Nick Haigh

Hallo, ik ben Nick, een trouwfotograaf oorspronkelijk uit Liverpool, hoewel ik nu uit Lincoln kom. Ik heb de afgelopen twee jaar bruiloften in het Verenigd Koninkrijk gefotografeerd.

Ik ben een autodidactische fotograaf.

Ik raakte ongeveer 10 jaar geleden geïnteresseerd in fotografie, het fotograferen van landschappen, stadsgezichten, lange belichtingen, enz., En op dat moment diende ik nog als een Royal Marines Commando.

Toen ik aan het einde van mijn 22 jaar in de strijdkrachten kwam, besloot ik om huwelijksfotografie een kans te geven met het idee dat het mogelijk een tweede carrière zou worden.

Dus ik tweede fotografeerde voor een andere fotograaf totdat ik dacht dat ik klaar was om het alleen te doen, en ongeveer 10 bruiloften later, met nog twee jaar om in de strijdkrachten te dienen, zette ik mijn bedrijf op. Vanaf januari 2020 ben ik fulltime.

Toen ik voor het eerst zelf bruiloften begon te fotograferen, deed ik poseren, opzetten, alleen voor koppels fotograferen met OCF, maar ik vond het gewoon een pijn in de kont die rondsjouwde met extra kit en lichtstandaards.

Veel koppels waren niet echt geïnteresseerd in het weg zijn van hun familie en vrienden voor lange tijd, dus ik fotografeer nu bruiloften volledig ongeposeerd, documentaire-stijl, met veel minder kit.

Dus mijn eerste onderneming in fotografie was met een Sony NEX-5 camera en een paar lenzen (hoewel ik me niet kan herinneren welke) maar ik voelde al snel de behoefte aan een goede DSLR. Dus ik verkocht de Sony en kocht toen een Nikon D7100 met een Nikon 24-70mm f/2.8, Nikon 50mm f/1.8, Nikon 70-200mm f/2.8 en een Sigma 10-20mm f/4-5.6.

Ik heb deze ongeveer twee jaar gebruikt en toen kwam ik de Fuji X-pro 1 tegen toen het werd vrijgegeven.

Ik hield van het formaat ervan, de manier waarop het eruit zag en de grootte. Ik heb er een gekocht met de Fuji XF 35mm f/1.4 en de Fuji XF 18mm f/2 en toen was ik dat, ik was verslaafd.

Ik verkocht al mijn Nikon-apparatuur en ging naar Fujifilm en bouwde in de loop der jaren langzaam mijn lenzencollectie op.

Ik bleef bij de X – Pro 1 totdat ze de X-T1 loslieten en dat vervolgens gekocht. Andere Fujifilm camera’s die ik onderweg heb gehad zijn de X-Pro 2, X-E2, X100S, X100T en X-T2s, maar mijn bruiloft opzet is dit:

Camera

Dus ik fotografeer momenteel met 2 x Fuji X-T3s. Ik hou van de grootte, het gewicht, de vormfactor – vooral de handmatige wijzerplaten die me behoeden voor het duiken in het menu de hele tijd.

De EVF is gewoon geweldig en ik denk niet dat ik tegenwoordig ooit terug zou kunnen gaan naar een OVF, vooral omdat je de opname ziet voordat je hem hebt genomen.

Lenzen

Lenzen die ik momenteel gebruik op bruiloften zijn voornamelijk:

Fuji XF 23mm f/2 – Scherp, snel, klein, lichtgewicht en weerbestendig. Ik heb de f/ 1.4-versie geprobeerd, maar ik vond het eigenlijk niet leuk om het te gebruiken. Het had een slecht exemplaar kunnen zijn, maar het deed het gewoon niet voor mij. Dit blijft altijd op een van mijn camera’s zitten en is de lens die ik het meest gebruik.

Fuji XF 50mm f/2 – Nogmaals – scherp, snel, klein en lichtgewicht, en weerbestendig. Ik was vroeger eigenaar van de XT 56mm f/1.2 maar voor mij was het gewoon te traag om scherp te stellen voor bewegende onderwerpen.

Fuji XF 16mm f/2.8 – Ik denk dat dit waarschijnlijk Fuji’s kleinste lens is, zeer licht en weerbestendig. Ik gebruik dit voor als ik BREED moet gaan. Ja, het is maar f/2.8 maar ik heb het tot nu toe geen probleem gevonden. Ik gebruik dit eigenlijk vooral voor de dansvloeropnames ’s avonds met OCF-flitser en dan fotografeer ik toch op f/8.

