Shutterstock integreert met DALL-E voor AI-gerenderde stockfoto’s

FacebookPinterestDelen

Het opkomende tij van AI-gerenderde beelden blijft vooruitgang boeken, ondanks enkele pogingen om het te dwarsbomen.  De nieuwste winst voor AI-gegenereerde foto’s is een recente aankondiging van stockfotogigant Shutterstock dat het samenwerkt met de makers van het DALL-E AI-platform.

De samenwerking laat gebruikers in principe synthetische afbeeldingen genereren met het OpenAI DALL-E-platform via Shutterstock door trefwoordprompts in te typen en vervolgens de resultaten rechtstreeks te downloaden.

De nieuwe DALL-E/Shutterstock-beeldweergavefunctie wordt naar verwachting in de komende maanden gelanceerd.

Zonder twijfel zal deze stap aanvoelen als een klap in het gezicht voor duizenden makers van stockfoto’s die hun echte, door mensen gemaakte afbeeldingen als stockarchieven hebben ingediend bij de Shutterstock-site.

Dit is echter hoe de technologie soms vordert, en het is nog maar de vraag hoe goed de functie van start gaat of hoeveel deze de verkoop van echte stockfoto’s verdringt.

Voor degenen onder u die nog niet volledig zijn begonnen met het kijken naar wat AI-beeldweergaveprogramma’s zijn en hoe ze de fotografie kunnen beïnvloeden, hebben we dat hier behandeld.

Het komt erop neer dat programmeurs machine learning-algoritmen leren om afbeeldingen te genereren uit tekstprompts door ze eerst miljoenen echte foto’s en hun beschrijvingen te geven totdat de algoritmen (het AI-deel van het proces) leren hoe ze hun eigen kunnen weergeven op basis van wat ze eerder hebben getoond.

Dus als u een van deze platforms (en er zijn er veel die verder gaan dan alleen DALL-E) vraagt om een foto te maken van een “fotograaf die een foto van een model maakt”, is dat wat het zal proberen te doen.

Zoals onze eigen experimenten in precies dit hebben aangetoond, zijn de resultaten die door de AI’s worden gecreëerd niet altijd precies geweldig.

Hoe dan ook, dit zal de optie zijn die beschikbaar is voor gebruikers van Shutterstock die snelle stockafbeeldingen willen voor hun eigen behoeften. Hoewel de resultaten er soms lachwekkend vreemd uitzien, verbetert de kwaliteit van de afbeeldingen die door deze AI-platforms worden gegenereerd gestaag. Het zorgvuldig formuleren van tekstprompts kan ook fatsoenlijk bruikbare resultaten opleveren.

Shutterstock, dat zich “bewust” is van het feit dat duizenden fotografen onbewust hun echte fotografische werk hebben gebruikt om DALL-E te onderwijzen, heeft een fonds opgericht om genoemde foto-eigenaren te compenseren.

Zoals de site uitlegde in een persbericht: “Gezien de collectieve aard van generatieve inhoud, hebben we een compensatiemodel voor inkomstenaandelen ontwikkeld waarbij bijdragers wiens inhoud betrokken was bij het trainen van het model een deel van de inkomsten uit datasets en downloads van alle AI-gegenereerde inhoud die op ons platform is geproduceerd, ontvangen,”

Hoe deze compensatie precies zal worden uitgesplitst en hoeveel de bedragen die aan individuele fotografen worden toegekend zullen bedragen, is nog niet duidelijk.

Omdat de auteursrechtwetten rond ai-gegenereerde afbeeldingen die zijn gemaakt door algoritmen die zijn getraind met echte foto’s op zijn best nog steeds vaag zijn, lijkt het erop dat het inkomstendelingsmodel van Shutterstock meer een PR-hedge is dan een echte basis voor opmerkelijke inkomsten van fotografen.

Het bedrijf gaat verder verder door te zeggen: “Shutterstock heeft ook het kader gecreëerd om extra compensatie te bieden aan kunstenaars wiens werken hebben bijgedragen aan de ontwikkeling van de AI-modellen. Het bedrijf streeft er ook naar om zijn contribuanten te compenseren in de vorm van royalty’s wanneer hun intellectuele eigendom wordt gebruikt, “

OpenAI’s CEO Sam Altman heeft ook verduidelijkt dat “de gegevens die we van Shutterstock hebben gelicentieerd van cruciaal belang waren voor de training van DALL-E,” Hij voegde er ook aan toe dat “We zijn verheugd dat Shutterstock DALL-E-afbeeldingen aan zijn klanten aanbiedt als een van de eerste implementaties via onze API, en we kijken uit naar toekomstige samenwerkingen nu kunstmatige intelligentie een integraal onderdeel wordt van de creatieve workflows van kunstenaars.”

Shutterstock zei ook dat het zijn R &D op creat zal richtenhet publiceren en publiceren van inzichten in hoe AI-gegenereerde kunst wordt gemaakt door deze algoritmen.

Ondanks al het bovenstaande blijft het nog steeds onduidelijk hoe het bedrijf van plan is om te bepalen welke foto’s waarmee fotografen welke niveaus van invloed hadden op AI-gerenderde foto’s op een manier die kan worden gebruikt om compensatiespecificaties te definiëren.

Veel van de duizenden fotografen die in de loop der jaren hun echte foto’s bij Shutterstock hebben ingediend, vinden dat laatste detail misschien wel belangrijk.

Eerder verbannen zowel Getty Images als Shutterstock AI-gegenereerde afbeeldingen in meer of mindere mate van hun platform. Deze recentere stap van Shutterstock lijkt een poging om directer te profiteren van de onvermijdelijke verspreiding van deze beelden en de technologie erachter.

Het is ook vermeldenswaard dat hoewel gebruikers hun eigen AI-gerenderde visuals op het platform kunnen maken, het uploaden van AI-gerenderde afbeeldingen van andere bronnen naar Shutterstock nog steeds verboden is.

Dit is uiteraard deels gericht op het beschermen van de eigen AI-verkoopstrategie van het bedrijf, maar het zal Shutterstock zogenaamd ook laten identificeren wiens echte foto’s zijn gebruikt voor een AI-afbeelding en die fotografen betalen uit zijn compensatiefonds. Betalingen aan fotografen wiens werk werd gebruikt door de DALL-E AI worden elke 6 maanden betaald voor het gebruik van hun afbeeldingen in zowel trainingsgegevens als uit beeld royalty’s.

Het bedrijf heeft nog niet uitgewerkt hoe het van plan is om gebruikers die afbeeldingen willen maken en downloaden in rekening te brengen.

FacebookPinterestDelen
trouwen
8 tools voor fotografen

Bekijk deze 8 essentiële tools om je te helpen slagen als professionele fotograaf.

Inclusief tijdelijke kortingen.

Lees hier meer