Nikon D850 DSLR Camera Test

Dit is een gastbeoordeling van de Nikon D850 full frame DSLR door trouwfotograaf Jesse La Plante.

In mijn meer dan 10 jaar als trouwfotograaf heb ik foto’s gemaakt met een reeks verschillende Nikon DSLR’s. Pas in 2013, toen ik mijn Nikon D800 uitpakte en voor het eerst in mijn handen hield, wist ik dat ik hem had gevonden. “De Ene.”

Niet om poëtisch te zijn of zo, maar de D800 was een solide, robuust, substantieel apparaat dat me als gegoten zat. Het is sindsdien een betrouwbare metgezel voor me geweest en tot op de dag van vandaag blijft het een van de beste aankoopbeslissingen die ik ooit heb genomen.

Fast forward vijf jaar. Het is de winter van 2018 en er staat een nieuwe doos voor mijn deur. Het is de gloednieuwe Nikon D850 en op het gevaar af het verhaal te bederven, denk ik dat ik een nieuwe liefde heb.

Nikon D850 Test | Bouwkwaliteit &handling

Nikon D850 review door Jesse La Plante

Bekijk meer beoordelingen

Controleer de huidige prijs

Net als de D800 is de Nikon D850 gebouwd als een tank. Het is een grote, zware met de woorden “kick some ass en neem wat namen” er helemaal overheen geschreven.

De grootte en het gewicht is iets dat de meeste recensenten noemen als een negatief attribuut, maar persoonlijk hou ik van een beetje gewicht tijdens het fotograferen. Het voelt gewoon goed in mijn handen. Ik vind het leuk om te weten dat wat ik vasthoud een professionele camerabody is en, nou ja, dat is precies wat de Nikon D850 is.

De Nikon D750 is geweldig en zo, maar het voelt als speelgoed in vergelijking.

Net als de andere camerabody’s in Nikon’s pro-lijn is de D850 weerbestendig. Ik weet niet wat dit precies betekent, maar ik zal je dit vertellen: ik heb een hele kop dampend hete koffie rechtstreeks op deze camera gedumpt (ik werd gestoten door een bruiloftsgast) en er gebeurde niets. Niets.

Het heeft nog steeds een beetje een scherpe geur als ik het tegen mijn gezicht houd, maar verder was er geen enkele schade.

Ik ben ook echt diggin ‘ het kantelbare LCD. Ik maak veel opnamen met de camera laag op de grond en hoog boven mijn hoofd, dus de mogelijkheid om de hoek van het scherm in live view te veranderen, helpt echt om het compositorische giswerk te verminderen.

Net als de Nikon D5 is de D850 zonder pop-up flitser, wat ik best geweldig vind. Ik heb het gevoel dat ik altijd per ongeluk op de flitsknop op mijn andere camerabody’s druk, waardoor die wordt omgedraaid terwijl ik probeer te werken.

Ik kan niet één keer bedenken dat ik bij mezelf heb gedacht “Hey, ik zou de pop-up flitser moeten gebruiken voor deze opname!

Tot slot wil ik de plaatsing van de ISO-knop op de Nikon D850 noemen. Het zit vlak naast de ontspanknop, waardoor het superhandig is om aan te passen. Tijdens het fotograferen met mijn andere lichamen kost het me altijd een seconde om de ISO-knop te vinden, die zich op onverklaarbare wijze op elke afzonderlijke camera op een andere plaats bevindt.

Met de D850 kan ik snel sluiter, diafragma en ISO aanpassen zonder mijn oog uit de zoeker te halen. Misschien ben ik gewoon een langzame leerling, maar ik heb de neiging om te verdwalen in het creatieve proces en ik haat het als ik moet pauzeren om op zoek te gaan naar een verdomde knop.

Nikon D850 Test | Interface

Nikon D850 touchscreen mogelijkheid

De nieuwe touchscreenfunctie van de Nikon D850 gebruiken

De gebruikersinterface van de Nikon D850 is in principe identiek aan elke andere moderne Nikon DSLR met één opmerkelijke upgrade: touch screen mogelijkheden.

Ik heb gemerkt dat ik deze functie niet al te vaak gebruik, vooral omdat ik gewoon niet gewend ben om het als optie in mijn DSLR’s te hebben.

