Sigma 28-70mm f/2.8 DG DN Review voor Sony E-Mount Camera’s

FacebookPinterestDelen

De Sigma 28-70mm f/2.8 is een eenvoudige allround performer. Aangeprezen als ’s werelds kleinste 28-70mm f/2.8 lens, weet je dat hij lichtgewicht en compact zal zijn.

Verder is het in geen enkel ding een bijzonder spectaculaire lens, maar doet het veel dingen heel mooi. Veel moderne lenzen zijn geweldige algemene performers en dit is geen uitzondering.

Sigma 28-70mm f/2.8 DG DN

Sigma 28-70mm f/2.8 DG DN

Geweldige lens die klein, lichtgewicht en een goede allround performer is.

Controleer de huidige prijs

Het compacte formaat is zeker opmerkelijk. Ik heb veel lenzen met een brandpuntsafstand van 24-70 mm gebruikt en ze zijn altijd te omvangrijk voor mij. Beginnen bij 28 mm in plaats van 24 mm is echter een opoffering, omdat dit betekent dat u het gewicht moet inruilen voor 4 mm brandpuntsbereik.

Sommigen zullen ruzie maken, maar ik denk dat het verschil tussen 24mm en 28mm merkbaar is.

Deze lens is voor iedereen die snel bewegende onderwerpen fotografeert, de flexibiliteit van een zoomlens wil en bereid is om de brandpuntsafstand in te ruilen voor grootte. Lees verder om mijn Sigma 28-70 f/2.8 DG DN review te bekijken.

 • Wat zijn de beste Sigma objectieven?

Inhoudsopgave

Sigma 28-70mm f/2.8 DG DN Test Specificaties

Pros

 • Zeer compact/lichtgewicht
 • Goedkoop
 • Flexibel brandpuntsbereik
 • Goede ergonomie
 • Goede algehele kwaliteit
Tegens

 • Beperkt breed brandpuntsbereik (28 mm in plaats van 24 mm)
 • Optische kwaliteit
 • Lichtafval bij lage diafragma’s
Controleer de huidige prijs
 • Sony E-Mount /Full Frame Lens |
 • Diafragma bereik: f / 2.8 – f / 22
 • Minimale scherpstelafstand: 7,5″ / 19 cm
 • Gewicht: 16.6 oz / 470 g
 • Lengte: 4″ / 101 mm
 • Diameter: 2.8″ / 72 mm
 • Filtermaat: 67 mm
 • Beeldstabilisatie: Geen
 • scherpsteltype: autofocus
 • Optisch ontwerp: 16 elementen in 12 groepen
 • Maximale vergrotingsfactor: 1:4.6
Controleer de huidige prijs

Bouw & Ergonomie

Sony A7S III met Sigma 28-70 f/2.8 DG DN

Sony A7S III met Sigma 28-70mm f/2.8 DG DN lens

De Sigma 28-70mm f/2.8 beweert de “kleinste” 28-70 ter wereld te zijn, maar in werkelijkheid is Tamron bijna identiek en bevat 28-75mm waardoor het een iets beter bereik heeft.

Dat gezegd hebbende, de bediening van de Sigma is goed – veel beter dan de Tamron 28-75.

Ook de bouwkwaliteit is goed. Het is plastic, een budgetvriendelijke lens, dus laat hem gewoon niet vallen.

Het heeft wel een metalen houder. De body en lensvatting zijn niet weerbestendig en dat is ook iets om rekening mee te houden. Meestal maakt dit me niet uit – je moet alleen oppassen dat je geen water in de lensvatting krijgt waar het de camerabehuizing raakt, omdat het daar waarschijnlijk schadelijk is.

Over het algemeen hou ik van duurzame spullen waarvan ik me geen zorgen hoef te maken dat ze kapot gaan of dat het me vertraagt. Ik hou echter ook van budgetvriendelijke en compacte uitrusting, dus het gaat gewoon om het wegen van de variabelen als ik niet alles kan hebben.

