Sony a7 vs a6300 Verschil / Roundup Vergelijking

FacebookPinterestDelen

Als je moeite hebt om te kiezen tussen deze twee uitstekende camera’s, dan is deze Sony a7 vs a6300-gids perfect voor jou.

Zowel de Sony a7 als de Sony a6300 zijn in staat tot fantastische beelden, hoewel ze voor verschillende doeleinden zijn ontworpen.

Hoewel de a7 beschikt over een full-frame sensor en alle voordelen die daarbij horen (zie onze full frame vs crop guide), is de a6300 gericht op diegenen die een compacte, ultrasnelle camera nodig hebben voor allround fotograferen.

A6300
Sony Alpha A6300

Het is misschien klein, maar dit compacte juweeltje verslaat de a7 met een uitstekende beeldkwaliteit, nauwkeurigere autofocus en een langere levensduur van de batterij.

Controleer de huidige prijs

Merk op dat beide spiegelloze camera’s relatief oud zijn – ondanks het feit dat ze een volformaat sensor hebben, debuteerde de Sony Alpha a7 in 2013, terwijl de a6300 in 2016 werd verzonden.

Maar hoewel geen van beide de huidige toptechnologie heeft waar Sony zo beroemd om is, bieden ze een aantal geweldige mogelijkheden voor een uitstekende prijs.

Laten we deze twee spiegelloze modellen eens nader bekijken. Je kunt ook onze Sony a6300 review bekijken voor een nadere blik, en onze Sony a6300 vs a6500 vergelijking ook.

Inhoudsopgave

Sony 6300 vs A7 | Belangrijkste verschillen

Sonyalphaa6300

Bekijk meer beoordelingen

1. Grootte & Gewicht

Als het gaat om grootte, zijn zowel de Sony a7 als de a6300 klein – voor hun klasse, dat wil zeggen.

De Sony Alpha a7 was de eerste compacte full frame camera die op de markt kwam.

En de a6300 is bijna klein genoeg om genoemd te worden. Zakformaat; het valt absoluut in het niet bij concurrerende APS-C DSLR’s.

Vergeleken met elkaar is de a6300 echter veruit de kleinste en lichtere van de twee. Het weegt slechts 404 g (14,25 oz), versus 474 g (16,7 oz) voor de a7.

En het zou nog lichter zijn als het niet om zijn hoogwaardige bouw zou gaan (het is gemaakt van een magnesiumlegering, vergeleken met de meestal plastic a7).

Bovendien zitten de afmetingen van de a6300 op een kleine 120 x 67 x 49 mm, vergeleken met de 126,9 x 94,4 x 48,2 mm van de a7. Een groot deel van dit verschil is de elektronische zoekerbult op de a7, die ongeveer 12 millimeter extra toevoegt (de EVF van de a6300 is geïntegreerd in de behuizing).

Dus hoewel een van deze spiegelloze camera’s zal werken voor reisfotografie of als een walkaround-camera, zal de a6300 de betere optie zijn als compactheid je grootste zorg is.

Natuurlijk heeft een compactere camera een aantal nadelen – die ik in de volgende sectie zal bespreken.

WINNAAR: Sony Alpha A6300

2. Ergonomie/Handling

Zoals ik hierboven al zei, is de Sony a7 de grotere en zwaardere camera, wat betekent dat je vastzit aan het grotere formaat en gewicht, maar wel bonussen krijgt zoals een mooie, comfortabele grip, evenals een gemakkelijker te gebruiken zoeker en ruimere knopplaatsing.

Gelukkig heeft Sony stappen ondernomen om ervoor te zorgen dat de a6300, ondanks zijn compacte formaat, nog steeds goed bruikbaar is. In feite is de grip aan de voorkant van de a6300 vergelijkbaar met die van de a7, hoewel deze iets hoekiger is.

Persoonlijk heb ik moeite om te werken met de krappe knopplaatsing op een compactcamera als de a6300. Het is gemakkelijk om per ongeluk op de verkeerde knop te drukken, plus de knoppen voelen over het algemeen minder substantieel aan.

En while de plaatsing van de Sony a7-knop is bijna identiek, dat kleine beetje extra ruimte is belangrijk – de Sony a7-knoppen voelen gewoon beter gepositioneerd onder je vingers.

Merk op dat dit misschien niet zo’n probleem is voor mensen die afkomstig zijn van een point-and-shoot-camera of zelfs smartphonegebruikers.

Maar als je gewend bent aan een DSLR – meer nog als de DSLR full-frame was – dan zul je je ver voelen, ver comfortabeler op de a7 dan op de a6300.

Nu, een gebied waar Sony consequent naar beneden valt, is op het gebied van menu-organisatie, en beide spiegelloze camera’s zijn in dit opzicht behoorlijk slecht.

