Olympus OMD EM1 X Test

FacebookPinterestDelen

De Olympus OMD EM1 X is het co-flagship body samen met de Olympus OMD EM1 III van het 100 jaar oude imaging bedrijf.

Dit is in elk opzicht een professionele body met de ingebouwde verticale grip, uitstekende weersafdichting en AI-onderwerptracking.

Als je sportfotografeert en verlangt naar een systeem met lenzen en een camerabody die licht van gewicht is, maar toch ongelooflijk robuust, dan is deze camera iets voor jou. Idem voor natuurfotografen die lange telelenzen gebruiken.

olympus-omd-em1X-review-body-front

Olympus OMD EM1-X

Beschikt over supersnelle continu-opnamen, uitstekende beeldstabilisatie en een ingebouwde verticale grip voor comfortabel fotograferen.

Controleer de huidige prijs

De camera heeft ook unieke functies voor landschapsfotografen.

De Olympus OMD EM1 X is ook een prima optie voor portretfotografen zoals ikzelf zoals je hieronder zult zien.

Ik zal de camera vooral vanuit dit perspectief bekijken.

Inhoudsopgave

Olympus OMD EM1 X Technische Gegevens

Pros

 • Ergonomie en plaatsing van de knop
 • Lange levensduur van de batterij
 • Top of the line weersafdichting
 • De beste in zijn klasse IBIS
 • Unieke functies (Intelligent Subject Tracking / Live ND)
 • Draagbaarheid
 • 400k sluitertijd
Tegens

 • Verouderde EVF en LCD
 • Geen sensorverbeteringen ten opzichte van eerdere modellen
 • Verouderde videospecificaties
 • Pixels – 20,4 Megapixel
 • ISO-gevoeligheid – Auto, 200 tot 25600 (Uitgebreid: 64 tot 25600)
 • Sluitertijd – Mechanisch: 1/8000 tot 60 seconden / Elektronisch: 1/32000 tot 60 seconden
  1 tot 30 minuten in bulb-modus
 • Autofocuspunten – fasedetectie: 121 (121 cross-type)
  Contrast detectie: 121
 • Geheugen – Dubbele sleuf: SD/ SDHC / SDXC (UHS-II)
 • GPS – Ja
Controleer de huidige prijs

Bouw &uiterlijk

Het vlaggenschip Olympus OMD EM1 X camera body.

De Olympus OMD EM1 X was een van die camera’s die bij release het internet brak. Het werd beschouwd als een enorme en zware camera die het uitgangspunt van het m4 / 3-systeem van lichtgewicht body’s en lenzen versloeg.

Uit de promotiefoto’s van Olympus, afbeeldingen van gebruikers en zelfs die van mij hier in deze review, kan ik zien waarom mensen dat dachten. Ik wil je verzekeren dat het in de hand is, het erg licht is en niet zo groot als het lijkt.

Ik heb een Nikon D5 en de Olympus OMD EM1 X komt bij lange na niet in de buurt van de grootte en het gewicht van die camera of andere body’s met een geïntegreerde grip. Net als die body en de Canon 1DX III is deze Olympus camera spijkerhard en gebouwd om de elementen te weerstaan.

Het is vrij zeldzaam dat een camerabedrijf zo zeker is van hun weersafdichting dat ze de IPX1-waterdichtheidsclassificatie vermelden.

Als u van plan bent een reis te maken om alaskaanse dieren in het wild of cactussen vast te leggen in het waaiende woestijnzand, is dit de camera om mee te nemen.

Waar de camera naar beneden valt is de EVF op 2,36 miljoen dots en het back LCD scherm op 1 miljoen dots. Naar de huidige maatstaven is dit erg laag.

De EVF heeft wel een grote vergroting van 0,83 en een snelle verversingssnelheid van 120 (geweldig voor actiefotografie), maar dit hergebruik van de andere camera’s van het bedrijf lijkt een kostenbesparende maatregel te zijn.

Je zou denken dat het vlaggenschip de lagere camera’s in de line-up zou overtreffen en op gelijke voet zou staan met andere merken, maar dit is niet het geval.

