Neale James

Ik ben Neale James, een trouwfotograaf en filmmaker die ongeveer een uur ten westen van Londen woont naast de kasteelresidentie van de koningin in de schaduw van de Londense luchthaven Heathrow (nou ja, ze is in ieder geval losjes in dezelfde provincie).

Ik fotografeer al 15 jaar bruiloften. Daarvoor werkte ik in de radio-omroep als presentator bij de BBC en in commerciële netwerken. Ik zou mijn stijl omschrijven als overwegend documentair, hoewel het tegenwoordig een veel uitgerekte term is; het is een sterke genre-identiteit in digitale marketing.

Ik ben erg geïnspireerd door de grote fotografische verhalenvertellers van onze generatie, figuren als Tom Stoddart, Don McCullin en Salgado.

Hoewel het een minder uitgelichte fotograaf was, alleen in termen van viering, die mijn voortdurende inspiratie en mentor is geweest; Giles Penfound, een voormalige Chief News Photographer voor de Britse strijdkrachten, zonder wie ik mijn carrière waarschijnlijk niet zo enthousiast vooruit zou hebben geholpen. Iedereen heeft een mentor nodig!

Qua kit heb ik een geleidelijke overgang gemaakt van Canon naar Fujifilm. Ik was een enthousiaste 5D gebruiker die heeft gefotografeerd met elke versie van de camera van deze klassieke trouwfotograaf van mark één tot en met vier. Maar de aantrekkingskracht van spiegelloos is voor mij te sterk geweest en hoewel Canon pas onlangs een eigen incarnatie heeft geïntroduceerd, ben ik al een tijdje vertrouwd met het assortiment van Fujifilm.

Het is een systeem dat ik goed ken en het comfort in relatie tot vormfactor en de ongelooflijke beelden geproduceerd door de nieuwe X-T3 overtuigde me om die fulltime overstap te maken. De camera stelt sneller scherp, de beeldkwaliteit is sterk; zowel jpeg als RAW is de ruis bij hoge ISO sterk afgenomen en ik ben onder de indruk van de speelruimte die ik binnen de edit heb.

Qua workflow gebruik ik Photomechanic 5 voor de cull en Lightroom Classic CC voor de edit. Voor al het filmwerk omarm ik Premiere Pro en Audition, beide onderdelen van de Adobe cloud suite.

Ik was zeker niet van plan om trouwfotograaf te worden. Ik was eigenlijk van plan om een portretstudio te openen en mijn tijd te delen tussen radio en fotografie, maar de creatieve vrijheid en het onderwerp van het fotograferen van bruiloften hadden me al vroeg verslaafd.

Ik grap vaak dat het leven je door gangpaden voert die je anders niet had verwacht, en in mijn geval is het echt heel letterlijk geweest. Ik heb er nu 800 geschoten en ze verrassen me voortdurend, zowel creatief als cultureel.

Het leven veranderde voor mij zeven jaar geleden drastisch, toen ik een bruid fotografeerde die terminaal ziek was. Ik kende haar man en hun jonge dochter toen ik een portretsessie voor hen had geschoten. Gevraagd om hun bruiloft te fotograferen, bood ik aan om de dag op te nemen en de foto’s en het bijbehorende audioverhaal te presenteren als een diavoorstellingsfilm, die ik een fotofilm noemde.

Het was echt een erfenisstuk voor hun dochter, dus ze kon het evenement de komende jaren net zo goed horen als zien. Ze wilden geen video, maar ik weet dat de audio een krachtige herinnering aan haar moeder zou zijn, vooral omdat de dochter een toespraak hield. Deze stijl van presenteren werd mijn ‘ding’, een USP en paste natuurlijk goed bij mijn achtergrond in radioproductie en presentatie.

Naar de kit …

Ik gebruik twee Fujifilm X-T3 body’s met een back-up X-T2 lichaam beschikbaar. Ik heb wel een power grip voor de X-T3 die meestal alleen wordt gebruikt als ik materiaal film.

Qua lenskeuze; de 10-24mm is een nietje voor videodocumentair werk, de 16mm met zijn effectieve 24mm lengte qua full frame is voor mij een favoriete brandpuntsafstand, met de 23mm f/1.4, 35mm f/1.4, 50mm f/2 en 56mm f/1.2 beschikbaar om uit de tas te kiezen. Dat lijkt misschien een lading glas, maar het gewicht en de ruimte die ik in beslag neem, zit veel minder in mijn tas dan wat ik eerder had.

Godox flitsers en sommige Manfrotto Lumimuse 6 LED lichten komen naar het feest voor avondfeesten, hoewel ik waar mogelijk liever gebruik maak van beschikbaar licht.

Ik ben een grote fan van Peak Design camerariemen, vooral omdat ik snel kan losmaken en ik altijd één lichaam aan mijn riem houd met Spider holster accessoires.

Ik houd een paar verlengbuizen bij de hand; de MCEX-11 en 16. Ik heb geen toegewijde macrolens, dus deze lichtgewicht buizen geven me de kans om creatief en close-up te worden met details.

Wat mijn kittas wel onderscheidt van de meeste fotografen is de opname van sOund kit. Ik gebruik Zoom F1 en H1 eenheden om bruiden, bruidegoms en andere actualiteit op te nemen, dat gaat om het produceren van mijn audio en nog steeds Wedding Photofilms. Het past allemaal in een Think Tank Airport Essentials zak.

www.nealejames.com

trouwen

11 tools voor trouwfotografen

Bekijk de 11 essentiële tools en apps die elke trouwfotograaf dit jaar zou moeten gebruiken.

Inclusief tijdelijke kortingen.

Lees hier meer