Sony A7R IV Review | Hoge resolutie Sony spiegelloze camera

FacebookPinterestDelen

Als Sony-cameragebruiker voor de laatste verschillende iteraties, vind ik het geweldig om te weten dat elke generatie nieuwe prestaties en ergonomische verbeteringen met zich meebrengt.

Bovendien maakt Sony specifieke camera’s voor elk type gebruiker – voorbij zijn de dagen van de beste allround camera’s.

In deze review zal ik bespreken waarom ik geloof dat de Sony A7R IV voor mensen is die de beste details in hun klasse willen en de mogelijkheid om aanzienlijk bij te snijden of enorme afdrukken te maken.

Sony a7R IV

Sony a7R IV

Een 61 megapixel sensor en indrukwekkende beeldkwaliteit maken dit een camera om te verslaan voor grote afdrukken en bijsnijdingen.

Controleer de huidige prijs

Door zijn hoge resolutie mogelijkheden is de Sony A7R IV een ideale spiegelloze camera voor commerciële en landschapsfotografen.

Hoewel de resolutie is waar het echt schittert, behoudt het ook veel van de geweldige video- en fotofuncties die je van Sony gewend bent.

Laten we eens dieper kijken.

 • Welke spiegelloze camera moet ik kopen?

Inhoudsopgave

Sony A7R IV Review | Specs

Pros

 • Indrukwekkende resolutie
 • Lichtgewicht/compact
 • Uitstekende ergonomie
 • Snelle werking
Tegens

 • Gemiddelde prestaties bij weinig licht
 • Zeer grote bestandsgroottes
 • Ingewikkeld menusysteem
Controleer de huidige prijs
 • 61 MP full-frame gestapelde CMOS-sensor
 • 85% autofocusdekking over het hele frame
 • 10fps opname met volledige AF Mechanische Sluiter
 • Scherpstelmodi: AF-S (Single-shot AF), AF-C (Continuous AF), DMF (Direct Manual Focus), MF
 • Maximale sluitertijd 1/8000
 • 5,5-stop 5-assige stabilisatie
 • Dubbele SD-kaartsleuven (UHS-II)
 • 5.76M-dot OLED zoeker
 • 2.36M-dot touchscreen achteraan LCD
 • HD-UITGANG: Micro HDMI-uitgang (Type-D), BRAVIA Sync (bediening voor HDMI), PhotoTV HD, 4K-filmuitvoer / 4K stilstaand beeld PB
 • Batterij nominaal tot 530 opnamen
 • 665 g (1,46 pond)

Bouw &uiterlijk

Sony A7R IV + Sony 14mm f/1.8 lens |

Sony A7R IV + Sony 14mm f/1.8 lens |

Omdat het naar verwachting de 4e generatie van de A7R-lijn is, is deze camera uitstekend qua bouw.

De hoogwaardige bouw van de Sony A7R IV is absoluut een stap boven de Sony A7R III. Het is comfortabel en functioneel in een relatief kleine verpakking, zelfs als het niet de slankste camera op de markt is.

De A7R IV heeft verfijnde functies en verbeteringen die hem echt comfortabel in gebruik maken. Van de grip tot de knoppen, alles is steviger, tactieler en zeer responsief.

Hoewel hij iets groter is dan eerdere generaties, is de Sony a7R IV gezien zijn mogelijkheden nog steeds een indrukwekkend compacte camera.

Terwijl andere camera’s in de Sony-line-up zijn overgestapt op het uitklapbare LCD-scherm, behoudt de A7R IV het meer traditionele kantelbare LCD-scherm, dat ik in de meeste scenario’s comfortabeler vind om te gebruiken.

Qua uiterlijk lijkt Sony altijd functie boven vorm te hebben genomen. Daarom is de A7R IV niet zo mooi als sommige van de andere spiegelloze camera’s op de markt met vloeiendere lijnen en slankere ontwerpen , maar de prestaties zorgen ervoor dat hij zich onderscheidt.

Wat is de beste spiegelloze camera voor professionals?