Begrijp me niet verkeerd, deze tekortkomingen betekenen niet dat je geen geweldige beelden kunt maken. Voor iemand zoals ik die op een bruiloft soms 12 uur lang oog in de zoeker heeft, is oogreliëf echter welkom.

Ergonomie & Handling

Close-up van het bovenpaneel van de Olympus OMD EM1 X.

De Olympus OMD EM1 X is gewoon een genot om vast te houden. Ik geef een basis camerales in mijn omgeving, dus ik mag veel verschillende merken en lichamen vasthouden.

Deze camera is de meest comfortabele camerabody die ik ooit heb vastgehouden en dat is niet overdreven. Het voelt geweldig in de hand en alle bedieningselementen zijn precies waar ze zouden moeten zijn.

De aandacht voor detail, zoals het plaatsen van verhoogde klinknagels op de ISO-knop voor de mogelijkheid om een veelgebruikte s te vindenetting zonder het oog van de zoeker te halen, moet worden toegejuicht. De grip is diep en comfortabel om vast te houden.

In de verticale modus bevinden alle bedieningselementen zoals een joystick, AF ON-knop, enz. zich op dezelfde plaats als de horizontale positie. Dit is absoluut een van die cameraontwerpen waarmee je de camera gemakkelijk kunt bedienen op gevoel en geheugen.

Deze professionele camera heeft geen scènemodi of automatische functie op het instelwiel. Als je op deze methoden vertrouwt om te fotograferen, zullen de lagere modellen zoals de Olympus OMD EM5 III meer naar je zin zijn.

De unieke accuslee van de Olympus OMD EM1 X.

De batterijklep is vrij uniek omdat het een sleeontwerp is dat zorgt voor het eenvoudig verwisselen van de batterij.

De Olympus OMD EM1 X beschikt ook over USB-C in-camera opladen.

Dit is een welkome trend in camera’s waarmee we kunnen opladen via onze computers, mobiele telefoon oplaadstenen of gewoon aansluiten op een stopcontact.

Focus prestaties

Olympus OMD EM1 X + Olympus 45mm f/1.2 | 1/2500 bij f/1.2 ISO 200

De Olympus OMD EM1 X heeft twee processors aan de binnenkant voor een razendsnelle autofocus. De joystick is een van de beste die ik heb gebruikt en beweegt snel en ook diagonaal voor het plaatsen van een autofocuspunt precies waar je ze wilt hebben.

De oog/gezicht detectie is goed, maar niet toonaangevend. Olympus werkt regelmatig firmware voor hun camera’s en dit is het vlaggenschip body ik denk dat ze de nieuwe en verbeterde eye AF in de nabije toekomst kunnen opnemen.

De AF hapert niet bij weinig licht en de tracking AF is echt goed waardoor dit systeem de keuze is voor sportfotografen als Kelley Cox van usa today. Alle 121 scherpstelpunten zijn cross-type, wat praktisch nauwkeurigheid garandeert.

Sommigen beschouwen een camera als deze misschien alleen voor actie, maar ik denk dat trouwfotografen er ook goed gebruik van kunnen maken. De lange levensduur van de batterij, bliksemsnelle AF en moeiteloze bediening is perfect voor het dekken van evenementen.

Prestaties bij weinig licht

Olympus OMD EM1 X + Olympus 40-150mm f/2.8 | 1/100 bij f/2.8 ISO 1600

De Olympus OMD EM1 X heeft dezelfde sensor als zijn kleine broertje de OMD EM1 III en de prestaties bij weinig licht zijn qua ruis precies hetzelfde.

De AF voelde echter iets sneller aan bij weinig licht dan andere Olympus camera’s en dit heeft misschien iets te maken met de dual processors in deze body.

Zoals bij alle Micro Four Thirds sensorcamera’s, is de manier om schone resultaten te krijgen bij hoge ISO’s het spijkeren van je belichting om niet te hoeven boosten in post en het gebruik van ultrasnelle lenzen zoals de Olympus 25mm F/ 1.2 Pro Lens.

