Panasonic Lumix S1 Full Frame Spiegelloze Camera Test

Dit is een gastrecensie van de Panasonic Lumix S1 door trouw- en portretfotograaf Steve Vansak. Steve fotografeert al meer dan 3 maanden professioneel met de S1 en deelt hieronder zijn onpartijdige mening met ons.

Het was een behoorlijke schok in het najaar van 2018 toen Panasonic aankondigde dat ze twee full-frame spiegelloze camera’s zouden uitbrengen: de 24.2MP Panasonic Lumix S1 en de 47.3MP Panasonic Lumix S1R.

Het andere verbluffende deel van deze nieuwe onderneming is een alliantie met Leica (die de vatting samen met lensondersteuning levert) en met Sigma, die hun hele Art-lijn opnieuw ontwerpt voor L-mount.

Ik ben een Olympus micro four-thirds geweest gebruiker voor jaren, dus ik was bekend met Panasonic voornamelijk door hun lenzen voor dat formaat.

Panasonic_S1_Review_1

Panasonic Lumix S1

Ongelooflijke beeldkwaliteit, dynamisch bereik en hoge ISO.

Controleer de huidige prijs

Ik wilde een full-frame systeem zonder spiegel toevoegen aan mijn trouwkit, en ik was blij om de Lumix S1 te zien met twee kaartsleuven en andere voordelen die het aanbod van Canon en Nikon overtroffen.

Ik waagde de sprong en kocht de Lumix S1 in een kit samen met de Panasonic Lumix S 24-105mm f/4 lens. Hoe ging ik in hemelsnaam bruiloften fotograferen met (gulp)… een kitlens?!

Wees gerust, dit is een professionele lens helemaal, met grote scherpte en microcontrast.

In combinatie met het ongelooflijke dynamische bereik, de kleurtonaliteit (de huidtinten zijn prachtig) en de uitstekende hoge ISO-prestaties van de Lumix S1, heeft deze combo verbazingwekkend goed gewerkt voor de 3 bruiloften die ik er tot nu toe mee heb gefotografeerd.

Ik heb de ISO omhoog geduwd naar 12, 800 tijdens een van mijn bruiloften en de beelden zijn super schoon en de kleuren houden stand. Ik twijfel er niet aan dat het hoger kan worden geduwd en op het moment van dit schrijven de nieuwe low light king kan zijn.

Panasonic Lumix S1 | Bediening & Ergonomie

Lumix S1

Bekijk meer beoordelingen

Controleer de huidige prijs

De Lumix S1 is GEEN grote en zware camera. Het is als een DSLR in zijn ontwerp, en dus niet zoals elke spiegelloze camera ervoor. De grip is groot en heerlijk om vast te houden.

De plaatsing van knoppen is perfect voor mij, zoals ik me voorstel dat het is voor veel anderen die liever hun weg voelen bij het wijzigen van instellingen in plaats van menuduiken.

De bouw van de camera is stellaire en schreeuwende kwaliteit. Het enige hardwareprobleem dat ik heb gevonden, is dat de batterijgreep een opening aan de rechterkant lijkt te hebben. Het is nog te vroeg om te zeggen of dit een belangrijk probleem zal worden.

EVF en LCD

Panasonic_S1_Review_3

Panasonic Lumix S1 + Leica 90mm f/2 | 1/640 f/2 ISO200

De zoeker is 5,76 miljoen dots en is prachtig om doorheen te kijken. Ik gebruik zelden handmatig scherpstellen, maar deze zoeker heeft het heel gemakkelijk gemaakt om dit te doen.

Met het 8,1 cm (3,2-inch) LCD-scherm kunt u alles bedienen, van het bekijken van afbeeldingen tot het inschakelen van menu-items met behulp van aanraking. Het heeft een triaxiaal kantelmechanisme, net als Fuji-camera’s.

Deze zoeker is een van de redenen waarom ik de Lumix S1 heb aangeschaft. Mijn ogen doen het nog steeds goed, maar 11 jaar trouwfotografie, met hopelijk nog veel meer, heeft me aan oogvermoeidheid doen denken.

