Sony 20mm f/1.8 Test

Als avonturenfotograaf is een snelle groothoeklens een van mijn favoriete tools. De Sony 20mm f/1.8 is mijn huidige nummer één keuze.

Of het nu gaat om het maken van astrofotografie of actiefoto’s, het nut van een groothoeklens met een snel diafragma is essentieel.

Het wordt nog handiger als het in zo’n lichtgewicht, compact pakket zit, typisch voor de nieuwste reeks f / 1.8-lenzen van Sony.

Sony 20mm EF f/1.8

Sony 20mm EF f/1.8

Een snel diafragma, hoek-tot-hoek scherpte en lichtgewicht bouw maken dit objectief perfect voor een breed scala aan situaties.

Controleer de huidige prijs

Voor de release van dit objectief waren er niet veel opties voor een compact, breed, snel objectief.

Ik had gehoopt dat Sony een 20mm snelle lens zou uitbrengen, maar deze heeft mijn verwachtingen overtroffen.

Lees hieronder verder waarom ik denk dat dit een van de meest bruikbare lenzen is die Sony onlangs heeft uitgebracht.

Inhoudsopgave

Sony 20mm f/1.8 Technische Gegevens

Pros

 • Hoek-tot-hoek scherpte
 • Compact formaat
 • Lichtgewicht
 • Robuust en duurzaam
Tegens

 • Licht duur
Controleer de huidige prijs
 • Sony E-Mount /Full Frame Lens |
 • Diafragma bereik: f / 1.8 – f / 22
 • Minimale scherpstelafstand: 2,62 ′ / 80 cm
 • Gewicht: 1.32 lb / 602 g
 • Lengte: 3.3″ / 85 mm
 • Diameter: 2.2″ / 74 mm
 • Filter grootte: 67mm

Bouw & Ergonomie

De bouwkwaliteit van de Sony 20mm f/1.8 is uitstekend.

De bouwkwaliteit van de Sony 20mm f/1.8 is uitstekend.

Uit mijn eerdere ervaring met Sony-lenzen is de bouwkwaliteit meestal vrij goed. De Sony 20mm f/1.8 is geen uitzondering.

De grotendeels metalen behuizing van deze lens voelt robuust en duurzaam. Hoewel het alleen wordt beoordeeld als een “G” -lens, in tegenstelling tot Sony’s hoogst gewaardeerde “G-Master” of “GM” -lenzen, voelt het even goed gebouwd.

Deze lens is volledig uitgerust met een handmatige metalen diafragmaring, automatische / handmatige scherpstelschakelaar, de-click-schakelaar voor stille diafragmaaanpassing, focus hold-knop en soepele handmatige scherpstelring.

Rubberen grips op het diafragma en de scherpstelring zorgen voor een stevige grip bij het hanteren van de Sony 20mm f/1.8. Dit is een welkome functie, omdat sommige van de oudere Sony-lenzen de neiging hebben om een beetje glad te zijn met volledig metalen buitenkanten.

In het ontwerp van dit objectief lijkt het erop dat er geen functies zijn weggelaten, waardoor de prijs meer gerechtvaardigd is – daarover later meer.

Focus prestaties

Sony A7 III + Sony 20mm f/1.8 | 1/1000 f/4 ISO 100

Sony A7 III + Sony 20mm f/1.8 | 1/1000 f/4 ISO 100

Snel scherpstellen is nu de norm bij de nieuwste Sony camera’s en lenzen. De Sony 20mm f/1.8 is geen uitzondering en ik heb nooit problemen met scherpstellen.

Het vergrendelt en volgt objecten extreem snel. Naast snel scherpstellen doet dit objectief het best goed bij zeer weinig licht.

Het snelle diafragma van dit objectief in combinatie met camera’s als de a7 III (of, nog beter, de a7S III) maakt het zeer effectief in het scherpstellen in bijna duisternis.

Hoewel dit slechts een G-lens is (in plaats van GM of G-Master), stelt deze net zo goed scherp als mijn andere GM-lenzen. (Lees hieronder verder voor meer informatie over GM vs G als het gaat om beeldkwaliteit.)

Het andere ding om te overwegen is dat groothoeklenzen inherent het scherpstellen gemakkelijker maken vanwege hyperfocale afstandsberekeningen.

Kortom, hoe breder de lens, hoe meer van de scène scherp zal zijn. Telelenzen daarentegen moeten veel harder werken om scherp te stellen.

Deze formule houdt in dat als je met een groothoeklens als de Sony 20mm f/1.8 op iets een paar meter afstand scherpstelt, alles in beeld scherp zal zijn.

Met behulp van de PhotoPills Hyperfocal-rekenmachine zal deze lens op f / 4 scherp zijn van ongeveer 5ft (1,5 m) tot oneindig als u scherpstelt op een onderwerp op 3,6 m afstand van 12 ft (3,6 m).

In het kort de autofocus op deze lens is super en zal je niet vertragen of wazige beelden veroorzaken.

Beeldkwaliteit

De Sony 20mm f/1.8 is een van mijn favoriete objectieven geworden vanwege de kwaliteit die hij biedt.

