Viraal gaan met kattenfoto’s: hoe een fotograaf het deed

FacebookPinterestDelen

De oude grap over het internet op kattenfoto’s heeft nog niet helemaal stoom verloren. De kleine harige roofdieren zijn zo mogelijk populairder dan ooit tevoren op het door sociale media aangedreven web van vandaag.

Een fotograaf die gespecialiseerd is in precies deze harige beesten leerde dit zelf nadat hij extreem viraal ging met zijn eigen foto’s.

Nils Jacobi, die in 2011 als hobby zijn eigen fotografische odyssee begon door foto’s van mensen, begon deze beelden voor het eerst op sociale media te plaatsen. Tussen het mensgerichte fotograferen door postte hij ook af en toe openhartige foto’s van katten die hun gebruikelijke kattendingen deden in allerlei contexten.

kat likt mond op foto

Afbeelding credit: furryfritz Instagram

Het was toen hij merkte dat de kattenfoto’s behoorlijk wat meer tractie kregen dan de foto’s van zijn mensen, dat hij ook opmerkte wat meer oogbollen zou kunnen opleveren. Sindsdien is zijn kattenwerk uitzonderlijk viraal gegaan op internet en vooral op sociale media.

Volgens commentaar in een interview met PetaPixel: “Ik had een paar jaar een studio en fotografeerde vooral mensen. Toen ik me realiseerde dat mijn kattenfoto’s, die ik tussendoor plaatste, veel meer likes kregen dan mijn andere foto’s, heb ik mijn focus erop gelegd.”

Jacobi, die in Duitsland woont, legt ook uit dat deze nieuwe draai aan zijn fotografie al snel een passie werd omdat hij in ieder geval liever met dieren werkte; hoewel hij oorspronkelijk geïnteresseerd was in foto’s van honden terwijl ze rennen.

Dit bericht bekijken op Instagram

Een bericht gedeeld door THE CATOGRAPHER (@furryfritz)

De onwaarschijnlijke wending van de gebeurtenissen is wat Jacobi sindsdien heeft veranderd in een fulltime professionele kattenfotograaf wiens ongewone carrière heeft geleid tot het werken met klanten zoals dierenvoedingsbedrijven, tijdschriften en zelfs verzekeringsmaatschappijen.

Hij gaat ook door met het delen van sociale media, met een enorme TikTok-aanhang van meer dan 4,1 miljoen voor zijn pagina, die “furryfritz” wordt genoemd.

Hij heeft zelfs de online bijnaam “The Catographer” verdiend van fans van zijn schattige onderwerpen.

Een van Jacobi’s meest gedeelde foto’s zijn die waarin hij katten in foto en video vastlegt terwijl ze over de bovenkant van een glazen oppervlak lopen, waarbij hij foto’s van hun lichaam van onderaf vastlegt. Deze zijn geïnspireerd op het eerdere soortgelijke werk van hondenfotograaf Andrius Burba.

In een bekentenis die niemand zou moeten verbazen, legt Jacobi ook uit dat het werken met katten een uitdaging kan zijn als ze zich niet bijzonder bereidwillig voelen: “Er is geen truc om de perfecte foto te maken. Gewoon veel geduld en toewijding,”

Hij voegt er ook aan toe: “Het kan moeilijk zijn om dieren, vooral katten, te laten poseren voor een foto.” Doorzettingsvermogen lijkt echter mooi te lonen, want veel van zijn foto’s zijn prachtig genoeg gecomponeerd om bijna te lijken alsof ze digitaal zijn geënsceneerd.

De koppigheid van katten heeft hem er ook niet van weerhouden om nieuwe grenzen te verleggen. Zoals Jacobi uitlegt aan PetaPixel: “Zelfs als een professional met honderden kattenfotoshoots-ervaring, probeer je altijd de grenzen van je creativiteit te verleggen om de kat iets te laten doen wat je wilt,”

kat kijkt naar camera

Afbeelding credit: Furryfritz instagram

Hij voegt eraan toe: “Maar je kunt katten gewoon niet dwingen om iets te doen en natuurlijk moet je dat in het algemeen niet proberen te doen! Gelukkig is het in de meeste gevallen voldoende om te profiteren van het speelinstinct of de eetlust van de kat.”

De fotograaf legt ook uit dat vooral verdachte of verlegen katten bijzonder moeilijk zijn om mee te werken voor het maken van ideale foto’s, maar dat geduld nog steeds zijn vruchten kan afwerpen.

Jacobi’s basisadvies aan andere aspirant-dierenfotografen is dat geduld en leren lonen. “Je zult veel leren over het gedrag van katten als je regelmatig fotoshoots met ze hebt.”

Meer voorbeelden van het werk van Nils Jacoky zijn te zien in het PetaPixel-interview en op zijn TikTok-, Instagram- en persoonlijke websitepagina’s.

FacebookPinterestDelen
trouwen

8 tools voor fotografen

Bekijk deze 8 essentiële tools om je te helpen slagen als professionele fotograaf.

Inclusief tijdelijke kortingen.

Lees hier meer