Nikon 20mm f/1.8 Lens Test

Elke grote lens heeft een verhaal achter zich. Een verhaal over hoe het in de handen van de kunstenaar kwam en wat het voor altijd gewaardeerd en gekoesterd maakte. Dit is zo’n verhaal. Dit is de Nikon 20mm f/1.8G.

Het jaar was 2016 en ik was op zoek naar de perfecte groothoek om te reizen. Ik had bijna elk groothoeklensaanbod van Nikon, Sigma en Tokina doorgenomen.

Er was altijd iets mis – of het nu ging om randscherpte, slechte chromatische aberratie of het gewicht van de lens.

Ik deed een reis naar India met een verschil; Ik deed mee aan The Rickshaw Run – misschien wel de domste manier om door India te reizen. In moesson. Zonder hulp. Vies en stoffig, ruw-als-lef.

Nikon 20mm f/1.8 test

Nikon 20mm f/1.8

Mooie optiek, scherp, snel scherpstellend… en veel lichter dan zijn concurrenten.

Controleer de huidige prijs

Ik fotografeerde op de Nikon D750. Mijn kit moest licht en discreet zijn. Ik wist dat ik licht uitdagende situaties zou hebben en ik wilde een lens die het kon bijhouden. Ik moest in staat zijn om in de hand te fotograferen met totale scherpte en een snelle focus.

Bovendien zorgden stof, wind, regen en barre omstandigheden ervoor dat ik nooit een versnellingswissel zou doen.

Op een goede dag zou het zijn als een kartrit. Op een slechte dag zou het zijn alsof je door een wasstraat gaat met de ramen naar beneden. Het was de 20mm op de D750 voor de hele 15 dagen op de weg.

Ik had geen idee dat ik dol zou zijn op de lens na alles wat ik op het punt stond om het door te zetten.

Nikon 20mm f/1.8 Technische Gegevens

Controleer de huidige prijs

Nikon heeft de goederen in deze gepropt:

  • 20mm f/1.8 FX (full-frame)
  • Groothoek
  • Prime Lens
  • Nano coating
  • Interne scherpstelling
  • 77mm schroefdraad
  • Gewicht: 355g
  • Minder dan 9 cm lang

Nano coating is iets wat ik ben gaan zoeken in een Nikon lens. Het biedt een superieur contrast en pittige kleuren.

Dit is geweldig in heldere opnameomstandigheden, vooral buiten gouden uren. Het vermindert ook overstraling en ghosting.

Het wordt op de lens gesymboliseerd door de gouden N, die verschijnt van alle beste Nikon-lenzen.

Overwegingen: Zovelen zijn het pad opgegaan om de Sigma 20mm f/1.4 over dit objectief te verwerven. De reden dat ik de Sigma niet kreeg was het gewicht – met 950g is het bijna een kilo! Dat was te veel toen ik alles in twee plunjezakken moest passen.

Bouw & Ergonomie

Met een hoogte van iets minder dan 9 cm is de Nikon 20mm f/1.8G bescheiden in zijn formaat en presentatie.

Het heeft een eenvoudige loop met uw standaard Nikon-markeringen, een brandpuntsafstandvenster en een lang vastgepakte scherpstelring. Het kan worden opgenomen in de handmatige of autofocus-modus en u kunt kiezen welke via een eenvoudige schakelaar op de rand van de loop.

De lens heeft Nikon’s gouden ring van professionele goedheid, dus het maakt deel uit van die exclusieve kwijlwaardige line-up van glas.

Hoewel het voorste element licht gebogen is, heeft dit geen invloed op de mogelijkheid om extra filters of hulpstukken te bevestigen.

In de doos zit een zonnekap HB-35 en een Nikon-branded soft drawstring zak om de lens in je tas te houden wanneer deze niet in gebruik is.

“Carwash met de ramen naar beneden” – Monsoon Rain – Nikon D750 + Nikon 20mm f/1.8 | 1/640 bij f/4 ISO 1250

Voorstelling

Klein en stil, de Nikon 20mm f/1.8 trekt de aandacht niet naar zich toe. Het stelde me in staat om (zo goed mogelijk) op te gaan en de actie te fotograferen zonder eruit te zien alsof ik GROTE dure uitrusting in mijn hand had.

