Natuurlijke vrouwelijke poses: Pro Tips &ideeën voor portretten van vrouwen

Of je nu werkt met een model of een verlegen klant die zijn eerste portretfotoshoot heeft, de basisprincipes van flatterende vrouwelijke poses zullen altijd van toepassing zijn.

Jouw rol als fotograaf is om de vrouwelijke portretervaring comfortabel en plezierig te maken terwijl je je onderwerp in poses stuurt die er geweldig uitzien en aanvoelen.

solokaarten

Solo-kaarten: eenvoudig poseren

111 illustraties van verbazingwekkende poses die je kunt gebruiken als begeleiding bij het poseren en regisseren van vrouwen. Print de kaarten om in uw zak te bewaren of voeg ze toe aan uw smartphone voor snelle referentie.

Krijg korting

Hier is een selectie van tips en vrouwelijke poses om je inspiratie en vertrouwen te geven tijdens het fotograferen. Vergeet niet dat ze kunnen worden toegepast op alle vrouwelijke portretfotografie, zelfs wanneer ze een gezin vormen.

Laten we een aantal geweldige foto’s maken die de schoonheid van de vrouwelijke vorm inkapselen.

Inhoudsopgave

8 tips en trucs voor natuurlijke vrouwelijke poses

1. Stel nooit een vrouw vierkant voor de camera

vrouwelijke fotografie

Bij het poseren van een vrouwelijk model gaan we voor een slanke, vrouwelijke look. Sommige poses brengen dit naar voren. Anderen doen het tegenovergestelde.

Het gaat niet echt om de grootte van het model – het gaat meer om hoe ze zijn gepositioneerd. Als je bijvoorbeeld een model met haar schouders vierkant op de camera plaatst, lijkt haar lichaam breder.

Een betere keuze is om haar lichaam ongeveer tweederde van de camera af te laten draaien terwijl ze haar gezicht recht naar de camera houdt.

Als u het model bijvoorbeeld vraagt om zijn rechterzij weg te draaien van de camera, laat hem dan met zijn rechtervoet een stap terug doen. Gemakkelijk.

Als dit een te grote bocht lijkt, schaal dan terug door slechts één schouder dichter bij de camera te plaatsen. Het is verrassend wat een enorm verschil alleen al deze kleine verandering kan maken – bekijk onze gids over het poseren van mensen voor meer voorbeelden.

2. Schiet van iets bovenaf

Fotograferen van iets boven uw model zal helpen om de kin en kaaklijn te definiëren. De camera moet altijd minstens boven haar ooghoogte zijn – nooit eronder.

Deze hoek werkt vooral geweldig voor curvier vrouwen. Het vrouwelijk lichaam lijkt kleiner als de camera boven en op een beetje afstand is.

Als je op een zacht oppervlak zoals gras of zand bent, probeer dan het model te vragen om te gaan liggen, zodat je van bovenaf kunt fotograferen – dit kan een flatterende pose zijn voor bikinifotoshoots.

3. Ga voor een Sterke Kaaklijn

vrouwelijke poses voor fotografie

Een sterke kaaklijn zonder dubbele kin is een van de belangrijkste kenmerken waar je voor gaat in vrouwenportretten. Fotograferen van bovenooghoogte is één techniek, maar er zijn er nog meer die net zo belangrijk zijn.

Eerste vraag het model om zijn kin te laten zakken. Laat ze vervolgens druk hun tong glimlachend op het dak van hun mond. Dit voelt misschien een beetje raar, maar het verlengt de nek, accentueert de kaaklijn en helpt dubbele kinnen te voorkomen. Zorg er wel voor dat hun tong op het dak van hun mond ligt, niet tegen hun tanden, anders kan het door hun glimlach heen te zien zijn.

Als je recht op het model staat, is een andere techniek om het model te vragen om hun hoofd naar voren brengen alsof ze een schildpad zijn kop uit zijn schild steken. Dit brengt de kin meestal naar buiten en naar beneden, wat zorgt voor een sterke, aantrekkelijke kaaklijn.

Remember – een strong jawline is niet alleen een tip voor poserende mannen!

4. Een mond die enigszins opengaat

Bij vrouwenportretten kan hoe de mond verschijnt een foto maken of breken. Een gesloten, strakke mond heeft de neiging om opstandigheid, verveling of zelfs woede te suggereren. Een mond die enigszins open is met de lippen net uit elkaar, impliceert echter openheid, overeenstemming, bereidheid of zelfs kwetsbaarheid.

