R2Arte

Hallo, wij zijn Rita &Ricardo, partners in het leven en gepassioneerde fotografen uit Portugal, die sinds 2010 bruiloften fotograferen onder de naam R2Arte – Frames of a Lifetime.

We wonen in een klein dorpje aan zee en we houden van reizen, natuur en rotsklimmen!

Wanneer we geen bruiloften fotograferen, zijn we eerder buiten, rotsklimmen met onze zoon Vicente en vrienden of Portugal verkennen in ons busje.

Fotografie is altijd in ons leven geweest, omdat onze beide ouders de liefde hadden voor deze kunst, die ons werd toegekend en in de loop van de tijd is gegroeid en onze favoriete hobby is geworden.

Sindsdien fotograferen we met Nikon-camera’s: Ricardo’s eerste camera was een Nikon FM2 en de mijne was een Nikon F80.

We gebruikten analoog tot 2005, waarbij we voornamelijk opnamen met 35mm-dia’s, en soms gebruikte Ricardo midden- en grootformaat. Dit was perfect voor natuur-, reis- en landschapsfotografie, de belangrijkste thema’s die werden verkend voordat ze verliefd werden op huwelijks- en lifestylefotografie.

We houden er absoluut van om de tussenliggende momenten te fotograferen, de onvoorspelbare emoties, de chaotische gevoelens die elke bruiloft zo uniek maken!

De energie en liefde die wordt gegenereerd op een bruiloft zijn opwindend, de brandstof die ons inspireert in de onophoudelijke zoektocht naar de perfecte foto!

Onze fotografieapparatuur is in de loop van de tijd veranderd om aan onze behoeften te voldoen, vooral de camera’s, die kleiner en lichter zijn geworden. Omdat we altijd investeren in lenzen van goede kwaliteit, onderhouden en gebruiken we nog steeds de overgrote meerderheid van de lenzen die we in het begin hebben gekocht!

Bij het fotograferen van bruiloften houden we ervan om meestal te profiteren van natuurlijk en omgevingslicht, dus we geven er de voorkeur aan om prime-lenzen te gebruiken, omdat ze helderder en scherper zijn.

En nu de lijst van onze fotografie-uitrusting …

Camera

Nikon D750 x 2: We gebruiken deze camera nu drie jaar (Rita’s vorige camera was de D700 en Ricardo’s de D4’s) en we denken dat we de klus ermee klaren! Het is een veel lichtere camera, wat een groot voordeel is aangezien we soms 12 uur fotograferen!

Het heeft ook twee kaartsleuven, wat perfect is voor back-up, en een geweldig gripontwerp; de beeldkwaliteit is uitstekend en we moeten het dynamisch bereik bij lage ISO en de uitstekende hoge ISO prestaties benadrukken. Voor nu zijn we er blij mee!

Fujifilm X-T2: Ricardo is degene die gefascineerd is door technologie, dus toen hij hoorde over spiegelloze camera’s besloot hij het eens te proberen. X-T2 is klein en licht, perfect om te gebruiken in onze reis- en sportklimactiviteiten.

Hij houdt er zo van dat hij het ook op bruiloften begon te gebruiken en nu gebruikt hij deze camera het grootste deel van de trouwdag, gewoon ’s nachts opzij zetten – Nikon D750 wint bij weinig licht!

De belangrijkste voordelen wijst hij op de Nikon D750.: de stillere sluiter, de speciale draaiknoppen en hardwarebediening op de camera, het beeld in de zoeker dat veel helpt bij het beoordelen van expositie, hoge burst rate zonder black-out, om er maar een paar te noemen…

Hij komt in de verleiding om voor een spiegelloze Nikon te gaan om met slechts één systeem te werken, dus het is slechts een kwestie van tijd …

Lenzen

Nikon 35mm f/1.4, Sigma Kunst 35mm f/1.4, en het equivalent Fujinon 23mm f/1.4: deze focal lens is de winnaar omdat hij zeer veelzijdig is en goed voor onze documentaire stijl dus we gebruiken ze veel gedurende de dag!