Wat het fotograferen betreft, voelt het alsof het er bijna niet eens is. De AF is zo snel als je zou verwachten voor een groothoek.

De korte scherpstelafstand is spannend voor schutters die zoveel mogelijk details in een foto moeten proppen.

Ik stak mijn mooie lens in een kapperszaak en kwam weg met de meest onbetaalbare uitdrukking van de hele reis. Deze is een blijvertje.

Barbershop Quartet – Nikon D750 + Nikon 20mm f/1.8 | 1/80 bij f/6.3 ISO 2000

en bij 100% gewas…

Fotograferen vanaf de achterbank van de Riksja was ook een traktatie met de Nikon 20mm f/1.8.

Het stelde me in staat om dichtbij te komen, maar toch een scène vast te leggen terwijl ik enkele van India’s personages passeerde.

Je droeg wat?! – Nikon D750 + Nikon 20mm f/1.8 | 1/800 f/4 ISO 640

Beeldkwaliteit

Deze lens is bijgewerkt ten opzichte van zijn voorganger voor de FX-sensor, dus ik kan alleen spreken over de prestaties in dit gewas.

Lensvignettering is bij f/1.8 nauwelijks merkbaar en verdwijnt bij hogere diafragma’s.

De vervorming is minimaal, maar dit is niet onverwacht vanwege het feit dat dit een groothoeklens is. In de meeste gevallen is dit gemakkelijk te corrigeren in de postproductie.

Bokeh is meestal niet iets dat ik zou testen op een groothoeklens, maar als je van die zachtheid rond een opname op f / 1.8 houdt, is het er. Gezien de korte scherpstelafstand van 20 cm en oneindig na 1 meter, zal alles wat dichtbij wordt geschoten onscherp zijn in plaats van bokeh.

Kleuren met de Nikon 20mm f/1.8 zijn rijk en pittig. Dit kan worden gewijzigd in de postproductie, maar als direct uit de camera belangrijk voor u is, deze lens laat je niet in de steek.

Laten we nog wat meer beelden van de reis bekijken en zien hoe de lens presteerde.

Als je meer wilt lezen over mijn reis naar India en de Rickshaw Run, blader dan naar mijn blog en scrol terug naar augustus 2016.

Nikon 20mm f/1.8 Voorbeeldfoto’s

Bekijk deze voorbeeldfoto’s gemaakt met de Nikon 20mm f/1.8.

Nikon 20mm f/1.8 Test | Conclusie

Fast-forward naar 2019. Het is drie jaar later en ik kan met zekerheid zeggen dat ik nog steeds dol ben op deze lens. Sterker nog, ik heb mijn Nikon 16-35mm f/4 opzij gezet ten gunste van de 20mm f/1.8 als mijn primaire landschapslens.

Het neemt nu trots en plaats in mijn kit, vooral voor het fotograferen, nou ja, alles.

De redenen waarom ik deze lens al die jaren geleden heb gekocht, zijn nog steeds waar. Veelzijdigheid, draagbaarheid en de kwaliteit van de beelden die het produceert op beide camera’s is nog steeds uitstekend.

Eco Confetti Regrets – Nikon D850 + Nikon 20mm f/1.8 | 1/125 f/5 ISO 500

Na een upgrade naar de Nikon D850 laat dit objectief zijn waarde zien met de hoge resolutie sensor en bewijst het zich dagelijks waarom het nog steeds in mijn tas zit. Het kostte een pak slaag in India, maar het gaat door.

Deze lens is snel genoeg voor groothoekactiefoto’s op bruiloften, binnen bij weinig licht zoals concerten of evenementen, en zoals altijd, vooraan en in het midden voor een landschap.

Zou ik het aanraden? Absoluut. Het blaast zijn concurrenten uit het water alleen op gewicht.

Het is scherp, gemakkelijk op te bergen in een tas voor op reis en accepteert filterbevestigingen. Wat wil je nog meer?!

Nikon 20mm f/1.8 test

Nikon 20mm f/1.8

Mooie optiek, scherp, snel scherpstellend… en veel lichter dan zijn concurrenten.

Controleer de huidige prijs