Sigma 16mm f/1.4 E-Test (voor Sony E-Mount)

Met de verbazingwekkende prestaties van de compacte spiegelloze camera’s die tegenwoordig op de markt zijn van Sony en Canon, is het geweldig om een reeks prime-lenzen te zien die overeenkomen met het kwaliteitsniveau dat ze bieden.

De Sigma 16mm f/1.4 is mijn favoriete objectief geworden voor het vastleggen van brede scènes met een APS-C spiegelloze camera.

Met een equivalente brandpuntsafstand van 24mm (vermenigvuldig 16 met 1,5 voor full frame equivalente brandpuntsafstand), is dit een geweldige allround groothoeklens!

sigma-16mm-f14-review-01

Sigma 16mm f/1.4

Compacte lens met ongelooflijke scherpte en uitstekende prestaties bij weinig licht.

Controleer de huidige prijs

Deze lens is vooral geweldig voor het fotograferen van landschappen of architectuur, omdat je hiermee gemakkelijk grote scènes kunt vastleggen. Het biedt ook geweldige specificaties en prestaties gezien de prijs.

Mijn focus voor het beoordelen van de kwaliteit van deze lens was hoe het zou presteren in verschillende scenario’s en hoe het zich zou verhouden tot enkele van de andere lenzen die ik al bezit.

In deze review duiken we dieper in de specificaties van dit objectief en kijken we naar de sterke en zwakke punten, en waar het volgens mij het meest geschikt voor is.

Samenvatting

Wil je een supersnelle groothoeklens voor Sony E-vatting en Micro Four Thirds, dan raad ik de Sigma 16mm f/1.4 ten zeerste aan. Het is duurzaam, de autofocus is uitstekend en de beeldkwaliteit is veel beter dan wat je zou verwachten voor deze betaalbare prijs.

Inhoudsopgave

Sigma 16mm f/1.4 Technische Gegevens

Pros

 • Geweldige beeldkwaliteit
 • Uitstekende waarde
 • Solide bouwkwaliteit
Tegens

 • Groot/zwaar
 • Kleurranden/aberratie
 • Geen automatische/handmatige scherpstelschakelaar
Controleer de huidige prijs
 • APS-C / Crop Sensor Lens
 • Diafragma bereik: f / 1.4 – f / 16
 • Minimale scherpstelafstand: 0,25 m (9,8″)
 • Gewicht: 14.3 oz / 405 g
 • Lengte: 3.6″ / 92 mm
 • Diameter: 2,8″ / 72 mm
 • Filtermaat: 67 mm

Bouw & Ergonomie

Sony A6100 met de sigma 16mm f/1.4 lens

Hoewel ik meestal sceptisch ben over de bouwkwaliteit en functionaliteit van een lens van minder dan $ 400, valt de Sigma 16mm f / 1.4 meteen op als behoorlijk duurzaam.

De loop van de lens is een metalen ontwerp met een grote rubberen scherpstelring. Het voelt erg stoer en vergelijkbaar met veel duurdere lenzen die ik bezit.

De toevoeging van een rubberen pakking rond de achterste bevestiging voor weers-/stofafdichting is uitstekend. Het geeft me gemoedsrust om te weten dat ondanks het goedkope prijskaartje, deze lens is gebouwd om de hoge kwaliteitsnormen van veel duurdere sigma lenzen.

Hoewel ik de lens al langere tijd niet heb gebruikt, vermoed ik dat er veel misbruik van nodig is. Het voelt zeer sterk en duurzaam.

Qua ergonomie voelt de Sigma 16mm f/1.4 lekker aan. De grote rubberen scherpstelring biedt een stevige plek om de lens vast te pakken.

De lens heeft wel een beetje gewicht (sommige mensen vinden dit leuk omdat het harder en stabieler aanvoelt). Ik vind het bijna de limiet van wat ik comfortabel kan koppelen met mijn zeer compacte Sony a6600 camerabody.

Er zijn geen schakelaars of functies op de lens, waardoor het ontwerp supereenvoudig blijft.

Het zou leuk zijn geweest als Sigma in ieder geval een automatische /handmatige scherpstelschakelaar voor videoshooters had toegevoegd, maar dit kan altijd worden bereikt door de focus op de camerabody aan / uit te zetten.

Over het algemeen voelt deze lens geweldig aan om te gebruiken. Ik hou van hoe gemakkelijk het is om te pakken en hoe het stevig aanvoelt. Het zou mooi zijn als Sigma een beetje gewicht zou kunnen scheren, maar voor deze prijs heb ik niets te klagen als het gaat om bouw en ergonomie.

Focus prestaties

sigma 16mm f/1.4 lens test - autofocus prestaties

Sony A6100 + Sigma 16mm f/1.4 | 1/4000 f/1.4 ISO 100

Focusprestaties zijn uitstekend met de Sigma 16mm f/1.4. Het grijpt snel de focus en volgt snel bewegende objecten gemakkelijk.

Met het zeer snelle diafragma van f/1.4 doet hij dat wel. uitzonderlijk goed scherpstellen bij weinig licht en ik nooit problemen hebben.

Zoals ik hierboven al zei, zou het leuk zijn geweest om een automatische / handmatige scherpstelschakelaar op de lensbody op te nemen, maar ik kan zonder deze functie leven (vooral als ik alleen foto’s maak).

Ik geef toe dat ik altijd het idee heb onderschreven dat native lenzen het beste werken als het gaat om autofocus, maar Sigma verandert hierover van gedachten. Ik vind dat het net zo goed scherpstelt als mijn native Sony-lenzen op de a6600.

Dit kan een keerpunt zijn in het aanbod van kwaliteitslenzen waar u niet langer een verlies aan autofocussnelheid ziet door het gebruik van niet-native merklenzen.

