Nikola Smern

Mijn naam is Nikola. Ik ben een bestemming trouwfotograaf uit Kroatië, waar ik de meeste van mijn bruiloften fotografeer, samen met enkele shoots in andere landen.

Ik werk samen met mijn vrouw Martina. Buiten het trouwseizoen zijn we allebei enthousiaste reizigers en reizen we elke kans die we krijgen.

Ik kwam ongewoon vroeg in de wereld van spiegelreflexcamera’s – ik kreeg de eerste voor mijn eerste verjaardag.

Eigenlijk overtuigde mijn vader, die toen amateurfotograaf was, mijn oma om een camera voor me te kopen die hij wilde. Het was een Yashica FR1 met 50mm f/1.9 lens.

Met die camera begon ik mijn fotografiereis in mijn studententijd toen ik het terugvorderde van mijn vader.

Ik schoot mijn eerste bruiloft met een Olympus E-1 en Zuiko 14-54mm f/2.8-3.5. Het was de bruiloft van een vriend en ik schoot het voor een fles whisky. Daarna besloot ik dat ik trouwfotograaf wilde worden.

Professioneel heb ik alleen met Canon gewerkt, van Canon 20D naar Canon 5D classic, Canon 5D Mark II, Canon 1D Mark III, Canon 5D Mark III en tot slot Canon 5D Mark IV.

Als trouwfotograaf in Kroatië reis ik vaak naar bruiloften met veerboten, catamarans en kleine speedboten, en die bruiloften zijn meestal in voetgangersgebieden van onze kleine mediterrane steden. Omdat er veel gelopen wordt, probeer ik mijn spullen tot een minimum te beperken.

Mijn go-to setup is een Canon 5D Mark IV met Sigma 35mm f/1.4 en Canon 5D Mark III met Canon 85mm f/1.2.

Anders dan dat, in mijn Think Tank Retrospective 10-tas Ik heb ook een Canon 24mm f/1.4, die ik zelden gebruik, en een Canon Speedlite 600EXII-RT.

Ongeveer 85% van mijn trouwfoto’s zijn met een Sigma 35mm f/1.4. Ik was in eerste instantie sceptisch over die lens omdat Sigma in het verleden niet al te goed van een reputatie had, maar deze lens is briljant, net als de hele Art-serie. Het is niet gebouwd zoals de Canon, maar voor de helft van de prijs is het een echt goede investering.

De overige 15% is geschoten met een Canon 85mm f/1.2, wanneer ik meer bereik nodig heb of voor portretten. Deze lens produceert magie en ik ben er dol op, ondanks het feit dat hij erg traag scherpstelt.

Dit jaar kocht ik mijn eerste spiegelloze camera, Fujifilm X-T3 met Fuji 23mm f/2, voornamelijk voor reizen en voor het maken van foto’s van mijn pasgeboren zoon, maar ook om die spiegelloze hype op bruiloften te proberen, zodat ik later kan beslissen welke kant ik op ga.

Het is echt een goede camera, maar ik voel me er nog steeds niet zeker van zoals bij Canon-camera’s die zijn gebouwd als tanks.

Ik heb veel verschillende riemen voor mijn camera’s geprobeerd en ik eindigde met een Peak Design Slide Lite voor mijn hoofdcamera en een Think Tank Strap V2.0 voor mijn tweede camera.

Voor mijn spiegelloze koos ik voor de Simplr F1 band.

Think Tank Retrospective 10 tas is de beste tas voor deze opstelling. Ik heb deze tas nu zeven jaar; het was bij mij over de hele wereld en op elke bruiloft en het beschermt nog steeds mijn uitrusting, zelfs met slijtagetekens.

Meestal draag ik een tweede tas met een andere Canon 5D Mark III (achteruitrijcamera), Yongnuo 600EX-RT II, Canon 430EX II met Yongnuo ontvanger, Canon ST-E3-RT zender, MagMod-rasters en Manfrotto 5001B Nano Stand, die ik gebruik als de receptielocatie buiten is.

www.nikolasmernic.com | @nikolasmernicphotos

trouwen

11 tools voor trouwfotografen

Bekijk de 11 essentiële tools en apps die elke trouwfotograaf dit jaar zou moeten gebruiken.

Inclusief tijdelijke kortingen.

Lees hier meer