Tamron 28-75mm f/2.8 Test (Voor Canon &Sony)

Andy Day zei het heel goed aan het begin van zijn Tamron 17-28mm Review, “Voor degenen onder ons die premium beeldkwaliteit willen zonder een premium bedrag uit te geven, moet er meestal ergens een compromis worden gesloten. In het verleden betekende dit dat je bijvoorbeeld een f/4-lens moest kopen in plaats van die f/2.8-lens waar je van droomde.”

Deze uitspraak was precies de positie waarin ik me bevond toen ik besloot om de Tamron 28-75mm f/2.8 voor Sony aan te schaffen.

Tamron_28-75mm_f28_1_Hero

Tamron 28-75mm f/2.8

Ongelooflijke scherpstelprestaties met nauwkeurige AF-tracking bij hoge snelheden.

Controleer de huidige prijs

Ik wilde mijn lenzencollectie verdubbelen van een ‘wilde 1’ helemaal tot een ‘gekke 2’ lenzen, maar ik was niet klaar om de enorme som geld te laten vallen die Sony vroeg met hun 24-70mm f / 2.8.

Dus de volgende in de rij was een andere Sony lens, de 24-70mm f/4 die precies op mijn gelukkige prijsplek zat, maar toen merkte ik de Tamron 28-75mm f/2.8 (Sony E-Mount) op.

Ik verdien geen geld met fotografie, dus het kan nogal moeilijk zijn om te rechtvaardigen dat ik opraakt en een munt uitgeef aan een gloednieuwe lens … maar dit is de reden waarom ik de neiging heb om veel na te denken over mijn aankopen en zal ik er altijd naar streven om de beste balans tussen kwaliteit en prijs te krijgen!

Na het lezen van veel recensies en het afwerken van veel YouTube-vergelijkingen van de twee, kwam mijn portemonnee en deze prachtige lichtgewicht buis van plastic, rubber en glas aan mijn deur.

Inhoudsopgave

Tamron 28-75mm f/2.8 Technische Gegevens

De Tamron 28-75mm f/2.8 is een geweldig formaat en stijlvolle match met de Sony A7 iii

Bekijk meer beoordelingen

Pros

 • Lichtgewicht
 • Geweldige prijs
 • Scherp en snel
Tegens

 • Voelt niet zo sterk aan als de duurdere lenzen
 • De lichtafval die kan optreden
Controleer de huidige prijs
 • Gewicht: 550 g (1,2 lbs)
 • Lengte: 117,8 mm (4,6 inch)
 • Monteren: Sony FE
 • Minimale focus: 0,19 m (7,5 inch)
 • Werkafstand: 5,7 cm (2,24 inch)
 • Filter Diameter: 67 mm
 • Maximaal diafragma: f/2.8
 • Minimaal diafragma: f/22
 • Beeldstabilisatie: Nee

De Tamron 28-75mm f/2.8 is ontworpen in Japan en speciaal gebouwd voor de Sony FE Mount (Sony Full Frame E-Mount), die is uitgerust met de “RXD” (Rapid eXtra-silent stepping Drive) stappenmotor die snelle en stille AF-prestaties biedt en waarmee je ook Sony’s Direct Manual Focus kunt gebruiken.

Het is een vocht- en stofbestendige lens die ook een flourinecoating op het glas heeft om vingerafdrukken en vlekken te helpen voorkomen.

Bouw & Ergonomie

Bevestigd aan de Sony A7 iii voelt de Tamron 28-75mm f/2.8 mooi gebalanceerd aan

Bevestigd aan de Sony A7 iii voelt de Tamron 28-75mm f/2.8 mooi gebalanceerd aan

De Tamron 28-75mm f/2.8 is opgebouwd uit een combinatie van goedkope en lichte materialen, maar het ontbreekt zeker niet aan bouwkwaliteit.

Net als de Tamron 28-200mm (test) voelt het objectief zelf aan. solide en strak en beide ringen lopen soepel in beide richtingen zonder te plakken.

De zoomring beweegt in de tegenovergestelde richting van mijn oude Canon 24-70mm f/2.8, dus dat was even wennen.