Niets is logisch en het vinden van de gewenste instellingen is een nachtmerrie. Daarom is mijn benadering van het gebruik van Sony-camera’s er een geworden van ‘stel het in en vergeet het’.

Met andere woorden: pas de camera meteen aan om te werken zoals u dat wilt. En duik vanaf dat moment alleen nog in de menu’s als dat absoluut noodzakelijk is.

Een laatste ding dat het vermelden waard is, is het ontbreken van een ingebouwde flitser op de a7. Voor de meeste fotografen zal dit in het geheel niet uitmaken, omdat je altijd een externe flitser kunt gebruiken – maar als je geneigd bent om de ingebouwde flitser op te zetten in situaties met weinig licht, dan is de a6300 misschien de betere keuze.

WINNAAR: Sony Alpha A7

3. Achterscherm en elektronische zoeker

Noch de a7, noch de a6300 hebben bijzonder indrukwekkende elektronische zoekers.

Beide bieden een resolutie van 2,4 M stippen, en hoewel ze verre van slecht zijn, zijn ze nauwelijks toonaangevend in de klasse.

Ik vind het ontwerp van de EVF van de a6300 wel een beetje onaangenaam. Het is links van de camera, in de hoek, geplaatst en dit voelt voor mij onnatuurlijk na het gebruik van het DSLR-achtige gecentreerde EVF-ontwerp.

Dus naar mijn mening heeft de EVF van de a7 in ieder geval de voorkeur.

Wat betreft lcd’s aan de achterzijde:

Geen van beide heeft aanraakmogelijkheden en geen van beide is volledig gearticuleerd. Ze kantelen allebei, wat handig is om in vreemde hoeken te komen, en zullen worden gewaardeerd door onder andere portretfotografen, architectuurfotografen en straatfotografen.

Beide LCD’s zijn 3 inch, hoewel de Sony a7 een iets betere resolutie biedt: 1230K dots, versus 921K dots op de a6300.

WINNAAR: Sony Alpha A7

4. Beeldkwaliteit

Als het gaat om beeldkwaliteit doet de Sony a6300 het verrassend goed, zeker voor een camera die al een flink aantal jaren oud is.

Maar het heeft moeite om te concurreren met de a7, vooral als het gaat om dynamisch bereik en hoge ISO-mogelijkheden.

Dit is niet bepaald onverwacht, gezien de grotere full-frame sensor op de a7 versus de APS-C CMOS sensor-grootte op de a6300.

Laten we dieper ingaan:

Met de full-frame sensor van de a7 krijg je 24 MP resolutie, ongeveer 14 stops dynamisch bereik en fatsoenlijke hoge ISO-opnamen.

Merk op dat, hoewel 24 MP nauwelijks verbluffend is, het een specificatie is die Sony heeft behouden in al zijn basis Sony Alpha a7-line-up, inclusief zowel de Sony a7 II als Sony a7 III.

Het is ook wat je zult vinden in moderne full-frame sensorcamera’s zoals de Nikon Z6, en is vergelijkbaar met de 26 MP Canon EOS RP.

Met andere woorden, het is nog steeds een perfect respectabel aantal megapixels voor een mid-range full-frame camera. Het is ook het aantal megapixels dat je op de Sony a6300 krijgt, dus geen van beide camera’s heeft wat dat betreft een streepje voor.

De Sony alpha 7 heeft de grotere sensor vs sony alpha a6300 maar iso prestaties zijn nog steeds goed met de APS-C sensor.

Sony a6300 vs a7 vergelijking (Shot on Sony a6300) | © Marc Bergreen

Het 14-stops dynamisch bereik op de a7 is echter bovengemiddeld. Het presteert beter dan de veel nieuwere Canon EOS RP, hoewel de recente full-frame sensortechnologie van Sony verder gaat dan dit om ongeveer 15 stops dynamisch bereik te bereiken (voor degenen die het grootste detail uit hun afbeeldingen moeten persen).

Het is ook een paar stops beter dan wat je krijgt van de APS-C CMOS-sensor van de a6300, waardoor de a7 de duidelijk betere optie is voor landschapsfotografen, in het bijzonder, evenals iedereen die vaak in omstandigheden met een hoog dynamisch bereik werkt.

De a7 onderscheidt zich ook op het gebied van hoge ISO-prestaties. Het verslaat de a6300 vrij goed, door bijna een stop te maken en biedt bruikbare beelden tot ongeveer ISO 6400 (terwijl de a6300 een serieuze kwaliteitsdaling begint te vertonen bij ongeveer ISO 3200).

