ON1 versus Lightroom: welke foto-editor is het beste in 2023?

FacebookPinterestDelen

Probeert u te beslissen of ON1 beter is dan Lightroom? Je bent niet de enige. Adobe Lightroom is nog steeds de nummer één fotobewerkingssoftware en ON1 Photo RAW is misschien wel de grootste concurrent.

Beide programma’s hebben hun sterke en zwakke punten, en als iemand die al jaren zowel aan als uit wordt gebruikt, sta ik op het punt om je precies te vertellen wat je moet weten om je beslissing te nemen.

Dus, welk programma is het beste voor fotobewerking: Lightroom versus ON1 Photo RAW?

Laten we het eens nader bekijken en erachter komen.

ON1 versus Lightroom Classic Vergelijking: onze aanbeveling

Hoewel ON1 Photo RAW een uitstekende fotobewerkingssoftware is die elk jaar blijft verbeteren, is Adobe Lightroom nog steeds onze nummer één keuze.

Lightroom biedt een intuïtievere workflow, een breder scala aan functies, betere batchverwerkingstools en de onschatbare mogelijkheid om te bewerken op telefoons, tablets en computers, waarbij van elke bewerking een back-up wordt gemaakt en gesynchroniseerd tussen apparaten.

Download Lightroom hier >>

Inhoudsopgave

Lightroom Klassiek

Pros

 • Diverse ingebouwde presets
 • Gebruiksvriendelijke bedieningselementen
 • Gedetailleerde maskeringstools
 • Mogelijkheid om offline te bewerken
 • Ondersteunt plug-ins en presets
 • Synchronisatie tussen apparaten
 • Industriestandaard
 • Wordt geleverd met Photoshop
Tegens

 • Bestandsback-up is niet automatisch
 • Abonnement vereist
 • Kan laggy zijn op computers met weinig vermogen
 • Verwarrend bestandsbeheer
Controleer lightroom prijs Lees de volledige beoordeling

Lightroom Classic biedt een breed scala aan gereedschappen en functies die perfect zijn voor elk fotografieproject.

Classic wordt beschouwd als robuuster dan Lightroom CC (nu eenvoudig bekend als Lightroom – d.w.z. de webgebaseerde app), classic is de desktopversie die is ontworpen voor lokaal gebruik op computers en laptops.

Of je nu een amateurfotograaf of een doorgewinterde professional bent, de ingebouwde voorinstellingen met één klik van Lightroom helpen bewerkingstijd te besparen. Dit betekent dat u geen uren zult besteden aan het helemaal opnieuw beginnen.

De bedieningselementen zijn intuïtief, wat geweldig is voor zowel beginners als professionals, omdat de meeste diafunctionaliteit hebben, zodat u snel aanpassingen kunt maken door de schuifregelaar eenvoudig naar links of rechts te verplaatsen.

En maak je geen zorgen als je te diep bewerkt om te onthouden hoe de eerste foto eruit zag – klik gewoon op de knop Origineel weergeven op de werkbalk om de voor- en nafoto’s te vergelijken.

Lightroom-functies zoals batchbewerking, slimme voorvertoningen, meerdere exportinstellingen en de mogelijkheid om plug-ins te gebruiken, maken het de fotobewerkingssoftware naar keuze van professionals die elke week duizenden afbeeldingen moeten doorstaan.

Gebruikers kunnen presets verkennen die zijn ontworpen door hun collega-fotografiegemeenschap of dingen naar een hoger niveau tillen door degene te kiezen die beschikbaar zijn via Premium Presets, die zijn gemaakt door experts uit de industrie om onderwerpen te behandelen, variërend van culinair en constructie tot alles daartussenin.

Je kunt ook gratis presets downloaden of zelfs je eigen presets maken, wat populair is om te doen bij zowel professionals als amateurs.

Nieuwe AI-aangedreven maskeringstools maken meer ingewikkelde aanpassingen mogelijk om u te helpen een bepaald deel van de foto te bewerken terwijl u de originele delen intact laat die u wilt, terwijl Select Sky het bewerken van afbeeldingen nog meer versnelt door u afbeeldingen met een eenvoudige klik te laten wijzigen.

U hebt de mogelijkheid om bestanden en mappen op uw computer thuis of op kantoor op te slaan om enorme fotobibliotheken te verwerken. U hebt ook flexibiliteit in hoe ze worden opgeslagen, of het nu via een interne of externe harde schijf of een lokale server is.

Dit betekent dat u eenvoudig offline kunt bewerken en dat u niet te maken krijgt met kosten als u de opslag wilt uitbreiden.

Wanneer u onderweg bent, is de webgebaseerde Lightroom-app ideaal voor het synchroniseren van wijzigingen tussen uw apparaat en het maken van back-ups naar de cloud. Afhankelijk van het abonnement dat u hebt gekozen, kan er veilig een back-up worden gemaakt van meerdere Terabytes aan foto’s.

