Nikon 14-24mm f/2.8 G Groothoeklens Test

Dit is een gasttest van de Nikon 14-24mm f/2.8 G groothoekzoomlens door trouwfotograaf Jesse La Plante.

“Get high, get low, get close, get far.” Dit was een van de beste fotografie-adviezen die ik op de universiteit kreeg en het is me sindsdien bijgebleven.

Elke keer als ik mezelf in een creatieve sleur bevind, onthoud ik deze woorden en kan ik meestal vrij snel terugveren … maar ik zou nog een component aan dat adagium kunnen toevoegen: “breed worden.”

Als trouwfotograaf fotografeer ik zo’n negentig procent van de tijd met mijn trouwe Nikon 24-70mm f/2.8G. Als ik maar één Nikon lens zou kunnen kiezen, zou dit het moeten zijn.

Dat gezegd hebbende, soms heb ik net een beetje extra creatief sap nodig, en in deze situaties merk ik vaak dat ik overstap naar de Nikon 14-24mm f/2.8G.

Nikon 14-24mm f/2.8G Test | Waar is het voor?

woord-beeld

Bekijk meer beoordelingen

Controleer de huidige prijs

Uiteraard is 14mm een zeer gespecialiseerde brandpuntsafstand. Dus in welke situaties kan een trouwfotograaf besluiten om ultra breed te fotograferen?

Het meest voor de hand liggende voorbeeld zou zijn bij het opnemen van weidse berggezichten, hoge stadsgebouwen, de nachtelijke hemel, enz.

Een 14mm lens is een prachtig hulpmiddel om uw foto’s een gevoel van plaats te geven en de bruid en bruidegom effectief weer te geven in de context van de omgeving.

Maar er zijn een paar andere keren dat ik deze brandpuntsafstand ook opneem.

Zo zal ik af en toe de Nikon 14-24mm f/2.8G uit de kast halen tijdens het dansfeest als mensen gek worden en ledematen overal naartoe vliegen. De manier waarop deze brandpuntsafstand de scène vervormt, maakt dat alles wat dynamischer en griezeliger aanvoelt.

Bekijk elke Terry Gilliam-film (The Fisher King, 12 Monkeys, Fear and Loathing in Las Vegas, enz.) en je zult zien dat bijna elk shot een breed shot is, wat het werk een opvallend gevoel van wereldvreemdheid geeft.

Een ander voordeel van deze brandpuntsafstand is stealth. Een van de grootste uitdagingen waarmee een trouwfotograaf wordt geconfronteerd, is onopgemerkt werken. Er zijn een heleboel geweldige openhartige momenten gedurende de trouwdag, maar het is de menselijke natuur om op te klappen wanneer iemand een camera op je richt.

Op 14mm leg je echter een veel groter gezichtsveld vast dan het voor de toevallige waarnemer lijkt. Dit betekent dat je het ene kunt fotograferen terwijl je je camera op een ander richt.

Nikon D800 + Nikkor 14-24mm f/2.8G | 1/1000e, f/13, ISO 100

Tot slot, wie heeft er een drone nodig als je lange armen en een 14mm lens hebt? Ik maak hier meestal een grapje, maar het werkt in een mum van tijd wanneer je een vogelperspectief moet vastleggen in een “no-fly” -zone, zoals in de bovenstaande afbeelding.

Nikon 14-24mm f/2.8G | Overzicht & Specs

De Nikon 14-24mm f/2.8G wordt beschouwd als Nikon’s vlaggenschip groothoeklens. Het is een FX-lens (Nikon-spraak voor full frame) met een constant f/2.8 diafragma, glaselementen met extra lage dispersie (voor betere scherpte en verminderde chromatische aberratie), stille golffocusmotor, nanokristalcoating, weerafdichting, enzovoort, enzovoort.

Ik ga je tijd hier niet verspillen met een uitgebreide lijst met technisch jargon, maar als je geïnteresseerd bent, ga dan naar nikon’s website voor de magere.

