Shane Balkowitsch

Ik ben een natte plaat collodion fotograaf in Bismarck, North Dakota. Ik beoefen het historische proces al iets meer dan zeven jaar en heb in die tijd meer dan 3400 zwartglas ambrotypes gemaakt. Ik heb voor 2012 nog nooit een camera gehad.

Ik zag een natte plaatafbeelding online en ik voelde me meteen aangetrokken tot het proces en zit er sindsdien achteraan. Frederick Scott Archer vond in 1848 het historische natte plaatproces uit.

Elke dag is de wereld gevuld met miljoenen en miljoenen digitale foto’s voor mobiele telefoons die geen waarde, karakter, betekenis of fysieke vorm hebben.

Dat is bij een natte plaat niet het geval. Het natte plaatproces is magisch en het eindresultaat is tastbaar en kostbaar.

Digitale fotografie van vandaag is afhankelijk van technologie. Natte plaatfotografie is afhankelijk van 160 jaar oude chemie, een beetje magie en wat geluk.

Ik denk dat het heel belangrijk is dat we, naarmate de technologie vordert, belangrijke processen uit het verleden omarmen en blijven vieren en niet vergeten. Natte plaatfotografie is een van die processen.

Ik ben er erg trots op dat ik een van de vier mensen ben die op dit moment natte platen gieten in de staat North Dakota. Elke keer als ik iemand het natte plaatproces laat zien, zijn ze absoluut verbaasd over de mogelijkheid om een foto te maken met behulp van enkele chemicaliën en stukjes glas die ik met de hand heb gesneden.

Het is mijn doel om zoveel mogelijk mensen vast te leggen in dit proces. Vrienden, familie, geliefden of wildvreemden, het maakt niet uit. Ik wil met zoveel mogelijk mensen dit geliefde proces delen dat dateert uit 1848.

Natte plaatfotografie was in het verleden zo’n belangrijk medium voor expressie en ik wil dat het vandaag de dag nog steeds is. Er is gezegd dat “je geen natte plaatfoto maakt, het wordt je gegeven” en dit is zo waar.

Ik heb meer dan 500 van mijn werken samengesteld in 20 archieven over de hele wereld. Ik heb een bord evander Holyfield in de Portrait Gallery in het Smithsonian en mijn recente plaat, “Standing for Us All” van Greta Thunberg, is net toegelaten tot de Library of Congress in Washington, D.C.

De State Historical Society of North Dakota cureert mijn serie ‘Northern Plains Native Americans: A Modern Wet Plate Perspective’.

Mijn belangrijkste uitrusting is mijn 8×10″ grootformaat studiocamera van Alessandro Gibellini uit Italië (ik noem de camera Red Molly). In feite heb ik zojuist Red Molly II ontvangen als back-up van mijn vriend in Italië.

Ik heb verschillende maten inserts voor de plaathouders, maar al mijn serieuze werk is geschoten in het 8×10″ formaat. Ik hou van dit grotere formaat formaat omdat het glas een gewicht en een aanwezigheid heeft die je niet krijgt met kleine borden.

Ik fotografeer alleen op zwart glas. Er is iets romantisch aan de duisternis van het glas en het gewicht van het glas.

Ik gebruik bijna uitsluitend een Carl Zeiss Tessar 300mm f/4.5 lens. Ik bezit alle maten, maar voor mij werkt dit formaat geweldig voor mijn portretten.

Ik moet wijd open fotograferen in mijn studio met natuurlijk licht en de belichtingstijd met noorderlicht is meestal ongeveer 10 seconden. Ik heb affiniteit met de scherpte en helderheid die deze modernere lens brengt in het proces en mijn werk.

Ik heb geen sluiter op mijn camera. Ik verwijder en vervang de lensdop handmatig bij elke belichting.

Ik bouwde de grootste natuurlicht natte plaat studio, in de Verenigde Staten, in meer dan 100 jaar. Ik doe er alles aan om het licht van de zon te gebruiken.

Afhankelijk van welke tijd van het jaar het is, moet ik soms het natuurlijke licht versterken met continue tl-lampen. Dat probeer ik te vermijden. Zoals ik altijd zeg: “Natuurlijk licht is koning.”

Ik gebruik geen tassen of riemen met mijn camera. Mijn camera kan worden opgevouwen voor reizen, als ik dat wil.

Ik heb een vintage Fatif, gemaakt in Italië, groot studiostatief dat ik gebruik voor mijn creatieve werk in de studio. Het geeft me verbazingwekkende flexibiliteit en controle over de hoek van de opname.

Ik gebruik Lightroom als mijn enige softwarepakket dat ik bezit. Hiermee kan ik de helderheid en tonen van de gescande plaat bijsnijden en repareren. Ik probeer de scans altijd zo dicht mogelijk bij de originele plaat te krijgen, wat erg moeilijk kan zijn.

Scans van mijn borden beschouw ik nooit als mijn werk; mijn werk bestaat alleen in zilver op glas.

www.sharoncol.balkowitsch.com/wetplate | @balkowitsch

trouwen

8 tools voor fotografen

Bekijk deze 8 essentiële tools om je te helpen slagen als professionele fotograaf.

Inclusief tijdelijke kortingen.

Lees hier meer