Sony Alpha a6400 Spiegelloze Camera Test

We fotograferen momenteel Canon-systemen en we zeggen altijd dat het ENIGE product dat ons zou kunnen beïnvloeden een Sony Alpha-camera zou zijn. Ik was erg enthousiast toen Mark me uitnodigde om de Sony a6400 te testen.

De Sony a6400 is absoluut een van de meest besproken camera’s op de markt van vandaag, samen met een paar andere Sony-modellen.

Het kan moeilijk zijn om te beslissen welke camera voor jou is, of dat Sony überhaupt voor jou is. Deze camera is absoluut een klein juweeltje, dus laten we meer praten over wat het speciaal maakt en of het geschikt voor je is.

sony_a6400_stark_photography_travel_camera

Sony A6400

Indrukwekkende autofocusprestaties en beeldkwaliteit in een compacte body.

Controleer de huidige prijs

Ik heb de camera twee weken gehad. Ik fotografeerde een bruiloft, een studio portretshoot en gebruikte het als een reis / familiecamera.

Mijn vrouw en zakenpartner, Lindsay, hielpen ook met delen van de cameratests en waren het model voor portretten. Portland was in principe regenachtig (grote verrassing) gedurende deze tijd, maar ik slaagde erin om het in een paar lichtomstandigheden te testen.

Inhoudsopgave

(Zie ook Sony a6400 vs 6500 camera vergelijking.)

Sony a6400 Review | Specs

sony_a6400

Bekijk meer beoordelingen

Pros

 • Razendsnelle autofocus
 • Goed gebouwd en weerbestendig
 • Handig formaat voor op reis
 • 4K-video
 • Goede prijs-kwaliteitverhouding
Tegens

 • Niet-reagerend touchscreen
 • Onhandig klapscherm
 • Prestaties bij weinig licht kunnen beter
Controleer de huidige prijs

Dit is een spiegelloze APS-C sensor camera. (Als je niet weet wat een APS-C sensor is… je hebt geluk – ik heb hier een leuke kleine video gemaakt waarin het verschil tussen full-frame en bijgesneden sensor wordt uitgelegd. Handig voor beginners of degenen die altijd een bijgesneden sensor hebben geschoten en nieuwsgierig zijn naar full frame.)

De Sony a6400 heeft maar liefst 24,2 megapixels. Dat is perfect voor het vergroten van uw afbeeldingen voor billboards …

Het heeft een vrij standaard framesnelheid van 11 frames per seconde, maar het zal voortdurend scherpstellen tijdens het fotograferen in volledige RAW.

De buffertijd kan een beetje traag zijn, zelfs als ik met snelle SD-kaarten fotografeer, maar ik heb het nooit een probleem gevonden met de soorten afbeeldingen en gebeurtenissen die ik fotografeerde.

Nogmaals, ik heb er een bruiloft mee gefotografeerd… niet de Warriors die de Trailblazers in mijn thuisstad vegen in de NBA-finale…. 🙁

Het weegt iets minder dan een pond (alleen lichaam) en is ongeveer 4,5 inch breed, 2 inch dik en iets meer dan 2,5 inch lang.

Gezien deze afmetingen en het lage gewicht waren Lindsay en ik het er helemaal over eens dat dit een perfecte carry around camera… maar je moet het wel koppelen met de juiste Sony-lenzen die …. daarover hieronder meer.

De a6400 heeft een 3 inch kantelbaar scherm (daarover later meer) en 2359k dot Elektronische zoeker.

Dit alles is verpakt in een mooi verpakte weerbestendige behuizing.

Bij het openen en inspecteren van de camera waren deze specificaties heel aangenaam en ik was klaar om in de kern te duiken.

Dat brengt me bij….

Uiterlijk en gevoel

sony_a6400_flipscreen_review

Sony a6400 – slank en minimalistisch ontwerp

Ik hou van het uiterlijk van deze camera’s. Sony heeft geweldig werk geleverd door hun camera’s zeer modern te houden en gelijke tred te houden met de minimalistische spiegelloze cameratrends.

De Sony a6400 is zwart en strak met gladde randen. De wijzerplaten worden tot een minimum beperkt, en discrete knoppen zijn mooi geplaatst voor eenvoudig gebruik en niet afleidend van het algehele uiterlijk.

Dat gezegd hebbende, de Sony a6400-knoppen liggen dichter bij elkaar om de kleine body te huisvesten en ik had een probleem met het per ongeluk raken van knoppen die ik niet wilde. Vooral met mijn gezicht tegen de achterkant van de camera gedrukt.

Vaker wel dan niet, duwden mijn wangen tegen knoppen en merkte ik pas achteraf wat ik deed. Het is bijna alsof je kat bovenop het toetsenbord van je computer ligt en alles tegelijk duwt en het duurt lang om breng het terug naar hoe het was.

