Portretbelichting: 7 beste technieken, voorbeelden &setups

FacebookPinterestDelen

Als je portretfotograaf wilt worden, heb je jezelf waarschijnlijk al afgevraagd: ‘wat is de beste belichtingsopstelling voor portretten?’

En als je van plan bent om thuis portretten te maken, is de volgende vraag om te stellen ‘hoe belicht je een portret thuis?’

Gelukkig is Shotkit hier om u beginnersvriendelijk advies te geven over het bouwen van een portretbelichtingsopstelling.

Ongeacht het fotograferen in een professionele studio of het opzetten van een studio thuis, we hebben alle essentiële adviezen.

Dus zet jezelf in voor de meest nuttige portretbelichtingspatronen, fotografiebelichtingstechnieken, benodigde apparatuur en de beste tips voor succesvolle portretfotografie in 2023.

Elixxier zet een lampje

set.a.Light 3D

Revolutionaire lichtsimulatiesoftware die studiofotografie en filmmaken stroomlijnt.

Gebruik code SHOTKIT10 om 10% te besparen.

CONTROLEER DE HUIDIGE PRIJS

Inhoudsopgave

7 handige portretbelichtingspatronen

1. Rembrandt Verlichting

Rembrandt-verlichting heeft betrekking op de 17e-eeuwse schilder en zijn techniek om licht toe te passen op de zijkant van het gezicht in zijn schilderijen.

Het Rembrandt-lichtpatroon wordt beschouwd als een dramatisch lichteffect met de helft van het gezicht in de schaduw en de andere helft verlicht. Het veelbetekenende tekenresultaat is een kleine omgekeerde driehoek van licht op de wang die in de schaduw staat.

Om deze look te bereiken, draait u het gezicht van het onderwerp weg van de lichtbron, waardoor de ene kant van het gezicht verlicht wordt en de andere helft in de schaduw.

Rembrandt-verlichting vereist voldoende licht om over de brug van de neus te pieken om licht op de wang te werpen. De neusschaduw vormt de ene kant van de driehoek, terwijl de wangschaduw de andere kant creëert.

Rembrandt-belichting is een van de moeilijkste om te bereiken, maar met oefening en de juiste positie van je onderwerp kom je er wel.

Gebruik een ringlicht of een andere lichtbron om licht in elk oog te werpen en ze tot leven te laten komen.

2. Vlinder verlichting

Vlinderverlichting creëert een gelijkmatige hoeveelheid licht over het gezicht. Het is een geweldig lichtpatroon bij het fotograferen van een onderwerp met sterke jukbeenderen.

De lichtbron zit boven en achter de camera (boven de ooghoogte van het model) om licht naar beneden te werpen op het gezicht van het onderwerp.

Het creëert een vlindervormige schaduw onder de neus die aan weerszijden onder de wangen wegvalt. Met de lichtbron achter de camera worden fijne rimpels en lijntjes geminimaliseerd.

In sommige gevallen kan het onderwerp de reflector zelfs vasthouden om licht onder de kin te kantelen, zonder de schaduw onder de neus te beïnvloeden.

Vlinderverlichting zorgt voor een flatterende look die de diepe schaduw verwijdert die zich onder de kin vormt.

Pro tip – gebruik set.a.light 3d verlichting simulator om u te helpen bij het maken van al deze verschillende verlichting opstellingen.

3. Brede verlichting

Brede belichting is een gemakkelijk te beheersen fotografiebelichtingsstijl waarbij het onderwerp zijn gezicht wegdraait van het licht.

Als gevolg hiervan wordt de kant van het gezicht verlicht die meer oppervlak naar de camera heeft. De schaduwzijde heeft een kleiner oppervlak en ligt in de schaduw.

Het laat een gezicht breder lijken en werkt goed bij mensen met een dun gezicht.

Het gebruik van brede verlichting op iemand met een breed gezicht zal niet flatterend zijn, omdat het hun gezicht breder laat lijken.

4. Split Verlichting

De split lighting techniek is een eenvoudig patroon dat het gezicht in het midden splitst.

