Simon Linge

FacebookPinterestDelen

Ik ben een freelance 3D-kunstenaar en fotograaf. Mijn grootste passie voor fotografie is wanneer het wordt gecombineerd met reizen en het verkennen van nieuwe en interessante plaatsen. De soorten foto’s die ik graag maak, zijn meestal in het reis- en straatgenre, evenals wat landschap en dieren in het wild.

Ik begon in 2004 met fotografie en begon met alle Canon-apparatuur. Vorig jaar besloot ik om bijna volledig over te stappen naar Sony. Ik geef de voorkeur aan het spiegelloze systeem en vind het vooral leuk om een scharnierend scherm te hebben. Zo’n scherm maakt opnamehoeken laag bij de grond een stuk praktischer dan een DSLR zoeker. Ik vind ook dat het meer discrete opnamen mogelijk maakt.

In de loop der jaren heb ik geleerd dat het hebben van te veel spullen niet per se een goede zaak is en ik heb nu behoorlijk bezuinigd. Ik heb altijd de voorkeur gegeven aan snellere prime-lenzen met grote wijd open diafragma’s. De voordelen zijn de extra flexibiliteit voor het fotograferen met een geringe scherptediepte voor eenvoudigere isolatie van onderwerpen. Ook is het met snelle primes haalbaarder om te fotograferen in situaties met weinig licht zonder dat je een flitser of statief nodig hebt. Er zijn natuurlijk enkele nadelen die hiermee gepaard gaan, zo kun je niet snel zoomen zonder je voeten te gebruiken en heb je geen ideale alles-in-één lens die vanuit een groothoek naar semi-tele kan zoomen.

De Sony Zeiss Distagon T* FE 35mm f/1.4 en Sony G Master 85mm f/1.4 zijn mijn meest gebruikte lenzen omdat ik deze twee brandpuntsafstanden het beste bij mijn stijl van fotograferen vind passen. Deze 2 lenzen gebruiken op een Sony a7II full frame en een Sony a6300 APSC sensor betekent dat ik toegang heb tot een beetje extra flexibiliteit met effectieve brandpuntsafstand. Ik kan de a6300 gebruiken en vergroot het bereik om deze lenzen ongeveer het equivalent van een 50mm en 127mm te maken.

De Canon EF 300mm f/2.8L IS USM is de enige overgebleven lens die ik heb van mijn oude Canon gear. Met de nieuwere Metabones adapters is de autofocus snelheid goed genoeg geworden dat ik dit nog steeds kan gebruiken met mijn Sony body’s. Dit is waarschijnlijk mijn minst gebruikte lens omdat het alleen echt wordt gebruikt voor dieren in het wild en sommige landschapsspullen, het is niet zo praktisch om te reizen vanwege de grootte en het gewicht, maar als ik denk dat ik er een gebruik voor kan vinden, zal ik het extra gewicht rondsjouwen.

De Sony Zeiss 24mm f/1.8 is een mooie compacte en lichte lens, het werkt geweldig op een APSC body zoals de Sony a6300 en geeft een geschatte equivalent aan een gezichtsveld van 35 mm met meer scherptediepte. Als ik met ultra-minimale versnelling op pad wil, is deze combinatie erg handig.

Zo ook de Sony E 10-18mm f/4 OSS is mijn groothoeklens die ook is ontworpen voor APSC-body’s. Meestal vereisen landschaps- en groothoekopnamen geen zeer ondiepe scherptediepte en dus kan ik wegkomen met het gebruik van deze ultralichte en compacte lens op mijn a6300 voor al mijn groothoekbehoeften.

Mijn 3e en oudste camera is de Sony NEX-7. Dit was oorspronkelijk mijn primaire spiegelloze camera, maar uiteindelijk werd ik moe van de relatief slechte ISO-prestaties toen nieuwere modellen op de markt kwamen. In plaats van het te verkopen toen ik een upgrade uitvoerde, liet ik het converteren naar een speciale infraroodcamera, omdat dit een ander gebied van fotografie is dat me altijd heeft geïnteresseerd (en eerder heeft verkend met een oude Canon 5D die ik vroeger had). Meestal werken infraroodopnamen het beste tijdens het felle licht van de dag, en dus zijn ISO-prestaties niet zo’n probleem meer.

Een ding dat ik vooral leuk vind aan mijn huidige set camera’s is dat ze allemaal gemeenschappelijke batterijen en SD-kaarten delen. Hoewel van deze camera’s bekend is dat ze niet de meest verbazingwekkende levensduur van de batterij hebben, zijn de batterijen klein en licht genoeg dat ik er gemakkelijk 4-8 over alle 3 camera’s kan dragen en me geen zorgen hoef te maken dat ze opraken.

Ik heb de neiging om mijn volledige set spullen verpakt te houden in een grotere rugzak en dan een paar kleinere tassen te gebruiken voor als ik maar een paar dingen tegelijk mee wil nemen. Tegenwoordig neem ik zelden al mijn spullen tegelijk mee, maar beslis ik wat ik het meest waarschijnlijk zal gebruiken en houd ik mijn tas zo licht mogelijk.

Camera:

Sony Alpha A7II

Sony Alpha A6300

Sony NEX-7 (omgezet naar infrarood)

Lenzen:

Sony E 10-18mm f/4 OSS

Sony Zeiss Distagon T * FE 35mm f/1.4

Sony G Master 85mm f/1.4

Metabones EF-E mount Mark IV

Canon EF 1.4x II Extender

Canon EF 300mm f/2.8L IS USM

www.simonlinge.com

FacebookPinterestDelen
trouwen
8 tools voor fotografen

Bekijk deze 8 essentiële tools om je te helpen slagen als professionele fotograaf.

Inclusief tijdelijke kortingen.

Lees hier meer