Panasonic S1 beeldkwaliteit

Panasonic_S1_Review_4

Panasonic Lumix S1 + Lumix S 24-105mm f/4 | 1/80 f/4 ISO8000

Ik heb geen idee wie de sensor in de camera heeft vervaardigd, en het kan me ook niet schelen. Het enige wat ik weet is dat het levert ongelooflijke beeldkwaliteit.

Een paar jaar geleden heb ik de Nikon Df toegevoegd. aan mijn tas op basis van zijn prachtige dynamische bereik en geweldige hoge ISO-prestaties.

Het ontbreken van twee kaartsleuven en de kleine reeks centrale scherpstelpunten zorgde er echter al snel voor dat het op trouwdagen op de plank lag.

De Lumix S1 heeft geheugensleuven voor XQD (of CF-Express) en SD, en de dynamisch bereik is uitstekend. Om nog maar te zwijgen, het heeft scherpstelpunten van rand tot rand.

Objectieven voor de Panasonic S1

Panasonic_S1_Review_5

Panasonic Lumix S1 + Lumix S PRO 50mm f/1.4 | 1/640 f/ ISO400

Panasonic heeft de Lumix S1 gelanceerd met drie lenzen: de Panasonic Lumix S 24-105mm f/4, de S PRO 70-200mm f/4, en de S Pro 50mm f/1.4, de meest ongelooflijke 50mm lens die ik ooit heb gebruikt.

Mijn eerste gebruik van de Lumix S PRO 50mm f/1.4 lens was tijdens een camerawinkel demo in Chicago. Het was de eerste keer dat ik ook de oog/ lichaam detecteren AF-modus had gebruikt.

Leica lenzen voor de Leica SL camera kan ook native worden gebruikt op de Panasonic S1 (zoals de ongelooflijke Leica 90mm f/ 2, gebruikt voor de close-up head shots in deze test), samen met de L-mount versies van de Sigma Art-serie. Verder komt er meer van alle drie de partijen met 42 beloofd tegen 2020.

Autofocus

Panasonic_S1_Review_2

Panasonic Lumix S1 + Lumix S 24-105mm f/4 | 1/100 f/4 ISO200

De op contrast gebaseerde autofocus die Panasonic gebruikt, is veel verguisd in internetfotografieforums. Ik heb het geen probleem gevonden met wat ik doe als trouw- en portretfotograaf.

Ik gebruik meestal S-AF, wat zeer nauwkeurig is, en spring in C-AF voor dingen zoals koppels die door het gangpad lopen. Ik heb dit soort foto’s zelfs in slecht verlichte kerken zonder problemen kunnen volgen.

Ik was onlangs de eerste dans aan het fotograferen in een van de meest slecht verlichte locaties waar ik ooit ben geweest, waarbij het paar werd verlicht door zeer felle lichtslingers.

De Lumix S1 had moeite om scherp te stellen. Ik heb de matrix-achtige AF-hulpbundel van mijn Profoto A1 aangezet, en was vervolgens succesvol in het vergrendelen van de focus.

De Lumix S1 heeft wel een eigen AF assist beam, maar ik had de extra hulp nodig in deze situatie. Er zijn hier dus beperkingen voor trouw- en evenementfotografen, maar niets deal-breaking.

De camera schiet slechts 6 FPS, dus dit is geen sportgerichte camera.

Het Panasonic Help YouTube-kanaal heeft echter geweldige tutorials voor het aanpassen van de AF, en ik twijfel er niet aan dat de Lumix S1 kan worden gebruikt voor een aantal sportevenementen met snelle actie.

De oog/lichaam AF werkte erg goed tijdens een bruidsportretsessie. Met meerdere mensen in beeld tekent het systeem dozen over gezichten en lichamen.

Het is aan de fotograaf om op de joystick te drukken om te selecteren wat hij scherp wil stellen, waardoor het geselecteerde vak geel wordt.