De ene kant van het gezicht licht op terwijl de andere kant in de schaduw is – met een verlichtingssplitsing tussen de twee die door het midden van de neus, mond en kin loopt.

Bij gesplitste belichting moet het gezicht van het onderwerp in een hoek van 90 graden ten opzichte van het licht staan om slechts de helft van het gezicht te verlichten – de andere helft valt in de schaduw.

Split lighting is een dramatische verlichtingstechniek die gemakkelijk te bereiken is met een enkele lichtbron. U moet het gebruiken in combinatie met een ringlicht bij laag vermogen om beide ogen helderder te maken, while niet verlichten van de zijkant van het gezicht in de schaduw.

Split lighting experimenten zijn je beste leraar in het bereiken van de juiste balans tussen licht en schaduw in het midden van het gezicht. Het is ook populair voor het bereiken van een mysterieuze clair-obscur look.

5. Loop verlichting

Een luslicht levert een natuurlijk verlichtingsniveau met voldoende schaduwen om diepte en contrast te creëren.

De lichtbron kijkt naar het onderwerp in een hoek van 45 graden, zodat het gezicht oplicht met zacht licht. De hoek van de lichtbron werpt een kleine schaduw van de neus naar de wang om diepte te creëren.

De wang die weg van de lichtbron is gericht, bevindt zich ook gedeeltelijk in de schaduw.

In tegenstelling tot de Rembrandt portretbelichtingsopstelling waar deze twee schaduwen samenkomen om een kleine driehoek van licht te creëren, ontmoeten de twee schaduwen in lusverlichting elkaar niet onder het oog.

Een lusbelichtingspatroon is een vorm van zijverlichting die zacht (in tegenstelling tot ‘hard’ licht) en minder dramatisch is, waardoor het geweldig is voor natuurlijk ogende portretten.

Loopverlichting is een van de moeilijkere technieken, maar juist daarom moet je lusverlichting eens proberen!

 • Wat is zijbelichting in de fotografie?

6. Korte verlichting

Een kort lichtpatroon is het tegenovergestelde van brede verlichting.

Het gezicht van het onderwerp draait zo dat de ene kant van het gezicht breder is dan de andere. Korte belichting is het tegenovergestelde van brede verlichting, dus in plaats van zich af te keren van het licht, draait het onderwerp ernaartoe.

Bij korte belichting is de brede kant van het gezicht (naar de camera gericht) allemaal schaduwen terwijl de dunne of korte kant oplicht. Bij zachte verlichting zijn de schaduwen onder het jukbeen en naast de neus meer uitgesproken.

Korte belichting wordt beschouwd als een waardevol patroon voor een dramatische foto of om het gezicht af te slanken.

Zorg ervoor dat je een vorm van invullicht of vanglicht hebt bij het maken van korte verlichting of brede verlichting om het oog op de schaduwkant tot leven te brengen.

7. Experimentele verlichting

Nu je de zes meest voorkomende lichtpatronen hebt ontdekt, is het tijd om je eigen verlichtingspatronen te ontwikkelen.

Gebruik de vaardigheden die hier zijn opgedaan om te experimenteren met een onderwerp om je gezichtsverlichtingstechnieken te ontwikkelen.

Overweeg de splitsingsmethode horizontaal te gebruiken in plaats van verticaal. Verlicht de onderste helft van het gezicht terwijl de bovenste helft in de schaduw staat voor een ongewone, sinistere look!

Leer wat de professionals doen en mix het vervolgens om uw unieke typen te maken.

Wat heb je nodig voor portret- / gezichtsverlichting?

Voordat je naar de camerawinkel rent om groot op te kopen, laten we eens kijken wat je precies nodig hebt.

(De bovenstaande foto laat zien wat ik heb gebruikt om alle voorbeeldafbeeldingen in deze handleiding te maken.)

Er zijn enkele kritieke kitstukken voor portretbelichtingsopstellingen. Maar soms is minder meer – vooral als beginner die vanuit huis werkt.