Technisch gezien zal een gesloten mond er vaak voor zorgen dat de kaaklijn klemt, waardoor de zijkanten van het gezicht zwaarder lijken. Een enigszins open mond zal helpen om de kaaklijn te verlengen en een veel aangenamere energie aan het portret te geven.

  • 68 Beste Instagram-poses: hoe je je kunt voordoen als een influencer

5. Voorzichtig met de handen

modelhoudingen

Bij het leren poseren van modellen is een van de moeilijkste dingen voor een fotograaf weten wat hij met de handen moet doen. De hand van een persoon is bijna even groot als zijn gezicht. Om die reden is het belangrijk om te voorkomen dat de handpalmen of de ruggen van de handen in het volle zicht bij het gezicht zijn.

Plaats in plaats daarvan de handen opzij, onder de kin, in het haar of over de schouder.

Het is ook belangrijk om de handen nergens tegenaan te laten drukken. Zorg ervoor dat de vingers iets uit elkaar staan, gebogen zijn en slechts net het haar of gezicht raken.

Deze tip is vooral belangrijk bij het bedenken van senior foto-ideeën, omdat de meeste tieners meestal niet weten wat ze met hun handen op foto’s moeten doen!

6. Creëer een kloof tussen de armen en het lichaam

vrouwelijke portretposes

Bij staande portretposes is het normaal dat het model met zijn armen plat tegen zijn zijkanten staat.

Helaas zijn deze meisjeshoudingen niet bijzonder flatterend. Niet alleen heeft het de neiging om er ongemakkelijk uit te zien, als de arm tegen het lichaam wordt gedrukt, wordt het eruit geknepen op een manier waardoor de armen dikker lijken dan ze zijn.

Om dit te corrigeren, laat het model hun armen weg van hun lichaam bewegen op een manier die zichtbare ruimte tussen de twee creëert. De eenvoudigste manier is om ze een hand op hun heup te laten leggen of gewoon hun ellebogen voldoende te buigen om een opening te creëren. Wat je ook kiest, zorg ervoor dat er een zichtbare opening is tussen elke arm en het lichaam – dit is vooral belangrijk tijdens zwangerschapsfotoshoots, waar de dame duidelijk veel groter is dan ze normaal zou zijn.

7. Curves maken

In vrouwelijke portretfotografie zijn rondingen essentieel. Ze zorgen ervoor dat de meeste vrouwen zich vrouwelijk voelen. Het benadrukken van de rondingen van een vrouwelijk model heeft ook het extra voordeel dat de taille er meer gedefinieerd uitziet.

In staande houdingen kan dit worden bereikt door het model haar gewicht op haar achterste voet te laten zetten. Voeg daar een kniebuiging van de camera aan toe en boem! Je hebt een heerlijke ronding door de voorste heup en het been. Voeg vanaf daar een elleboogbuiging toe en de curve van de taille wordt gemarkeerd.

Dit is slechts één manier om het te doen. De afhaalmaaltijd is dat alle vrouwelijke poses kunnen profiteren van het naar voren brengen van de rondingen. Dit is vooral belangrijk bij boudoirhoudingen, waarbij elke centimeter huid zichtbaar is en op een zo flatterende manier mogelijk moet worden weergegeven.

  • 19 tips voor het fotograferen van full body fotografie

8. Gebruik de “favoriete kant” van uw model

poseert vrouwelijk voor foto's

In het huidige tijdperk van selfiefotografie zullen de meeste modellen hebben ontdekt dat er één kant is die er beter uitziet dan de andere.

Zorg ervoor dat je het model vraagt of ze een favoriete kant hebben en begin vanaf daar te fotograferen. Het zal vaak de kant zijn die er het beste uitziet. Het zal vaak ook comfortabeler aanvoelen voor het model.

7 Natuurlijke &elegante vrouwelijke poses

Elk van deze vrouwelijke modelhoudingen heeft een basisversie en een aantal variaties. Vergeet niet om te experimenteren met waar je de handen en het haar moet plaatsen.

1. Staande houdingen: de hoek van 45 graden

portretposes voor vrouwen

De hoekpose van 45 graden is een van de meer natuurlijke fotografieposes voor vrouwelijke modellen en een geweldige plek om te beginnen.