Dat gezegd hebbende, de paar keer dat ik eraan heb gesleuteld, heb ik gemerkt dat het erg handig is bij het snel navigeren door menu’s, scrollen door foto’s, enz.

Mijn enige kleine probleem is dat ik vaak condensatie (van mijn adem) van de LDC veeg terwijl ik chimpansees aan het ben, die op zijn beurt door foto’s scrolt tijdens het afspelen.

Dit is super nit-kieskeurig, maar ik heb moeite om negatieve dingen te zeggen over deze camera!

Nikon D850 Test | Resolutie

Nikon D850 voor landsape fotografie

Nikon D850 + Sigma 85mm f/1.4 Kunst | 1/4000e, f/6.3, ISO 100

Met 45,7 megapixels heeft de Nikon D850 een absolute beest van een sensor.

Ik weet wat je hier denkt: “Waarom heeft een trouwfotograaf zoveel pixels nodig?” Terechte vraag. De meesten van ons waarschijnlijk Niet doen. Maar na meer dan een decennium bruiloften in Colorado te hebben gefotografeerd, zou ik zeggen dat ik net zo goed een landschapsfotograaf ben als een huwelijksfotograaf.

Er zijn zoveel uitgestrekte, weidse berggezichten in de Centennial State, het is moeilijk niet om ze op te nemen in iemands huwelijksworkflow.

Bovendien willen veel van onze klanten graag een foto opblazen die hen niet vooraan en in het midden laat zien (bijv. Klein onderwerp, groot landschap). De reden hiervoor is dat een enorme close-up van de lachende gezichten van een pasgetrouwd stel er een beetje cheesy uit kan zien als je over de schoorsteenmantel hangt.

En, soms ga ik tijdens een bruiloft naar buiten en fotografeer ik B-roll van landschappen zonder de bruid en bruidegom überhaupt.

Deze afbeeldingen kunnen op een bepaald moment in de toekomst goede kandidaten zijn voor wandafdrukken in mijn studio. Eerlijk gezegd, ik niet vaak maak gigantische prints van mijn werk, maar het is leuk om te weten dat Ik kan als ik wil.

Bovendien is de kwaliteit van de details in deze ultrahoge resolutie beelden gewoon verbazingwekkend.

Dat gezegd hebbende, een van mijn favoriete nieuwe functies van de Nikon D850 is de mogelijkheid om een kleiner raw-bestand indien nodig. Ik fotografeer letterlijk duizenden frames gedurende de trouwdag, wat mijn harde schijven echt zou verstoppen op 45 MP per stuk.

Bovendien zijn foto’s van “zich klaarmaken” en het dansfeest (onder andere) niet bepaald het soort foto’s dat bruiden en bruidegoms groot willen afdrukken, dus het kan een beetje zonde zijn om op volledige resolutie te fotograferen.

Toen ik mijn D800 had, gebruikte ik het grootste deel van de trouwdag een andere camera en schakelde ik over naar de 800 tijdens de bergfoto’s, zonsondergangportretten, enz.

Met de Nikon D850 kan ik eenvoudig Raw Medium selecteren, dat met 25,6 MP dichter bij mijn D750 in resolutie ligt, en dan terugschakelen naar Raw Large voor de goede dingen. Dit is een zeer coole nieuwe functie die ik zeer nuttig heb gevonden.

Wat verder bijdraagt aan de beelddetails van de Nikon D850 is het ontbreken van een anti-aliasing filter. Ik ga niet doen alsof ik de wetenschap begrijp die hier aan het werk is, maar in principe vermindert een anti-aliasingfilter moiré veroorzaakt door fijne patronen, zoals de draden in de smoking van een bruidegom of een tafelkleed, enz.

Ik moet toegeven dat ik in het begin een beetje dubieus was, omdat mijn afschuw voor het verwijderen van moiré in post brandt met het vuur van duizend zonnen. Maar na tot nu toe drie volledige bruiloften met de D850 te hebben geschoten, heb ik in geen van mijn afbeeldingen een beetje moiré opgemerkt. En dat extra fijne detail is oh zo leuk om naar te kijken.

Nikon D850 Test | Dynamisch bereik

Hoog dynamisch bereik voorbeeld van Nikon D850

Nikon D850 + Nikkor 70-200mm f/2.8G | 1/250e, f/9, ISO 100

Een van de uitgangspunten van mijn fotografiestijl is om (bijna) altijd te belichten voor het helderste in beeld. Dit betekent dat ik zowat alles wat ik fotografeer onderbelicht. De reden dat ik dit doe is drieledig:

1) De meeste bruidsfotografie is helder en luchtig en ik hou ervan om anders te zijn.