Basis verlichtingsuitrusting

 • Fototoestel – Gebruik een camera met verwisselbare lenzen en een flitsschoen – het is de kleine beugel die bovenop de camera zit. De flitsschoen verbindt een flitser of een flitstrigger met de camera. Gebruik een camera met handmatige bediening om de ISO, sluitertijd en diafragma – componenten van de belichtingsdriehoek te wijzigen.
 • Lens – Voor succesvolle portretten ligt het meest voorkomende brandpuntsbereik tussen 50mm en 100mm. Bovendien, hoe groter het diafragma, hoe beter – f / 1.4 of f / 2 creëert een smalle scherptediepte met het onderwerp scherp en de achtergrond wazig. Met een 90mm lens kun je het gezicht netjes inlijsten zonder enige vervorming en minimale achtergrond.
 • Speedlight/ Flitser – Je hebt ten minste één speedlight of flitser nodig om verschillende creatieve looks te bereiken. Het wordt bevestigd aan de flitsschoen, dus de camera bestuurt het en deelt gegevens. Het flitsvermogen is ingesteld op een handmatige waarde of Through The Lens (TTL) en levert het benodigde licht dat door de camera wordt bepaald.
 • Flash-trigger – In plaats van een speedlight aan te sluiten op de flitsschoen, sluit u een flitstrigger aan om te communiceren met een off-camera flitser. Plaats de flitser uit de buurt van de camera op een lichtstandaard. Wanneer u de foto maakt, stuurt de trigger een bericht naar de flitser om af te vuren.
 • Oplaadbare batterijen – Zowel de flitser als de flitstrigger vereisen batterijen, maar batterijen van hoge kwaliteit zijn duur. Gebruik oplaadbare batterijen – koop twee sets, zodat u er een in de gebruiker hebt en de andere opgeladen.

Geavanceerde verlichtingsuitrusting

 • Driepoot – Omdat je onderwerp stil blijft, monteer je de camera op een statief. Met een statief kun je langere sluitertijden gebruiken en je geen zorgen maken over bewegingsonscherpte.
 • Lichtstandaard – Speedlights worden geleverd met een plastic standaard om gebruik op de grond of op tafelblad. Maar vaak moet de speedlight op ooghoogte staan met je model – of hoger. Een lichtstandaard is compact, licht van gewicht en ondersteunt een speedlight. Je past de hoogte aan en verplaatst deze om het beste lichteffect en de beste hoek te krijgen, zoals bij Rembrandt-verlichting.
 • Strobe – Een flitser wordt aangestuurd met een draadloze trigger en werkt op dezelfde manier als een speedlight. Een stroboscoop schiet een veel helderdere lichtflits met een snellere cyclustijd – hoe snel je meerdere uitbarstingen kunt veroorzaken. Flitsers worden gevoed via een stopcontact om krachtigere bursts te bereiken.
 • Softbox – Flits die rechtstreeks op het onderwerp is gericht, wast functies uit en creëert harde schaduwen. Ter compensatie verzacht u het licht met een softbox – een materiaaldoos waar de flitser in zit. Het kan worden gemonteerd op een lichtstandaard via een beugel die draait om de lichthoek te regelen. De vlampunt wijst naar een ondoorzichtige laag wit materiaal om het licht aan te passen en te verzachten. Een softbox werkt goed bij een onderwerp dat brede belichting of korte belichting vereist.
 • Beauty gerecht – Een beauty dish werkt als een softbox maar levert een directer licht voor dramatische foto’s. Het licht wordt halverwege aangepast tussen de hardheid van een directe flitser en de zachtheid van een softbox. Het is gunstig met een lusverlichtingsopstelling.
 • Paraplu – Een verlichtingsparaplu ziet er hetzelfde uit als een paraplu voor nat weer, maar de binnenbekleding is een reflecterend materiaal. Je schiet de flitser in de paraplu en het licht weerkaatst van het reflecterende materiaal om zich gelijkmatig te verspreiden. Sommige paraplu’s zijn semi-transparant om het licht over een groter gebied te verzachten. Verlichtingsparaplu’s worden gebruikt om achtergrondverlichting te creëren.
 • Reflector – Een reflector is een platte schijf van materiaal omlijst met stijf plastic. De ene kant is een gouden reflector en de andere is een zilveren reflector. Het is ideaal voor het reflecteren van licht naar uw model – de gouden kant reflecteert warm licht en de zilveren kant reflecteert een koeler licht.
 • Hausse – Om een speedlight boven uw model te plaatsen, hebt u een giekarm nodig die aan een lichtstandaard wordt bevestigd. Je sluit je lamp of modifier aan op de giek en hangt hem op de hoogte die je nodig hebt. Een giek is effectiever om een lichtbron te positioneren voor mensen met gesplitste verlichting.
 • Meerdere flash – Professionele fotografen gebruiken meerdere flitsers om dramatische verlichting te creëren. De ene flitser brengt zacht licht aan naar links, een andere met een beauty dish brengt harder licht naar rechts aan en de derde verlicht de achtergrond. Flash-triggers bedienen meerdere flitsers tegelijkertijd.
 • Achtergronden – Materiaal- en papieren achtergronden worden geleverd in een rol en hangen aan een frame om achter uw model te vallen. Ze bieden spannende of eenvoudige achtergronden waarmee u overal kunt instellen.