Ergonomie & Handling

Sony A7R IV + Sony 14mm f/1.8 lens |

Sony A7R IV + Sony 14mm f/1.8 lens |

Zoals ik al aangaf in mijn bespreking van de bouw van de camera, voelt de Sony A7R IV als een grote stap voorwaarts ten opzichte van vorige generaties op het gebied van ergonomie en bediening.

Ik merk dat je deze veranderingen het meest opmerkt wanneer je het nieuwste model gaat gebruiken en vervolgens terugschakelt naar de oudere generatie. Plotseling voelt de eens zo top-of-the-line vorige generatie onhandig en gedateerd aan wanneer je vertrouwd raakt met het bijgewerkte gevoel van de A7R IV.

De grootste dingen die me opvielen waren de diepere grip, meer responsieve knoppen en verbeterde menu-indeling.

De diepere grip zorgt voor een stevigere grip op de camera. De knoppen voelen gemakkelijker te gebruiken omdat ze iets groter zijn ennd meer uitgesproken.

Ik hou vooral van de verbeterde multi-selectorknop met een gripvaste textuur, omdat het me helpt mijn focusgebied snel te verplaatsen.

Als het gaat om het menusysteem, maakt de Sony A7R IV gebruik van het menusysteem oude stijl dat pas eind 2020 werd vervangen door de release van de A7S III.

Het zou geweldig zijn geweest om deze verbeterde menu-indeling op de A7R IV te zien, maar ik vermoed dat het pas bij de volgende generatie zal zijn dat het wordt bijgewerkt.

Over het algemeen zijn de ergonomie en het weggedrag van deze Sony-camera uitstekend en laat me weinig te klagen.

Sony a7S III test

Focus prestaties

Persoon die op bergrotsen klimt

Sony A7R IV + Sony 16-35mm f/2.8 | 1/2000 f/2.8 ISO 100

Als het gaat om focusprestaties, is de Sony A7R IV gewoon uitstekend. Er is niet veel te melden wat goed is omdat het gewoon werkt.

Autofocus op moderne Sony camera’s zal naar verwachting vlekkeloos werken en de A7R IV is geen uitzondering. De autofocus is snel en nauwkeurig en vergrendelt onderwerpen met een bevredigende kleverigheid.

De A7R IV heeft nu 85% sensordekking waardoor real-time tracking veel nauwkeuriger is. Oog autofocus en animal eye autofocus zijn ook beschikbaar en werken zeer goed, zelfs met snel bewegende onderwerpen.

Alle autofocusfuncties maken de Sony a7R IV camera een genot om te gebruiken. U kunt zich concentreren op zaken als compositie of timing en u hoeft zich geen zorgen te maken of uw afbeeldingen scherp zullen zijn.

Sony heeft zich gevestigd als een leider in autofocus en het is schokkend om terug te denken aan de tijd dat dit een grote zorg was op camera’s.

Ik herinner me toen ik begon en er waren slechts 9 autofocuspunten in het hele frame, en realistisch gezien was het middelpunt het enige dat werkte. Gelukkig liggen die dagen achter ons!

Prestaties bij weinig licht

Vliegtuigvleugel boven bewolkte horizon

Sony A7R IV + Sony 16-35mm f/2.8 | 1/1000 f/4 ISO 1000

Vanaf het begin van de Sony A7-serie camera’s hebben verschillende versies uitgeblonken op specifieke gebieden. De koning van het weinig licht is altijd de Sony A7S-lijn geweest, terwijl de A7R-lijn werd gedefinieerd door maximale resolutie.

Met 60 megapixels is de A7R IV meer in lijn met een middenformaatcamera met hoge resolutie dan met een performer bij weinig licht.

Als weinig licht je topprioriteit is, zou ik de Sony A7S III ten zeerste aanbevelen. Met slechts 12 megapixels kan de Sony A7S III fotograferen met ISO-snelheden van meer dan 25.600 zonder noemenswaardige digitale ruis.

De A7R IV presteert solide tot ongeveer ISO 6400. Voorbij dat punt vind ik de digitale ruis afleidend.

Wat de camera mist aan hoge ISO prestaties kan het enigszins compenseren in uitstekende beeldstabilisatie.