2) Kleuren zijn rijker en meer verzadigd als ze donkerder zijn.

3) Het is gemakkelijker om schaduwgebieden in post te herstellen dan om uitgeblazen wit te herstellen.

Toen ik ging zitten om de eerste bruiloft te bewerken die ik met de Nikon D850 fotografeerde, was ik geschokt door het vermogen dat ik had om effectief “geknipte” gebieden op te halen waarvan ik dacht dat ze verloren waren gegaan door de eeuwen heen. Het is bijna alsof je HDR (ja, ik gebruik “HDR” als werkwoord) elk raw-bestand dat uit de D850 komt, kunt hdren.

En, nog belangrijker, de kwaliteit houdt heel mooi stand, met vloeiende zwarttinten en middentonen in het hele beeld.

Ik wil er hier op wijzen dat dit een beetje een oorlog van terughoudendheid kan zijn. Met zoveel speelruimte om het histogram te manipuleren, wordt het een kwestie van goede smaak en hoe ver dingen te duwen.

Ik zal de eerste zijn om toe te geven dat het gemakkelijk is om me te laten meeslepen, maar ik doe mijn best om waar mogelijk enige schijn van realiteit in mijn beelden te behouden. Toch geef ik er de voorkeur aan dat deze beslissingen aan mij worden overgelaten in plaats van te worden bepaald door de beperkingen van mijn camera.

Hoe je de taart ook snijdt, het dynamisch bereik van de Nikon D850 is ronduit indrukwekkend.

Nikon D850 Test | .ISO

Nikon D850 test van prestaties bij weinig licht

Nikon D850 + Nikkor 14-24mm f/2.8G | 10 sec, f/2.8, ISO 2500

Een van de allereerste dingen die me opviel aan de Nikon D850 was het extreem brede native ISO bereik, dat loopt van ISO 64 tot 25.600.

Tijdens mijn eerste handvol bruiloften met deze camera heb ik meerdere keren met ISO 64 gefotografeerd om de f / 2.8-look in de middagzon te bereiken.

Vóór de D850 had ik nog nooit een camera gehad met een basis-ISO van minder dan 100, en dat beetje extra speelruimte helpt echt in deze heldere opnamesituaties.

Ik schiet zeer zelden op superhoge ISO’s en als ik dat doe, duw ik het bijna nooit verder dan 2.500 of zo. Ik had de gelegenheid om enkele sterrenportretten te schieten tijdens een recente verlovingssessie en zoals verwacht hield de Nikon D850 buitengewoon goed stand.

Ik heb niet de precieze nomenclatuur / statistieken om de resultaten in detail te beschrijven, maar in mijn ogen presteerde de D850 in dit opzicht marginaal beter dan de D750, wat echt iets zegt.

Er is zeker wat waarneembare ruis in de donkere delen van deze beelden, maar voor mij is dat een deel van de charme van een nachtelijke foto.

Nikon D850 Test | Autofocus

Autofocus snelheid van Nikon D850

Nikon D850 + Nikkor 70-200mm f/2.8G | 1/1000e, f/6.3, ISO 200

Autofocusnauwkeurigheid is meestal een beetje moeilijk te beoordelen vanwege het element ‘menselijke fout’. Als een afbeelding bijvoorbeeld iets naar achteren is gericht, hoe weet je dan zeker dat de fout bij de apparatuur ligt en niet bij de fotograaf, of andersom?

Ik zoek graag naar trends over een bepaalde periode en na ongeveer een maand met de Nikon D850 te hebben gefotografeerd, ben ik geen consistente problemen tegengekomen om over te spreken.

Natuurlijk is het bij sommige objectieven beter op elkaar afgestemd dan bij andere (bijv. mijn Nikkor 14-24mm nagels stellen elke keer scherp, terwijl de Sigma 85mm Art wat inconsistenter is), maar al met al is het D850 AF-systeem zeer nauwkeurig en presteert extreem goed bij weinig licht.