Algemene tips voor portretbelichting

Hier zijn enkele zeer eenvoudige en gemakkelijk te volgen tips voor portretbelichting. Hoewel deze voor beginners zijn, moet elke fotograaf er van tijd tot tijd aan worden herinnerd.

 • Houd het simpel – Zoals gezegd, haast je niet naar de winkel met een vuist vol dollars om alles te kopen. Begin met je camera, een geschikte lens en een enkele flitser of Speedlight gemonteerd op de flitsschoen. Beheers die combo voordat je doorgaat naar een flitstrigger en meerdere flitsers.
 • Weerkaats het van het plafond – Een eenvoudige manier om de flitser gelijkmatiger te verspreiden, is door deze op het plafond te richten. Het licht reist van de flitser naar het plafond en kaatst minder krachtig en verzacht terug naar beneden.
 • Fotografeer uit de hand – Een statief is niet essentieel, maar het helpt wel – als je er een hebt, gebruik het dan. Zo niet, fotografeer dan uit de hand, maar wees je bewust van het gebruik van langere sluitertijden.
 • Pak een stoel – Het vallen en opstaan van loopverlichting en Rembrandt-verlichting kan tijd kosten. In het belang van je model en jezelf, pak een stoel waar ze op kunnen zitten – bij voorkeur een barkruk.
 • Laad uw batterijen op – Zoals gezegd is het gebruik van oplaadbare batterijen op de lange termijn veel beter voor je portemonnee en het milieu. Doe vooraf de investering om twee sets batterijen te kopen voor uw flitser en trigger. Houd er altijd een op de lading, klaar om te gaan. Als je buiten je huis of studio fotografeert, zorg er dan voor dat al je batterijen volledig zijn opgeladen en ingepakt waar je ze snel kunt vinden.
 • Raamlamp – Als u geen flitser hebt, kunt u afbeeldingen maken met vensterlicht. Zet uw model gewoon dicht genoeg bij het raam om optimaal te profiteren van het licht dat naar binnen stroomt. Sterk en direct zonlicht kan worden gebruikt voor patronen zoals brede verlichting en korte verlichting.
 • Schone achtergrond – Portretten gaan over het maken van een gezicht in het middelpunt van de aandacht in een photo. Het hebben van een rommelige of afleidende achtergrond kan afbreuk doen aan de hoofdfocus. Overweeg waar u uw model plaatst en wat er achter zit dat afleiding in uw foto’s kan veroorzaken.
 • Een achtergrond gebruiken – De meesten van ons hebben geen mooi uitziende achtergronden in ons huis die geschikt zijn voor portretfotografie. De beste oplossing is om een soort achtergrond te gebruiken – doe-het-zelf of in de winkel gekocht. Papieren en stoffen achtergronden worden geleverd in een rol die aan een beugel of frame naar beneden kan hangen. Voor een doe-het-zelf-aanpak, koppel je een gestreken laken achter je model.
 • Make-up – Studioverlichting kan de huid er te glanzend uit laten zien. Professionele fotografen hebben make-upartiesten in dienst om een model voor te bereiden op een shoot. Als u een onderwerp in uw huis fotografeert met studioverlichting, overweeg dan het gebruik van minimale en natuurlijke make-up om vlekken te verbergen en te voorkomen dat de huid er glanzend uitziet – op mannen en vrouwen.
 • Kleding – Net als achtergronden kan de kleding die je model draagt afleidend zijn. Je wilt dat afbeeldingen over het gezicht gaan, dus doe je best om een geschikte outfit (tophelft tenminste) met je model te selecteren.
 • Poseren – Ik raad aan om te oefenen met poseren met een van je kinderen, partner of een willekeurig onderwerp voordat je het met een model probeert. Gelukkig kennen de meeste modellen hun beste poses, maar verwachten ze nog steeds richting van je. Poseren helpt ook om de juiste hoek te krijgen in patronen zoals lusverlichting en vlinderverlichting.

