Orcun Yalcın

Hallo, ik ben Orçun, ik ben een in Ankara-Bodrum, Turkije gevestigde trouwfotograaf (voor nu).  Ik fotografeer al meer dan een decennium bruiloften en heb tot nu toe meer dan 600 bruiloften gefotografeerd.

Ik ben op dezelfde manier in huwelijksfotografie terechtgekomen als de meeste mensen.  Ik fotografeerde de bruiloften van mijn vrienden als hobby en gaf ze een diavoorstelling op muziek op een cd als huwelijkscadeau. Toen vroeg een vriend van mijn vriend me of ik wilde inhuren voor zijn bruiloft.

Nou, ik zei net; “Waarom niet!” Verder heb ik een aantal van mijn vrienden (die graag foto’s maken als hobby) mijn eigen bruiloft vastgelegd! Ik bracht al deze foto’s samen, bewerkte enkele foto’s met vreemde effecten, maakte een album en een diavoorstelling. Toen begon daar de magie.

Voordat ik fotograaf werd, behaalde ik mijn Ph.D. in statistiek en werkte ik als marktmanager in een grote multinationale onderneming bij mijn laatste baan. Ik fotografeerde mijn eerste bruiloften in het weekend en deed ’s nachts montage op weekdagen terwijl ik bij dit bedrijf werkte.

Camera

Ik ben al 11 jaar Canon-gebruiker. Mijn eerste DSLR was een Canon 400D en ik begon bruiloften te fotograferen met een Canon 40D.

In de loop der jaren heb ik de kans gehad om alle 5D-series van Canon 5D Mark II, Canon 5D Mark III en Canon 5D Mark IV te hebben, en alle L-serie primes en zooms.

Ik kon geen van mijn lenzen achterlaten, zelfs niet als ik de brandpuntsafstand bedekt had met een andere. Ik heb bijvoorbeeld ook mijn Canon 135mm f/2, Canon 100mm f/2.8 en Canon 85mm f/1.2 toegevoegd, zelfs als ik mijn Canon 70-200mm f/2.8 in de tas stop.

Ik had echter Canon 16-35mm f/2.8, Canon 24mm f/1.4, Canon 35mm f/1.4, Canon 50mm f/1.2 in mijn tas, ik dacht altijd dat ik de Canon 24-70mm f/2.8 voor het geval dat had moeten nemen. Je kunt je gemakkelijk voorstellen hoe mijn zaak eruit ziet.  Het was een groot probleem, vooral tijdens het reizen.

Ik heb door de jaren heen nooit geklaagd over de beeldkwaliteit van mijn Canon tandwielen. Voordat ik een bandje gebruikte, wisselde ik de hele tijd van lens. Het was een ander groot probleem voor mij. Niet alleen miste ik de momenten, maar het maakte me ook erg ongemakkelijk.

Mijn dagelijkse fotografiedekking was minstens 14 uur en ik voelde me de volgende dag volledig uitgeput. Ik had meestal constante rugpijn en ook pijn in mijn vingers van het vasthouden van die zware apparatuur gedurende lange uren.

Omdat ik een man met zware apparatuur werd, stopte ik ook met het nemen van mijn camera tijdens een vakantie of speciale gelegenheid. Ik ben in plaats daarvan mijn telefoon gaan gebruiken. Ik kan gerust zeggen dat fotografie voor mij op deze momenten geen hobby meer werd. Het was maar een baan.

Vorig jaar wilde ik iets kleiners voor mijn reizen en probeerde ik de Fujifilm X100F uit. Het greep me op het eerste gezicht. Niet alleen de grootte, discretie en retrostijl spraken me aan, maar het is ook ontstaan met de brandpuntsafstand waar ik de hele tijd naar uitkijk.

Toen begon de tweede magie voor mij te beginnen. Ik heb mijn hobby weer opgedaan. Ik ben de Fujifilm X100F overal mee naartoe gaan nemen. Het was mijn camerakeuze voor persoonlijk gebruik en ik begon het te integreren in mijn trouwwerk.

Afgelopen november besloot ik een drastische verandering aan te brengen in mijn fotografiebedrijf. Ik had een zeer bekend fotografie- en videografiebedrijf in Turkije en had 8 werknemers die fotografen, videografen, retoucheerders en assistenten zijn.

Ik verkocht de aandelen van mijn bedrijf aan een van mijn werknemers en liet al mijn Canon-spullen achter. Dit was voor mij een kans om volledig over te stappen op het Fujifilm systeem.

