Olympus 45mm f/1.8 Lens Test

FacebookPinterestDelen

“Klein maar machtig” is een uitdrukking die je waarschijnlijk al eerder hebt gehoord en is zeer goed van toepassing op de Olympus 45mm f/1.8.

Dit is een van de eerste portretprime-lenzen die uitkomt voor Micro Four Thirds-camera’s en voor velen vat het samen wat dit camerasysteem zou moeten zijn: klein en lichtgewicht, maar met een geweldige kwaliteit.

olympus-45mm-1.8-lens-test0007

Olympus 45mm f/1.8

Scherpe en nauwkeurige lens ingebouwd in een kleine, lichtgewicht behuizing.

Controleer de huidige prijs

Kan zo’n klein objectief als dit beeldkwaliteit leveren en erin slagen om te concurreren met de beste Micro Four Thirds-lenzen die beschikbaar zijn ?

Olympus wijst dit objectief aan als onderdeel van hun premium lijn van optica, maar niet hun top-level pro lijn.

Laten we eens kijken waarom dat is en of het belangrijk voor je is.

Inhoudsopgave

Olympus 45mm f/1.8 Technische Gegevens

Pros

 • Ongelooflijk klein formaat en gewicht
 • Scherpte
 • Snelle autofocus
 • Geweldige prijs
Tegens

 • Gebrek aan weersafdichting
 • Geen zonnekap inbegrepen
Controleer de huidige prijs
 • Brandpuntsafstand – 45mm (35mm Equivalent Brandpuntsafstand: 90mm)
 • Optisch ontwerp – 9 elementen in 8 groepen
 • Membraanbladen – 7, afgerond
 • Filtermaat – 37 mm (voorzijde)
 • Afmetingen – 2,2 x 1,81″ / 56 x 46 mm
 • Gewicht – 4.09 oz / 116 g
 • Weersafdichting – nee

Bouw & Ergonomie

olympus 45mm f/1.8 lens test

De Olympus 45mm f/1.8 is een lichtgewicht, niet weerbestendige portretlens.

De Olympus 45mm f/1.8 is lid van de Premium-lijn van het merk, in tegenstelling tot hun Pro-lijn, wat betekent dat hij niet weerbestendig is en wordt geleverd zonder een zonnekap.

De steunen zijn van metaal, maar de behuizing is van kunststof.

Dit is zeker een goed gemaakte lens, maar het is niet ontworpen voor temperaturen onder het vriespunt of regenbuien.

De Olympus 45mm f/1.8 is zo klein en zo licht van gewicht dat het letterlijk voelt alsof je de camera met alleen een body cap hanteert.

Dit objectief gemonteerd in combinatie met de in-body beeldstabilisatie in alle Olympus en sommige panasonic camerabody’s kan zorgen voor eenvoudige fotografie met één hand indien nodig.

Terwijl de meeste straatfotografen de voorkeur geven aan de zeer discrete Olympus 17mm f/1.8, is deze 45mm lens de go-to voor straatportretten.

Focus prestaties

Olympus OMD – EM1 X + Olympus 45mm f/1.8 | 1/60 f/1.8 ISO 200

De focus op de Olympus 45mm f/1.8 is zeer snel en nauwkeurig. Het is ook bedoeld als compatibel met films en foto’s, wat betekent dat het bijna stil is en geweldig voor videografen.

Deze kleine lens stelt vrij dicht bij 1,64 ′. Door deze close-up scherpstelling te doen, heb je het gemakkelijker om de achtergrond te vervagen, wat soms moeilijker is om te doen op een Micro Four Thirds-sensor.

Hoewel de lens f / 1.8 lichtverzamelmogelijkheden heeft, geeft de scherptediepte het uiterlijk van f / 3.5 op full-frame systemen, maar deze close-scherpstelfunctie kan dat goedmaken.

Beeldkwaliteit

olympus 45mm f/1.8 lens test

Het kleine Olympus 45mm f/1.8 objectief zit links naast de Olympus 45mm f/1.2 Pro.

Zoals bij de meeste Olympus objectieven is de 45mm f/1.8 extreem scherp.

Met mijn onderwerp vrij dicht bij elkaar en de achtergrond ver weg, ben ik in staat om een romige, ondiepe scherptediepte kijk zonder probleem.

Ik heb deze lens eigenlijk gefotografeerd in situaties met extreem tegenlicht en als ik wijd open fotografeerde, zag ik wat paarse randen – maar het was niets om je zorgen over te maken.

Voor mij is lichtafval gewenst in portretten, maar toch komt het niet voor op dit objectief, waarschijnlijk door de in-camera correctie.

Een van de zelden besproken voordelen van deze specifieke lens voor portretten is hoe het je onderwerp NIET intimideert.

De onopvallend, klein formaat stelt u in staat om van dichtbij te komen en toch uw onderwerp op uw gemak te hebben.

Als je op zoek bent naar de zachtste en meest ongelooflijke bokeh, zou ik zeggen de grote broer van dit objectief, de Olympus 45mm f/1.2 Pro is de betere keuze.

Bovendien krijg je ook weersafdichting.

U betaalt echter de prijs in grootte en gewicht en neemt een klap in uw portemonnee.

Olympus 45mm f/1.8 Voorbeeldopnames

Bekijk deze voorbeeldopnames gemaakt met de Olympus 45mm f/1.8.

Waar voor je geld

Voor ongeveer US $ 350 is de Olympus 45mm f/1.8 ongelooflijke waarde en een no brainer als je een camera bezit zoals de Olympus OMD EM5 III, Panasonic Lumix G85 of een andere camera met een Micro Four Thirds vatting.

Als u uw lens wilt beschermen tegen onbedoelde stoten of de lensflare beter wilt regelen, moet u de Olympus LH-40B-zonnekap apart aanschaffen omdat deze niet bij de lens wordt geleverd.

Er zijn geen andere functies op de body van dit objectief zoals bedieningsknoppen, handmatige scherpstelkoppeling of een brandpuntsafstandschaal. Het is een heel eenvoudig ontwerp.

Niemand zal schreeuwen om lens IS met het feit dat het zo klein is – en met 7 stops IBIS in een camera als de Olympus OMD EM1 III, zal schudonscherpte geen probleem zijn.

Controleer de huidige prijs

Olympus 45mm f/1.8 Test | Conclusie

Olympus OMD – EM1 X + Olympus 45mm f/1.8 | 1/200 f/1.8 ISO 200

Ik ben een werkende trouwfotograaf die weersafdichting en supersnelle diafragma’s nodig heeft, dus de Olympus 45mm f/1.2 Pro zou mijn eerste keuze zijn voor werk.

Als ik echter wist dat ik niet in kou en regen zou zijn en in fatsoenlijke lichtomstandigheden zou zijn, zou ik de Olympus 45mm f/1.8 kiezen en 90% krijgen van wat zijn grote broer heeft voor een kwart van de prijs.

Als je een liefhebber bent die portretten maakt, is deze lens een must-have en een ongelooflijk koopje. Combineer het met de nieuwe eye/face detect AF van de Olympus OMD EM III camera en je zult de hele dag prachtige portretten maken.

olympus-45mm-1.8-lens-test0007

Olympus 45mm f/1.8

Scherpe en nauwkeurige lens ingebouwd in een kleine, lichtgewicht behuizing.

Controleer de huidige prijs

FacebookPinterestDelen