Veelgestelde vragen over portretverlichting

Kun je een ringlicht gebruiken voor portretten?

Ringlampen zijn een vorm van vanglicht en zijn een geweldige aanvulling op portretbelichtingsopstellingen.

Door het ringlicht voor je te monteren, kun je je cameralens door de opening richten. Op die manier heeft uw model perfecte cirkellampen die in hun ogen worden weerspiegeld.

Ringlichten werpen een constant licht dat de voorkant van het onderwerp verlicht. Ze zijn ideaal voor patronen zoals lusverlichting en Rembrandt-verlichting om de ogen te laten oop.

Wat is het meest flatterende licht?

Portretfotografen beschouwen het licht van een grote, zachte, diffuse lichtbron meestal als de meest flatterende.

Flatterend licht brengt de huid tot leven zonder al te veel vlekken en onvolkomenheden te onthullen. Het zorgt er ook voor dat functies zoals de ogen, wenkbrauwen en mond opvallen.

Over het algemeen is een warmer licht met een waarde van 2700 Kelvin beter. Vermijd fluorescerende lampen ten koste van alles – ze laten je eruit zien als een spook!

Wat zijn veelvoorkomende verlichtingsfouten?

De meest voorkomende lichtfouten hebben betrekking op de onjuiste belichtingsinstellingen bij snelheidslichten. Zoals proberen om gesplitste belichting te bereiken, maar de flitser verkeerd of te laag instellen, wat resulteert in een foto die niet kan worden hersteld in bewerkingssoftware voor portretten.

Het verkrijgen van de juiste belichting met verlichting is een lastige balans en vergt vallen en opstaan om onder de knie te krijgen.

Om dit te ondervangen, maakt u meerdere afbeeldingen met behulp van een reeks belichtingsniveaus met een flitser om later tijdens het bewerken de meest flatterende afbeelding te kiezen.

Laatste woorden

Succesvolle portretten hebben een element van gerichte belichting nodig voor de meest flatterende looks. Ongeacht het gebruik van natuurlijk licht door een raam of een enkele flitser, het regelen van het licht voegt diepte en drama toe.

Je kunt er natuurlijk niet altijd op vertrouwen dat de zon op de juiste plek staat. Als gevolg hiervan is het hebben van een eenvoudige portretbelichtingsopstelling voor uw thuisstudio een waardevolle investering.

Verreweg de essentiële dingen voor portretbelichting zijn kennis en oefening – vooral lichtpatronen zoals vlinderverlichting, gesplitste verlichting en Rembrandt-verlichting.

Met onze 7 handige portretbelichtingspatronen, plus onze tips voor portretbelichting, heb je alle ingrediënten om aan de slag te gaan.

Wat vind je van het gebruik van lichtpatronen in portretfotografie? Heb je nog extra tips waar anderen baat bij hebben?

Deel uw gedachten en vragen in de commentaarsectie hieronder. Veel schietplezier!

FacebookPinterestDelen
trouwen

8 tools voor fotografen

Bekijk deze 8 essentiële tools om je te helpen slagen als professionele fotograaf.

Inclusief tijdelijke kortingen.

Lees hier meer