Toen ben ik op zoek gegaan naar de juiste Fujifilm camera voor mij. Zoals ik al eerder zei, ik hou er echt niet van om lenzen te wisselen tijdens bruiloften. Ik draag altijd twee body’s die met mijn bandje aan mijn favoriete brandpuntsafstandlenzen zijn bevestigd.

Ik geef de voorkeur aan meetzoeker-achtige camera’s, dus besloot ik om tegelijkertijd een Fujifilm X-Pro3 en Fujifilm X-T3 te gebruiken.

Ik heb niet liever 2 Fujifilm X-Pro3 body’s omdat ik soms ook wat videografie projecten voor corporates doe. Fujifilm X-T3 biedt veel meer videografische functies.

Bovendien heeft Fujifilm X-Pro3 een verborgen achterscherm en is het maken van video’s met stabilisatoren daar niet eenvoudig mee. Ik neem mijn Fujifilm X100F altijd mee naar bruiloften en ik gebruik soms drie camera’s met verschillende brandpuntsafstanden tegelijk.

Ik hou van het formaat, het gewicht en het dynamische bereik van de camera’s. Maar wat ik het leukst vind aan Fuji is de analoge bediening. Vooral de wijzerplaten, wielen en knoppen die me behoeden voor het duiken in het menu de hele tijd.

Bovendien spraken ze behoorlijk retro-look aan bij mijn esthetische smaak en is het bijna alsof je foto’s maakt met een analoge camera.

Het hebben van een 100% stille sluiter heeft vooral de manier waarop ik fotografeer veranderd. Het stelt me in staat om dichter bij mijn onderwerpen te komen zonder de momenten te verstoren. Overschakelen van full-frame naar APS-C sensor geeft me ook meer scherptediepte.

Dit is iets dat echt handig is als je wilt laten zien wat er op de achtergrond gebeurt, zoals ik tegenwoordig graag doe. Ik kan duidelijk zeggen dat het mijn manier van fotograferen heeft veranderd en ik kan duidelijker zien wat ik probeer vast te leggen en het is veel gemakkelijker om verschillende gezichtspunten te bereiken, zoals op en neer.

Om eerlijk te zijn kan ik zeggen dat ik nog steeds aan het wennen ben aan het Fujifilm systeem. Het is een work in progress en ik geniet er echt van.

Lenzen

Fujifilm 23mm f/2: Mijn favoriete brandpuntsafstand is ongetwijfeld 35mm. Ik fotografeer bijna %90 van de trouwdag met deze brandpuntsafstand. Ik heb ook een hele bruiloft met deze lengte in één keer gefotografeerd.

Ik kies Fujifilm 23mm f/2 (35mm equivalent) voor mijn primaire lens. Dit objectief weegt bijna even zwaar als mijn ex Canon zonnekap. Het is extreem klein, licht, stil en scherp.

Een andere reden waarom ik voor dit objectief kies in plaats van Fujifilm 35mm f/1.4 zijn de AF snelheidsverschillen. Als je van bokeh in je foto’s houdt en niet liever overdag flitsers gebruikt, kun je voor dit objectief kiezen.

Het ziet er ook veel mooier uit. Sommigen vinden je Fujifilm 23mm f/2 misschien als speelgoed, maar deze dingen zijn niet meer mijn zorgen. Ik ben blij met mijn speelgoed.

Fujifilm 56mm f/1.2: De lens die aan mijn andere camera is bevestigd is Fujifilm 56mm f/1.2. De belangrijkste reden dat ik voor dit objectief kies in plaats van Fujifilm 50mm f/2 (zie test) is dat ik die brandpuntsafstand niet gewend ben.

Het 35mm equivalent van deze lens is 76mm en het verschil van 9mm tussen deze twee lenzen maakt voor mij een enorm verschil. Ik ben behoorlijk gewend om te fotograferen met 85mm equivalent en het heeft geweldige bokeh als het wijd open staat. Het is echt geweldig bij het maken van portretten.

Fujifilm 35mm f/1.4: Ik heb ook een Fujifilm 35mm f/1.4 (50mm equivalent) in mijn tas. Vroeger gebruikte ik deze lens veel vaker. Maar het is voor mij niet mogelijk om veel context aan het frame toe te voegen.