In vergelijking met andere full-frame camera’s zijn geen van deze resultaten geweldig – de Canon EOS RP is beter bij alle ISO’s, net als de Nikon Z6.

Je krijgt ook veel betere hoge ISO-mogelijkheden op de nieuwere a7 III, dus hoewel de a7 geen sloddervos is, is dit een gebied waar hij zijn leeftijd begint te vertonen.

Nog iets om merk op dat je op de Sony Alpha a7 ten volle kunt profiteren van de Sony FE-lenzen (gids), wat betere prestaties bij weinig licht en de mogelijkheid om de achtergrond te vervagen betekent.

Omdat de twee camera’s beide een Sony e-vatting gebruiken, wat betekent dat beide Sony FE-lenzen kunnen bevestigen, maar op de Sony a6300 wordt het beeld ‘bijgesneden’, vanwege de kleinere APS-C-sensor.

Als je bij zeer weinig licht moet fotograferen of Sony FE-lenzen met een snel diafragma volledig moet gebruiken, biedt de Sony Alpha a7 hier de voorsprong.

WINNAAR: Sony Alpha A7

5. Crop Factor / Sensor Grootte

Zoals hierboven vermeld, is de sensorgrootte een andere belangrijke factor als het gaat om de Sony a6300 versus Sony a7.

Kortom, de Sony a7 is een full-frame camera, wat betekent dat hij een grotere sensorgrootte van ongeveer 35 mm heeft en geen versmald gezichtsveld heeft.

Maar de Sony a6300 heeft een APS-C sensor, wat betekent dat alle Sony e-mount objectieven op de a6300 hun beeldhoek met 1,5x zullen hebben verkleind.

Dus een 100mm e-mount lens op de a6300 geeft bijgesneden foto’s (vergelijkbaar met een 150mm lens op de a7).

Voor natuurfotografen of sportfotografen kan dit een echt voordeel zijn. Een gebied waar de lenslijn van Sony echt moeite mee heeft, is in termen van tele- en supertele-opties, dus een extra bereik van 1,5x kan helpen om sommige van Sony’s kortere lenzen acceptabeler te maken.

Maar voor onder meer landschaps- en architectuurfotografen is het verlies van een ultragroothoekbeeldhoek op groothoeklenzen verre van wenselijk.

Vraag jezelf dus af: Wil je meer bereik? Of wil je zo breed mogelijk kunnen fotograferen?

WINNAAR: BINDEN

6. Autofocus

Sony-camera’s staan al jaren bekend om hun autofocusmogelijkheden.

Maar helaas bevat geen van deze modellen de nieuwste autofocusalgoritmen van Sony (d.w.z. Real-Time Tracking en Real-Time Eye AF).

Dat gezegd hebbende, de Sony a6300 sport het nieuwere systeem van de twee, en het is snel, zelfs het is niet helemaal op het niveau van meer recente modellen.

Op de a6300 krijg je goede Eye AF, wat consequent handig is bij het maken van portretten of close-up straatopnames van mensen.

Je krijgt ook indrukwekkende tracking en rondom bliksemsnelle scherpstelling, vooral in combinatie met Sony’s uitstekende E-mount lens line-up.

Dit is mogelijk vanwege het enorme aantal punten dat Sony in de hybride AF van de a6300 opneemt: 425 fasedetectiepunten en 169 contrastdetectiepunten.

Dit is een gebied waar de Sony a7 struikelt; hoewel het een respectabele 117 fasedetectiepunten en 25 contrastdetectiepunten biedt, komt scherpstellen bij lange na niet in de buurt van de snelheid van de a6300.

Je doet het prima met stilstaande onderwerpen in goed licht, maar zodra het donker – of lastig – wordt, begint de a7 het moeilijk te krijgen.

Dus voor sportschieters of andere actiefotografen gaat de a7 het gewoon niet redden, terwijl de a6300 een geweldige budgetoptie is.

WINNAAR: Sony Alpha A6300

7. Aandrijving (FPS)

De Sony a6300 is zonder twijfel de snellere camera.

Het kan schieten met 11 frames per seconde bij continu-opnamen, terwijl het continue focus biedt.

Bij gebruik van de elektronische sluiter voor stille opnamen daalt dit tot slechts 3 frames per seconde – maar het is nog steeds een leuke optie om te hebben voor situaties waarin absolute stilte vereist is.

De Sony a7 daarentegen is gewoon niet bedoeld voor actiefotografie. Je krijgt 5 beelden per seconde zonder continue AF te gebruiken en slechts 2,5 beelden per seconde met continue AF, die beide vrij traag zijn volgens de normen van vandaag, zelfs voor megapixelmonsters zoals de Sony a7R IV.

(En de Sony a7 bevat geen echte stille opnamemodus, dus er is geen vergelijking die kan worden gemaakt.)