De handmatige scherpstelring en zoomring voelen stevig aan op de Sigma 28-70mm f/2.8. Er is geen slotschakelaar nodig: de lensvat schuift niet open wanneer deze aan een camerariem hangt.

Het is fijn om je geen zorgen te hoeven maken dat de loop uitschuift wanneer je dat niet van plan bent, bijvoorbeeld terwijl hij gewoon om je nek hangt.

Zelfs zonder veel van de externe lensfuncties hebben de moderne Sony-body’s aangepaste knoppen die in de camera kunnen worden geprogrammeerd om dingen te doen zoals directe handmatige scherpstelling.

Bovendien, om een lichtgewicht lensrangschikking te bereiken, is het een schoon en eenvoudig ontwerp met alleen een automatische / handmatige scherpstelschakelaar. Er is geen stabilisatie, focus hold-knop, ring met variabel diafragma, enzovoort – functies die vaker aanwezig zijn op duurdere Sony-lenzen.

Dit objectief is kaal voor het brandpuntsafstandbereik en balanceert mooi op de 650g A7 IV Sony camera. Vergeleken met de Sigma Art lens die ik ooit gebruikte, is dit een veertje!

Tot slot wordt dit objectief ook geleverd met een mooie zonnekap die het voorste element beschermt.

 • Tamron 28-70mm lens test

Focus prestaties

Kano op meer

Sony A7 IV + Sigma 28-70mm f/2.8 DG DN | 1/1600 f/4 ISO 100

De scherpstelprestaties van de Sigma 28-70mm f/2.8 zijn goed. Het is pittig, nauwkeurig, soepel en volgt goed.

Je zult iets sneller willen dan f/2.8 in echt donkere situaties, maar voor het fotograferen buiten bij daglicht vond ik de scherpstelprestaties solide.

Over het algemeen is de scherpstelling beter dan Tamron en zo goed als een Sigma 24-70mm standaard zoomlens. Wil je een lichtgewicht standaardzoomlens, dan is dit een prima optie.

In wezen had ik geen problemen of zorgen als het ging om focussen – vooruitgang in technologie maakt dit gedeelte van mijn beoordelingen kort en krachtig. Ik verlang niet terug naar de dagen dat ik me zorgen moest maken over het vinden van focus.

Met dit objectief merk je een minimale hoeveelheid focusademhaling, maar dat is gebruikelijk voor veel lenzen. Sommige moderne Sony camera’s met Sony lenzen kunnen dit compenseren, maar het is niet beschikbaar voor dit objectief.

Beeldkwaliteit

Als het gaat om beeldkwaliteit, breng je wel wat offers en compromissen met de Sigma 28-70mm f/2.8.

Een compact objectief dat licht van gewicht en goedkoper is, betekent verlies van hoekscherpte en enkele suboptimale eigenschappen. Ik zou zeggen dat de scherpte voldoende is voor portretten, maar dat het niet zo scherp is voor landschappen en dergelijke waar je gegarandeerde full frame hoekscherpte wilt.

Bokeh is ok, ongeveer net zo goed als je zou verwachten van een zoomlens met afgeronde diafragmabladen. Dat wil zeggen dat het niet zo mooi en rond is als een goede prime-lens en kan resulteren in enkele langwerpige vormen.

Als je echt mooie bokeh wilt moet je kijken naar een f/1.8 maximaal diafragma of lagere prime objectieven met een langere brandpuntsafstand zoals 85mm.

Het maximale diafragma van f/2.8 op dit objectief is goed, maar niet uitzonderlijk voor situaties met weinig licht.

De lens zorgt ook voor wat lichtafval aan de brede kant die weliswaar corrigeerbaar is voor foto’s, maar niet corrigeerbaar is voor video.

Soms is de lichtafval fijn zodat je het gewoon kunt omarmen. Wanneer mijn intentie echter een mooie schone lucht aan de bovenkant van het beeld is, kan het vignet afleidend en frustrerend zijn om niet te kunnen controleren.