Door het lichaam half zijwaarts te draaien, ziet het model er langer en slanker uit terwijl ze haar houding benadrukt.

Zoals hierboven vermeld, vraag je bij het regisseren van deze specifieke meisjeshoudingen je onderwerp om de knie het dichtst bij je te buigen en het gewicht op het achterbeen te plaatsen.

2. Staande poses: de pose van de 3/4

foto van mooi meisje dat poseert

De driekwart pose is een standaard vrouwelijke modelhouding die geweldig is om mee te beginnen. In deze pose draait het model haar lichaam net genoeg zodat slechts driekwart van haar lichaam zichtbaar is.

Begin met de ene voet achter de andere. Laat haar dan staan met haar heupen weg van de camera, maar met haar schouders naar de camera gericht. Stop de achterste knie achter de voorste knie.

Van daaruit is de handen kunnen naar de taille bewegen met de schouders iets naar voren gerold. Zorg ervoor dat je de handen zo plaatst dat de ellebogen gebogen zijn, misschien door ze langs de romp naar binnen te laten glijden.

Dit zal zowel de benodigde kloof tussen armen en lichaam creëren als de taille kleiner laten lijken.

3. Staande houdingen: hands-on heupen (ook bekend als Peter Pan)

ontspannen mode-ideeën

Een andere geweldige starterspose, de “Peter Pan” hands-on-hips pose is een hoofdbestanddeel in portretfotografie van vrouwelijke modellen.

Het zorgt ervoor dat de taille kleiner lijkt omdat de openingen die door de armen worden gecreëerd een afslankend effect creëren. Het is ook een pose die vrouwelijke kracht en zelfvertrouwen uitstraalt.

Net als de andere poses is het belangrijk om het lichaam niet volledig vierkant te laten zijn voor de camera. Als u uw model niet semi-zijwaarts wilt poseren, beweegt u één schouder naar voren en zorgt u ervoor dat het gewicht op de achterste voet ligt.

Soms is het ook nuttig om de schouders een beetje naar voren te duwen, omdat het de sleutelbeenderen zal accentueren.

Je zult deze veel zien in modeposes bij het fotograferen van modellen, omdat het een gevoel van kracht overbrengt door de plaatsing van de handen.

4. Staande poses: het portret over de volledige lengte

muur shot positie foto

Alle bovenstaande vrouwelijke poses kunnen worden gedaan als hoofd-en-schouders of halflange opnamen, maar opnamen van het halve lichaam zijn vaak gemakkelijker. Als je weet dat je absoluut een portret van het hele lichaam wilt, zal deze pose wonderen doen.

Laat uw model het been dat zich het dichtst bij de camera bevindt naar voren brengen en draai die voet iets naar buiten. Houd de knie gebogen. Laat haar vanaf daar haar heup iets oprollen, terwijl ze haar gewicht op haar achterbeen houdt.

Plaats de handen naar de zijkant of naar de voorkant van het model en zorg er opnieuw voor dat de ellebogen gebogen zijn en dat er ruimte is tussen de armen en het lichaam.

5. Zittende houdingen: naar voren leunen

voorover leunende foto

Zittende modelhoudingen zijn er in verschillende smaken, zelfs een die zo eenvoudig is als naar voren leunen. Het hangt er allemaal vanaf welke emotie je bij de kijker wilt oproepen.

Onschuldig of opgewonden: Laat het onderwerp voorover op het puntje van de stoel zitten met knieën en enkels tegen elkaar. Vraag ze van daaruit om hun romp over hun dijen te buigen. Houd hun gezicht en schouders hoog, gericht op de camera.

Stoer en krachtig: Laat het onderwerp met hun knieën uit elkaar zitten en plaats hun ellebogen op hun knieën. Hun borst moet omhoog en hun gezicht recht in de camera kijken.

Speel met de uitdrukking op het gezicht totdat je er een krijgt die kracht uitstraalt (zie meer tips hierover in ons artikel over hoe je kunt poseren voor foto’s.)

Desolaat en verlaten of kwetsbaar: Zit met de knieën bij elkaar en de enkels uit elkaar. Buig de romp naar voren. Laat ze dan hun benen knuffelen.

