Peak Design Tripod opnieuw beoordelen

Als het gaat om onze 3-legged vrienden, Matt Saville weet zeker zijn spullen, en stelde deze stellaire review voor Shotkit samen.

Matt bleef 100% onpartijdig tijdens de beoordeling, maar ik vond nog steeds dat het statief wat meer muggenzifterij rechtvaardigde – het moest tenslotte dat premium prijskaartje rechtvaardigen!

Sinds de eerste beoordeling heeft Peak Design het ontwerp enigszins aangepast, dus ik vond het hoog tijd om nog eens te kijken.

Ik heb de uiteindelijke productieversie van het koolstofvezel Peak Design Travel Tripod gebruikt en hoewel ik het met Matt eens ben dat het een geweldig product is, zijn er zeker enkele gebieden die verbetering behoeven.

Laten we het eens nader bekijken.

Inhoudsopgave

4 dingen die ik niet leuk vind aan het Peak Design Tripod

1. Kogelkop rotatie

balhoofd op piekdesing statief

Je kunt de balkop niet draaien als hij op zijn ‘rustende’ plaats zit.

Dit is een ergernis die ik op verschillende forums heb besproken, maar het lange en korte ervan is dit – je kunt de balkop van het statief niet draaien zonder eerst de middelste kolom uit te schuiven.

Wanneer de balkop ‘zit’ in de wieg bovenop de poten van de statieven, wordt deze ‘genest’ tussen de bovenkant van elk van de 3 poten.

Om het zelfs maar een beetje te draaien, moet u de draaiknop van de middelste kolom losmaken, vervolgens de kolom ver genoeg omhoog trekken om de balkop te laten draaien en vervolgens de draaiknop opnieuw vastmaken om de kolom op zijn plaats te houden.

Elke serieuze statiefgebruiker weet dat de middelste kolom het zwakste punt van een statief is, vooral als het gaat om stabiliteit.

Het verlengen van de middenkolom ondermijnt elke stabiliteit die de 3 poten bieden, dus deze ontwerpkeuze lijkt een beetje ongelukkig.

Om eerlijk te zijn, je hoeft de kolom maar een centimeter of zo uit te schuiven om de balkop voldoende ruimte te geven om te draaien, maar het is nog steeds een beweging die ik liever helemaal niet doe.

Vrijwel elk ander camerastatief laat je immers toe om de kop vrij te draaien zonder de middenkolom uit te schuiven.

Een andere kleine klacht over het ontwerp van de balkop is dat het niet mogelijk is om te pannen, hoewel niet elke fotograaf deze functionaliteit van zijn statief nodig heeft.

Aan de positieve kant is de balbeweging in de kom boterzacht en sterk wanneer deze wordt aangespannen. Het is ook hetzelfde ontwerp als het ontwerp dat wordt gebruikt op het Peak Design Mobile Tripod.

2. Zeskantsleutel basisplaat

zeskantsleutel plaat

Ja, het is compact en lichtgewicht, maar het vereist ook een apart gereedschap om het aan uw camera te bevestigen.

Dit is een pet-peeve van mij, en ik was teleurgesteld om te ontdekken dat de ontwerpgoeroes bij Peak Design ervoor kozen om een zeskantsluitingsbout te gebruiken in plaats van een ‘draaibare’ bout om de statiefplaat aan je camera te bevestigen.

Iedereen die zichzelf ooit heeft vervloekt omdat hij vergeten is een zeskantsleutel of inbussleutel mee te nemen om zijn camera aan zijn statief te bevestigen, zal deze ergernis waarderen.

vouwsleutel

Ja, de vouwsleutel is schattig, maar hij moet overbodig zijn.

Peak Design bevat een vrij handige inklapbare zeskantsleutel die stijlvol aan een van de statiefpoten wordt geklikt … maar hoe zit het als je het onvermijdelijk verliest?!

Zonder een zeskantsleutel zou het hele Peak Design Tripod worden gerenderd nutteloos.