In groepen heb ik het liefst oog AF uit, maar ik zal het gebruiken in portretten van singles of koppels. Dit is gewoon mijn voorkeur.

De Panasonic S1 gebruiken voor video

Omdat ik een trouwfotograaf (foto’s) ben, ben ik niet in de video-aspecten van de Lumix S1 gestapt omdat ik het gevoel heb dat ik buiten school zou praten.

Velen krijgen deze camera strikt voor video, hoewel Panasonic deze twee body’s op de markt brengt voor fotoshooters.

Het ZAL uitstekende video doen, maar ik ben gewoon uit mijn competitie op dat front, dus heb het overgelaten aan de YouTube-video hierboven om uit te leggen of de S1 geschikt is voor videoshooters.

Unieke kenmerken van de Panasonic Lumix S1

Bewegende vervaging is mogelijk met de innovatieve Constant Preview-functie van de Panasonic Lumix S1 | Het linkse beeld is uit de hand geschoten op 1/10, dankzij de 6,5 stop 5 Axis IBIS.

Ik heb altijd te horen gekregen dat ik de minder bereisde weg moest nemen. In mijn trouwbedrijf kijk ik wel naar wat andere fotografen in mijn omgeving doen en doe dan het tegenovergestelde.

De Panasonic S1 krijgt dezelfde esthetiek en is misschien de reden waarom ik de sprong heb gewaagd met dit nieuwe systeem in tegenstelling tot anderen met een (meestal) volledige lens line-up.

Dus wat heeft Panasonic gedaan dat het onderscheidt van de andere full-frame spiegelloze camera’s? Hier zijn een paar functies die belangrijk voor mij zijn.

Lenzen

De L Mount Alliance zelf is uniek en belangrijk. Naast Panasonic maken Leica en Sigma objectieven voor de vatting die in 2020 42 objectieven zullen maken om uit te kiezen.

De Sigma MC-21 adapter brengt Canon EF objectieven naar het feest met volledige AF (alleen S-AF) en andere adapters brengen een verscheidenheid aan verschillende merklenzen in handmatige scherpstelling.

Natuurlijk zijn de Leica-lenzen aan de prijzige kant, maar ze zijn te huur als je ze nodig hebt. Leica TL-objectieven zullen ook native op de S1 worden gemonteerd met volledige AF als u een APS-C-uitsnede en verlies van resolutie kunt doorgronden.

Ik kan me nooit zo’n open systeem herinneren met drie bedrijven (mogelijk meer in de toekomst) die producten maken met dezelfde houder. Dit is een groot probleem.

Scherpstelling pieken tijdens AF

Een kleine, maar favoriete functie van mij op de Lumix S1 is focus peaking tijdens AF-modus. Het voegt een mooie kleurrijke gloed toe rond de gebieden van je afbeelding en is vooral nuttig om te fotograferen op f / 1.4 met hun verbazingwekkende 50mm f / 1.4-lens.

Constant voorbeeld

Constant Preview is de termino van Panasoniclogie voor het zien van uw belichting in uw oog voordat u de foto maakt, een steunpilaar kenmerk van spiegelloze camera’s.

Op de Lumix S1 gaan ze echter een stap verder door me in staat te stellen de werkelijke bewegingsonscherpte live in mijn ogen te zien.

Ik ben in de buurt van Chicago en hou ervan om de vervagende L-trein boven de hoofden van mijn klanten vast te leggen voor stadsbetrokkenheidssessies (zie bovenstaande afbeelding). Ik kan nu “de onscherpte” van de trein live in mijn ogen inschakelen als ik mijn sluitertijd verander. Het is geweldig.

Beeldstabilisatie

De 6.5 stop 5 Axis IBIS is ongelooflijk gezien dit een full frame sensor is en is beoordeeld boven de Sony en Nikon full frame camera’s.

Hoewel ik geen foto’s voor 7,5 stops hoef vast te houden zoals de toonaangevende Olympus EM1 X, is de Panasonic Lumix S1-stabilisatie een zegen voor trouwfotografen die proberen scherp te stellen in een run- en gun-omgeving.