Sinds Adobe is overgestapt op een abonnementsmodel, kunt u Lightroom niet meer kopen.

Het Lightroom Fotografieplan omvat echter ook Adobe Photoshop, een ongelooflijke grafische manipulatiesoftware met krachtige tools voor fotografen en grafische ontwerpers, waardoor de abonnementspil een beetje gemakkelijker te slikken is.

ON1 Foto RAW

Pros

 • Toegankelijke deelvensters en tabbladen
 • Intuïtieve werkbalk voor eenvoudig gebruik
 • Kunstmatige intelligentie voor efficiëntie
 • U hoeft niet te importeren om te bewerken
Tegens

 • Uitgebreide opties kunnen onhandig worden
 • Portrait AI is beperkt
Check ON1 Prijs Lees de volledige beoordeling

Met een overvloed aan nieuwe opties, tabbladen en panelen herdefinieert ON1 Photo Raw het fotobewerkingsspel.

Om te beginnen hoeft u niet te maken te hebben met de hoofdpijn van het handmatig importeren van elke foto om te beginnen met bewerken, omdat uw foto’s verschijnen zodra u ON1 Photo Raw opent.

Met behulp van kunstmatige intelligentie is ON1 Photo Raw ontworpen om de monotone taak van het bewerken van fotografie minder tijd te zuigen.

Ideaal voor nieuwe en geavanceerde fotografen, de overvloed aan menu-opties is geweldig voor diegenen die elk detail willen aanscherpen, terwijl het gebruik van AI perfect is voor degenen die nog nieuw zijn in de wilde wereld van beeldbewerking.

ON1 Photo Raw HDR lijnt foto’s automatisch uit en combineert ingewikkelde schaduw- en hooglichtdetails van verschillende belichtingen om u te helpen de scherpste foto’s te maken met een gebruiksvriendelijke schuifregelaar.

U zult ook genieten van geavanceerde controle met opties om uw lens en chromatische vervormingen te corrigeren. En u kunt uw instellingen later snel en zonder gedoe wijzigen.

Uitgebreide bewerkingstools geven u totale controle over subtiele bewegingen die u zou zien in stromend water of cloudopnamen met live de-ghosting-functionaliteit.

En met de verhoogde aanpassingsmogelijkheden van ON1 Photo Raw kunt u eenvoudig andere HDR-afbeeldingen en verschillende belichtingen in lagen plaatsen, zodat u afbeeldingen met een natuurlijke of surrealistische uitstraling kunt laten zien.

Een geavanceerde ruisonderdrukkingsfunctie maakt het gemakkelijk om beeldruis te elimineren, zodat u professionele fotohelderheid kunt bereiken. En filters voor zoekcriteria zoals sluitertijden, lens en camera maken het gemakkelijk om het exacte beeld te vinden dat u zoekt.

Keyword AI maakt gebruik van state-of-the-art metadata en semantiek om de best mogelijke zoekwoordsuggesties te leveren. Het kreeg enorme lof voor het gemakkelijk identificeren van mensen, objecten en locaties, hoewel sommige gebruikers problemen opmerkten met de ON1 Photo Raw Portrait AI, die meer handmatige plaatsing vereist dan verwacht, vooral met gezichtskenmerken.

1. Foto-organisatie/bestandsbeheer

ON1 Foto RAW

ON1 Photo Raw biedt uitzonderlijke foto-opslag en bestandsbeheer omdat u, zoals eerder opgemerkt, geen foto’s hoeft te importeren om te beginnen met bewerken en opslaan. Met behulp van een databasebestand werkt de bladerfunctie van ON1 Photo Raw net als een bestandsbrowser om u te helpen eenvoudig bestanden en afbeeldingen te vinden.

Dit betekent dat ON1 Photo Raw in wezen uw fotocollectie presenteert bij het openen van het programma, dus het is redelijk intuïtief en minder ontmoedigend om een enkele foto te vinden in vergelijking met andere programma’s. Gelukkig is ON1 Photo Raw uitgerust met een heleboel functies die geschikt zijn voor diegenen die een goed georganiseerde catalogus waarderen, evenals degenen die moeite hebben om albums alleen te organiseren.

Andere innovatieve functies zijn tijdlijnalbums, die uw foto’s gemakkelijk sequentieel organiseren op basis van dag, maand en jaar. Ingebouwde opties voor het catalogiseren van gemiddelde foto’s zijn gemakkelijker dan ooit te organiseren met één klik op de knop, en u kunt kleur, trefwoorden en beoordelingslabels toevoegen om ze nog gemakkelijker te vinden te maken.

