Rob Dods

FacebookPinterestDelen

Ik ben Rob. Een Norfolk Trouwfotograaf.

Ik maak foto’s van mensen die elkaar erg leuk vinden en een geweldig groot feest willen hebben met hun vrienden en familie om dit feit te vieren.

Ik heb nooit de intentie gehad om trouwfotograaf te worden.

Zoals veel mensen werd ik gevraagd om de bruiloft van een vriend te fotograferen, bij een paar pinten. En zonder er al te veel over na te denken, zei ik: “Ja, natuurlijk!”

Toen ik de volgende ochtend wakker werd, realiseerde ik me dat mijn ene camerabody en één zoomlens misschien niet voldoende waren om een bruiloft te fotograferen.

Omdat ik een goede vriend was, googelde ik: ‘camera’s voor bruiloften’ en tegelijkertijd ‘renteloze creditcards’.

Ik ben nog steeds trouwfotograaf, meer dan 10 jaar later. Ik werd er helemaal verliefd op.

Ik krijg een echte buzz van het vastleggen van momenten tussen mensen. En ik heb ook een manier nodig om die creditcards te blijven afbetalen!

Camera

Ik werk voornamelijk met de Sony A9. Ik heb er twee. Ik ben dol op mijn A9’s – snelle, stille, scherpstelpunten van rand tot rand en die oogfocus – Sony-hekserij.

Sony A7 III (niet op de foto – het nam de foto). Ik gebruik het niet zo vaak, maar het komt af en toe uit de tas met de Sony 24-70mm f/2.8 bevestigd. Het is er meestal als een back-up body mocht een van de A9’s besluiten om AWOL te gaan.

Lenzen

Sony 24-70mm f/2.8: Dit is de enige zoom in mijn tas. Het krijgt heel weinig nut, vergeleken met mijn 35mm en 85mm lenzen, maar ik heb altijd genoten van de veelzijdigheid van dit objectief.

De keren dat ik het het meest gebruik, zijn op de dansvloer wanneer ik kan in- en uitzoomen op de actie en niet hoef na te denken over het overschakelen naar de andere camerabody. Ik zou dit ook kunnen gebruiken tijdens ceremonies waar ik in een krappe plek zit en een bredere hoek in gebruik kan komen.

Zeiss 85mm f/1.8: Snel, redelijk licht en goed gebouwd. Mijn go-to voor het isoleren van delen van een scène en voor portretten.

Distagon 35mm f/1.4: Uitstekende bouw en optische kwaliteit. Mijn snelle glas. Het is niet de lichtste lens, maar ik ben eraan gewend.

De 35mm is mijn go-to brandpuntsafstand voor ongeveer 90% van wat ik fotografeer op een trouwdag. Ik vind het leuk om dicht bij de actie te zijn en deze lens helpt me daarbij.

Verlichting/Triggers

Godox V860II: Ik heb er vier. Ik heb de neiging om flashguns te gebruiken om toespraken aan te steken (in donkere omgevingen) en om de dansvloer te verlichten. Ik gebruik het heel af en toe voor portretten. Ze worden afgevuurd door Godox X-Pro of Godox X1T, waardoor ik er een Godox TT350 bovenop kan monteren als ik een beetje extra stuiterflits nodig heb.

MagGrids en CTO’s.

Tassen/Riemen

Het grootste deel van de dag zijn mijn A9’s gekoppeld aan een HoldFast MoneyMaker.

Ik denk dat ik veel andere fotografen de MoneyMaker zag dragen en dat ze er behoorlijk sexy uitzagen. Ik weet niet helemaal zeker of het hetzelfde voor mij doet, maar het bespaart me zeker de nek- en rugpijn die sommige andere opstellingen vroeger veroorzaakten.

De back-up gear en flitser hangen meestal rond in mijn Think Tank Retrospective 30. Ik hou van de manier waarop je de klittenbandbanden kunt ‘dempen’, voor het geval ik tijdens de ceremonie naar uitrusting moet gaan vissen.

Mijn Think Tank is ook handig om onderweg te zijn. Als ik het nodig heb, biedt deze tas plaats aan mijn drie camerabody’s, al mijn lenzen, een paar flitsers en mijn laptop.

Lichtstandaards

Ik heb twee Manfrotto Nano Stands voor als ik licht wil reizen, zoals op bestemmingsbruiloften.

Voor regelmatiger gebruik houd ik Manfrotto Master Stands bij de hand. Stevig gebouwd, ze gaan snel omhoog en stapelen zich netjes op elkaar. Dit helpt me om aan het einde van de nacht gemakkelijk in te pakken. Ik bewaar ze in een Manfrotto light stand bag.

Hardware en software

Tot voor kort was ik helemaal in op Apple, maar ik verkocht mijn Macbook en iMac voor een op maat gemaakte pc met een Dell Ultrasharp U2719D-monitor.

Ik gebruik een Dell XPS 13 2-in-1 onderweg en in mijn coworkingruimte, waar ik een andere Dell-monitor heb.

MISC.

De sensor wordt belicht op spiegelloze camera’s en dus controleer ik dit meer op stof dan vroeger bij DSLR’s. Ik gebruik een Movo Sensor Loep om stof te zoeken en vervolgens VSGO sensor reinigingsdoekjes. Ik heb niet de neiging om heel vaak lenzen te wisselen tussen lichamen en dus zijn een droog doekje met de wattenstaafjes en een paar knijpen op de Giottos Rocket Blower meestal voldoende.

Ik leerde al heel vroeg dat bananen niet het beste voedsel zijn om in je cameratas te stoppen.

Tenzij je je bananen gepureerd als babyvoeding lekker vindt en je uren wilt besteden aan het afschrapen van je spullen, raad ik je aan om in plaats daarvan energierepen in te pakken.

Zorg voor je kit en je kit zal voor je zorgen. Camera kit met gepureerde banaan erop werkt niet zo goed.

www.robdodsworth.co.uk| @robdodsworthphoto

FacebookPinterestDelen
trouwen

11 tools voor trouwfotografen

Bekijk de 11 essentiële tools en apps die elke trouwfotograaf dit jaar zou moeten gebruiken.

Inclusief tijdelijke kortingen.

Lees hier meer