes 4 om alle fragmenten samen te puzzelen.

Afsluitende gedachten

Ik ben me er terdege van bewust dat ik veel spullen gebruik, waarschijnlijk veel meer dan ik zou moeten. Ik zie al deze apparatuur als een enabler omdat het me in staat stelt om tegelijkertijd fotografie en multicam-videografie te maken Dit verhoogt mijn marktwaarde en winstmarges aanzienlijk.

Het kan soms behoorlijk stressvol zijn en ik moet toegeven dat ik vaak erg uitgeput ben na een bruiloft.
Als u vragen heeft, neem dan gerust contact met ons op.

www.schmittat.uk | @ms_wedding_photography

FacebookPinterestDelen
trouwen

11 tools voor trouwfotografen

Bekijk de 11 essentiële tools en apps die elke trouwfotograaf dit jaar zou moeten gebruiken.

Inclusief tijdelijke kortingen.

Lees hier meer