Sigma 30mm f/1.4 Test (voor Canon &Sony E-Mount)

Met zoveel lensopties beschikbaar voor spiegelloze APS-C-camera’s, kan het moeilijk zijn om te beslissen wat te krijgen.

Een goede mid-range prime is voor veel fotografen vaak een eerste aankoop en de Sigma 30mm f/1.4 springt eruit als een prima keuze.

Ik ben voortdurend onder de indruk van de kwaliteit en prestaties die dit objectief biedt. Met een equivalente brandpuntsafstand van 45 mm op Sony APS-C-camera’s is hij perfect voor een breed scala aan onderwerpen.

sigma-30mm-f14-Review-03

Sigma 30mm f/1.4

Indrukwekkende beeldkwaliteit en mooie bokeh voor een betaalbare prijs.

Controleer de huidige prijs

Door het grote f/1.4 diafragma krijg je mooie bokeh in een portret, maar zonder het beperkend aanvoelende brandpuntsbereik dat sommige telelenzen hebben.

Aangeboden in zowel Sony- als Canon-vattingen, ik hou van deze lens voor alles, van landschappen tot portretten. Het presteert goed in verschillende scènes en heeft een flexibel brandpuntsbereik om binnen en buiten te fotograferen.

Als je een snelle mid-range prime lens wilt die vergelijkbaar is met een “nifty-fifty” is deze lens een geweldige optie.

In deze review zal ik ingaan op de details van wat deze lens geweldig maakt, waar ik denk dat hij het meest geschikt voor is en wat er verbeterd kan worden.

Laten we eens nader bekijken om te zien of het een van de beste Sigma-lenzen van het jaar is.

Sigma 30mm f/1.4 Test: Samenvatting

Er is genoeg om van te houden over de Sigma 30mm f/1.4 – niet in de laatste plaats het prijskaartje, waardoor het een van de beste Sony-primes is. De beeldkwaliteit is uitstekend, net als de autofocus. Hoewel het een focusschakelaar mist, is het goed gebouwd, compact, lichtgewicht en allround de aankoop waard.

Inhoudsopgave

Sigma 30mm f/1.4 Technische Gegevens

Pros

 • Bokeh
 • Waarde
 • Grootte/gewicht
Tegens

 • Geen automatische/handmatige scherpstelschakelaar
 • Wat aberratie/kleurranden
Controleer de huidige prijs
 • APS-C / Crop Sensor Lens
 • Diafragma bereik: f / 1.4 – f / 16
 • Minimale scherpstelafstand: 0,3 m (11,8″)
 • Gewicht: 9.35 oz / 265 g
 • Lengte: 2.89″ / 73 mm
 • Diameter: 2,55 ” / 65 mm
 • Filter grootte: 52mm

Bouw & Ergonomie

Toen ik de Sigma 30mm f/1.4 voor het eerst oppakte, wist ik dat het sterk, duurzaam en mooi uitgebalanceerd. De bouwkwaliteit is duidelijk en voelt vergelijkbaar met wat je vindt op duurdere Sigma objectieven.

De metalen loop is robuust en beschikt ook over een grote duurzame rubberen focusring. Dit geeft me een stevige plek om de lens vast te pakken en stabiele beelden te krijgen.

Ontworpen met eenvoud, deze lens heeft geen knoppen of schakelaars. Het eenvoudige ontwerp is strak, maar ik zou een automatische / handmatige scherpstelschakelaar (erg handig bij het opnemen van video) op prijs hebben gesteld.

Samen met het strakke design voelt dit objectief erg stevig aan. De scherpstelring is stevig en de bajonet geeft hem een stevige bevestiging aan de camera.

Het is geweldig om een lens te hebben die aanvoelt alsof hij veel misbruik zal maken en geweldige foto’s zal blijven maken.

Een andere eigenschap die ik waardeer is het compacte formaat en de mooie balans op mijn Sony a6100. Bij 9,35 oz (265 gram) deze lens is zeer compact en lichtgewicht. Het balanceert goed en voelt niet zwaar aan de voorkant zoals sommige grotere lenzen dat kunnen.

Het stopt ook gemakkelijk in een jas wanneer je op avontuur bent.

Over het algemeen is de bouw van deze lens geweldig, vooral voor het prijskaartje! Hieronder meer over de waarde van dit objectief.

Focus prestaties

De Sigma 30mm f/1.4 autofocus is uitstekend. Ik heb er nooit problemen mee om te jagen op scherpe scherpstelling en vind dat het in staat is om onderwerpen bij weinig licht met gemak te volgen.

Een deel van de uitstekende scherpstelling bij weinig licht is te danken aan het snelle f/1.4 diafragma in combinatie met het uitstekende scherpstelsysteem op de Sony a6100.

Als je een lens wilt die in bijna elke scène snel scherpstelt, raad ik de Sigma 30mm f/1.4 ten zeerste aan.

Mijn enige klacht met het scherpstelsysteem is het ontbreken van een automatische /handmatige scherpstelschakelaar. Het zou leuk zijn – vooral voor videoshooters – maar met de geweldige prijs hiervan lens, het is een functie waar ik zonder kan leven.