De Sigma 28-70mm f/2.8 zorgt voor wat tonvormige vervorming maar dat is vaak corrigeerbaar voor foto’s. Net als bij lichtafval is de tonvormige vervorming niet corrigeerbaar in video – maar in dit geval heb ik het gevoel dat het niet zo opvalt omdat het beeld toch beweegt. Het is minder duidelijk aan de telekant van het zoombereik.

Ghosting en chromatische aberraties zijn redelijk goed gecontroleerd en het lijkt erop dat de optische constructie van dit objectief van hoge kwaliteit is – iets wat je zou verwachten in een Sigma-lens.

De chromatische aberraties zijn vooral goed onder controle aan de brede kant en ik verwacht niet dat iemand behalve de meest agressieve pixelpiepers zich zorgen maakt.

Op basis van een gebrek aan scherpte bij het fotograferen in de zon en minder dan mooie lensflare, is dit niet de beste lens voor het fotograferen van tegenlicht of in de zon. Ik hou van mooie achtergrondverlichting en dus is het handig om de beperkingen van mijn uitrusting te begrijpen en te weten dat deze lens niet het effect zal creëren waarnaar ik op zoek ben.

Over het algemeen is de beeldkwaliteit niet waar deze lens uitblinkt en er is niets om me te verbazen. De vraag is meer of ik kan leven met de bescheiden compromissen en offers.

Ik heb mijn favoriete lenzen voor bokeh of lensflare, en de meeste andere lenzen, waaronder deze, maken geen kans. Dat betekent echter niet dat de kwaliteit niet voldoende is voor andere omstandigheden.

Zoals ik hieronder zal bespreken, gaat deze lens echt over het maken van de beste combinatie van prijs en kwaliteit. Als je gewoon de beste full-stop wilde hebben, zou ik lenzen van derden uit de weg gaan en voor de native Sony-lenzen gaan. Maar natuurlijk moet bijna iedereen rekening houden met prijs en waarde als het gaat om camera-uitrusting.

Met dat in gedachten is deze DN hedendaagse lens erg mooi.

 • Welke lenzen zijn het beste voor sony’s APS-C camera’s?

Sigma 28-70mm f/2.8 DG DN Staalkaartje

Hier zijn enkele voorbeeldfoto’s gemaakt met de Sigma 28-70mm f/2.8 DG DN, met behulp van een Sony A7 IV.

Onbewerkte afbeeldingen werden licht verwerkt en geëxporteerd voor webresolutie. In-camera jpg beelden zien er ook geweldig uit, maar ik geef de voorkeur aan de flexibiliteit van raw bestanden.

Meisje rotsklimmen

Sony A7 IV + Sigma 28-70mm f/2.8 DG DN | 1/4000 f/2.8 ISO 100

Straatbeeld met kerstverlichting

Sony A7 IV + Sigma 28-70mm f/2.8 DG DN | 1/2500 f/2.8 ISO 200

Boot over het water

Sony A7 IV + Sigma 28-70mm f/2.8 DG DN | 1/3200 f/2.8 ISO 400

Spelende kinderen op het strand

Sony A7 IV + Sigma 28-70mm f/2.8 DG DN | 1/1000 f/2.8 IDUS 100

Bergen met rots op de voorgrond

Sony A7 IV + Sigma 28-70mm f/2.8 DG DN | 1/40 f/10 ISO 1250

Landschapsbeeld met blauwe lucht en wolken

Sony A7 IV + Sigma 28-70mm f/2.8 DG DN | 1/4000 f/2.8 ISO 100

Persoon in kano op meer

Sony A7 IV + Sigma 28-70mm f/2.8 DG DN | 1/1600 f/4 ISO 100

Alternatieven voor de Sigma 28-70mm lens

Sony A7S III met Sigma 28-70 f/2.8 DG DN

Sony A7S III met Sigma 28-70mm f/2.8 DG DN

Als het gaat om alternatieven in deze mid-range zoomlensklasse, zou je de duurdere Sigma 24-70mm f/2.8 kunnen overwegen. Het is ongeveer US $ 1.050, terwijl de 28-70 mm ongeveer US $ 800 is. De Sigma 24-70 is een mooi objectief gezien die extra brandpuntsafstand, al is hij ook zwaarder.