De scherpstelring beweegt licht en soepel genoeg voor eenvoudige aanpassing met behulp van Sony’s Direct Manual Focus-modus, maar is gevoelig voor onbedoeld tikken als je niet oppast.

Een veel voorkomend probleem bij het combineren van grotere lenzen met een kleinere spiegelloze body is het eindigen met een front-heavy systeem.

De Tamron 28-75mm f/2.8 weegt een gemakkelijke 550g (1.2lbs) wat een vergelijkbaar gewicht is als de Sony A7 iii (650g / 1.4lbs). Dit creëert een ideaal balanspunt tussen de twee, waardoor je het gemak van een zoomlens krijgt zonder vast te zitten met een zware opstelling aan de voorkant.

Bij vergelijking van de Tamron 28-75mm f/2.8 met de Sony 24-70mm f/2.8 is er een nogal opvallend verschil in grootte en gewicht. We hebben het over 10cm in diameter, 20cm in lengte end maar liefst 330 gram in gewicht tussen de twee.

Aan de andere kant is de Tamron 28-75mm f/2.8 echter iets langer en zwaarder dan de vergelijkbaar geprijsde Sony 24-70mm f/4.

Sony A7 iii + Tamron 28-75mm f/2.8 :: 28mm | 1/160 | f/2.8 | Iso 2000

Sony A7 iii + Tamron 28-75mm f/2.8 @ 28mm | 1/160 | f/2.8 | Iso 2000

Persoonlijk is dit gewichtsverschil een enorme factor die bijdraagt aan waarom ik echt de voorkeur geef aan deze lens.

Na een aantal jaren reizen met een extra grote en logge DSLR uitgerust met een 24-70mm f/2.8 combinatie, is de keuze voor een kleinere spiegelloze camera met een lichtere lens zeker een ideale afwisseling.

Ik merk dat ik veel gelukkiger ben met deze opstelling tijdens mijn normale dagelijkse woon-werkverkeer en zeker graag mee wil nemen op elk soort avontuur.

Het voegt zich bij het avontuur in de open lucht en in mijn handen in plaats van ingepakt in mijn tas te worden achtergelaten totdat er een moment aanbreekt.

Net als veel andere lenzen van derden die beschikbaar zijn voor de Sony Alpha-reeks, vindt u geen AF / MF-schakelaar of andere knoppen die op dit objectief zijn gebouwd. Dit wordt geregeld binnen het menusysteem op de camera zelf, dus als dat een functie is die je vaak nodig hebt, moet je dit overwegen.

Focus prestaties

De Tamron 28-75mm f/2.8 geeft me zelden verdriet met betrekking tot het focussen op een bedoeld onderwerp – de meeste problemen die ik vind, kunnen waarschijnlijk worden teruggebracht tot moeilijke situaties waarin de meeste camera- en lenscombinaties moeite zouden hebben.

Het instellen van uw scherpstelpunt in het juiste gebied helpt enorm zoals u zich zou voorstellen, maar als u het aan de software van een camera overlaat om te proberen precies te meten wat u probeert vast te leggen, blijft u altijd achter met een potentiële foutmarge.

Sony A7 iii + Tamron 28-75mm f/2.8 :: 28mm | 1/160 | f/2.8 | Iso 2000

Sony A7 iii + Tamron 28-75mm f/2.8 :: 28mm | 1/160 | f/2.8 | Iso 2000

De RXD Auto-Focus motor in de Tamron 28-75mm f/2.8 is ongelooflijk stil, snel en zeer nauwkeurig.

De enige keren dat ik het gevoel heb dat de lens heeft gejaagd op focus of achterblijft in prestaties, zijn in situaties met weinig licht of weinig contrast waarin de omstandigheden de camera verwarren door niet te weten wat je probeert vast te leggen.

Deze lens heeft de afgelopen 4 maanden een behoorlijke hoeveelheid gemengd gebruik doorstaan en heeft zeker voldaan aan de normen die ik van vrijwel elke lens verwacht.

Ik ben niet iemand die kansen uit de weg gaat of mezelf en mijn uitrusting in precaire situaties plaatst om een kans te krijgen, dus het is zeker op de proef gesteld met tal van kansen om jammerlijk te falen.