Ik geloofde oorspronkelijk dat off-brand lenzen (niet-Sony lenzen in mijn geval) niet zo snel scherpstelden, maar de Sigma 30mm f/1.4 overtuigde me ervan dat dat misschien niet meer waar is. Het blijft op snelheid en presteert net zo snel als elk van de Sony-lenzen die ik bezit.

Als de focussnelheid een probleem is, u zult niet teleurgesteld worden met deze lens.

Beeldkwaliteit

Omdat zoveel van de spiegelloze APS-C-camera’s van zeer hoge kwaliteit zijn en uitzonderlijke prestaties bieden, is het belangrijk om een lens te hebben die de camerabody kan bijhouden. De Sigma 30mm f/1.4 is opgewassen tegen de taak.

Meestal is het eerste dat opvalt bij het verplaatsen van een zoomlens naar een prime-lens de toename van de scherpte. Veel fotografen krijgen vaak een standaard prime zoals de Sigma 30mm f/1.4 als eerste prime lens.

De Sigma 30mm f/1.4 zal niet teleurstellen en levert uitstekende scherpte over het hele frame. De scherpte neemt wel toe naarmate je diafragmeert, maar ik had zelfs aan de randen bij f/1.4 (meestal waar objectieven het slechtst presteren) geen klachten.

Dit objectief is veel scherper dan sommige alternatieven in hetzelfde brandpuntsbereik (namelijk de Sony E 35mm f/1.8 OSS).

Als het gaat om vervorming en chromatische aberratie, denk ik niet dat dit objectief grote problemen heeft. Zoals je zou verwachten met een relatief goedkope lens, is er enige aberratie en vervorming, maar na het toepassen van de Adobe Lightroom-presets worden de meeste problemen verholpen.

Het leukste aan de Sigma 30mm f/1.4 is de bokeh.

Met een equivalente full frame brandpuntsafstand van 45mm en een minimaal diafragma van f/1.4 kan dit objectief wat mooie achtergrondonscherpte. Ik gebruik deze lens graag voor portretten op middellange afstand om de aandacht van de kijker echt naar het scherpste deel van het frame te trekken (meestal de ogen / het gezicht).

Over het algemeen heeft deze lens geweldige beeldkwaliteit en heeft indrukwekkende specs, vooral voor de prijs!

Sigma 30mm f/1.4 Voorbeeldfoto’s

Bekijk deze voorbeeldfoto’s gemaakt met de Sigma 30mm f/1.4.

De Sigma 30mm f/1.4 autofocus is uitstekend

Test van de Sigma 30mm f/1.4

bokeh met de Sigma 30mm f/1.4

Waar voor je geld

Sigma 30mm f/1.4 lens |

Waarde is waarschijnlijk het grootste kenmerk van deze lens. Hoewel het snelle diafragma, de scherpstelsnelheid en de beeldkwaliteit opmerkelijk zijn, is wat deze lens echt onderscheidt het prijskaartje van minder dan $ 300.

Ik zou willen beweren dat dit de beste waarde in zijn klasse wanneer je de kwaliteit vergelijkt die je krijgt voor de prijs van deze lens. Met de Sony E-vatting is het een betere kwaliteit lens (en goedkoper) dan de Sony E 35mm f/1.8 OSS (APS-C versie).

De aanzienlijk duurdere Sony FE 35mm f/1.8 (full frame versie) heeft verbeterde functies zoals een automatische / handmatige scherpstelschakelaar en een programmeerbare scherpstelknop. De beeldkwaliteit is beter , maar het is meer dan twee keer de prijs.

Wil je een snelle standaard prime lens voor het fotograferen van uiteenlopende onderwerpen, dan is de Sigma 30mm f/1.4 een prima keuze!

Controleer de huidige prijs

Sigma 30mm f/1.4 Test | Conclusie

Sigma 30mm f/1.4 test voor Sony

Voor de prijs en de prestaties is dit objectief spectaculair! Ik zou zeggen dat het de beste in zijn klasse is als het gaat om waarde versus kwaliteit.

De Sigma 30mm f/1.4 is een prima optie voor iemand die een objectief wil dat mooie portretten kan maken en ook een mooi standaard brandpuntsbereik heeft voor het fotograferen van andere onderwerpen zoals landschappen of sport.

Bouwkwaliteit, ergonomie, autofocus, beeldkwaliteit en waarde zijn allemaal indrukwekkend op dit objectief. Ik kan er geen grote klachten over vinden.

Het hebben van zo’n veelzijdige en kwalitatieve lens in mijn tas is erg handig. Ik vind het ook geweldig dat het zo compact / lichtgewicht is dat ik nooit aarzel om het bij me te dragen.

Wil je een snelle standaard prime lens (“nifty fifty”) voor je Sony of Canon APS-C spiegelloze camera, dan raad ik de Sigma 30mm f/1.4 ten zeerste aan.

sigma-30mm-f14-Review-03

Sigma 30mm f/1.4

Indrukwekkende beeldkwaliteit en mooie bokeh voor een betaalbare prijs.

Controleer de huidige prijs