Sigma 85mm f/1.4 Art Lens Review voor Sony E-Vatting, Canon &Nikon

Er zijn in wezen twee denkrichtingen onder trouwfotografen als het gaat om lensselectie:

De eerste is dat zoomlenzen de voorkeur hebben vanwege hun brandpuntsbereik en flexibiliteit.

De tweede is dat prime-lenzen superieur zijn vanwege hun optische kwaliteit en het vermogen om het besluitvormingsproces te vereenvoudigen.

Als je in de tweede denkrichting valt, en meer specifiek, als je een 35mm/85mm shooter bent, is de Sigma 85mm f/1.4 Art misschien wel interessant voor je.

Sigma 85mm f/1.4 Art Test

Nikon D750 + Sigma 85mm f/1.4 Kunst | 1/250e, f/16, ISO 100

Op het gevaar af een fotografische paria te worden, moet ik erop wijzen dat ik me meer identificeer met de eerste denkrichting met betrekking tot het gebruik van zoomlenzen, dan met de laatste.

Er is niet één bepalende reden hiervoor (er zijn eigenlijk een groot aantal kleine redenen), maar zoomlenzen hebben de neiging om beter aan te sluiten bij mijn creatieve proces bij het fotograferen van bruiloften.

Dat gezegd hebbende, heb ik ook een paar priemgetallen in mijn arsenaal die ik de afgelopen jaren in mijn workflow ben gaan opnemen.

En nu ik dat heb gedaan, kan ik de redenering achter het uitsluitend gebruiken van priemgetallen echt waarderen.

Er is iets met fotograferen met een vaste brandpuntsafstand voor een periode van tijd die iemands perceptie van de wereld verandert, het maken van zichtbare composities die misschien onopgemerkt zijn gebleven met een zoomlens.

Het elimineren van 99% van alle creatieve keuzes kan, paradoxaal genoeg, de beste manier zijn om creativiteit te versterken.

Sigma 85mm Art Test | Overzicht & Specs

Sigma 85mm art lens test

De Sigma 85mm f/1.4 Art is een betaalbaarder alternatief voor Canon, Nikon en Sony body’s.

Veertien lenselementen in 12 groepen. “Exclusief” glas met lage dispersie. Nieuw ontworpen HSM (Hyper Sonic Motor). Stof- en spatwaterdichte constructie. Elektromagnetische diafragmaregeling.

Ik weet niet zeker wat dit allemaal precies betekent, maar het klinkt me best goed in de oren.

Als je de voorkeur geeft aan technisch taalgebruik, wil je waarschijnlijk naar de website van Sigma gaan voor het volledige overzicht.

Als je meer geïnteresseerd bent in real-world toepassingen en praktische, hands-on indrukken, lees dan verder!

Sigma 85mm Kunst | Bouwkwaliteit & Ergonomie

De Sigma 85mm f/1.4 Art is een fors stuk glas. Met een gewicht van iets minder dan twee en een halve pond (1.130 gram) is het Zwaarder dan mijn beide mijn 2 grote Nikon zoomlens opties – de 14-24mm f/2.8 en 24-70mm f/2.8.

[Related – Jesse’s Nikon 14-24mm f/2.8 review]

Het is een stoer en robuust apparaat dat geweldig aanvoelt op mijn camerabody’s.

Dat gezegd hebbende, ik heb een sterke afkeer van Sigma’s lensdoppen en kappen. De doppen lijken nooit helemaal op hun plaats te klikken en vallen er bij de minste provocatie af.

De kappen moeten zo hard worden aangedreven dat ik ze er nooit af kan krijgen wanneer ik dat wil. Dit is een kleine zorg in het grote geheel van dingen, maar het vermelden waard.

Ook de filtergrootte van 86 mm lijkt een beetje obscuur. Ik heb nog nooit een lens met deze filtergrootte gehad, dus als je erover denkt om dit beest aan je arsenaal toe te voegen, wil je misschien ook budgetteren voor een set filters.

Sigma 85mm Art Test | Scherpte

Met de mogelijke uitzondering van mijn Nikon 14-24mm f/2.8 is de Sigma 85mm f/1.4 Art de scherpste lens waarmee ik ooit heb mogen fotograferen.

In eerdere ervaringen met 1.4 lenzen heb ik gemerkt dat ze meestal baat hebben bij iets diafragmeren, maar ik vond dit niet het geval bij de Sigma 85mm f/1.4 Art.

Deze is bij f/1.4 net zo scherp (zo niet scherper) als bij kleinere diafragma’s.

Natuurlijk is er minder foutmarge bij het scherpstellen op f/1.4, maar dit feit blijft waar, ongeacht de lenskeuze.

Sigma 85mm Art Test | Autofocus

Nikon D750 + Sigma 85mm f/1.4 Kunst | 1/4000Þ, f/1.4, ISO 100

De korte versie: erg goed, maar niet mind blowing.