Meerdere weergaveopties verbeteren de gebruikerservaring nog meer door u afbeeldingsmappen in ingewikkelde details of in één oogopslag via een miniatuur te laten zien. Hiermee kunt u eenvoudig hele fotobibliotheken, favoriete foto’s of portfolio’s bekijken met minimale inspanning.

ON1 Photo Raw is echter niet bedoeld voor back-up, dus u moet een methode vinden die voorkomt dat u belangrijke gegevens verliest en u kunt enkele uitdagingen tegenkomen als u locaties moet verplaatsen of een bestand beschadigd raakt. Houd er dus rekening mee dat ON1 Photo Raw niet is gebouwd voor offline bewerken of back-up, hoewel u bewerkingen kunt opslaan via sidecar-bestanden.

Lightroom Klassiek

Omdat lightroom classic is ontworpen voor gebruik met een computer (in tegenstelling tot de Lightroom-app), biedt het ook uitzonderlijke fotoopslag en bestandsbeheer.

Hoewel u foto’s afzonderlijk in de lightroom classic-catalogus moet importeren voordat u ze kunt bewerken, inclusief de foto’s die al op uw harde schijf staan, kunt u beginnen met het maken van een back-up van uw bestanden en het rangschikken van uw harde schijf naar uw voorkeur om het beheren van meerdere catalogi een fluitje van een cent te maken.

En je zult not hebben alleen de gemoedsrust dat uw afbeeldingen worden geback-upt als iets beschadigd raakt, maar u hebt ook de mogelijkheid om ze naar behoefte te kopiëren en een screenshot te maken.

Lokale opslag biedt een grotere capaciteit die u niet op uw mobiele apparaat kunt krijgen, dus als u bestanden en mappen op een externe harde schijf opslaat, zult u snellere uploads ervaren in vergelijking met cloudgebaseerde opslagontwerpen.

Een ander voordeel van lokale opslag is dat je niet verbonden hoeft te zijn met internet, zodat je toegang hebt tot foto’s, zelfs als Hulu en Netflix niet beschikbaar zijn om je af te leiden.

Hiermee kunt u offline bewerken voor extra gemak, hoewel Lightroom is ontworpen in de veronderstelling dat gebruikers al wisten hoe ze zorgvuldig een back-up van hun foto’s moesten maken, dus u zult niet echt aanwijzingen krijgen over hoe u dit moet doen.

Het is ook belangrijk op te merken dat bestanden die lokaal zijn opgeslagen, vaker het slachtoffer worden van natuurrampen zoals overstromingen, aardbevingen of orkanen.

2. Precisie

ON1 Foto RAW

ON1 Photo Raw heeft een handig point-and-click-ontwerp dat nauwkeurige bewerking van onderwerpen en instellingen mogelijk maakt. Snelle, onbewerkte verwerking biedt de ideale kleur, toon en helderheid om de integriteit van uw foto’s en hun unieke details te behouden.

In plaats van tutorials te moeten bekijken om old-school handmatige bewerkingen onder de knie te krijgen, kunt u eenvoudig op de plek op de foto klikken die u wilt bewerken vanwege geïntegreerde semantische maskering, waarmee u uw foto in afzonderlijke gebieden kunt verdelen voor nauwkeurige bewerking in die ruimte zonder de rest van de foto te beïnvloeden.

Zodra u met de rechtermuisknop klikt, verschijnt er een uitgebreid menu met opties, zodat u alles kunt veranderen, van huid- en zonnevlam tot gloed en grunge.

Portretfotografen kunnen ook profiteren van de automatische en handmatige face-tuningmogelijkheden van ON1 Photo Raw.  Gebruikers kunnen zelfs panorama en HDR samenvoegen voor bijna onbeperkte bewerkingsopties die vervelend maskeren, poetsen en gelaagd maken tot het verleden.

Lightroom Klassiek

Met een goed presterend belichtingspenseel kunnen gebruikers met Lightroom bijna perfecte resultaten bereiken zonder een hoop glijden te hoeven doen. Door simpelweg het overlaymasker te activeren en de automatische maskerfunctie te gebruiken, kunt u de zorgvuldige details bereiken die u wilt in prachtige landschapsfotografie zonder te veel te poetsen.

Een andere opmerkelijke functie die alleen door Lightroom wordt aangeboden, is het bereikmasker. Met een dynamisch duo van kleur en luminantie kunt u genieten van meer controle over wat u maskeert en wat niet.

Deze klassieke versie van Lightroom is ook ontworpen om te werken met een verscheidenheid aan plug-ins, die de workflow kunnen versnellen en u toegang kunnen geven tot nog meer bewerkingsopties.

3. Bruikbaarheid

ON1 Foto RAW

Een van de belangrijkste voordelen van ON1 Photo Raw is het brede menu met opties die met één klik binnen handbereik zijn.

Hoewel ervaren fotografen dol zijn op de overvloed aan opties, vinden sommige beginners het in het begin verwarrend en complex, maar passen ze zich later aan en genieten ze van alle toeters en bellen.