Fuji XF 50-140mm f / 2.8 – Dit is een fantastische lens, het is gestabiliseerd en scherp. Ik gebruik dit pas echt als ik een bruiloft alleen mag fotograferen vanaf de achterkant van de kerk of waar de ceremonie ook plaatsvindt. Mogelijk gaat dit veranderen voor de Fuji XF 90mm f/2 in de nabije toekomst.

Andere lenzen die ik bezit:

Fuji XF 35mm f/1.4 – Ik heb deze lens sinds ik de XPro1 al die jaren geleden bezat. De beelden die het produceert zijn geweldig. Ik gebruikte dit veel op bruiloften, maar tegenwoordig niet veel (of nooit). Het is erg scherp en de bokeh van de f/1.4 is fantastisch.

Fuji XF 10-24mm f/4 – Gestabiliseerd en zeer breed! Ik heb het gebruikt op bruiloften voor als ik iets nodig had dat beetje breder, maar zoals ik heb de XF 16mm f/2.8 nu gebruik ik het nauwelijks, behalve wanneer ik de vreemde landschaps- / architectuurfoto’s maak.

🌋 Aanverwant: Aanbevolen Fuji X lenzen

Verlichting/Triggers

Dus voor de eerste dans en voor een deel van de avonddansen gebruik ik een OCF-opstelling met 2 x Godox V850 knippert met een Godox XProF Trigger met 2 x basic luchtgedempte lichtstandaards van Amazon (niet te zien in de gear afbeelding) en dan gebruik ik voor de rest van de avond dansvloer shenanigans een Nissin i60 on-camera flitser en sleep de sluiter!!

Tassen/Riemen

Tassen die ik gebruik die niet getoond worden zijn een Lowepro Nova-Sport 35L AW gewoon om mijn camera’s en lenzen binnen te houden en ook een Lowepro Pro-Runner 300 voor mijn flitsen.

Tijdens een bruiloft gebruik ik de Spiderlight dual holster systeem met behulp van een opstelling met twee camera’s en twee lenzen. Gemakkelijk en snel te gebruiken en bespaart me sjouwen met een rugzak of schoudertas.

Hardware en software

Omdat ik een beetje een Apple-nerd ben, gebruik ik een MacBook Pro 15 inch. Softwarematig gebruik ik Photomechanic voor het ruimen omdat het razendsnel is. Lightroom voor bewerking, plus Photoshop (hoewel ik het alleen echt gebruik om bepaalde dingen uit afbeeldingen te verwijderen waar Lightroom mee worstelt) en ook JPEG Mini, wat absoluut geweldig is in het verkleinen van de afbeeldingsgrootte.

🚀 Aanverwant: Beste gratis Lightroom-voorinstellingen van het jaar

Qua voorinstellingen heb ik het in principe zelf gemaakt en heb het in de loop van de tijd aangepast tot een punt waarop ik er blij mee ben. Ik heb er oorspronkelijk een paar gekocht, maar vond het uiterlijk ervan gewoon niet leuk.

MISC.

Zonnebrandcrème voor mijn kale hoofd (als we zon hebben in het VERENIGD KONINKRIJK), een paar eiwitrepen en water. Ook een kleine lensreinigingsdoek en reserve AA-batterijen.

Onthoud altijd waar je reserve SD-kaarten zijn en houd in de gaten hoeveel foto’s je nog op je kaarten hebt. Ik werd betrapt op een van mijn allereerste bruiloften toen ik midden in een ceremonie op de sluiter drukte, gebeurde er niets – behalve drie kleine piepjes en een bruid die me het boze oog gaf.

Denkend wat er in godsnaam mis is, drong het tot me door dat mijn kaarten vol waren en ik moest nadenken waar mijn reserveonderdelen waren. Gelukkig herinnerde ik me dat ze in mijn achterzak zaten. Vanaf die dag ben ik gaan werken met twee camera’s in plaats van één (met een back-up in de auto) en altijd met kaarten met een grotere capaciteit.

www.nickhaighphotography.co.uk | @nickhaighweddings

In nick’s cameratas:

trouwen

11 tools voor trouwfotografen

Bekijk de 11 essentiële tools en apps die elke trouwfotograaf dit jaar zou moeten gebruiken.

Inclusief tijdelijke kortingen.

Lees hier meer