Noel Lezen

FacebookPinterestDelen

Hallo Shotkit, Ik ben een commerciële fotograaf gevestigd in Milton Keynes in het Verenigd Koninkrijk. Ik werk nu al meer dan 20 jaar professioneel.

Ik heb altijd een fascinatie gehad voor fotografie en camera’s en had het geluk om op te groeien met een vader met dezelfde passie – dus er was altijd een donkere kamer ingebouwd in de logeerkamer, een Nikon of twee en een koelkast vol zwart-witfilm!

Na het behalen van een graad in Contemporary Media Practice aan de Universiteit van Westminster, ging ik werken bij een grote commerciële studio in Milton Keynes. Het hoofdbestanddeel daar was 5×4 transparantie en Sinar P2-camera’s; Rodenstock en Sinar lenzen en Elinchrom verlichting; en in-house E6 en C41 verwerking en afdrukken.

Tegen het einde van mijn tijd daar hebben we eindelijk de sprong gewaagd en zijn we een volledig digitale studio geworden nadat een zeer grote klant erop stond dat we het 3-shot Leaf Valare-systeem voor hun werk gebruikten. Dit was een echte sprong in het diepe, maar het systeem paste goed in de bestaande 5×4 workflow, de kwaliteit was verbluffend en gemakkelijk te vergelijken met drum-gescande 5×4 transparantie. De Leaf Cantare (het enkele schot terug) volgde al snel.

Toen ik zelf ging opzetten, was mijn eerste investering de Nikon D1, een behoorlijke stap terug ten opzichte van wat ik gewend was, maar het deed het werk en werd al snel gevolgd door grotere en betere CCD’s.

Nu fotografeer ik voor een aantal zeer bekende Britse en internationale merken, autofabrikanten en blue chip-bedrijven, evenals marketing- en ontwerpbureaus – een gevarieerde mix van locatie- en studiowerk.

Ik heb hier de apparatuur opgesomd die ik onmisbaar vind als huisartsenpraktijk commercieel fotograaf.

Camera
De Nikon D3 was de eerste 35mm camera die beelden begon te maken van een kwaliteit die vergelijkbaar was met de middenformaat sensoren die eraan voorafgingen, maar de D3 had de toegevoegde bonus dat de sensor gemakkelijk kon worden gebruikt bij ISO 1000 of meer – een echte game changer! Het is nog steeds mijn favoriete camera ooit, hoewel hij nu niet veel wordt gebruikt.

Nikon D800 creëert prachtige bestanden met een hoge resolutie, met een enorm dynamisch bereik, maar ik fotografeer momenteel de meeste projecten op de Nikon D810. De D810 is subtiel beter dan de D800 op veel kleine manieren en is altijd een genot om te gebruiken.

Ik neem de kleine Fuji x100 overal; Ik heb het al jaren en het is erg leuk voor snelle momenten achter de schermen wanneer de kans zich voordoet.

Lenzen
De voor de hand liggende 3 Nikon zooms en één prime.
Nikon 50mm f/1.4

Nikon 17-35mm f/2.8

Nikon 28-70mm f/2.8

Nikon 80-200mm f/2.8

Met deze vier lenzen is er nooit een situatie geweest waarin ik niet precies had wat ik nodig had om de opname te maken – wat de opname ook was.

Studio verlichting

Ik heb de meeste van deze jaren geleden en ze gaan nog steeds sterk. Ik heb onlangs een paar ML’s opgehaald.
6x Bowens Esprit 500s
2x Bowens ML 500s
Bowens Staat
Bowens lichtvormers, reflectoren, softboxen – alle soorten en maten.

Mobiele flitser

Nikon SB-900. Er zijn niet veel momenten, wanneer ik op locatie ben en zonder verlichting fotografeer, dat een beetje extra boost van de SB-900 niet erg handig is.

Phottix Odin II Flash Trigger – Off camera triggers. Deze regelen zeer nuttig de flitsinstellingen van de zender op de camera – een geweldige tijdsbesparing!

Neewer LED308 – Ik kreeg dit denken dat het handig zou zijn om bovenop de camera te springen om een beetje licht toe te voegen aan onderwerpen op de voorgrond wanneer ik met omgevingslicht werk … Sterker nog, het is helder! Zoeklicht helder! Ik heb gemerkt dat het geweldig is als het onderwerp ver genoeg van de camera verwijderd is – en natuurlijk heeft het veel toepassingen buiten de camera, voor het verlichten van die moeilijk bereikbare plaatsen, zoals wasmachinetrommels of autovoetputten.

Gossen Variosix Lichtmeter – Wanneer u moet weten wat het licht doet als u niet vastgebonden bent.

Hoya Slim Polarisator Filter | – Dit leeft op mijn werklens. Altijd handig onder vrijwel alle omstandigheden.

Genus Variabele ND-filter – Verhoogt / verlaagt de hoeveelheid ND wanneer u een heldere dag moet balanceren met een flitslicht onderwerp en een open diafragma.

Kleurbalans Grijze kaart – Het spreekt voor zich dat het altijd verstandig is om een grijze kaart in een opname te hebben om later te balanceren.

