Pete Farrell

Ay’up! Ik ben Piet… van Manchester UK 🙂 Ik ben een creatieve trouwfotojournalist en fotografeer samen met mijn trouwe assistent (en vrouw) Sara … samen zijn we Pixies in de Kelder Trouwfotografie.

Ik heb ALTIJD in de creatieve industrie gewerkt; grafisch en webdesign, commerciële en portretfotografie en de afgelopen tien jaar volledig toegewijd geweest aan het genre van de huwelijksfotografie.

Het gebied van huwelijksfotografie dat absoluut resoneert met mij zijn de portretten. Dit is totale creatieve vrijheid terwijl je kolossale hoeveelheden momentgedreven druk doorstaat! Maar ik hou ervan!

Zonder deze druk zou mijn geest gevuld zijn met pluisjes en technische dilemma’s. Deze druk fixeert me in absolute termen in het moment en ver buiten mijn comfortzone… de magie zit diep in je onbewuste begraven, dus laat het vliegen!

Ik ben pas onlangs opnieuw bezig met apparatuur (Nikon Z6s). Je uitrusting moet zo transparant mogelijk zijn, zodat het een expressiemiddel wordt. Nadenken over versnelling of ‘f’ stops etc is een barrière, dus mijn advies is om de tools te leren en verder te gaan!

Ik sta echter op het punt om over te stappen naar spiegelloos, omdat de voordelen beginnen door te schijnen (meer volgt).

Nikon D4
Dit is mijn monster werkpaard machine. Gaat helemaal uit de weg en heeft me nooit beperkt. De resolutie is ideaal, net als het dynamisch bereik. Focus is solide en pittig en als ik het laat vallen, zal het terugveren.

Er is iets heel magisch aan het afgewerkte uiterlijk van de bestanden van dit beest, iets dat niet veel andere Nikon-body’s lijken te hebben … de D750 misschien. Hoe dan ook, ik gebruik de D4 voor 95% van de trouwdag, het legt al mijn documentaire werk vast.

Nikon D850
Dit maakte me erg enthousiast toen het werd uitgebracht. Ik heb dit gebruikt als een behoorlijk solide presterende documentaire camera en het functioneert welsprekend. Ik heb echter de Nikon D850 gekocht voornamelijk voor portretten vanwege de enorme beeldbestanden en het ongelooflijke dynamische bereik bij basis-ISO (TBH, ik geef de voorkeur aan fotograferen op ISO32, omdat dit het herstel van schaduwdetails nog meer verhoogt).

Ik vind de Nikon D4 nog steeds om sneller scherp te stellen, maar de Nikon D850 lijkt nauwkeuriger, vooral bij weinig licht wat perfect past bij mijn portretwerk. Het flip-scherm is een leuke extra touch omdat dit gemakkelijker fotograferen op grondniveau mogelijk maakt.

Lenzen
Sigma Art Serie
Haarscherpe beelden wijd open en verbluffende bokeh in combinatie met rijke kleuren en knalcontrast.

Sigma 20mm F1.4 DG HSM Kunst
Ik gebruik dit voor strakke situaties, dramatische portretten en momenten waar breedte essentieel is.

Sigma 35mm f1.4 DG HSM Kunst
Dit is de eerste van mijn go-to lenzen. 35 mm is het moeilijkste brandpuntsbereik om te rijden, omdat het de wereld vrijwel bekijkt zoals wij dat doen, dus je moet diep graven om situaties of scènes er aantrekkelijk uit te laten zien.

Er is een perfecte balans tussen scène-instelling en isolatie met de Sigma 35, waar bokeh net zo belangrijk is als focusresolutie.

Sigma 50mm f1.4 DG HSM Kunst
Ik gebruik dit voor groepsfoto’s. 50mm houdt me op redelijke afstand voor interactie met het huwelijksfeest en creëert bijna perfecte portretkwaliteit en scheiding.