Voor sportfotografie of natuurfotografie is de a6300 de voor de hand liggende keuze.

Al zou ik graag een betere buffer zien; de Sony a7 biedt ongeveer 30 RAW foto’s tijdens de continu opnamemodus, vergeleken met ongeveer 20 RAW’s op de a6300.

WINNAAR: Sony A6300

8. Levensduur van de batterij

De nieuwste iteraties van de a7 en de a6300 (respectievelijk de a7 III en de a6600) bieden een verbazingwekkende hoeveelheid batterijduur.

Helaas zijn deze upgrades gemaakt lang nadat de a7 en de a6300 debuteerden, wat betekent dat je vastzit aan behoorlijk slechte prestaties op beide. Dit is de geschatte levensduur van de batterij:

  • 340 opnames met het LCD-scherm en 270 opnamen met de EVF op de a7.
  • 400 opnames met het LCD-scherm en 350 opnamen met de EVF op de a6300.

De extra shots op de a6300 zullen ongetwijfeld van pas komen. Maar losmakenals je het type bent dat slechts een paar dozijn foto’s maakt tijdens een uitje, heb je minstens één extra batterij nodig voor beide camera’s – en waarschijnlijk meer.

WINNAAR: Sony Alpha A6300

9. Video

Als het op video aankomt, heeft de nieuwere Sony a6300 de voorsprong op de a7.

Hoewel de a7 je full HD-video op 60p geeft, plus een 3,5 mm microfoonaansluiting en een hoofdtelefoonpoort, kan dit niet worden vergeleken met de mogelijkheden van de a6300: 4K / 30p-video, gedownsampled van 6K voor een prachtige uitvoer van hoge kwaliteit.

Je krijgt ook een 3,5 mm microfoonaansluiting voor externe audio-opties (hoewel er geen hoofdtelefoonpoort is).

Op het gebied van videografie is het belangrijkste nadeel van de a6300 het gebrek aan beeldstabilisatie, evenals het kantelbare – niet gearticuleerde – scherm tijdens live view.

Maar de a7 worstelt ook met deze problemen voor video, waardoor de a6300 de voor de hand liggende keuze is voor serieuzere videografen.

WINNAAR: Sony A6300

10. Prijs

Als u naar een van deze camera’s kijkt, is een van de belangrijkste factoren die u gaat overwegen de prijs.

En op dit gebied stelt geen van beide modellen teleur.

Hoewel je de a6300 nieuw kunt kopen voor ongeveer US $ 900, kun je hem ook gebruiken voor tussen de $ 400 en $ 600, wat een fantastische deal is gezien de mogelijkheden.

En de Sony a7 is niet langer nieuw beschikbaar, maar je kunt hem laten gebruiken voor een verbazingwekkend lage prijs van ongeveer US $ 500.

Rechtvaardig $ 500, voor full-frame beeldkwaliteit en een EVF van behoorlijke kwaliteit.

Hoe is dat voor een koopje?

WINNAAR: BINDEN

Sony A6300 vs A7 | Laatste woorden

Tussen sony alpha a6300 vs sony a7 hebben beide behoorlijke ISO-prestaties, video, sensorkwaliteit, maar de Sony Alpha 6300 heeft een betere sluitertijd voor continu-opnamen.

Sony Alpha a6300 en Sony a7 vergeleken (Geschoten op Sony a6300) | © Marc Bergreen

Zowel de Sony Alpha a6300 als sony a7 zijn oud, maar ze presteren ook allebei erg sterk, vooral voor de prijs.

Hoewel nieuwere modellen zeker een betere beeldkwaliteit, betere autofocus en betere functies bieden (bijv. IBIS), doen de a7 en de a6300 sommige dingen echt heel goed.

De a7 is een geweldige optie voor enthousiaste landschapsfotografen, architectuurfotografen of portretfotografen die die full-frame beeldkwaliteit willen krijgen. Voor minder dan de kosten van een nieuw instapmodel zonder spiegels, krijgt u een sterke beeldkwaliteit en een goede spiegelloze ervaring.

De a6300 daarentegen is meer een compacte, actiegerichte camera. Ik raad het aan voor serieuze straatfotografen die iets lichts en onopvallends willen, evenals casual fotografen, reisfotografen en enthousiaste sportfotografen met een beperkt budget.

Hoe dan ook, je pakt een fantastisch model voor de prijs die je betaalt!

A6300
Sony Alpha A6300

Het is misschien klein, maar dit compacte juweeltje verslaat de a7 met een uitstekende beeldkwaliteit, nauwkeurigere autofocus en een langere levensduur van de batterij.

Controleer de huidige prijs

FacebookPinterestDelen