Bouwkwaliteit & Ergonomie

De ongebruikelijke lensdop van de Nikkor 14-24mm f/2.8G

Deze lens is eigenlijk een baksteen. Met een gewicht van iets meer dan twee pond voelt het alsof je het door een raam kunt gooien en kunt blijven schieten. Niet dat ik dat aanraad.

Sommigen beschouwen het gewicht en de bulk van de Nikon 14-24mm f/2.8G misschien als een beetje een belemmering, vooral wanneer je hem in een cameratas rondsjouwt, maar ik geef de voorkeur aan een beetje gewicht tijdens het fotograferen. Het voelt gewoon goed in mijn handen.

Het enige waar ik geen grote fan van ben, is het glazen element aan de voorkant. Het is niet plat zoals de rest van de Nikon-lijn, maar eerder een bolvormig uitsteeksel dat naar buiten reikt naar de voorkant van de ingebouwde zonnekap.

Dit maakt me een beetje nerveus whnl rondlopen zonder de lensdop aan omdat de vorm van het glas de bevestiging van een beschermend filter verbiedt.

Al mijn andere lenzen hebben een UV-filter permanent bevestigd voor bescherming, maar niet deze man. Later meer over filters.

Tot slot is de lensdop wat onorthodox. Er zijn veel klachten over geweest op de interwebs, maar ik vind het eigenlijk wel leuk.

In plaats van in de kleine bosjes bij de filterdraden van de lens te klikken, glijdt de lensdop van de Nikon 14-24mm f/2.8G als een handschoen over de hele voorkant van de lens.

Mijn enige probleem ermee is dat het te dik is om snel in mijn zak te glijden, dus ik merk dat ik het regelmatig op de grond gooi als ik met een tijdsdruk werk. Dit betekent dat stof en vuil op de lens terecht kunnen komen, maar niets wat een goede luchtblazer niet kan verhelpen.

Autofocus

Nikon D800 + Nikkor 14-24mm f/2.8G | 1/80e, f/3.5, ISO 1600

Bij weinig licht is dit gemakkelijk de snelst scherpstellende en consistent nauwkeurige lens in mijn arsenaal.

Natuurlijk is dit waarschijnlijk deels te wijten aan de aard van een groothoeklens, in die zin dat het vergevingsgezinder is dan tele wanneer de scherpstelling iets uitvalt.

Dat gezegd hebbende, na elke trouwshoot zijn de foto’s gemaakt met mijn Nikon 14-24mm f/2.8G consistenter in focus dan de foto’s van een van mijn andere lenzen.

Bovendien doet dit objectief veel minder “zoeken” bij het fotograferen bij weinig licht dan ik gewend ben bij andere lenzen.

Ik weet niet precies hoe de SWM (stille golfmotor) werkt, behalve dat het iets te maken heeft met “reizende golven” en “rotatie-energie”, maar man, het doet zeker de truc.

Scherpte

Nikon D800 + Nikkor 14-24mm f/2.8G | 1/400e, f/8, ISO 250

Deze lens is haarscherp. Heck, het is zelfs scherper dan sommige van mijn priemgetallen. Natuurlijk lijden de hoeken een beetje bij het wijd open schieten, maar dat is te verwachten. Plus, als je bruiloften fotografeert, wat maakt het dan uit?

Voor mij zijn het de zogenaamde imperfecties die een lens karakter geven.

En als je high-end architectuur- of vastgoedfotografie doet waarbij rand-tot-randscherpte cruciaal is, is dit sowieso niet de lens voor jou.

Hier is een 100% uitsnede voorbeeld van de foto hierboven om je een beter idee te geven van hoe scherp de Nikon 14-24mm f/2.8G is.

Deformatie

Tonvormige vervorming (waarbij rechte lijnen verschijnen als bolle curven) is een inherent probleem met alle groothoeklenzen. De Nikon 14-24mm f/2.8G is geen uitzondering.