De intuïtieve lay-out van ON1 Photo Raw geeft voorinstellingen aan de linkerkant weer en hulpmiddelen voor bewerking aan de rechterkant voor eenvoudige navigatie.

En identificeerbare pictogrammen voor de meest gebruikte functies zoals Tekst, Bijsnijden, Transformeren en Masker bevinden zich allemaal aan de linkerkant voor snelle sprongen van vooraf ingestelde selectie naar standaardbewerkingsopties.

Hoewel er honderden bewerkingsopties beschikbaar zijn met ON1 Photo Raw, vinden sommige gebruikers de lay-out onhandig en overweldigend.

Lightroom Klassiek

Net als ON1 Photo Raw heeft de lay-out van Lightroom ook voorinstellingen aan de linkerkant en bewerkingstools aan de rechterkant voor intuïtieve bruikbaarheid. U kunt eenvoudig afbeeldingen importeren, uw bibliotheek optimaliseren, voorinstellingen maken, plug-ins overzien en afbeeldingen exporteren via het menu Bestand.

De schone, klassieke lay-out van Lightroom toont een passend aantal opties, wat betekent dat beginners zich niet onhandig of geïntimideerd voelen tijdens het navigeren. En omdat u niet wordt overspoeld met bewerkingsopties, zijn laadtijden en responstijden meestal sneller.

In de moderne digitale wereld van vandaag vertrouwen veel gebruikers echter op hun telefoons om onderweg te bewerken en te bekijken. Helaas beperkt Lightroom de bruikbaarheid tot laptops en desktops.

Welk programma is de beste foto-editor?

Zowel ON1 Photo Raw als Lightroom Classic zijn uitzonderlijke foto-editors. Hun nadelen zijn eigenlijk alleen afhankelijk van uw individuele applicaties, ervaringsniveau en workflow.

Bij het verfijnen van de ingewikkelde details van bomen en bergen voor landschapsfotografie, maken de polarisatoreffecten van ON1 Photo Raw het de duidelijke winnaar in het creëren van een sterk gevoel van locatie.

En omdat ON1 gebruik maakt van kunstmatige intelligentie, u kunt gemakkelijk de foto’s vinden die u nodig hebt, terwijl u ook de onophoudelijke last van het importeren van elke afbeelding voorafgaand aan het bewerken vermijdt.

ON1 Photo Raw is ook een bijna perfecte oplossing voor A-Z-bewerkingen, terwijl Lightroom soms hulp nodig heeft van een plug-in of Photoshop.

Maar voor degenen die nieuw zijn in het fotobewerkingsspel, kan ON1 Photo Raw aanvoelen als veel om in te nemen, hoewel het immense scala aan opties perfect is voor ervaren fotografen die op zoek zijn naar gedetailleerde bewerkingen, kan het programma tijd kosten om eraan te wennen.

Lightroom Classic kan worden geclassificeerd als gebruiksvriendelijker omdat u niet wordt overspoeld met zoveel opties, dus het is geweldig voor beginners- en lifestylefotografen die echte momenten willen creëren, zelfs als u eerst de tijd moet nemen om afzonderlijke afbeeldingen te importeren.

Het belangrijkste nadeel van Lightroom is echter dat een abonnement vereist is voor gebruik – bekijk hier de nieuwste prijs van Lightroom.

Laatste woorden

Het valt niet te ontkennen dat de baanbrekende eigenschappen van zowel ON1 Photo Raw als Lightroom de wereld van fotobewerking naar een hoger niveau tillen. Beide maken het relatief eenvoudig voor gebruikers om afbeeldingsformaten, tinten, contrast, onscherpte en scherpte aan te passen, wat de basis is voor solide beeldgerichte software.

ON1 Photo Raw is een soort Rolls Royce van fotobewerking en brengt een duidelijk krachtige aanwezigheid in de zee van beeldbewerkingssoftware. Uitgerust met alle extra’s, kunt u in luxe door fotobewerking navigeren.

Lightroom Classic wordt toepasselijk genoemd als de meer gebruiksvriendelijke, traditionele versie met een simplistische, eenvoudige lay-out die perfect is voor zelfs de meest beginnende fotografen. Het is de Honda Civic die betrouwbaar is, gemakkelijk te gebruiken en je zonder uitdaging brengt waar je heen moet, ondanks het ontbreken van enkele van de toeters en bellen van ON1 Photo Raw.

Beide programma’s dienen een doel – het accommoderen van een verscheidenheid aan verschillende gebruikers en workflows. Afhankelijk van uw bewerkingsstijl, expertise en voorkeur, zullen zowel ON1 Photo Raw als Lightroom uw fotobewerkingservaring versnellen en verbeteren.

FacebookPinterestDelen