Deze foto was moeilijker dan het lijkt, omdat een dromedaris niet de meest comfortabele of stabiele rit is | Sony A7 iii + Tamron 28-75mm f/2.8 :: 35mm | 1/400 | f/5 | Iso 100

Deze foto was moeilijker dan het lijkt, omdat een dromedaris niet de meest comfortabele of stabiele rit is | Sony A7 iii + Tamron 28-75mm f/2.8 @ 35mm | 1/400 | f/5 | Iso 100

Mijn trouwe Tamron 28-75mm f/2.8 heeft het doorstaan om te voet door drukke geplaveide straten te rennen, omver gelopen te worden tijdens het beklimmen van bergen, armen op armlengte uit de ramen van bewegende auto’s gehouden en zelfs een hobbelige rit op de rug van een kameel in de woestijn doorstaan (het is moeilijker dan je zou verwachten).

De prachtige melkweg op een koude krokante Australische nacht | Sony A7 iii + Tamron 28-75mm f/2.8 :: 28mm | 10sec | f/2.8 | ISO 12800

De prachtige melkweg op een koude krokante Australische nacht | Sony A7 iii + Tamron 28-75mm f/2.8 :: 28mm | 10sec | f/2.8 | ISO 12800

Het werd bespat met modder tijdens het off-roaden, bedekt met hondenslobber, zandstraald door de duinen van Marokko, bespat met bier in een bar en doorstond rustig de frisse Australische nachten onder de sterrenhemel.

In vrijwel elke situatie slaagde het erin om me te concentreren op waar ik naar streefde, en elke andere keer krijtte ik het toe aan software die besloot dat het iets anders was dat ik wilde.

Beeldkwaliteit

Een 100% uitsnede naar het midden van de afbeelding laat zien dat het mooie scherpe details vastlegt | Sony A7 iii + Tamron 28-75mm f/2.8 :: 34mm | 1/640 | f/6.3 | Iso 100

100% bijsnijden naar het midden van de afbeelding laat zien dat het mooie scherpe details vastlegt | Sony A7 iii + Tamron 28-75mm f/2.8 @ 34mm | 1/640 | f/6.3 | Iso 100

De Tamron 28-75mm f/2.8 is een absoluut geweldige performer op zoveel verschillende manieren, waardoor ik hem kan vergeven voor zijn kleine eigenaardigheden.

Het heeft scherpe beeldkwaliteit rond het midden van het frame door het hele diafragma en zoombereik, alleen een beetje subtiele zachtheid tegenkomend in de verre hoeken op het breedste en helderste (f / 2.8 op 28 mm).

Persoonlijk vind ik dat tDe Tamron 28-75mm f/2.8 heeft een optimale scherpte tussen f/4 en f/5.6, maar ik heb nog steeds de neiging om hem vooral bij f/2.8-f/3.5 te gebruiken om een of andere reden die ik niet kan verklaren.

Tonvormige vervorming kan worden opgemerkt op 28 mm op afbeeldingen met rechte onderwerpen zoals gebouwen of horizonten, maar het zal relatief onmerkbaar worden tussen 35 mm en 50 mm.

Van 50-75mm zul je wat pin-demping opmerken, maar ik vond het nooit te vaak voor of een probleem op een van mijn foto’s.

Ik vind dat ze vaker kunnen worden gecorrigeerd in een paar eenvoudige klikken zonder een probleem via post in Lightroom of Luminar.

Als je vindt dat Lightroom te veel vignet toevoegt na het toepassen van het lensprofiel, heb ik ontdekt dat het aanpassen van de vignetinstelling in het deelvenster Lensprofielcorrectie dat zal corrigeren (niet die in het deelvenster Effecten).

De lensflare die je ervaart bij de Tamron 28-75mm f/2.8 varieert van een vrij zachte gladde gloed tot een intense lichtstraal over de lens.

Dit is naar mijn mening te verwachten omdat het een zoomlens is, en een nogal subjectieve kwestie of dit een goede of slechte eigenschap van de lens is.

Persoonlijk ben ik een sucker voor lensflare en ik ben behoorlijk blij met de resultaten die ik heb gekregen met deze kleine bad boy vastgebonden aan mijn Sony A7 iii.

