Samo Rovan

Hallo, ik ben Samo Rovan, een gepassioneerde trouwfotograaf uit Slovenië.

Ik ben architect van beroep, maar de afgelopen 10 jaar heb ik gewerkt als fulltime trouwfotograaf en docent huwelijksfotografie (spreker en mentor).

Ik fotografeer bruiloften meer dan wat dan ook in het leven, op mijn eigen kenmerkende manier. Ik ben blij en vereerd dat ik tijdens mijn carrière veel fotografieprijzen heb ontvangen, die me hebben geholpen om vooruit te komen:

POY 2015 – WPJA (Wedding Photojournalist Association) Trouwfotograaf van het jaar (VS); Een van de 3 beste trouwfotografen ter wereld door JM Just Married Magazine (Italië); Top 10 Onverschrokken Fotograaf (VS); Top 10 Inspiratie Fotograaf (Brazilië); Sloveense fotograaf van het jaar 2009.

Maar je weet hoe het is als je een bruiloft fotografeert – geen enkele prijs zal je helpen om goed werk te leveren. Het is altijd een leeg vel papier dat wacht om geschilderd te worden en een kunstwerk te worden.

Ik fotografeer nu 27 jaar. Eerst was ik 7 jaar krantenfotojournalist en werkte ik voor een fotopersbureau (FPA). De laatste 13 jaar heb ik vooral bruiloften gefotografeerd, maar ook families en architectuur. Ongeveer 10 jaar geleden stopte ik met architectuur en werd ik fulltime trouwfotograaf.

Ik begon mijn fotografie door op film te fotograferen. Bijna al mijn werk voor de kranten ging over ZWART-WIT films. Ik gebruikte Minolta (9Xi en 7Xi), daarna ben ik overgestapt naar Nikon (F90x en FM2) en ik ben nog steeds een grote fan van dit geweldige merk. Waarom? Omdat het zo goed werkt en het heel eenvoudig te gebruiken is.

In 2006 kocht ik mijn eerste digitale camera – Nikon D200. Ik deed mijn eerste bruiloften met deze camera, na een fotografiepauze van 6 jaar terwijl ik als architect werkte. Maar ik had een enorm probleem omdat het niet full frame was. Dus toen Nikon D3 en D700 uitkwamen, ben ik snel overgestapt op deze twee.

Nu gebruik ik twee Nikon D750, waar ik echt dol op ben. Deze camera is klein en licht van gewicht. Het werkt perfect in alle omstandigheden.

Soms fotografeer ik nog op film (Kodak TriX) met mijn oude Nikon FM2 en Nikkor 35mm f/2.

Sinds 5 jaar gebruik ik een XBeltpro schoudersysteem, op maat gemaakte riembanden van mijn Spaanse collega Raimon Crescenti, zodat ik geen last heb van mijn rug. Ik vind deze bandjes erg leuk omdat ze zo licht en heel zacht zijn. Daarvoor was het soms best lastig om te fotograferen met een Nikon D3 en D700 om mijn nek.

Naast lenzen wil ik graag iets noemen dat ik erg belangrijk vond – geschikte schoenen en kleding. Ik heb nooit problemen gehad met de kleding, maar soms waren er problemen met de schoenen, bijvoorbeeld toen ik 20 uur aan het werk was en als een gek fotografeerde.

Mijn favoriete schoenenmerk is Camper. Deze schoenen zijn extreem comfortabel, cool en ze gaan voor altijd mee. Er zijn veel verschillende modellen. Ik raad Campers ten zeerste aan!

Een ander ding is dat ik altijd een kleine snack of twee in mijn tas heb. Ooit was ik zo druk met het fotograferen van een bruiloft in Wenen (Oostenrijk), dat er geen tijd was om te eten. Ik fotografeerde alleen, er waren meer dan 400 bruiloftsgasten en ik verloor bijna het bewustzijn. Dit is dus een must-have.

