PolarPro Peter McKinnon ND Filter Beoordeling

Filters met neutrale dichtheid (ND) kunnen echt een hele nieuwe wereld van fotografie openen, vooral voor landschapsfotografen. Maar niet alle filters met neutrale dichtheid zijn gelijk.

Ik had onlangs de kans om een van PolarPro’s Peter McKinnon Variable ND-filters uit te proberen.

Omdat mijn eerdere ervaring alleen met mid-grade of zelfs ronduit goedkope filters was, was ik enthousiast om te zien hoe anders het werken met een high-end filter kon zijn.

PolarPro Variabele ND 6-9 Stop Filter Review

Peter McKinnon Variabele ND filter

Duurzaam filter van hoge kwaliteit met een gecontroleerd stopbereik en gesmolten kwartsglas voor superieure optische helderheid.

Controleer de huidige prijs

Ik was ook enthousiast om het te gebruiken op mijn Sony a7 III, een enorme stap vooruit ten opzichte van de laatste camera waarop ik ND-filters gebruikte – een Nikon D7000.

Maar laten we beginnen met een korte introductie tot filters met neutrale dichtheid voordat we ingaan op de kern van PolarPro’s 6-9 stop variabele filter.

Inhoudsopgave

PolarPro Peter McKinnon Variabele ND Filter | Specs

Pros

 • Uitzonderlijke bouwkwaliteit
 • Uitstekende prestaties
 • Verrassend eenvoudig te gebruiken
 • Levenslange garantie
Tegens

 • Prijs is een beetje steil, tenzij je een pro bent
 • Incidentele lichtafval

Glas Filter Materiaal: Gesmolten kwarts
Filterfactorbereik: ND64 tot ND512
Optisch dichtheidsbereik: 1,8 tot 2,7
Beschikbare schroefdraadmaat: 67mm | 77mm | 82 mm
Frame Materiaal:Aluminium
Wat is inbegrepen: VND-filter, DefenderSlim™ filterdeksel, magnetische hardcase, zachte behuizing, microvezeldoek.

Het filter zelf is gemaakt van gesmolten kwartsglas, dat de beste optische helderheid zou moeten hebben over elk glas op de markt.

Van daaruit heeft PolarPro 16 lagen antireflectiecoatings toegevoegd voor krasbescherming en om nevenbeelden en reflectie te voorkomen. Deze coatings zorgen ook voor een efficiënte reiniging en helpen beschermen tegen water en olie.

Het zou ook de laagste brekingsindex op de markt moeten hebben.

Controleer de huidige prijs

Bouwkwaliteit

PolarPro Variabele ND filter Bouwkwaliteit

De bouwkwaliteit van het Peter McKinnon Variable ND-filter is overal indrukwekkend.

Het eerste dat opvalt als je een van deze krijgt, is hoeveel tijd en zorg PolarPro heeft besteed aan de verpakking en presentatie van de algehele installatie. Alles, van de doos tot de inhoud, weerspiegelt veel bewuste gedachten.

Het filter zelf is geen uitzondering. De gouden ring heeft de verschillende stopwaarden laser-geëtst. De ring voelt vrij solide aan en draait gemakkelijk, met behoud van de instellingen waarop u hem hebt ingesteld. Er is geen binding.

De coatings werken ook. Van vingerafdrukken tot waterdruppels, het glas was uitstekend eenvoudig schoon te maken. Het is moeilijk uit te leggen, maar het voelde veel minder fragiel dan de andere filters waarmee ik heb gewerkt.

De filterring van de aluminiumlegering voelt aan duurzaam en toch lichtgewicht.

Al met al is de bouwkwaliteit wat je zou verwachten van een high-end product. Geen teleurstellingen hier.

Voorstelling

PolarPro Variabele 6-9 stop ND filter

Aangezien mijn Sony FE 16-35mm f/4 72mm schroefdraad heeft, had ik een opstapring nodig om PolarPro filters te gebruiken, waarvan de dichtstbijzijnde afmeting 77mm is.

Je hebt een soort bewegend element nodig – meestal water of wolken voor landschapsfotografen – om het meeste uit een sterk ND-filter te halen. Aangezien naar de kust gaan een beetje ontmoedigd is tijdens deze dagen van COVID-19, nam ik genoegen met een nabijgelegen kreek.

Fotograferen met schroef-on ND-filters kan een beetje een jongleeract zijn, vooral als je de neiging hebt om een polarisatiefilter op je lens te houden (zoals ik).

Tel daarbij op dat ik meestal op plekken ben waar stromend water is – soms zelfs in het water – en het kan een beetje dobbelig worden.