Ik ga ook maar kort ingaan op de bokeh van dit objectief, want het is een ander ding dat vrij subjectief is tussen verschillende fotografen.

Ik hou wel van de bokeh die de Tamron 28-75mm f/2.8 produceert als ik hem in mijn foto’s wil krijgen, omdat hij meestal smeuïg en romig en niet te brutaal.

Afhankelijk van de omstandigheden krijg je veel vlekken en cirkels, maar ze zijn ook niet perfect uniform.

Tamron 28-75mm f/2.8 – Productafbeeldingen

Bekijk deze voorbeeldfoto’s gemaakt met de Tamron 28-75mm f/2.8.

Lijnen trekken over het algemeen mooi recht in de post als je merkt dat er een tonvormige vervorming | Sony A7 iii + Tamron 28-75mm f/2.8 :: 28mm | 1/1250 | f/5 | Iso 100

Uit het raam van een rijdende auto in de zon geschoten langs de ruwe rand van een steile klif | Sony A7 iii + Tamron 28-75mm f/2.8 :: 31mm | 1/1600 | f/4 | Iso 100

Waar voor je geld

De Tamron 28-75mm f/2.8 zit lekker strak in elke cameratas

De Tamron 28-75mm f/2.8 zit lekker strak in elke cameratas.

Als u op zoek bent naar winkelen en u besluit een goedkoper product van derden te vergelijken met een professionele high-end native variant, zou u waarschijnlijk verwachten dat het een krijt- en kaastype vergelijking is.

In de meeste gevallen kan ik toegeven dat ik precies zo denk, maar ik moet zeggen dat ik op basis van mijn ervaringen met de Tamron 28-75mm f/2.8 het gevoel heb dat het helemaal niet zo is.

Tenzij je pixel gluurt, analyseert en foto’s vergelijkt die van beide zijn gemaakt op 100% direct naast elkaar, zou je waarschijnlijk nog steeds moeite hebben om te zien waar ze verschillen.

De Tamron 28-75mm f/2.8 stroom zit op minder dan de helft van de prijs van de Sony 24-70mm f/2.8, en is vergelijkbaar geprijsd als de Sony 24-70mm f/4, op ongeveer $ 900. Naar mijn mening is de kwaliteit die het produceert echter zeker vergelijkbaar met een van beide.

Ik zal toegeven dat de Sony het op verschillende manieren kan uitvoeren, maar ik kan me niet voorstellen dat het “twee keer de prijs” aan verschil is.

Voor een geweldige reisgenoot en dagelijkse lens die ook zijn mannetje kan staan in veel verschillende situaties, krijg je zeker een fantastisch pakket voor het geld.

Controleer de huidige prijs

Tamron 28-75mm f/2.8 Test | Conclusie

Ik kan niet genoeg benadrukken hoe geweldig de Combinatie de Tamron 28-75mm f/2.8 en de Sony A7 iii zijn

De Tamron 28-75mm f/2.8 + Sony A7 iii is een prachtige combinatie.

Tamron is al geruime tijd bezig met het ontwikkelen van lenzen voor alle grote cameramerken. Ik heb ervaring met hun lenzen op eerdere camera-opstellingen van mij en heb zoveel geweldige dingen gehoord over hun nieuwste iteraties.

Ik heb echt genoten van het gebruik van de 28-75mm f/2.8 voor de afgelopen 6 maanden en zal het blijven genieten van het gebruik ervan voor een zeer lange tijd.

De balans tussen kwaliteit, gewicht, prestaties en waarde komen echt samen om een geweldige ervaring te creëren. Het zal altijd met mij en mijn camera reizen en ik ben klaar voor vrijwel elke fotografische situatie die me wordt gepresenteerd.

Vervolgens zou ik kunnen zoeken naar een zoomlens met een groter bereik, en op basis van mijn geweldige ervaringen met de Tamron 28-75mm f / 2.8, zal ik zeker het zoombereik van Tamron goed bekijken.

Tamron_28-75mm_f28_1_Hero

Tamron 28-75mm f/2.8

Ongelooflijke scherpstelprestaties met nauwkeurige AF-tracking bij hoge snelheden.

Controleer de huidige prijs