Sommigen willen de ISO beperken tot 1600 max, maar ik vind dat ISO 3200 er goed uitziet en ik ben bereid om het naar ISO 6400 te brengen met wat ruisonderdrukkingssoftware toegepast.

De ruis is erg filmachtig en niet hinderlijk voor mijn ogen, hoewel kleurgetrouwheid een probleem kan worden boven ISO 6400.

Beeldkwaliteit

Olympus OMD EM1 X + Olympus 45mm f/1.8 | 1/60 bij f/1.8 ISO 200

De beeldkwaliteit van de Olympus OMD EM1 X is uitstekend in-studio en out. Olympus doet geweldig werk met huidtinten en deze camera is geen uitzondering.

De in-body beeldstabilisatie in deze camera is simpelweg ongelooflijk met 7,5 stops in combinatie met een van de olympus IS uitgeruste objectieven zoals de Olympus 12-100 F/4 Pro Lens. Met een objectief zonder IS is een zeer respectabele 6,5 stops te halen.

Deze best-in-class stabilisatie is van cruciaal belang voor handheld telefotografie of nachtelijke stadsgezichten en stelt u in staat om het statief thuis te laten.

Olympus OMD EM1 X + Olympus 45mm f/1.2 | 1/4000 bij f/1.2 ISO 200

Voor portretfotografie heb ik nooit een van mijn foto’s gemist in deze twee sessies wanneer ik oog-AF gebruikte of het scherpstelpunt via joystick bewoog.

Het is een genot om gewoon je onderwerp te regisseren en je niet zo veel zorgen te maken over de technische of het moeten overschieten.

Algemene prestaties

Olympus OMD EM1 X + Olympus 45mm f/1.2 | 1/3200 bij f/1.2 ISO 200

Bij de Olympus OMD EM1 X draait alles om snelheid. De camera schiet 15fps met een mechanische sluiter en een verbluffende 60fps met een elektronische sluiter en dat allemaal in RAW.

Dus of het schieten op vliegtuigen, treinen en auto’s… of weggelopen bruiden, je zult geen problemen hebben.

Het sluitergeluid is erg gedempt en ik denk echt niet dat ik ooit stille opnamen met elektronische sluiter zou moeten doen, maar die optie is beschikbaar.

Hoewel in dezelfde categorie als een Sony A9II of Canon 1DX III, zal de Olympus OMD EM1 X geen black-out-vrije opnamen geven zoals de eerste, noch onbeperkte buffer zoals de laatste.

U krijgt echter een lichtere en kleinere behuizing die snel kan volgen bijna net zo goed actie tegen lagere kosten.

Andere handige functies

Live ND Mode – Olympus OMD EM1 X + Olympus 40 – 150mm f/2.8| 0/.5 bij f/3.5 ISO 400

Zoals typisch is voor Olympus, is deze camera gevuld met unieke functies die anders zijn dan al het andere op de markt. Het Live ND-filter kan je zijdezachte watervallen (of in mijn geval hier, mist boven een meer) in realtime geven tijdens het samenstellen van je opname.

Hiermee kunt u fysieke filters uit uw tas laten en kunt u die zijdezachte watervalfoto’s gemakkelijk maken.

Hoewel ik deze winter geen bewegend water in mijn omgeving had, bleek het wel nuttig om een spookachtig misteffect te bereiken en ik kon zien dat ik hiermee creatieve effecten kreeg op mensen die in een drukke straat bewegen.

Veel camera’s doen tegenwoordig aan pixelverschuiving om beelden met een hoge resolutie te maken van sensoren met een lagere resolutie. Deze hebben altijd een statief nodig.

De Olympus OMD EM1 X is de eerste camera die handheld hoge resolutie beelden mogelijk maakt, waardoor het normaal 20mp beeld wordt omgezet in een 80mp RAW-bestand of 50mp JPEG, waardoor men zwaar kan bijsnijden, groot kan afdrukken of uitgebreide bewerkingen kan uitvoeren.