Nogmaals, als je een architectuurfotograaf bent, zal dit een probleem vormen. Als je een trouwfotograaf bent, is het gewoon nog een excentriciteit die je in je stijl kunt opnemen.

Maar als het je echt stoort, kun je altijd gewoon een beetje inzoomen en / of repareren in Photoshop of Lightroom.

Vignettering

Net als alle groothoeklenzen vertoont de Nikon 14-24mm f/2.8G wat lichtafval, vooral bij het wijd open fotograferen.

Voor mij is dit een non-issue omdat 1) het gemakkelijk te corrigeren is in de post en 2) ik hou van een beetje lichtafval in mijn afbeeldingen.

Flare/Ghosting

Nikon 14-24mm test

Nikon D800 + Nikkor 14-24mm f/2.8G | 1/100e, f/2.8, ISO 2000

Dit is een van mijn enige klachten over deze lens. Als er een harde lichtbron in het frame is, of zelfs ergens in de buurt van de rand van het frame, zul je waarschijnlijk enkele artefacten in je afbeelding zien.

Dit kan meestal in de post worden gecorrigeerd, tenzij de artefacten ergens belangrijk lijken (bijvoorbeeld recht over het gezicht van je bruid), dus je moet je ervan bewust zijn tijdens het fotograferen.

De beste oplossing (anders dan het aanpassen van je opnamehoek ten opzichte van de lichtbron) is om de lens iets in te zoomen.

Terwijl u op de lens zoomt, trekt het uitstekende glazen element aan de voorkant zich terug in de lensvat, waardoor de hoeveelheid licht die direct op het glas landt, wordt beperkt.

Bokeh

Het is een groothoeklens. ‘Nuff zei.

Nikon 14-24mm f/2.8 G – Voorbeeldfoto’s

Bekijk deze voorbeeldopnames gemaakt met de Nikon 14-24mm f/2.8G.

Accessoires

Het bolvormige frontelement van de Nikkor 14-24mm f/2.8G kan problemen opleveren als je een frequente filtergebruiker bent.

De Nikon 14-24mm f/2.8G wordt geleverd met dezelfde case (CL-M3) als de Nikon 24-70mm f/2.8G. Het is een mooie, robuuste case met veel vulling en een bevestigbare schouderband.

Dat gezegd hebbende, ik kan me niet voorstellen dat ik ooit een heleboel lenzen in afzonderlijke hoesjes draag, maar het ziet er zeker leuk uit op de plank!

Ik noemde eerder de onconventionele lensdop. Het is een soort handschoen die over de hele voorkant van de lens, capuchon en al past. Ik graaf het.

Vanwege de uitstekend glaselement aan de voorkant, u kunt geen traditionele filters bevestigen. Als u filters wilt gebruiken, moet u een apparaat van derden aanschaffen.

Als u een professionele landschapsfotograaf bent, is dit waarschijnlijk de investering waard. maar voor mij als trouwfotograaf kan ik het gedoe niet rechtvaardigen.

Nikon 14-24mm f/2.8G Test | Conclusie

De Nikon 14-24mm f/2.8G is een speciale lens bedoeld voor bijzondere opnamesituaties.

Heeft het wat eigenaardigheden? Absoluut. Maar net als een bruiloft zelf, zijn het de excentriciteiten die het uniek maken. En als je bereid bent om met de stoten te rollen, maak je echt uitstekende foto’s.

Dit zou niet je eerste lens moeten zijn. Of zelfs je tweede of derde. Maar zodra je het gevoel hebt dat je creativiteit de grenzen van je uitrusting begint te ontgroeien, kun je overwegen om een ultragroothoeklens aan je arsenaal toe te voegen.

En als je Nikon fotografeert, zoek dan niet verder dan de Nikon 14-24mm f/2.8G.