Ik fotografeer graag groothoekscènes en een lens die rand-tot-rand scherpte levert met minimale vervorming, lichtafval of andere problemen is een welkome aanvulling op mijn kit.

Zoals ik hierboven al zei, wordt deze lens alleen beoordeeld als een G-lens in plaats van een GM- of Gold Master-lens. In dit geval denk ik dat de beoordeling eigenlijk een voordeel is omdat je in de buurt komt van GM-kwaliteit zonder GM-prijzen.

Toen ik deze lens vergeleek met andere GM-lenzen die ik heb gebruikt, kan ik het verschil in kwaliteit niet zien als het gaat om scherpte of croma.

De Sony 20mm f/1.8 is zeer goed gecontroleerd als het gaat om chromatische aberratie en vervorming. Het lichte vignet kan eenvoudig worden verwijderd wanneer het lenscorrectieprofiel wordt toegepast in bewerkingssoftware.

Bokeh met groothoeklenzen is niet echt een zorg voor mij, omdat ik zelden onderwerpen dichtbij genoeg fotografeer om bokeh te krijgen met een 20mm-lens.

Bij f/1.8 zal dit objectief de achtergrond mooi vervagen als je scherpstelt op zeer nabije onderwerpen (minder dan 3ft /1m) maar de vervormde weergave van objecten zo dicht bij een groothoeklens is niet erg flatterend.

Je kunt dit effect minimaliseren door onderwerpen weg te houden van de randen van het frame, maar het is nog steeds niet het meest aangename voor het oog (naar mijn mening).

Het komt erop neer als het gaat om beeldkwaliteit op de Sony 20mm f/1.8 is dat het een heel mooi beeld geeft. De kleur, het contrast en de scherpte zijn zeer aangenaam en overtreffen de kwaliteit waar ik op hoopte met dit objectief.

Sony 20mm f/1.8 Voorbeeldafbeeldingen

Hier zijn enkele voorbeeldfoto’s gemaakt met de Sony 20mm f/1.8, met een Sony a7 III (hier besproken).

Voorbeeldfoto's van de sony 20mm f/1.8 lensVoorbeeldafbeelding met zonnevlam - Sony 20mm f/1.8 lensVoorbeeldafbeelding 's nachts, weinig licht - Sony 20mm f/1.8 lensBreed landschap shot - Sony 20mm f/1.8 lensVoorbeeldafbeelding met Sony 20mm f/1.8 lens voor astrofotografieBruidsfotografie met de Sony 20mm f/1.8 lensVoorbeeldfoto Sony 20mm f/1.8 lens

Waar voor je geld

Met ongeveer US $ 850 is deze lens niet goedkoop , maar je krijgt waar je voor betaalt. De kwaliteit en functies die het biedt zijn zeker de prijs waard.

Er zijn een paar alternatieven voor de Sony 20mm f/1.8, maar geen van hen vindt de perfecte balans tussen kwaliteit en functies.

De Tamron 2omm f/2.8 is veel goedkoper, maar biedt lang niet zo’n snel diafragma. De Tokina 20mm f/2 lijkt erg op elkaar, maar je krijgt geen functies zoals de focus hold-knop of de handmatige diafragmaring.

Een andere lens die mensen waarschijnlijk zullen overwegen, is de Sony 24mm f/ 1.4 GM-lens, maar deze is meer dan $ 500 duurder en biedt niet zo’n breed gezichtsveld. Bovendien biedt het geen substantieel betere beeldkwaliteit voor de verhoogde prijs.

Als het gaat om waarde, denk ik dat Sony de Sony 20mm f/1.8 heel goed in de markt heeft gepositioneerd. Het biedt de beste functies en topkwaliteit tegen een goede prijs. Vanwege deze balans denk ik dat het een uitstekende waarde is en een geweldige lens voor astrofotografie als je een Alpha-camera bezit.

Controleer de huidige prijs

Sony 20mm f/1.8 Test | Conclusie

De Sony 20mm f/1.8 is een indrukwekkend objectief.

De Sony 20mm f/1.8 is een indrukwekkend objectief.

Mijn samenvatting van deze lens is als volgt: topkwaliteit, geweldige functies, goede prijs.

Als je een lens wilt om bij weinig licht te fotograferen of de nachtelijke hemel vast te leggen, moet de Sony 20mm f/1.8 op je boodschappenlijstje staan.

Voordat deze lens werd uitgebracht, kocht ik de Tokina 20mm f/2 lens. Nu er een Sony-versie is uitgebracht met betere kwaliteit en functies, zal ik deze verwisselen.

Een snelle groothoeklens is een beetje een speciale lens, maar ik heb gemerkt dat het extreem veelzijdig is. Mijn belangrijkste gebruik is het fotograferen van astrofotografie, maar ik merk vaak dat ik het pak om mijn avonturen te documenteren en grote landschapsfoto’s te maken.

Als je een geweldige lens wilt voor je Sony a7-serie camera, raad ik je ten zeerste aan om naar de Sony 20mm f/1.8 te kijken.

Sony 20mm EF f/1.8

Sony 20mm EF f/1.8

Een snel diafragma, hoek-tot-hoek scherpte en lichtgewicht bouw maken dit objectief perfect voor een breed scala aan situaties.

Controleer de huidige prijs