Wat moet worden verbeterd

Lumix S1 + Leica 90mm F2 / 1/250 F2 ISO 100

Lumix S1 + Leica 90mm f/2 | 1/250 F2 ISO 100

De Panasonic S1 is zelfs bij de lancering een complete camera. Het bedrijf lanceerde de eerste spiegelloze camera’s samen met Olympus in 2008 en is sindsdien aan het verfijnen.

Hoewel dit hun eerste full-frame camera is, voelt het helemaal niet als een bètasysteem. Zoals bij elke camera heb ik echter een aantal neten.

  • De batterijgreep voelt los aan. Begrijp me niet verkeerd, het is niet in gevaar om uit elkaar te vallen of zo. Het heeft gewoon een beetje speling in zich omdat (naar mijn niet-technische mening) slechts één korte pin heeft naast het scherm in het mechanisme dat het vasthoudt. Anders dan dit, is de hardware top van de lijn en zeer in een professionele klasse.
  • Ik heb de IBIS op mij laten uitschakelen tijdens het fotograferen met hun zware 50mm f/1.4 lens. Er is een klein symbool in de zoeker dat aangeeft dat het werkt. Het werd rood en ik moest het toen weer aanzetten. Ik merkte dat een paar foto’s onscherpte hadden van camerabewegingen. Dit gebeurde tijdens een betaalde shoot en is een zorg van mij. Ik geloof dat het een software bug in de 1.0 firmware.
  • Lumix Pro Services lijkt veel op CPS voor Canon, NPS voor Nikon, Pro Advantage voor Olympus in die zin dat u hiermee uw professionele apparatuur kunt registreren voor reinigingen, versnelde reparaties, leenapparatuur, enz. Als eigenaar en professionele gebruiker van de Lumix S1 kan ik echter niet deelnemen aan het programma omdat Panasonic niet genoeg apparatuur maakt om te kopen en vervolgens deel te nemen. 2 body’s en 4 lenzen zijn nodig en tja, ze hebben maar 3 lenzen op de markt!

Panasonic Lumix S1 Test | Conclusie

Lumix S1

Hoewel de Lumix S1 veel groter is dan alle spiegelloze camera’s die ervoor kwamen, voel je hem niet echt tijdens het gebruik.

De Panasonic Lumix S1 voelt heel erg aan als een camera en niet als een computer die foto’s maakt. Het schreeuwt professioneel. Hoewel de menu’s diep en eindeloos aanpasbaar zijn, zijn ze een genot om te gebruiken. Ik had eigenlijk plezier met het instellen van deze camera.

Ik ben verwend door de toonaangevende IBIS van mijn Olympus OMD EM1 II, maar de Lumix S1 is ook geweldig op deze afdeling. Unieke functies zoals focus peaking tijdens DE AF-modus en constante preview houden het tech-hoofd in mij tevreden.

De lenzen zijn van topkwaliteit en de hele combo geeft me het gevoel dat ik me bij de Leica SL heb aangesloten Familie. In zekere zin heb ik dat wel, want de lenzen van Leica werken native en vice versa.

De AF is zeer nauwkeurig en hoewel de trackingmogelijkheden van deze camera voldoende zijn, is het geen sportcamera. Voor portret-, trouw- en evenementenfotografen is de Lumix S1 een fantastische keuze.

De prijs is iets hoger dan die van zijn concurrenten, maar er zijn veel meer functies in deze behuizing verpakt met zoveel mooie aanpassingsopties.

Als je nu een volledige lenzenlijn nodig hebt, sony spiegelloos is de beste keuze. Als je echter bereid bent om een paar maanden te wachten op de lenzen en je waarde hecht aan geweldige ergonomie, dan is de Panasonic Lumix S1 de juiste keuze.

Panasonic_S1_Review_1

Panasonic Lumix S1

Ongelooflijke beeldkwaliteit, dynamisch bereik en hoge ISO.

Controleer de huidige prijs