Als je langzame of stilstaande onderwerpen fotografeert, kun je met de in-body beeldstabilisatie (IBIS) in de Sony A7R IV belichtingen tot 1/8 seconde of minder vasthouden, afhankelijk van je handvastheid.

Samenvattend is de A7R IV niet bedoeld als een uitzonderlijke camera bij weinig licht, maar hij presteert uitzonderlijk goed als een camera met een hoge resolutie bij lage tot gemiddelde ISO-snelheden.

Beeldkwaliteit

Bergen en vallei met groen meer

Sony A7RIV + Sony 16-35mm f/2.8 | 1/800 f/4 ISO 100

De beeldkwaliteit van de A7R IV is ongeëvenaard voor het formaat en de prijs van de camera.

Met meer dan 60 megapixels heeft hij een uitzonderlijke resolutie voor een volformaat sensor. De meeste camera’s in dit resolutiebereik zijn middenformaat camera’s.

Door de hoge resolutie zijn beelden erg scherp en hebben ze een grote flexibiliteit als het gaat om bijsnijden.

Een ander sterk kenmerk van de A7R IV is het dynamisch bereik. Bij bijna 15 stops kan het extreem contrastrijke scènes vastleggen en de belichting mooi in evenwicht brengen.

Ik vind de meest nuttige functie van zoveel dynamisch bereik de beschikbare breedtegraad in de RAW-bestanden.

Als u uw belichting enigszins mist vanwege een snel bewegend onderwerp of lichtverschuiving, kunnen de bestanden worden hersteld tot een neutrale belichting. Houd er rekening mee dat aanzienlijk herstel van onderbelichte afbeeldingen zal leiden tot digitale ruis – niettemin is het hebben van deze breedtegraad zeer nuttig.

Een andere zorg is dat u veel gegevens genereert bij het gebruik van de A7R IV. Bestandsgroottes kunnen erg groot worden en een uitdaging zijn om op te slaan als je veel foto’s maakt.

Om deze reden zullen mensen die veel foto’s maken zich bewust moeten zijn van hun gegevensbeheer. Deze camera is veel beter geschikt voor commerciële fotografen die billboards afdrukken dan voor trouwfotografen die een matige vergroting voor klanten maken.

Een laatste functie die echt nuttig kan zijn, is het gebruik van de APS-C bijsnijdsensormodus. Hiermee kunt u een kleiner gebied van de sensor gebruiken om 26-megapixelfoto’s vast te leggen. Dit geeft het effect van het veranderen van een 35mm lens in een 52mm lens, een handige functie als je een strakkere opname wilt inlijsten.

Bovendien kunt u sony’s lijn van APS-C lenzen gebruiken en toch voldoende resolutie krijgen om de bestanden nuttig te maken.

Over het algemeen is de beeldkwaliteit waar de Sony A7R IV echt uitblinkt.

Wat zijn de beste lenzen voor Sony APS-C sensor?

Sony A7R IV Voorbeeldafbeeldingen

Hier zijn enkele foto’s die ik heb gemaakt met de A7R IV en verschillende Sony-lenzen.

Sony A7R IV + Sony 16-35mm f/2.8 | 1/200 f/2.8 ISO 400

Sony A7R IV + Sony 16-35mm f/2.8 | 1/6400 f/3.5 ISO 400

Sony A7R IV + Sony 16-35mm f/2.8 | 1/6400 f/4 ISO 400

Sony A7R IV + Sony 16-35mm f/2.8 | 1/400 f/4 ISO 100

Sony A7R IV + Sony 16-35mm f/2.8 | 1/1600 f/2.8 ISO 100

Sony A7R IV + Sony 16-35mm f/2.8 | 1/2500 f/2.8 ISO 200

Sony A7R IV + Sony 16-35mm f/2.8 | 1/1250 f/2.8 ISO 100

Algemene prestaties

De Sony A7R IV is verrassend snel gezien zijn enorme resolutie. Met een buffer van 68 afbeeldingen kunt u een indrukwekkend aantal pixels vastleggen voordat u wacht tot de camera naar de geheugenkaart schrijft.

Als vierde iteratie van de Sony A7R-lijn biedt deze camera geweldige prestaties, vooral gezien het relatief compacte formaat.