Daarom was ik absoluut blij met hoe gemakkelijk het Peter McKinnon ND-filter te gebruiken was. Een deel hiervan was te wijten aan het feit dat ik now met behulp van een spiegelloze camera en ik kan scherpstellen met het filter op zijn plaats.

Met mijn Nikon D7000 zou ik eerst de scène moeten instellen, de scherpstelling in ap-modus moeten vergrendelen, dan het filter moeten vastschroeven, overschakelen naar de handmatige modus en dan ongeveer 30 sluitertijdstappen tellen.

Met mijn Sony a7 III scherpstelde hij elke keer dwars door het 9-stappenfilter. Ik hoefde het stopverschil niet te berekenen – wat een droom!

Er was echter een beetje een extra stap in dat ik een step-up ring moest gebruiken om het filter op mijn lens te laten passen. (Dit kwam ook van PolarPro.) Gelukkig paste het hoesje dit binnenkwam perfect bij mijn polarisator, dus ik hoefde niet nog iets anders te hebben om uit de elementen te blijven.

Dus hier is hoe de jongleeract gaat:

 1. Verwijder de polarisator en wissel op de een of andere manier van plaats met de step-up ring in de behuizing (gelukkig heeft de step-up ring geen glas dat moet worden beschermd)
 2. Zoek een plaats om de polarisatorbehuizing in te stellen
 3. Schroef de opstapring vast
 4. Bevestig het ND-filter met behulp van de “DefenderSlim” -filterafdekking die erbij wordt geleverd, wat geweldig is. Het zorgt er niet alleen voor dat je niet het risico loopt het glas aan te raken en er vingerafdrukken op te krijgen, het maakt het veel gemakkelijker om vast te schroeven.
 5. Zoek een veilige plek om de (nu lege) ND-behuizing in te stellen

Het enige echte probleem dat ik had met de installatie was het feit dat het belachelijk gemakkelijk was om dingen te veel aan te spannen. Zelfs op mijn zachtst had ik problemen om de step-up ring van mijn lens te krijgen en, vaker, om het ND-filter los te krijgen van de step-up ring.

In beide gevallen zijn de draden superslank (het bredere, goud roterende deel is niet het deel dat moet losraken). Het zal zeker wat oefening vergen om de juiste aanraking te ontwikkelen.

Wat de beeldprestaties betreft, had ik geen problemen met kleurcasting. Af en toe leek de automatische witbalans op mijn camera in de war te raken als ik door de stops bewoog, maar dat was het wel zo’n beetje.

Bij lichtafval was het een beetje anders. PolarPro beweert dat het Peter McKinnon ND-filter geen lichtafval heeft tot 16 mm brandpuntsafstand lenzen, maar ik merkte soms lichtafval op. Soms sterker, soms nauwelijks merkbaar.

Het is moeilijk te zeggen met afbeeldingen van dit formaat, maar in de onderstaande serie is er wat lichtafval bij de 7-stops en 8-stops instellingen, evenals een beetje op de 9-stop ook. De 6-stops instelling leek dat probleem op geen enkel moment te hebben.

De onderstaande afbeeldingen zijn allemaal RAW-afbeeldingen zoals weergegeven door Capture One. Er zijn geen aanpassingen gedaan.

Wel heb ik geleerd dat ik soms de belichting wat meer moet opvoeren dan mijn camera in zijn meter vroeg. Hier kun je zien dat de meter van mijn camera een beetje uitstond op het 7-stop beeld en een langere sluitertijd nodig had.

6 haltes

Bij 6 haltes. | Sony A7 III + Sony FE 16-35mm f/4 | 5s | f/8 | 23 mm | Iso 100

7 haltes

Bij 7 haltes. Sony A7 III + Sony FE 16-35mm f/4 | 6s | f/8 | 23 mm | Iso 100

8 haltes

Bij 8-stops. | Sony A7 III + Sony FE 16-35mm f/4 | 13s | f/8 | 23 mm | Iso 100

9 haltes

Bij 9 haltes. Sony A7 III + Sony FE 16-35mm f/4 | 25s | f/8 | 23 mm | Iso 100

Helderheid en kleur zijn beide uitstekend (voor onbewerkte RAW-foto’s). Ik ben een beetje teleurgesteld over de zachtheid van de achtergrond. Bij f/8 had ik verwacht dat het wat scherper zou zijn. Toch moet dit eenvoudig worden opgelost door te stoppen.

Van dichtbij is de scherpte echter prima. Hier is het detailniveau op de rots met het ND-filter ingesteld op 9 stops:

Detail bij 9 haltes

Opgeblazen tot 100%, kunt u zien dat er bijna geen verlies van detail is met behulp van de 9-stops instelling. Nogmaals, dit is een RAW-foto waarop geen verscherping is toegepast.