Ik wou dat Peak ervoor koos om een van die (vinger) draaiende borgmoeren te gebruiken die je op zoveel andere statieven ziet, zodat je de basisplaat aan je camera kunt vastdraaien zonder dat je een apart gereedschap nodig hebt.

3. Verborgen bubbelniveau

bubbelniveau

Nu zie je het, nu niet!

Wie besloot om het bubbelniveau op de bovenkant van de balkop te zetten, had die ochtend duidelijk niet genoeg koffie gedronken…

Zodra je een camera aan het statief bevestigt, raad eens? Geen bubbelniveau meer!

Je zou kunnen stellen dat het bubbelniveau moet worden gebruikt voor je bevestigt je camera, maar die koop ik niet.

Fotografen moeten in staat zijn om constant kleine aanpassingen te maken om een compositie te perfectioneren, en het hebben van een bubbelniveau dat verborgen is door je camera heeft gewoon geen zin.

4. Het is duur

Laten we hier niet om de hete brij heen draaien – dit ding is prijzig!!

Met slechts $ 350 voor aluminium en maar liefst $ 599,95 voor koolstofvezel (zie de nieuwste prijzen hier), plaatst dit het Peak Design Tripod buiten bereik voor de meeste beginnende fotografen, of mensen met kleinere budgetten.

De waarheid is dit: er zijn hier tal van goedkopere statieven beschikbaar die net zo goed werk leveren om je camera te stabiliseren als het Peak Design-statief.

Als u dit product echter vergelijkt met een goedkoper alternatief, mist u een beetje het punt …

Laten we eens kijken naar de dingen die ik leuk vind aan het Peak Design Tripod, en waarom ik denk dat het nog steeds zijn opgeblazen prijskaartje verdient.

5 dingen die ik leuk vind aan het Peak Design Tripod

1. Prachtig ontwerp

ontwerpen

Het is glad en afgerond en smeekt om opgepakt te worden.

Heb ik het woord ‘prachtig’ gebruikt om een levenloos object met drie poten te beschrijven?!

Als je Peak Design kent, weet je dat het allemaal om een goed uiterlijk gaat. Natuurlijk zijn hun producten allemaal super functioneel en goed ontworpen voor de gebruiker, maar ze zijn ook verdomd leuk om naar te kijken.

Het Peak Design Tripod ziet eruit en voelt aan als geen ander statief op de markt. Het is als een iPod onder Walkmans, die de statiefindustrie verstoort als iets met een mooi uiterlijk dat een ruimte op je boekenplank waardig is.

Met zijn voorgevormde poten die tot de diameter van een waterfles inpakken, verlangt hij ernaar om opgepakt en gestreeld te worden.

Als u zich het koolstofvezelmodel kunt veroorloven, moet u het krijgen, zelfs als het financieel niet logisch is – het ziet er gewoon uit en voelt aan verbazingwekkend.

piek ontwerp statiefbehuizing

Zelfs de tas ziet er leuk uit!

Ik weet dat ‘looks and feels’ normaal gesproken niet in de vergelijking zou moeten komen bij het winkelen voor een statief, maar waarom denk je dat mensen Leica’s kopen?

Produceren Leica’s echt betere beelden dan Nikons of Canons om hun verhoogde prijskaartjes te rechtvaardigen? Ik denk van niet, en daarom is er zoveel polariserende mening over het Peak Design Tripod. Je wilt er een of je wilt er geen.

Dit is een statief dat ik in mijn kantoor wil laten zien. Het is zo’n elegant ontwerp dat ik het niet wil verbergen, zelfs niet met de slanke draagtas die past als een handschoen.

Voor mij is dit reden genoeg om de Peak Design Tripod te kopen. Ga je gang en maak me belachelijk… maar ik heb in ieder geval geen Leica!

2. Smartphone houder

smartphone houder in gebruik

Je smartphone aan een statief bevestigen was nog nooit zo leuk!

De integratie van een smartphonehouder in de middelste kolom van dit statief was een geniale zet.

Ik stel me voor dat andere statiefontwerpers hun voorhoofd in een “waarom hebben we daar niet aan gedacht?!” moment.