Nog een accessoire dat ik vrij veel gebruik – een klein Zwitsers zakmes – Midnite Manager. Het heeft een super nuttige schaar, een klein mes, een pen en licht. Ik ga nooit naar een bruiloft zonder.

Over lenzen… Toen ik krantenfotojournalist was, werkte ik met slechts 3 lenzen: 28, 50 en 80-200mm. Nu ben ik nog minimalistischer. Ik gebruik Nikon 28mm f/1.8, Nikon 58mm f/1.4 en Nikon 85mm f/1.8.

Nikon 28mm f/1.8 is mijn favoriete lens. Het is op een van de camera’s die ik 70% van de tijd gebruik. 28mm is hoe ik de wereld om me heen zie en voel. De lens zelf is erg licht en scherp.

Op de andere camera schakel ik tussen Nikon 58mm f/1.4 en Nikon 85mm f/1.8. Het hangt af van de bruiloft en mijn dagelijkse stemming.

Nikon 58mm f/1.4 is een prachtig objectief. Het heeft een “oude ziel” gevoel. De bokeh is fenomenaal.

Nikon 85mm f/1.8 is een zeer scherp en lichtgewicht objectief met een groot contrast. Ik vind het heerlijk als ik niet dichtbij genoeg kan komen met mijn Nikon 28mm f/1.8.

Ik heb ook nog 2 lenzen in mijn tas, maar gebruik ze zeer zelden; Nikon 45mm f/2.8 voor wat leuke foto’s en Nikon 105mm f/2.8 voor ringopnames.

Ik hou van natuurlijk licht en met deze geweldige digitale camera’s is het zo eenvoudig om het te gebruiken. In het filmtijdperk was het allemaal helemaal anders. Je zou alleen van ISO kunnen wisselen als je er een andere film in stopt.

Als er een gebrek aan licht is, gebruik ik ook flash. Ik heb Nikon SB-900 en SB-700. Ik gebruik eigenlijk SB-700 meer, omdat het erg strong en ook veel lichter.

Een ander accessoire dat ik gebruik is flashcards – Sandisk Extreme 32GB. Ik heb er veel – ik bedoel, echt, heel veel.

Ik geef de voorkeur aan de 32GB-versie, die ongeveer 1000 foto’s kan bevatten, dus als ik ze download, zet ik de foto’s in bestanden zoals ze op de kaarten staan. Soms zijn er meer dan 15k van één bruiloft (het was meer dan 40k na een 4-daagse bruiloft!). Het is zoveel gemakkelijker om door 1000 bestanden te gaan dan alle duizenden bestanden.

Ik heb een Think Tank-kaarthouder – Think Tank SD Pixel Pocket Rocket – altijd in mijn zak, vastgeklikt aan mijn broek, zodat ik hem niet kan verliezen.

Ik draag twee fototassen voor mijn apparatuur. Degene die ik de hele tijd gebruik (het is ook mijn all-time favoriet) is Domke F-2 Original Shoulder Bag (Zwart).

Ik kocht de eerste toen ik fotojournalist was en kan gewoon geen andere tas gebruiken. Het is een perfecte tas voor mij. Zo zacht en klein, maar het kan veel apparatuur dragen en wordt gewoon één met je lichaam.

De andere tas – Think Tank Urban Disguise 50 is voor de flitsers, extra camera en lenzen.

Voor het selecteren van foto’s gebruik ik Photo Mechanic, voor bewerking, Lightroom en voor trouwalbums, de beste fabrikant ter wereld – Floricolor.

Als mijn Nikon D750 niet meer werkt, stap ik waarschijnlijk over op de Z-serie. Ik heb Nikon Z6 getest en ik vond het geweldig.

Maar voorlopig is de D750 mijn beste vriend. Het is echt een geweldige kleine camera.

www.samorovan.com | @samorovan

trouwen

11 tools voor trouwfotografen

Bekijk de 11 essentiële tools en apps die elke trouwfotograaf dit jaar zou moeten gebruiken.

Inclusief tijdelijke kortingen.

Lees hier meer