Sony 16-55mm f/2.8 Test

FacebookPinterestDelen

Met alle focus op de beste Sony-lenzen voor full frame camera’s de laatste tijd, was ik erg enthousiast om de release van een lens voor de APS-C-sensor te zien – de Sony 16-55mm f / 2.8.

Daarvoor was er geen geweldige optie voor een midrange zoomlens met een groot maximaal diafragma.

Ik denk dat de release van deze lens laat zien dat Sony zich blijft inzetten voor het APS-C platform. Deze lens is perfect voor iemand die een ultrahoge kwaliteit one-lens-one-camera setup wil voor het fotograferen van een verscheidenheid aan onderwerpen.

Sony_16-55mm_f28_Review_15

Sony 16-55mm f/2.8

Uitstekende beeldkwaliteit en een veelzijdig brandpuntsbereik maken dit objectief een waardevolle toevoeging aan je tas.

Controleer de huidige prijs

In combinatie met de Sony a6600 camera maakt dit objectief een krachtige combinatie. Samen kunnen ze bijna elk onderwerp extreem goed fotograferen. Er is een hoop kwaliteit en een lange lijst met professionele functies in zowel deze camera als de lens.

Na deze lens enkele weken te hebben gebruikt met de Sony a6600, ben ik tot de conclusie gekomen dat het de beste lichtgewicht reiscombinatie op de markt is. De kwaliteit, veelzijdigheid en prestaties zijn geweldig voor zo’n compacte combo.

Inhoudsopgave

Sony 16-55mm f/2.8 Technische Gegevens

Pros

 • brandpuntsbereik
 • lichtgewicht/compact ontwerp
 • beeldkwaliteit
 • snel diafragma
Tegens

 • breidt uit met zoom
 • enige vervorming bij brede brandpuntsafstanden
 • prijs
Controleer de huidige prijs
 • Sony E-Mount /Full Frame Lens |
 • Diafragma bereik: f / 2.8 – f / 22
 • Minimale scherpstelafstand: 0,4 m (15,75″)
 • Gewicht: 1.09 lb / 494 g
 • Lengte: 3.94″ / 100 mm
 • Diameter: 2,87 ” / 73 mm
 • Filter grootte: 67mm

Bouw & Ergonomie

Ondanks dat de lensloop uitschuift, staat het maximale diafragma vast op f/2.8.

De Sony 16-55mm f/2.8 is een geweldige krachtpatser van een lens verpakt in een zeer compact formaat. Ik was erg blij om te zien dat Sony eindelijk een f / 2.8 mid-range zoomlens voor hun APS-C-camera’s heeft uitgebracht.

De Sony 16-55mm f/2.8 vult een gat in de Sony line-up dat veel mensen ontzettend handig zullen vinden. Voor zijn vermogen is hij compact en relatief licht van gewicht.

Houd er rekening mee dat deze lens vrij ver uitschuift wanneer ingezoomd tot 55 mm (zoals te zien is op de foto hierboven), maar dit is acceptabel voor mij gezien het feit dat het een consistent diafragma van f / 2.8 heeft.

De build voelt erg aan solide en stevig, vooral de zoom- en scherpstelringen. In het verleden heb ik APS-C lenzen van Sony gebruikt die wat fragiel of onhandig aanvoelden. Dit is geen van beide!

Andere functies die ik echt op prijs stelde op deze lens zijn de handmatige / autofocusschakelaar en de focus hold-knop. Deze functies worden standaard op Sony lensontwerpen en terecht.

De AF/MF-schakelaar is erg handig als je statische onderwerpen fotografeert en de scherpstelknop is uiterst handig als een aangepaste knop die ik meestal programmeer om de autofocus in de ogen te bekijken.

Over het algemeen lijkt deze lens erg goed gebouwd en veel taaier dan eerdere APS-C lenzen die ik heb gebruikt.

Focus prestaties

Sony A6600 + Sony 16-55mm f/2.8 | 1/1000 f/2.8 ISO100

Qua scherpstellen presteerde dit objectief best goed. Het was erg snel scherp te stellen, zelfs als het direct naar de ondergaande zon wijst.

In combinatie met de nieuwe technologie voor het volgen van onderwerpen van de Sony a6600, heeft deze lens geweldig werk geleverd om de dingen scherp te houden! Ik vond het geweldig hoe het stil werkte om vast te houden aan het onderwerp, zelfs tijdens snelle bewegingen.

(Bekijk mijn Sony a6600 review voor meer info over deze geweldige kleine camera!)

Bij f/2.8 was dit objectief ook zeer effectief in het scherpstellen bij weinig licht. Als je het allerbeste wilt in prestaties bij weinig licht van een lens, wil je waarschijnlijk een groter diafragma zoals f / 1.8, maar deze lens functioneerde buitengewoon goed wanneer getest in donkere scènes.

Het is zeker een aanzienlijke stap voorwaarts dan zijn meestal f / 4 voorgangers zoals de Sony 18-105mm f/4 of Sony 16-70mm f/4.

De Sony 16-55mm f/2.8 geeft eindelijk snelheden die vergelijkbaar zijn met wat we zouden verwachten van full frame Sony E-Mount lenzen, en is veel sneller dan welke previou dan ook.sly beschikbare opties.

Over het algemeen zijn de focusprestaties op de Sony 16-55mm f/2.8 uitstekend in alle behalve de donkerste scènes.