In combinatie met snelle geheugenkaarten zoals de Sony Tough-kaarten heb ik nooit het gevoel dat ik op deze camera wacht. Voorbij zijn de dagen dat je je schieten moet afknijpen tijdens snelle actie.

Deze camera is over het algemeen ook snel te gebruiken vanwege de bekende knopaanpassing en het vriendelijke ontwerp van de gebruikersinterface.

Het start snel op en u kunt elk van de knoppen aanpassen aan uw opnamestijl. Ik heb altijd de focus op de terugknop ingesteld, maar daarnaast kun je de aangepaste knoppen instellen om dingen te doen zoals oog-autofocus of overschakelen naar de APS-C-modus.

Andere handige functies

Afgezien van alle bovengenoemde functies, ben ik ook dol op de elektronische zoeker op deze camera. Met 5,7 miljoen stippen is het erg helder en levendig.

Het controleren van de beeldscherpte is eenvoudig te doen met de gedetailleerde zoeker.

Een paar andere welkome functies zijn de verbeterde weersafdichting, dubbele UHS-II SD-kaartsleuven en een lange levensduur van de batterij. Deze eenvoudige verbeteringen maken de ervaring van het fotograferen met deze camera zo soepel en plezierig.

Naast dat de fotografiefuncties indrukwekkend zijn, schiet deze camera ook 4k-video van uitstekende kwaliteit.

Het kan 4k 30p vastleggen, en hoewel dat op zich niets baanbrekends is, lijken de beelden erg scherp en het is altijd leuk om dit beschikbaar te hebben.

Een extra verbetering is de live eye autofocus tracking in videomodus en de verbeterde flitsschoen die compatibel is met Sony-microfoons.

Voeg al deze functies samen en je hebt een geweldig pakket voor het maken van afbeeldingen op het hoogste niveau met de beste beeldkwaliteit in zijn klasse.

Waar voor je geld

Sony A7R IV + Sony 14mm f/1.8

Sony A7R IV + Sony 14mm f/1.8

Met ongeveer US $ 3.500 is de Sony A7R IV een solide waarde als je de hoogste resolutie full-frame camera wilt die beschikbaar is.

De Canon R5 komt binnen op ongeveer $ 3.800, maar biedt slechts 45 megapixels in vergelijking met de 61 megapixels op de Sony. De Canon R5 leunt zwaarder op de videospecificaties.

Drie andere camera’s om te overwegen zijn de Sony A1 voor ongeveer $ 6.500 en 50 megapixels, de Nikon Z7 voor ongeveer $ 3.400 en 45 megapixels, of de Sony A7R III voor ongeveer $ 2.800 en 42 megapixels.

Omdat de meeste andere camera’s in zijn resolutieklasse hogere videospecificaties bieden, staat de Sony A7R IV een beetje op zichzelf. Het belangrijkste kenmerk dat het biedt, is een zeer hoge resolutie, omdat andere full-frame camera’s niet verder gaan dan ~ 45 megapixels.

Hierdoor biedt de A7R IV veel waarde, omdat je vaak meer dan twee keer zoveel moet betalen om een middenformaat camera te krijgen die hem in resolutie zal overtreffen.

Sony A7R IV Review | Conclusie

Voor de landschaps- of commerciële fotograaf is de Sony A7R IV een uitstekende spiegelloze camera.

De lijn is in de loop der jaren aanzienlijk vooruitgegaan, wat heeft geresulteerd in een camera die goed is ontworpen en van extreem hoge kwaliteit.

De 61 megapixel sensor staat in een klasse apart, vooral gezien het compacte formaat van de body en de snelheid waarmee het beelden kan vastleggen.

Gezien de enorme hoeveelheid gegevens die deze camera kan genereren in een paar honderd beelden, zie ik mezelf het niet regelmatig gebruiken. Wanneer echter significant bijsnijden en grote afdrukken het doel zijn, zal ik zeker naar dee Sony A7R IV.

Sony a7R IV

Sony a7R IV

Een 61 megapixel sensor en indrukwekkende beeldkwaliteit maken dit een camera om te verslaan voor grote afdrukken en bijsnijdingen.

Controleer de huidige prijs

FacebookPinterestDelen