De beeldstabilisatie is zo goed en de processoren zo snel dat meerdere beelden naadloos ter plekke worden gecombineerd waardoor deze hoge resolutie bestanden ontstaan.

Het voorbehoud is dat uw onderwerpen nog redelijk moeten zijn om dit proces zonder ghosting te laten werken.

Deze functie is geweldig voor productfotografen, vastgoedfotografen en landschapsfotografen in rustige situaties.

Een andere marquee-functie is intelligente onderwerptracking van vliegtuigen, treinen en verschillende motorsporten zoals auto’s en motorfietsen. Selecteer eenvoudig welk onderwerp u wilt volgen in het menu, stel uw opnamen samen en vuur af.

In de zoeker zie je je onderwerpen automatisch gevolgd met een vak eromheen. Deze camera smeekt om meer onderwerpen te installeren via een gratis of betaalde firmware-update.

Ik zou zeker kunnen zien dat Olympus een service heeft waarin men een nominale vergoeding betaalt om bepaalde onderwerptracking te installeren naarmate hun AI geavanceerder wordt. Ik zou graag zien dat bruiden, verschillende soorten dieren, vogels, kinderen, etc. in de loop van de tijd worden toegevoegd.

Waar voor je geld

De Olympus OMD EM1 X met het draaibare scherm naar buiten gekanteld.

Als de speciale kenmerken van deze camera je opwinden, samen met een ingebouwde verticale grip, superieure ergonomie en weersafdichting, dan is de prijs van ongeveer $ 2600 zeker de moeite waard.

Dit is een professionele instantie met een rating van 400.000 sluiterbedieningen die nog jaren meegaat.

Het potentieel met firmware-upgrades hier is enorm en Olympus zou slim zijn om dit als gratis en / of betaalde upgrades te doen.

Als je een bruilofts- en portretfotograaf bent zoals ik, is de camera de moeite waard vanwege de lange levensduur van de batterij en ongelooflijke aanpasbaarheid met een gazillion-knoppen waardoor menuduiken tot het verleden behoort.

Dit is de best aanvoelende camera in de hand die ik ooit heb aangeraakt en dit is vooral belangrijk op lange opnamedagen.

Sportschutters zullen merken dat telelenzen voor het systeem niet alleen kleiner en lichter in gewicht zijn dan hun full-frame tegenhangers, ze zijn ook aanzienlijk goedkoper.

Controleer de huidige prijs

Olympus OMD EM1 X Test | Conclusie

Ik zag de Olympus OMD EM1 X voor het eerst op een touch and try-evenement in een camerawinkel en hoewel ik meteen onder de indruk was van de ergonomie van de camera, werd ik afgeschrikt door de ondermaatse EVF en het achterscherm in vergelijking met andere moderne spiegelloze camera’s.

Voor lange trouwdagen was het wegnemen van vermoeide ogen belangrijk voor mij.

Dus terwijl mijn collega-fotografen op het evenement zich verwonderden over hoe deze camera hun foto’s van sport, dieren in het wild, landschap en dergelijke kon bevorderen, vond ik het niet de moeite waard om van het co-vlaggenschip Olympus OMD EM1 III te springen.

Ik ben sindsdien op deze camera gekomen als een hulpmiddel voor huwelijksfotografie nadat een van mijn tweede schutters er een had opgepikt.

Hoewel iets groter en zwaarder dan andere camera’s in het micro four-thirds-systeem, heeft het geweldige gevoel van de camera met al zijn knoppen perfect op zijn plaats me echt overtuigd. Het is een genot om te fotograferen.

Ik hoop zeker dat Olympus eerder vroeg dan laat een Mark II-versie zal lanceren met een modernere EVF en een bijgewerkte sensor. Ze hebben de ergonomie zonder twijfel zeker genageld.

olympus-omd-em1X-review-body-front

Olympus OMD EM1-X

Beschikt over supersnelle continu-opnamen, uitstekende beeldstabilisatie en een ingebouwde verticale grip voor comfortabel fotograferen.

Controleer de huidige prijs

FacebookPinterestDelen