Ik kan niet spreken over AF-tracking omdat ik sinds mijn krantentijd meer dan tien jaar geleden geen enkele vorm van continue scherpstelmodus heb gebruikt. Maar op basis van alles wat ik in andere reviews heb gelezen, is de D850 wat dat betreft een upgrade ten opzichte van eerdere Nikon body’s.

Voordat ik verder ga, wil ik kort de nieuwe scherpstelfunctie voor het aanraakscherm noemen. Dit is niet iets dat ik mezelf te vaak zie gebruiken, maar het kwam wel van pas tijdens de eerder genoemde nachtelijke verlovingsshoot onder de sterrenhemel.

Tijdens deze shoot kon ik in live view inzoomen op één specifieke ster en gewoon het topje van mijn vinger tegen de ster op het LCD-scherm aanraken om erop scherp te stellen. Verrassend genoeg was de ster perfect in focus elke keer dat ik dit probeerde.

Eerlijk gezegd wilde ik me eigenlijk niet focussen op de ster; Ik wilde me concentreren op het paar, dat vanwege het lagere contrast niet zo effectief was met deze methode. Maar toen we eenmaal het modelleerlicht (ook bekend als de zaklamp op mijn smartphone) hadden uitgebroken, kon ik me snel en gemakkelijk op het paar concentreren met behulp van het aanraakscherm.

Ik moet er hier op wijzen dat ik aanbeveel om een ontspansnoer of een afstandsbediening te gebruiken tijdens fotografie met lange belichtingstijd. Er is altijd het potentieel voor camerabewegingen bij gebruik van het aanraakscherm of de ontspanknop met langere sluitertijden. Maar in dit geval was ik super voorzichtig en het werkte prima.

Nikon D850 Test | FOD & Buffer

Buffer van D850

Nikon D850 + Nikkor 24-70mm f/2.8G | 1/1000e, f/18, ISO 2000

Met zeven beelden per seconde is de Nikon D850 indrukwekkend snel voor een camera met zo’n hoge resolutie. En als je de batterijgreep aanschaft, kun je hem tot negen frames per seconde stoten.

Je vraagt je misschien af, “Moeten trouwfotografen echt zo snel fotograferen?” Over het algemeen is het antwoord Nee, maar daar zijn situaties waarin ik merk dat ik overschakel naar de “Ch” (Continu hoog) modus en wegschiet.

De laatste bruiloft die ik fotografeerde was bijvoorbeeld een traditionele Cherokee-ceremonie waarbij de ringen door een havik aan de officiant werden afgeleverd (hierboven afgebeeld). Het is hoogst onwaarschijnlijk dat ik deze opname had kunnen maken met de vogel perfect geïsoleerd in de lucht als ik met een lagere framesnelheid fotografeerde.

Maar hoe zit het met de buffer? Eén woord: reusachtig. Ik fotografeer graag 14-bits Lossless Compressed Raw-bestanden en ik kan de hele dag door afvuren zonder het plafond van mijn buffer te raken.

In naam van de wetenschap heb ik net mijn Nikon D850 opgehaald en was in staat om om 45 opeenvolgende “Large Raw”-bestanden af te vuren met zeven frames per seconde voordat u enige vertraging in framesnelheid ervaart. Dat zijn ongeveer drie keer meer opnames dan ik in dezelfde periode uit mijn D750 kan halen.

Ik denk dat het veilig is om te zeggen dat ik die gevreesde ganzeneieren (dubbele nullen) nooit zal zien in de bufferuitlezing van mijn D850 tijdens het fotograferen van een bruiloft, iets waardoor ik me helemaal warm en wazig van binnen voel.

Nikon D850 Test | Opslag

De Nikon D850 maakt gebruik van XQD en SD geheugenkaarten.

Het is waarschijnlijk een uitgemaakte zaak op dit moment, maar als je van plan bent om dit 45,7 MP-beest van een camerabehuizing aan je arsenaal toe te voegen, wil je ook budgetteren voor een aantal snelle geheugenkaarten.

De Nikon D850 onderscheidt zich van zijn voorgangers door een XQD kaart (in plaats van de bekende CF kaart) te pareren met de SD kaart. Dit betekent ook de aanschaf van een nieuwe kaartlezer naast de kaarten zelf. En als je OCD hebt zoals ik, een nieuwe kaarthouder ook.