Ontspanknop – Met het enorme aantal pixels op 35 mm-sensoren is er geen tolerantie voor een hardhandige sluitervinger!

3 Legged Ding Winston – Mijn favoriete reisstatief. Het is gemaakt van koolstofvezel, het is sterk en stabiel maar licht van gewicht en het ziet er fantastisch uit! Ik heb het geluk om productfotografie te maken voor 3 Legged Thing en ik heb het voorrecht om lid te zijn van hun Pro Team, dus ik krijg veel 3LT-uitrusting te zien en te gebruiken.

RockNRoller Multi-Cart R12 – Dit is een geweldige kar! Ik kan al mijn spullen laden en in één keer van A naar B komen – ervan uitgaande dat er geen stappen zijn! Het is ook een uitstekende werkplek wanneer u de tafelbladarmatuur toevoegt.

Apple iMac Retina 5K, 27-inch – Dit is een geweldige machine en snel genoeg om de grote bestandsgroottes waarmee ik dagelijks werk op te eten. Door eraan vast te maken, heb ik het voordeel dat ik elk aspect van het vastgelegde beeld kan zien en kan de klant ook duidelijk zien wat ik aan het doen ben.

Tethertools Kabel – Ik hecht waar mogelijk aan mijn Mac, wat waarschijnlijk ongeveer 90% van de tijd is.

Phase One, Capture One software – nog een game changer. Elke afbeelding gaat door capture one – het is gewoon onmisbaar.

DataVac Elektrische Duster – Dit juweeltje heeft me een fortuin bespaard op die kleine blauwe blikjes perslucht die ik al jaren en jaren kocht! Alles is stoffiger dan je je ooit kunt voorstellen wanneer je het fotografeert en het beeld inspecteert met 300% vergroting. Dit is een zeer krachtige blower, met een aantal geweldige borstelhulpstukken die alle stof verwijderen – maar het is extreem luid!

Lijmpistool – Sterker dan blu-tack en verwijderbaar van bijna elk product.

Leatherman Golf – Ga niet zonder huis! Het kan omgaan met de meeste doe-het-zelf-noodsituaties die opduiken.

Gaffer Tape – Essentieel voor alle taken… van het ontpluizen van tapijten tot het op zijn plaats houden van de kleding van modellen tot het neerplakken van achtergrond Colourama…

Manfrotto Magische Arm en klemmen – Constant gebruikt om reflectoren, rekwisieten, vlaggen vast te houden – wat er ook nodig is.

SMJ stroomkabelhaspels – Ik ben jarenlang gefrustreerd geraakt door het terughakken van kabels. Deze worden afgesloten met één opening, zodat ze snel terugspoelen en nooit vastlopen. Het inhakken van de kabels is vaak een taak die behulpzame klanten zullen doen om een handje te helpen wanneer we na een lange shoot aan het inpakken zijn. Deze rollen maken die baan tot een plezier – geen pijn!

Ik bemoei me wel eens met videowerk. De D800 D810 zijn hier geweldig voor, maar de geluidskwaliteit als je rechtstreeks op de camera vastlegt, is gewoon niet goed genoeg.
De Tascam DR-60D Mk11 heeft een enorm verschil gemaakt. De DR-60 maakt schoon geluid zonder achtergrondgeluid.

Sennheiser K6 microfoon – Perfect voor mijn behoeften in combinatie met de DR-60.

Zacuto Z Finder Pro 2.5 – Echt handig bij het vasthouden van de hand voor video, het controleren van focus en belichting, of voor het bekijken van het DLSR-scherm wanneer u onderweg bent in fel zonlicht.

DJI Mavic Pro – Net kreeg dit omdat een architecturale klant luchtfoto’s aan een project wilde toevoegen. Ik ben erg onder de indruk van de beeldkwaliteit van zowel video als foto’s. Ik denk dat het steeds meer gebruikt zal worden; het is een geweldige add-on bonus voor klanten op locatie shoots.

Om het allemaal veilig mee te nemen – Peli 1600 koffer – Peli pocht dat hun gevallen bijna onverwoestbaar zijn en ik zou het ermee eens moeten zijn! Volledige bescherming – en een zeer handige stap wanneer je een beetje extra hoogte nodig hebt!

Lowepro Magnum Zachte Tas (niet afgebeeld) – perfect voor het verplaatsen van locaties wanneer u niet de volledige Peli-koffer wilt dragen. Het past op twee body’s, 3 lenzen.

NPC Soft iMac draagtas (niet afgebeeld) – Ik gebruikte een NPC-flightcase, die een ton woog! Eindelijk genoeg van het gedoe en kreeg de soft case. Geweldige bescherming als je de kofferbak zorgvuldig inpakt – en maakt de Mac zeer transporteerbaar.

Colourama Achtergrondpapier, diverse kleuren.

Er zijn veel andere dingen die van dag tot dag wennen, maar dit zijn de essenties.

Noel Lezen

www.readphotography.co.uk

FacebookPinterestDelen
trouwen
8 tools voor fotografen

Bekijk deze 8 essentiële tools om je te helpen slagen als professionele fotograaf.

Inclusief tijdelijke kortingen.

Lees hier meer