Ik heb nog nooit eerder een variabel ND-filter gebruikt en was verrast om te ontdekken dat er niet veel verschil was in de textuur van het water tussen de verschillende sluitertijden.

Hier is een voorbeeld van zwaardere lichtafval:

Vignettering

Veel zwaardere lichtafval op dit schot – meestal aan de zijkanten. | Sony A7 III + Sony FE 16-35mm f/4 | 15s | f/8 | 18 mm | Iso 100

Toch, zelfs met af en toe een lichtafval Ik vond de kwaliteit van de beelden uitstekend, vooral in vergelijking met andere filters die ik heb gebruikt. Er was zeker geen sprake van kruispolarisatie of kleurzwering.

Twee dingen waarvan ik zou willen dat ze anders waren – en niet kunnen worden geholpen – is dat mijn 72mm lensdop niet op het filter past, noch de zonnekap als het filter aan staat. Ik bescherm mijn lens altijd als ik beweeg en ik beweeg vaak. Het is een beetje schrijnend om van positie te veranderen op een rivieroever zonder lensdop aan.

Anders dan dit, vind ik het erg leuk om het PolarPro ND-filter te gebruiken.

Wat is in de doos

Overige accessoires

Zoals eerder vermeld, heeft PolarPro veel aandacht besteed aan elk detail, niet alleen in het filter zelf, maar ook in de verpakking en de accessoires die erbij horen.

De DefenderSlim-hoes (midden hierboven) werkt vrij goed, zowel voor vingerafdrukvrije installatie als als filterbescherming.

De hardcase is prachtig gemaakt, met een buitenste boven- en onderkant van geborsteld metaal. Het magnetische sluitmechanisme voelt lekker veilig aan. Het filter + deksel past er goed in; Ik zou het niet erg hebben gevonden om een millimeter extra ruimte aan de binnenkant te hebben.

De softcase is een beetje hoog voor mijn camerakits en ik geef de voorkeur aan harde hoesjes in het algemeen, maar er waren zeker momenten dat ik wenste dat ik de zachte hoes bij me had.

Ik kan de aangepaste afdruk op het microvezeldoek nemen of laten staan, maar velen vinden het een leuke touch.

Wat echter nog belangrijker is, is dat het PolarPro Peter McKinnon Variable ND-filter wordt geleverd met wat PolarPro noemt Avontuur Zekerheid, wat in wezen een beperkte levenslange garantie.

Gezien de prijs van deze kleine man, maakt een levenslange garantie de pot zeker zoeter.

Waar voor je geld

Net als andere filters kunnen ND-filters het gamma in prijs uitvoeren. Er zijn sommige zo laag als $ 10 en anderen, zoals deze, zijn top van de lijn.

Na te hebben geschoten op minder dure filters (ICE en B &W), kan ik zeker zeggen dat je krijgt waar je in dit geval voor betaalt.

Met iets minder dan US $ 300 zal het PolarPro Peter McKinnon VND-filter nogal duur lijken.

Tegelijkertijd, als u dezelfde veelzijdigheid van individuele filters van dezelfde kwaliteit wilt, zou u behoorlijk wat meer uitgeven. (En heb meer te dragen!)

Met minder filterwijzigingen is de kans kleiner dat u iets laat vallen of een andere fout maakt. Een ander voordeel is dat omgaan met snel veranderende lichtsituaties een fluitje van een cent is met een VND. U hoeft bijvoorbeeld geen filterwijzigingen aan te brengen als de zon ondergaat.

Samen met de uitzonderlijke bouwkwaliteit, uitstekende prestaties en levenslange garantie, is het de investering zeker waard als ND-filters belangrijk zijn voor uw fotografiestijl.

Controleer de huidige prijs

PolarPro Peter McKinnon ND Filter Review | Conclusie

Ik zal eerlijk zijn. Ik werd helemaal verliefd op dit Peter McKinnon Variable ND-filter op het moment dat ik het begon te gebruiken. Net zoals we vonden in onze McKinnon camera pack review, is het geprijsd tegen een premie, maar met goede reden.

Er is gewoon geen vergelijking tussen het en de andere ND-filters die ik had gebruikt. De kwaliteit is gewoon geweldig, met de nabewerking achteraf een fluitje van een cent.

Hoewel het waar is dat ik geen grote fan ben van het gebruik ervan op rivieren zoals in het bovenstaande voorbeeld, hou ik ervan om ze graag te gebruiken op zeegezichten en stromende wolken en zal ik deze vanaf nu zeker als onderdeel van mijn kit dragen.

PolarPro Variabele ND 6-9 Stop Filter Review

Peter McKinnon Variabele ND filter

Duurzaam filter van hoge kwaliteit met een gecontroleerd stopbereik en gesmolten kwartsglas voor superieure optische helderheid.

Controleer de huidige prijs