Ik gebruik deze lens als het onderwerp te ver van me af staat om te bereiken of als de spiegel zo breed is om reflectie van mezelf tijdens de voorbereidingen te voorkomen. Wanneer ik dit objectief naast Fujifilm 23mm f/2 bevestig, hang ik de Fujifilm X100F ook met een bandje om mijn nek.

Fujifilm 10-24mm f/4: De laatste lens in mijn tas is Fujifilm 10-24mm f/4 (15-36mm equivalent) Dit objectief is ideaal voor mijn bedrijfsvideoprojecten. Het heeft ook een beeldstabilisatiesysteem.

Ik gebruik deze lens als ik me in een krappe ruimte bevind of een groter beeld van een kamer wil. Deze lens is ook mijn eerste keuze voor de dansvloer. De f4 is voor mij geen big deal. Ik gebruik vaak off-camera flitser tijdens het feest en ik gebruik meestal het diafragma op f7.

Ik denk er tegenwoordig ook aan om Fujifilm 18mm f/2 (27mm equivalent) aan mijn tas toe te voegen. Ik heb soms het gevoel dat 35 mm erg smal is tijdens het fotograferen in een trouwauto of een kleine voorbereidingsruimte.

Ik denk dat het beter zou zijn dan 35mm voor bredere contextuele shots en close-up documentaire werk.  Dit is een oude versie lens en het is AF doet me denken dat ik het gewoon eens wil proberen.

Verlichting/Triggers

Ik heb zoveel geweldige foto’s opgemerkt die zijn gemaakt tijdens dansen, feesten, klaarmaken en portretsessies, en ze zijn ook heel anders dan mijn foto’s. In eerste instantie dacht ik dat het een soort montagemagie was!

Toen kwam ik erachter dat deze foto’s waren gemaakt met behulp van off-camera flitsers. Dan is het derde magische ding in mijn leven gebeurd. Ik ben al bijna anderhalf jaar ocf-verslaafd.

Ik heb geprobeerd om de beste lichten te krijgen waar ik het nodig heb. Dit off-camera flitsexperiment heeft me niet alleen een aantal internationale documentaire huwelijksfotografieprijzen opgeleverd, maar ook een aantal artistieke huwelijksfotografieprijzen.

Ik vond mijn naam ook in de WPJA Artistic Guild TOP 100 International Photographers voor 2019.

Godox AD200: Ik gebruikte alleen Canon-flitsers totdat ik Godox-flitsers ontdekte. Deze Godox-flitsers zijn krachtig, snel, nauwkeurig en de recycletijden zijn geweldig. Ik kan me geen moment herinneren dat ik een shot heb gemist tijdens het recyclen. Ik heb twee Godox AD200 en een Godox V860II.

Ik denk er ook aan om een Godox V350 te kopen. Maar alleen TT350 is hier op de markt en het werkt met 2 AA-batterijen. Maar ik wil geen AA-batterijen meer gebruiken.

Ik zal een 350V kopen als ik voor het eerst naar het buitenland ga. Eerlijk gezegd is het niet eenvoudig om Godox V860II te gebruiken op fujifilm X-T3 of fujifilm x-pro3. Godox V860II heeft veel meer gewicht en is groter. Dit kan evenwichtsproblemen veroorzaken wanneer u de camera vasthoudt en ook begint u uw bruikbaarheid te verliezen.

Ik heb een Godox XPRO-F en Godox X1T-F. Ze werken allemaal zeer nauwkeurig. Beide zijn gemonteerd op mijn camera’s, tenzij ik speedlites niet gebruik als vulflitser.

Ik had een aantal verschillende merk lichtstandaards en ze zijn ok, maar ik had een veel kleiner formaat lichtstandaard nodig om in mijn geval te passen. Nu heb ik drie Bowens BW6625 light stand in een andere tas.

Deze lichte standaard is extreem compact en laag van gewicht. Het is 1,2 kg en 48 cm lang in gesloten toestand. Ik heb ook nog twee hogere lichtstandaards in mijn kofferbak.

Magnetmod: Ik ben een grote fan van Magnetmod producten. Ik heb een MagBox, MagShoe, MagMod Creative Gels, MagGrip, MagGrid, MagBounce en MagWallet. Ik ben van plan om MagBeam en MagSnoot toe te voegen om mijn MagMod-uitrusting in de nabije toekomst te voltooien.

De MagGrips zijn altijd bevestigd aan mijn flitsers en ik gebruik altijd MagMod modifiers wanneer ik flitsen gebruik. Het heeft enorme verschillen gemaakt in mijn fotografie sinds ik het begon te gebruiken.