Als alternatief zou je kunnen kijken naar de Tamron 28-75mm f/2.8. Het is relatief geprijsd op ongeveer US $ 830. Voor mij voelden de omgekeerde zoom- en scherpstelringen nooit goed aan en is de autofocus meh.

Als budget geen probleem is en u het prijskaartje kunt rechtvaardigen, zijn er zoomlenzen van hogere kwaliteit in het middensegment. Anders is in deze prijsklasse de Sigma 28-70mm f/2.8 een solide keuze.

Deze en enkele andere Sigma objectieven komen ook in een L vatting versie voor een Leica of Panasonic full frame camera, al vermoed ik dat de L vatting vrijwel identiek presteert aan de Sony vatting.

Sony E mount bodies zijn zo goedkoop dat het moeilijk is om je voor te stellen dat je een andere versie van deze lens krijgt.

Wat zijn de beste Sony e-mount lenzen?

Waar voor je geld

Sony A7S III met Sigma 28-70 f/2.8 DG DN lens

Sony A7S III met Sigma 28-70mm f/2.8 DG DN lens

Voor het prijskaartje van $ 800 is de Sigma 28-70mm f/2.8 een veelzijdig en solide objectief. Het is niet het toppunt van prestaties, maar zeker een werkpaard, en het is realistisch gezien de beste deal die er is voor een mid-range zoom als je de extra 4mm van de 24-70 niet nodig hebt.

In wezen zou ik zeggen dat dit een geweldige inleidende lens is en veel beter dan elke kitlens die je krijgt. Het is misschien niet de beste lens op de markt, maar ik aarzel zeker niet om erop te vertrouwen.

Soms maakt onze aandacht voor detail als fotografen ons extreem kieskeurig over dingen die veel klanten niet eens zouden opmerken of waar ze om geven, daarom kan het moeilijk zijn om een groter prijskaartje aan een lens van hogere kwaliteit te rechtvaardigen wanneer we proberen winstgevendheid te garanderen.

Uitrusting is niet altijd een eenvoudige kwestie van het beste van het beste kiezen, het kan ook een zakelijke beslissing zijn. En vanuit een zakelijk perspectief heeft een betaalbare, veelzijdige, betrouwbare lens die me helpt te bereiken wat ik moet bereiken en tegelijkertijd mijn werk vereenvoudigt, veel waarde.

Sigma 28-70mm f/2.8 DG DN Review | Conclusie

Ik geniet van deze lens. Over het algemeen ben ik een grote fan van primes, maar ik ben voor deze lens gegaan omdat hij zo compact, lichtgewicht en veelzijdig is. Als je mijn recensies leest, weet je dat ik een sucker ben voor compact en lichtgewicht in het algemeen.

Voor videoshoots is deze lens snel om mee te werken in plaats van constant van lens te wisselen. Ik vond de verscheidenheid aan foto’s die je in korte tijd kunt maken erg leuk.

Ik vind het vooral leuk voor het fotograferen van bruiloften in krappe ruimtes – het is op een snelle maar extreem lange dag waar deze lens echt schittert.

Als eenvoudige, compacte zoomlens is de Sigma 28-70mm f/2.8 een mooie veelzijdige optie om de klus te klaren zonder de bank te breken.

Sigma 28-70mm f/2.8 DG DN

Sigma 28-70mm f/2.8 DG DN

Geweldige lens die klein, lichtgewicht en een goede allround performer is.

Controleer de huidige prijs

FacebookPinterestDelen