Wanneer ik bruiloften fotografeer, kopieer ik elke afbeelding naar zowel de XQD-kaart als de SD-kaart voor maximale redundantie, wat een duur vooruitzicht kan zijn om enkele duizenden frames per gebeurtenis te fotograferen.

Ik zie het gewoon als een verzekeringspolis, dus het stoort me niet veel, maar het is zeker iets om in gedachten te houden als je een beperkt budget hebt.

Nikon D850 Test | Batterij

De nieuwe Nikon EN-EL15a accu.

De Nikon D850 wordt geleverd met een nieuwe versie van de EN-EL15 lithium-ion accu. Ze hebben hier een “a” aan toegevoegd (EN-EL15a).

Ik ben geen tech-expert, maar ik ben er vrij zeker van dat de “a” staat voor “ontzagwekkend“, omdat het een hel van een stuk langer dan de oudere versie.

Sterker nog, de D850 put de originele EN-EL15 iets te snel af voor comfort. De geüpgradede batterij daarentegen gaat me de hele tijd mee een hele trouwreportage en dan nog wat.

Nikon D850 Test | Andere functies

Bruidsfotografie met de Nikon D850

Nikon D850 + Nikkor 24-70mm f/2.8G | 1/160e, f/2.8, ISO 200

De Nikon D850 heeft alle toeters en bellen die een versnellingskop zich maar kan wensen in een camera.

Het heeft WiFi- en Bluetooth-connectiviteit, waarmee u foto’s naar uw smartphone kunt overbrengen via de SnapBridge-app van Nikon. Ik zie niet per se mijzelf deze functie gebruiken omdat 1) er tijdens een trouwdag geen tijd is voor dergelijke shenanigans, en 2) ik een beetje een Luddite ben. Ik zag het echter zeker van pas komen voor veel andere fotografen die er zijn.

De Nikon D850 is ook uitgerust met een nieuwe “focus stacking” functie, die een beetje lijkt op bracketing, alleen voor focus in plaats van belichting.

Zo werkt het: de camera maakt een reeks opnamen, waarbij de focus iets tussen elk frame wordt verschoven, zodat u later de afzonderlijke foto’s in Photoshop kunt stapelen en een grotere scherptediepte in de uiteindelijke afbeelding kunt creëren.

Dit zou handig zijn bij het fotograferen van landschappen of het doen van macrowerk in situaties waarin je een groter diafragma wilt gebruiken.

De camera heeft ook 8k timelapse-functionaliteit, samen met een schat aan videofuncties die ik waarschijnlijk nooit zal verdiepen in het zijn van een fotofotograaf.

Nikon D850 Test | Prijskaartje

Ik zal dit kort en krachtig houden. Is de D850 het prijskaartje van $ 3k + waard? Voor mij wel. Absoluut.

Controleer de huidige prijs

Nikon D850 Test | Conclusie

Nikon D850 voor trouwfotografen

Nikon D850 + Nikkor 14-24mm f/2.8G | 1/25e, f/2.8, ISO 3200

Niet iedereen heeft een tank van twee pond nodig die een koffiebad kan nemen en er zonder kleerscheuren uit kan komen. Niet iedereen heeft een 45,7 megapixel sensor nodig met een gigantische buffer en razendsnelle schrijfsnelheden. Niet iedereen heeft uitstekende hoge ISO-prestaties en een uitgebreid dynamisch bereik nodig dat jaloers zou zijn op ’s werelds meest fervente HDR-enthousiastelingen.

Om een lang verhaal kort te maken, de Nikon D850 is niet voor iedereen bedoeld. Maar dat is niet erg. Er zijn tal van andere geweldige camera’s die er zijn als je op zoek bent naar iets meer economisch.

Voor mij maakt deze camera echter mijn leven exponentieel leuker. En als trouwfotograaf is dat iets dat ik bereid ben om een beetje extra geld uit te geven voor elke dag van de week.

Voordat u een tweede hypotheek op uw huis afsluit, moet u echter één ding onthouden: de camera doet dat wel. niet maak de fotograaf. Creativiteit, hard werken en toewijding zijn veel zinvoller.

Ik laat je achter met deze woorden van Russisch-Amerikaanse noelist, Ayn Rand. Voel je vrij om ‘een camera’ te vervangen door ‘geld’.

“Geld is slechts een hulpmiddel. Het brengt je waar je maar wilt, maar het zal je als bestuurder niet vervangen.”