Beeldkwaliteit

Een van de belangrijkste dingen om te overwegen bij de aanschaf van een prime lens is de beeldkwaliteit. Veel mensen kiezen voor prime lenzen omdat ze meestal een betere scherpte, bokeh en aberratie hebben dan zoomlenzen.

Over het algemeen is de beeldkwaliteit van de Sigma 16mm f/1.4 geweldig! Zelfs wijd open zijn de beelden die deze lens produceert behoorlijk scherp. Zodra je diafragmeert, verbetert de scherpte in de randen van het frame en ik was erg blij met de kwaliteit.

Als het gaat om bokeh, heeft dit objectief een groot potentieel bij f / 1.4 – maar de brede brandpuntsafstand van 16 mm gaat de meeste van deze effecten tegen. Ik zou niet verwachten dat ik veel bokeh zou zien, tenzij je onderwerpen van heel dichtbij fotografeert.

Het is mijn overtuiging dat groothoeklenzen niet bedoeld zijn voor portretten en ik denk dat de Sigma 16mm f/1.4 geen uitzondering is. Het werkt prachtig voor omgevingsportretten of grote landschappen met mensen erin, maar wanneer ze op korte afstand worden geschoten, zullen portretten met deze lens gezichten vervormen en kenmerken op onflatteuze manieren overdrijven.

Dat wil zeggen dat deze lens geweldig is bij weinig licht, maar niet bedoeld als bokeh-producerende portretlens. Daar zitten veel betere objectieven in de Sigma line-up die daar geschikt voor zijn, namelijk de Sigma 30mm f/1.4 en Sigma 56mm f/1.4.

Hoewel vervorming een probleem kan zijn voor close-up portretten, vind ik het zeer beheersbaar voor landschappen en grotere scènes.

Wanneer het lenscorrectieprofiel wordt toegepast in Adobe Lightroom, wordt veel van het natuurlijke vignet en vervorming geëlimineerd.

Bij zo’n brede brandpuntsafstand zal dit objectief dingen vervormen met rechte lijnen (d.w.z. architectuur), maar als ik vermijd de lens naar boven te richten, heb ik geen problemen.

Als het gaat om aberratie, heb ik wel wat problemen met de Sigma 16mm f/1.4.

Als het je bedoeling is om astrofotografie te fotograferen, zou ik op mijn hoede zijn voor deze lens. Aan de randen van het frame merk ik wat kleurranden en vervorming van puntbronnen van licht. Sterren kunnen enigszins langwerpig lijken met rood / blauwe kleurranden aan de randen.

De aberratie is niet significant, behalve in scènes met superhoog contrast waar je een zeer kleine heldere lichtbron op een donkere achtergrond hebt. Voor het grootste deel van mijn gebruik vind ik dit geen probleem!

Ik zal hieronder meer in detail treden, maar voor de prijs, de beeldkwaliteit van deze lens is geweldig! Het zal een stap hoger zijn dan de meeste kitlenzen en je een nieuw perspectief geven op het creëren.

Sigma 16mm f/1.4 Staaltjes

Bekijk deze voorbeeldfoto’s gemaakt met de Sigma 16mm f/1.4.

beeldkwaliteit voorbeeld van de sigma 16mm f/1.4 lens

sigma 16mm f/1.4 landschapsfotografie

fotograferen met de sigma 16mm f/1.4

Waar voor je geld

close-up van de sigma 16mm f/1.4 lens

Waarde is wat de Sigma 16mm f/1.4 echt onderscheidt.

Voor minder dan US $ 400 krijg je een supersnelle prime lens met de duurzaamheid om vele jaren van intensief gebruik mee te gaan.

Deze lens past in een niche voor veel APS-C-cameragebruikers die ongeëvenaard is door andere aanbiedingen. Ik ben voortdurend onder de indruk van hoeveel kwaliteit Sigma in deze lens heeft kunnen passen voor de prijs.

Mijn enige klacht is de aberratiekwestie en dat is pas echt een zorg als je astrofotografie wilt doen. Ik denk niet dat je een betere balans van functies zult vinden voor deze prijs: zeer duurzaam, geweldige beeldkwaliteit en uitstekende autofocus.

Deze lens zal een geweldige koop zijn en zal zijn waarde behouden als je besluit dat het niet geschikt voor je is.

Ik moedig mensen vaak aan om te investeren in lenzen via camerabody’s. Omdat de Sigma 16mm f/1.4 zo betaalbaar is, kun je in beide investeren!

Controleer de huidige prijs

Sigma 16mm f/1.4 Test | Conclusie

Als het gaat om een groothoekprimeur met snel diafragma voor Sony (of Canon) APS-C spiegelloze camera’s, is de Sigma 16mm f/1.4 ongeëvenaard. Het heeft enorme kwaliteit en prestaties in een zeer betaalbaar pakket.

Ik apprecgeïrriteerd gevoel dat ik nooit kwaliteit of duurzaamheid heb opgeofferd omdat ik ervoor koos om een goedkopere lens te kopen.

Tot nu toe is mijn enige klacht de aberratie in mijn astrofotografie. In elk ander scenario heeft deze lens overtrof mijn verwachtingen.

Met zoveel keuzes voor lenzen, kan het moeilijk zijn om te onderscheiden wat het beste werkt. Maar als je een kwaliteitslens wilt voor het fotograferen van groothoekscènes (landschappen, omgevingsportretten of binnenshuis), is de Sigma 16mm f/1.4 een goede keuze.

sigma-16mm-f14-review-01

Sigma 16mm f/1.4

Compacte lens met ongelooflijke scherpte en uitstekende prestaties bij weinig licht.

Controleer de huidige prijs