Beeldkwaliteit

Een andere zeer bevredigende verbetering met de Sony 16-55mm f/2.8 is de beeldkwaliteit. Ik was erg blij om te zien dat de beelden verschenen zeer scherp bij alle brandpuntsafstanden.

Dit was een welkome verbetering ten opzichte van enkele van de scherpteproblemen die ik in het verleden had ondervonden met Sony APS-C zoomlenzen.

Als G Lens van Sony verwachtte ik topkwaliteit en het leverde.

De bokeh bij f/2.8 en 55mm was uitstekend geschikt voor het isoleren van een onderwerp of het maken van een mooi portret. De bokeh was niet zo goed als je op een prime lens ziet, maar ik was erg tevreden en het voelde als een leuke functie om in zo’n multifunctionele lens te hebben.

Een ding om op te merken over de Sony 16-55mm f/2.8 is dat deze meer vervorming zal hebben dan de equivalente full frame lens. Vanwege de cropfactor moet je een bredere brandpuntsafstand gebruiken om een vergelijkbare look te krijgen.

Fotograferen met een bredere brandpuntsafstand zal meer vervorming introduceren en de beelden zullen er iets anders uitzien. Voor een mid-range zoom zoals de Sony 16-55mm f/2.8 valt dit niet echt op, behalve als je in de buurt van 16mm fotografeert.

Zolang u zich bewust bent van dit verschil en van plan bent om uw lens dienovereenkomstig te gebruiken (d.w.z. plaats de gezichten van mensen niet in de buurt van de rand van het frame), zal het geen probleem zijn.

Ik fotografeer voornamelijk buitenlocaties, dus vervorming is niet zo zichtbaar omdat er minder rechte lijnen zijn om mee te levelen.

Sony 16-55mm f/2.8 – Voorbeeldafbeeldingen

Bekijk deze voorbeeldfoto’s gemaakt met de Sony 16-55mm f/2.8:

Waar voor je geld

Het evalueren van de prijs van deze lens is een beetje lastig. Voor APS-C-camera’s kosten lenzen zelden meer dan de camerabody. In dit geval is de Sony 16-55mm f/2.8 echter ongeveer $ 100 meer dan de a6600 (een van de nieuwste Sony APS-C camera’s). U kunt de laatste prijs hier bekijken.

Je vraagt je misschien af of het misschien tijd is om naar de full-frame A7III te gaan als je kijkt naar het uitgeven van meer dan $ 1.000 aan een enkele lens voor een APS-C-camera.

Dit is een lastige vraag die alleen jij kunt beantwoorden, maar ik kan wel zeggen dat de Sony 16-55mm f/2.8 zonder twijfel de topkwaliteit zoomlens is die beschikbaar is voor het APS-C formaat.

Het bewijst dat Sony volledig toegewijd is aan hun APS-C-camera-line-up en dat ze hun meedogenloze innovatie niet snel zullen stoppen. Hoewel het een beetje prijzig is, levert de 16-55mm f/2.8 een verbazingwekkend brandpuntsbereik en grote stap omhoog in prestaties.

Als je geniet van het compacte formaat van de Sony APS-C camera’s, zou ik zeggen dat de Sony 16-55mm f/2.8 een uitstekende combinatie is.

Voor het brandpuntsbereik dat het levert, is het zeker een goede prijs. Je zou verschillende prime-lenzen moeten krijgen om hetzelfde bereik te dekken, en dan zou je meer geld uitgeven.

Je zou ook de eenvoud verliezen van een opstelling met één camera en één lens die lichtgewicht en compact.

Over het algemeen, als je toegewijd bent aan je APS-C Sony-camera, is dit een geweldige lens om te kopen.

Controleer de huidige prijs

Sony 16-55mm f/2.8 Test | Conclusie

Nu Sony een serieuze zoomlens heeft uitgebracht voor de APS-C line-up, wordt de Sony a6600 een camera die het waard is om weer aan mijn kit toe te voegen.

Mijn belangrijkste gebruik voor de a6600 en Sony 16-55mm f/2.8 zou een compacte, doe alles camera voor reizen en avontuurlijke opnames waar grootte / gewicht is uiterst belangrijk.

Samen vormen deze camera en lens een uitstekende combinatie van prestaties / veelzijdigheid, terwijl de grootte / het gewicht tot een absoluut minimum wordt beperkt.

Deze combo is zeer goed in staat om een breed scala aan onderwerpen te fotograferen, en omdat deze lens zo’n uitstekende beeldkwaliteit heeft, is het voor mij een zeer levensvatbare back-upcamera.

Als je niet zeker weet of je meer aan een lens wilt uitgeven dan aan een camerabody, moet je rekening houden met het feit dat de lens na een paar jaar nog steeds top is, terwijl de camerabody waarschijnlijk verouderd zal zijn.

Lenstechnologie vordert immers langzamer dan camerabodytechnologie.

Bovendien hebben lenzen van hoge kwaliteit de neiging om hun waarde te behouden. Als je de Sony 16-55mm f/2.8 probeert en hem om de een of andere reden niet bevalt, kun je hem altijd verkopen en daarbij niet veel geld verliezen.

Over het algemeen heb ik deze lens zeer gewaardeerd en denk ik dat het een “go-to” zal zijn voor veel APS-C Sony cameragebruikers.

Sony_16-55mm_f28_Review_15

Sony 16-55mm f/2.8

Uitstekende beeldkwaliteit en een veelzijdig brandpuntsbereik maken dit lens een waardevolle toevoeging aan uw tas.

Controleer de huidige prijs

FacebookPinterestDelen