Nikon 50mm f/1.8 en het equivalent Fujinon 35mm f/1.4: perfect om details te fotograferen, we houden van deze lenzen omdat ze erg klein en scherp zijn!

Nikon 85mm f/1.4, Nikon 85mm f/1.8 en het equivalent Fujinon 56mm f/1.2: we gebruiken ze vooral voor portretten of wanneer we wat afstand willen houden op openhartige foto’s. We houden van het bokeh- en achtergrondeffect bij kleine diafragma’s.

Nikon 70-200mm f/2.8: Dit is een oude favoriet uit Rita’s reisherinneringen, maar op bruiloften blijft het grootste deel van de dag in de tas! De uitzondering is tijdens paarportretten – ze houdt van de overstralingseffecten bij zonsonderganglicht!

Meyer Optik Gorlitz Primoplan 58mm f/1.9: Ricardo gebruikt deze vintage lens onder specifieke lichtomstandigheden, om een aantal artistieke foto’s van het paar te maken, profiterend van de romige twirling bokeh!

Lichten/Triggers/Statieven

Nikon Speedlight SB-900 x2: We gebruiken die flitsers al vele jaren en we zijn nog steeds blij met hun prestaties! Naaldloos om te zeggen, we gebruiken ze alleen ’s nachts, mainly op de dansvloer, om een aantal speciale lichteffecten te creëren of om portretten te maken van mensen met weinig licht.

Bij slechte lichtomstandigheden tijdens het taartsnijden of andere nachtactiviteiten fixeren we een Aputure Amaran AL-M9 led licht op een statief (FotoQuantum Studio Light Stand).

Deze minilamp is ongelooflijk compact en lichtgewicht en geschikt voor een breed scala aan toepassingen, dus hij zit altijd in onze cameratas!

Ook erg klein en behulpzaam is de Convoy led zaklamp.

Camera Tassen/Accessoires/Misc

Ricardo gebruikt een leren riem van Shizuka om beide camera’s op te hangen, en 2 x riempakketten van Think Tank, die alles toegankelijker en comfortabeler maakt.

Rita maakte haar eigen band van een oude sjaal en het bleek veel comfortabeler om om de nek te dragen dan de originele camerariem.

Om alle apparatuur, inclusief de extra batterijen/kaarten en laders, te dragen en te beschermen, gebruiken we deze tassen van Lowepro: Ricardo gebruikt de Photo Classic BP 300AW en Rita de Hatchback 22L. We nemen ze al vijf jaar overal mee naartoe en ze zijn nog steeds zeer comfortabel en betrouwbaar onder zware weersomstandigheden.

We gaan niet van huis zonder een extra snack en een waterfles en de twee zijzakken zijn perfect om ze mee te nemen.

Hardware en software

We hebben allebei een computer en een HP LP2475W scherm.

We ruimen onze afbeeldingen met Photo Mechanic en we organiseren en bewerken de afbeeldingen met Adobe Bridge en Adobe Camera Raw.

Soms gebruiken we Photoshop voor een nauwkeurigere bewerking.

Rita pagineert alle albums met Smart Albums 2, waar ze dol op is omdat het heel gemakkelijk te gebruiken is en lay-outs aan te passen, waardoor ze veel tijd bespaart!

Hoewel we veel verschillende lenzen in onze tas dragen, is de waarheid dat we niet de hele tijd van lens wisselen. Sterker nog, we realiseren ons steeds meer dat we lange tijd met dezelfde lens fotograferen.

Momenten gebeuren heel snel op een bruiloft en het belangrijkste voor ons is om geen goede foto te missen (tijdens het vervangen van een lens …)! Dus zoomen we gewoon in en uit met ons lichaam!

www.r2arte.com | @r2arte

trouwen

11 tools voor trouwfotografen

Bekijk de 11 essentiële tools en apps die elke trouwfotograaf dit jaar zou moeten gebruiken.

Inclusief tijdelijke kortingen.

Lees hier meer