Dankzij MagBox kan ik twee Godox AD200 tegelijk gebruiken als een grote krachtige flitser. Het is geweldig als je tegen direct zonlicht moet fotograferen.

Tassen/Riemen

HoldFast MoneyMaker: Ik begin er erg aan te wennen om twee camera’s tegelijk te gebruiken. Ik heb een HoldFast MoneyMaker. Het is niet alleen goed gebouwd, maar het is ook erg stijlvol en ziet er echt cool uit met je outfit.

Ik denk niet dat ik mijn ideale tas heb gevonden. Ik ben nog steeds op zoek naar een oplossing voor dit probleem. Maar voor nu heb ik een K&F Concept camera rugzak. Ik heb voor deze tas gekozen omdat hij veel meer op een sportrug lijkt dan op een cameratas.

Het is ook super lichtgewicht. Het heeft ruimte voor een 15 “laptop, twee grote DSLR’s, vier lenzen en accessoires. Het is ook waterdicht en heeft veel opbergvakken voor accessoires.

Statieven

Ik heb een Manfrotto compact action aluminium statief. Het is zeer super lichtgewicht en klein. Ik gebruik niet veel statief tijdens bruiloften, maar ik bewaar het in mijn kofferbak voor het geval ik het nodig heb voor een creatieve opname met lange belichtingstijd of een samengesteld groepsportret dat is gemaakt met off-camera flitser.

Hardware en software

Ik gebruik Photo Mechanic 5 voor culling en Adobe Lightroom Classic voor het verwerken van de afbeeldingen. Ik ben geen fan van Photoshop en ik gebruik het niet tenzij ik een ongewenst object in mijn foto’s moet wissen.

Ik gebruikte vroeger een aantal presets, maar nu gebruik ik geen presets. Ik doe alleen wat basisretouches. Ik pas in principe de belichting, hooglichten, schaduwen en temperaturen aan en ik doe alleen wat aanpassingen met de curve.

Ik gebruik een Apple MacBook Pro en ik heb een aantal Lexar SD 128GB-kaarten en ze doen het goed. Ik had vroeger een Synology-systeem om mijn foto’s op te slaan, maar ik houd het tegenwoordig graag eenvoudiger.

Ik heb een aantal Seagate externe harde schijven 3TB voor opslag en back-up. Ik draag ook mijn G-Drive Externe HDD 4TB in mijn tas.

MISC.

Eten kan een echt probleem zijn op bruiloften. Je kunt soms goed worden bediend als het past in je opnameschema. Maar dat risico wil ik niet nemen. Om die reden voeg ik altijd een broodje en een fles water toe om me te concentreren op het werk.

Ook doe ik mijn deo stick en zonnebril in de tas. Ik voeg altijd extra sportschoenen toe aan de kofferbak van mijn auto voor de lange bruiloften en om comfortabel te zijn tijdens het feest. Ik neem mijn zonnebrandcrème ook in de zomer buiten bruiloften.

Het laatste wat ik altijd aan mijn tas toevoeg is een Bluetooth speaker, Bang &Olufsen BeoPlay A1. Soms kunnen de trouwvoorbereidingskamers erg stil en saai zijn.

Bovendien proberen de bruid en haar bruidsmeisjes naar muziek te luisteren vanaf hun mobiele telefoons. Op deze momenten maakt de Bang &Olufsen BeoPlay A1 een grote impact en verandert de stemming. Het is veel gemakkelijker om geweldige foto’s te hebben terwijl de mensen in de buurt het naar hun zin hebben.

Ik heb geleerd dat fotografie een nooit eindigend leerproces is.  Het komt voort uit ervaring. Ik denk dat ik de gave heb om altijd te willen leren, onderzoek te doen, nieuwe dingen te proberen, nieuwe dingen te doen.

Ik luister altijd naar podcasts, behind the scene video’s over bruidsfotografie. Ik probeer zoveel mogelijk conferenties en workshops bij te wonen. Ik stuur ook foto’s in voor de fotowedstrijden. Ze zijn niet alleen erg leuk, maar ze leren me ook veel dingen en pushen me om een betere fotograaf te worden.

@orcunyalcinofficial

trouwen

11 tools voor trouwfotografen

Bekijk de 11 essentiële tools en apps die elke trouwfotograaf dit jaar zou moeten gebruiken.

Inclusief tijdelijke kortingen.

Lees hier meer