Het bevestigen van een smartphone aan een duur statief lijkt misschien een beetje jeugdig, maar geloof me – als je de mogelijkheid hebt om dit op zo’n handige en leuke manier te doen, zul je merken dat je je smartphone de hele tijd gebruikt voor selfies!

We hebben de neiging om te vergeten hoe goed de camera’s zijn op onze mooie smartphones, dus het is leuk om ze te gebruiken met een gestabiliseerde opname die ons in het landschap omvat.

3. Roterende balkop

roterende balkop

Het draaien aan een draaiknop is zo’n intuïtieve en tactiele manier om je camera los te maken en te positioneren.

Ja weet ik Weet ik – Ik zei net dat ik een hekel had aan de balkop, nietwaar?!

Nou, het is een haat/liefde verhouding, eigenlijk. Het feit dat je de middenkolom moet verlengen voordat je de balkop gebruikt, is zeker vervelend, maar als je daar eenmaal overheen bent, zijn het gelukkige dagen.

De balkop is superglad en omnidirectioneel, zodat je elke creatieve hoek kunt krijgen die je wilt en hem binnen enkele seconden op zijn plaats kunt houden.

Het is echt niet sneller dan het gebruik van een traditionele draaiknop of een pistoolgreep op traditionele statieven, maar de hele ‘draaiende’ opstelling is intuïtief, leuk en ronduit verslavend.

4. Compactheid

met alledaagse rugzak

Past perfect in het zijvak van de Peak Design Everyday Backpack.

Voor alles wat het mist op de gewichtsafdeling, maakt het Peak Design Tripod goed met zijn unieke, baanbrekende ruimtelijk efficiënte ontwerp.

Er is weliswaar geen enorm verschil tussen een traditioneel statief van vergelijkbare grootte en het aanbod van Peak Design, maar de sleutel hier is de totale diameter – het ontbreken van uitstekende knoppen betekent dat je het statief in de waterfleshouder van je rugzak kunt schuiven.

Het betekent ook dat de meegeleverde weerbestendige behuizing ook superslank is. Gelukkig hebben ze het ontwerp vanaf de eerste iteratie verbeterd, waardoor het veel gemakkelijker is om het statief in en uit te krijgen.

5. Leg inzet

Een belangrijk kenmerk van het Peak Design Tripod is de snelheid waarmee u de poten kunt strekken.

De klapsloten zijn volledig gemaakt van metaal voor meer duurzaamheid – een functie die je zelden op andere statieven zult vinden – en openen en sluiten soepel, zonder ‘knakken’ in de beweging.

Het is enorm bevredigend om alle vier de klapsloten tegelijk met één hand vast te pakken, ze te openen en vervolgens de beensecties op hun plaats te zien vallen – er is geen schudden nodig om de beweging aan te moedigen. Alles is precies ontworpen.

Wil je er nog een?!

reisstatief

Ondanks al zijn tekortkomingen, krijgt het nog steeds veel dingen goed.

Ik denk dat als je tot nu toe hebt gelezen, het antwoord waarschijnlijk voor de hand ligt.

Maak je geen zorgen – je hoeft het aan niemand te rechtvaardigen. Zoals ik al eerder zei, je wilt een Peak Design Tripod, of je wilt het niet.

Zelfs als elk grammetje van je zintuigen je vertelt dat het het geld niet waard is, je kunt het nog steeds willen!

Voor mij is het slechts een van die producten waarvoor ik bereid ben te betalen, ondanks alle tekortkomingen.

Als je al zo lang fotograaf bent, realiseer je je dat tenzij je uitrusting je een glimlach bezorgt wanneer je hem oppakt, je minder snel op die sluiterknop drukt.

Ondanks al zijn gebreken is het Peak Design Tripod nog steeds een iconisch product. Het is een lustobject voor elke fotograaf, en zoveel meer dan iets om je camera stabiel te houden.

Shk-fs-table__image

Peak Design StatiefInnovatief ontwerp met nuttige, goed geïmplementeerde functies en verleidelijke esthetiek.

Bekijk prijs