6. Zittende houdingen: achterover leunen

leunende achterovergebogen foto

Achterover leunen terwijl je zit, heeft de neiging om een element van kracht of speelsheid aan een foto te bieden, afhankelijk van het poseren. Speel met de verschillende stemmingen die hier kunnen worden vastgelegd door het hoofd naar achteren te leunen en te experimenteren met de positionering van de armen en benen.

Meer voorbeelden zie je in onze gids: hoe moet ik poseren voor een portretfoto?

7. Zittende houdingen: andere tips

zittende foto

als je wat meer creativiteit wilt toevoegen aan je zittende houdingen, probeer dan de onderstaande tips:

  • Ga niet rechtop zitten: Iets zijwaarts zitten maakt het beeld dynamischer.
  • Kantel het hoofd: Het hengelen van het hoofd zorgt voor wat meer dynamiek en levendigheid op de foto.
  • Laat alleen de ballen van hun voeten of tenen de vloer raken: Dit voegt vorm en toon toe aan de benen. Vraag ze om gewoon hun hielen op te heffen en op hun tenen te gaan staan.

Bonus tip 1: Oefen de poses zelf

Dit lijkt misschien een no-brainer, maar het helpt echt om de houdingen zelf te oefenen voordat je iemand anders er doorheen probeert te leiden.

Het lijkt misschien een beetje vreemd, vooral als je een man bent, maar precies weten wat er nodig is om in elke pose te komen, zal wonderen doen voor je vermogen om precies de look uit te leggen waar je voor gaat.

Bonustip 2: Maak verbinding met je model

Als je ooit voor de camera hebt gestaan, weet je hoe het de onzekerheden van een persoon naar voren kan brengen. Daarom is het belangrijk om de tijd te nemen om een connectie te maken met je modellen.

Als fotograaf moeten ze je kunnen vertrouwen om de delen van hen te benadrukken die schitteren en de dingen te bagatelliseren die ze niet vleiend vinden aan zichzelf.

Bonustip 3: Gebruik poseerkaarten

solo kaarten

Verwijs gewoon naar de Posing Card, richt uw model en wacht vervolgens op het perfecte moment.

Het poseren van vrouwen om flatterende beelden te maken kost jaren om onder de knie te krijgen, om nog maar te zwijgen van veel zelfvertrouwen als fotograaf.

Het gebruik van een tool zoals Together Cards kan echt helpen bij het proces – print ze gewoon uit, laad ze op je telefoon of plaats ze zelfs op de achterkant van je camerascherm en verwijs ernaar terwijl je foto’s van je onderwerp maakt.

Together Cards bevatten natuurlijke poses voor vrouwen en mannen. Haal ze hier >>

Veelgestelde vragen

Hoe poseren vrouwelijke modellen?

Er zijn verschillende trucs die modellen gebruiken om er op hun best uit te zien voor de camera, waaronder de verdeling van het gewicht op hun benen, de positionering van hun armen en zelfs waar ze hun vingers plaatsen.

Hoe zien modellen er slanker uit?

Je heupen naar achteren kantelen, schuin staan, je ledematen buigen en weg leunen van de camera zijn allemaal trucs die modellen gebruiken om ze slanker te laten lijken.

Natuurlijk uitziende meisjeshoudingen krijgen: laatste woorden

Het beheersen van vrouwelijke modelhoudingen kost tijd en oefening, dus verwacht niet dat je ze allemaal op een dag naar beneden krijgt.

Niet alleen is elk model anders in hoe ze reageren op richting, maar de meeste vrouwen komen niet binnen en weten niet hoe ze zich als model moeten voordoen.

Dat betekent dat ze op jouw begeleiding zullen vertrouwen.

Gebruik de bovenstaande lijst om je een goed startpunt te geven en oefen, oefen, oefen. Na verloop van tijd zal het poseren van een vrouwelijk model als een tweede natuur komen.

solokaarten

Solo-kaarten: eenvoudig poseren

111 illustraties van verbazingwekkende poses die je kunt gebruiken als begeleiding bij het poseren en regisseren van vrouwen. Print de kaarten om in uw zak te bewaren of voeg ze toe aan uw smartphone voor snelle referentie.

Krijg korting

trouwen

8 tools voor fotografen

Bekijk deze 8 essentiële tools om je te helpen slagen als professionele fotograaf.

Inclusief tijdelijke kortingen.

Lees hier meer