Sigma 85mm F1.4 DG HSM Kunst
Mijn tweede go-to lens. Dit wordt net zo goed gebruikt als mijn 35mm voor het vastleggen van intieme momenten of situaties waarin mijn aanwezigheid voor onderbrekingen zou zorgen. Er zit een boterachtige kwaliteit in de Sigma 85mm bokeh, maar het kan nog steeds een verbluffende klus klaren bij het vertellen van verhalen.

Sigma 135mm F1.8 DG HSM Kunst
Dit is mijn ceremonie en toespraken levensreddend. Ik gebruik dit wanneer dichtbij komen geen optie is. De weergave van deze lens moet de beste Sigma lens die er is … de bokeh laat de 85mm in zijn sporen, de scherpte is de beste die ik met een Sigma lens heb meegemaakt. Ik vind het heerlijk!

Net zo essentieel voor mijn portretwerk is de flitser …

Nikon SB-910 AF Speedlamp
Het Nikon Creative Lighting System (CLS) werkt ongelooflijk goed en heeft me nooit in de steek gelaten. Zoals ik al eerder zei, heb ik kit nodig die zo transparant mogelijk is, kit die gewoon werkt, zijn werk doet, enz. Nikon’s CLS doet dit perfect.

Phottix Odin II TTL Flash Trigger Zender en Ontvanger
Deze zenders en ontvangers zijn de meest nauwkeurige en, nog belangrijker, de meest betrouwbare die ik heb gebruikt.

Pocket Wizard Flex TTL’s komen een duidelijke tweede. Radiozenders/ontvangers zijn een enorm belangrijk onderdeel van mijn setup, zoals je congetwijfeld te zien aan mijn foto’s, OCF wordt veel gebruikt.

Video licht
Wordt gebruikt om te helpen scherpstellen tijdens het maken van nachtelijke portretten, of zelden gebruikt voor lange verre belichte portretten waar radiotriggers hebben gefaald.

MagMod Licht Modifiers
Het hebben van op afstand bedienbaar licht is bijna nutteloos zonder de verspreiding of kleurtemperatuur te regelen… zeker in een snel bewegende situatie. MagMods zijn net zo essentieel geworden als de flashguns.

Think Tank Speedbelt en Lens Pouches
Ik fotografeer maar met één camera tegelijk, de Nikon D4 voor 95% van de trouwdag (documentaire) en de Nikon D850 voor de portretten. Ik vind het wisselen van lenzen sneller dan het wisselen van camera in een tas.

Dit is waar de Think Tank-riem systeem helpt enorm. Ik gebruik geen lensdoppen dus schakelen wordt snel en efficiënt, moet gewoon opletten voor haren en beestjes!

Assistente Sara
Je hebt misschien mijn assistente, Sara, opgemerkt op de foto 🙂 Dit is mijn meest gewaardeerde apparaat. Absoluut onmisbaar als het gaat om portretten, het dragen van extra spullen, het gemotiveerd houden van mij en het rijden van een goed percentage van de portretconcepten. Bovendien ben ik helemaal weg van haar 🙂

2019 en daarna
Er zitten twee camera’s in mijn ShotKit foto die ik nog niet heb genoemd… de Nikon Z6‘s. Ik ben nog steeds in test / vertrouwdheid modus met deze prachtige kleine doosjes van plezier en genot. Ik zal deze de komende maanden langzaam uitrollen.

Ze kunnen mijn nieuwe ShotKit worden of ze kunnen gewoon mijn ceremonie ‘stille’ camera’s worden. Ik ben dol op de grootte en het gewicht, de nieuwe functionaliteit en functies, maar ze moeten transparanter zijn voordat ik me vastleg.

Ik ben echter optimistisch en kijk echt uit naar het komende jaar met deze kleine beesten. 2019 wordt zeker spannend…

www.pixiesinthecellar.co.uk | @pixiesinthecellar

trouwen

11 tools voor trouwfotografen

Bekijk de 11 essentiële tools en apps die elke trouwfotograaf dit jaar zou moeten gebruiken.

Inclusief tijdelijke kortingen.

Lees hier meer