De lange versie: Autofocus is voor mij altijd een beetje moeilijk te beoordelen vanwege het human-error element. Bovendien lijkt elke lens een beetje anders te presteren op elke individuele camerabody.

Dat gezegd hebbende, zoek ik graag naar patronen over een lange periode. Ik had deze lens pas ongeveer een maand in mijn bezit, dus mijn steekproefgrootte is niet zo groot als ik zou willen.

Mijn ervaring is dat de Sigma 85mm f/1.4 Art erg goed presteerde in lichtsterke opnameomstandigheden en matig goed bij weinig licht.

Al met al zou ik zeggen dat mijn Nikon objectieven (met uitzondering van de Nikon 70-200mm f/2.8G) presteren. marginaal beter in zowel autofocus snelheid als nauwkeurigheid dan de Sigma 85mm f/1.4 Art.

Nogmaals, mijn steekproefomvang is niet enorm, dus ik zou hier niet te veel in lezen. Bovendien zou het zomaar kunnen dat ik meer in tune ben met de lenzen waarmee ik al jaren fotografeer.

Sigma 85mm Art Test | Bokeh

Nikon D850 + Sigma 85mm f/1.4 Kunst | 1/800Þ, f/1.4, ISO 100

Net als bij het vorige gedeelte zou ik zeggen dat de Sigma 85mm f/1.4 Art leuk is, maar niet wereldschokkend als het gaat om bokeh.

Net als auto-focus moet je rekening houden met het menselijke element en ook met de fotograaf-tot-onderwerp, onderwerp-tot-achtergrondverhouding, maar over het algemeen zijn de bokeh-ballen in de Sigma 85mm f/1.4 Art iets meer eirond van vorm dan ik gewend ben te zien met sommige van mijn andere lenzen.

Dit is geen enorme factor voor mij, maar iets om in gedachten te houden voor al jullie bokeh-kenners die er zijn.

Sigma 85mm Kunst | Lichtafval/overstraling/vervorming

Zoals alle lenzen met groot diafragma vertoont de Sigma 85mm f/1.4 Art zeker merkbare lichtafval bij het wijd open fotograferen, maar dit wordt minder prominent wanneer het wordt gestopt.

Persoonlijk vind ik lensvignettering niet erg. Als trouwfotograaf bevatten veel van mijn bewerkingen een beetje een subtiel vignet om het oog op het onderwerp te richten, vooral als het zich in het midden van het frame bevindt.

Een stop of twee belichtingsverschil bestween het midden van het beeld en de hoeken stoort me niet veel.

Als je werkt als architectuurfotograaf of een ander zeer technisch fotografisch beroep, kunnen donkere hoeken een probleem voor je vormen, maar als je een trouwfotograaf bent, zou ik er geen seconde over nadenken.

Overstraling is een beetje een non-issue met een 85mm-lens, omdat je de zon en andere felle lichtbronnen gemakkelijk in de camera kunt uitsnijden.

Dat gezegd hebbende, de Sigma 85mm f/1.4 Art wordt geleverd met “Super Multi-Layer coating” om overstraling en nevenbeelden te minimaliseren. Het lijkt te lukken.

Ik heb op de interwebs gelezen dat de Sigma 85mm f/1.4 Art een kleine hoeveelheid tonvormige vervorming vertoont, maar het is niets dat ik met het blote oog heb kunnen detecteren. Elke hoeveelheid vervorming die deze lens kan hebben, is verwaarloosbaar en moet worden beschouwd als een non-issue voor potentiële kopers.

En in de woorden van Forrest Gump, “Dat is alles wat ik daarover te zeggen heb.”

Sigma 85mm f/1.4 Kunst | Voorbeeldafbeeldingen

Bekijk deze voorbeeldafbeeldingen die zijn gemaakt met de Sigma 85mm f/1.4:

Sigma 85mm Art Test | Prijskaartje

Met ongeveer $ 400 minder dan zowel de Nikon 85mm f/1.4 als de Canon 85mm f/1.4L is de Sigma 85mm f/1.4 Art niets minder dan een koopje.

Hoewel ik de Nikon-versie niet persoonlijk heb gebruikt, geeft alles wat ik online heb gelezen aan dat de Sigma zijn mannetje staat in directe vergelijkingen, zowel optisch als qua prestaties.

Lang verhaal kort, als je een paar rekeningen wilt besparen, ga dan met de Sigma.

Controleer de huidige prijs

Sigma 85mm Art Test | Conclusie

Degelijk gebouwd. Scherp als de hel. Bovengemiddelde autofocusbetrouwbaarheid in zowel heldere als lage lichtopnameomstandigheden. En een prijskaartje dat de bank niet zal breken. Wat is er niet leuk aan?

Als je een 35/85 shooter bent, zou ik geen seconde aarzelen om je aan te bevelen de Sigma 85mm f/1.4 Art aan je arsenaal toe te voegen.