Omdat de Sony a6400 een kleine body heeft, voelt hij flink aan in je handen. De ergonomie van de grip en het gewicht zorgen ervoor dat het voelt alsof je met een professionele camera maar wel eentje die je overal mee naartoe kunt nemen. Dat is tegenwoordig zo’n beetje de droom.

Een korte opmerking over het lenseffect echter … de kitzoomlens die Sony met de a6400 stuurde, was enorm en compenseerde de gewichtsverdeling echt op een manier die het feit dat je een compactcamera vasthoudt verpest. Ik ga hier niet veel tijd doorbrengen, maar kleinere compacte lenzen zijn zeker een aanrader bij het fotograferen met deze camera – bekijk deze aanbevolen Sony a6400-lenzen voor enkele voorbeelden.

De zoeker is helder, helder en schoon. Eerlijk gezegd is het precies wat je zou verwachten en willen van een Sony spiegelloze camera. Het is comfortabel tegen je oog. Maar als je meer een live view shooter bent, laten we het hebben over het flip-scherm.

Aanraakscherm

Beperkte touch screen functionaliteit op de Sony a6400 (links) in vergelijking met de Canon 6D mark II (rechts).

Mijn grootste klachten bij Sony camera’s (en de meeste spiegelloze camera’s) zijn de flip touch screens.

Ze hebben de resolutie op hen genageld. Het beeld ziet er fantastisch uit. Maar ik heb het gevoel dat ze verrassend genoeg al het andere missen dat een aanraakscherm zou moeten bieden.

Sony noemt de a6400 een touchscreen camera. Eigenlijk zijn de meeste alpha-series van Sony ’touchscreens’. Ik schreef ook over het touchscreen-probleem in mijn recensie van de Sony ar7iii.

Wanneer ik een touchscreen gebruik, wil ik snel menu-opties kunnen kiezen, mijn opname kunnen scherpstellen, zoomen, schuiven en touch shutter-mogelijkheden hebben, en de Sony a6400 heeft me gewoon in deze arena gefaald. Ik gaf het helemaal op tijdens het testen van de camera.

In een notendop is het touchscreen verschrikkelijk. De responsiviteit is veel te traag. De helft van de tijd tikte ik erop en gebeurde er niets.

Ik weet dat sommige fotografen dit niet erg vinden, maar voor mij is het dat wel. We leven in de wereld van touchscreen. Het maakt het zoveel gemakkelijker voor gecompliceerde compositie en het kiezen van focus. Het is de reden waarom je veel fotografen zult horen zeggen dat hun vertrouwde reiscamera … hun iPhone.

Business Insider meldde dat er in 2017 1,2 biljoen (BILJOEN!) smartphonefoto’s zijn gemaakt. Allemaal vanwege hun eenvoudige touch screen formaat.

Dat aantal is voor mij genoeg. Spiegelloze camera’s moeten een onberispelijk aanraakscherm hebben.

Kantel-/klapscherm

Onhandige ergonomie en bediening van het klapscherm.

Het kantel/klapscherm is net zo slecht. Het voelt behoorlijk onhandig om het te openen. Het klapt wel omhoog, zodat je selfies kunt maken en jezelf kunt filmen (vlogstijl), maar zelfs dan moet je een beetje een rare manoeuvre doen om het omhoog te krijgen.

Het is gewoon onhandig en er is de broodnodige ontwerpverbetering te doen. Als je op zoek bent naar een echt mooi flip touch screen – zoek niet verder dan de Canon 6D MarkII – bekijk dan hier onze review.

[Editor: many vloggers have also complained about the fact that the flip up screen is blocked by any mic that is mounted on top of the a6400. Numerous ‘rigs’ have appeared to off-set the location of the mic (and other hot shoe accessories) – this affordable one being our pick of the bunch.]

Het Sony Menu Systeem

Net als andere Sony alpha camera’s staan ze niet bekend om hun gebruiksgemak. Net als bij mijn vorige review van de a7RIII waren de menu-opties volledig overweldigend en veel te veel. Je moet hun aangepaste menu-optie gebruiken, het maakt het menusysteem minder ontmoedigend.

Het is echt jammer omdat de technologie in de camera geavanceerd is, maar gebruiksgemak en over het algemeen de gebruikersinterface niet. Sony moet aan deze behoeften voldoen om zichzelf aan de top van de markt te plaatsen voor alledaagse hobbyistenfotografen.

Bekijk mijn andere review over de Sony a7RIII waar ik dieper inga op hoe je je meest gebruikte menufuncties aan je aangepaste menu kunt toevoegen. Alles in die review geldt ook voor de Sony a6400.

Focus

"<a

Sony a6400 Eye AF is snel… AF!

De Sony a6400 beschikt over 425 fasedetectie AF-punten en 425 contrastdetectie AF-punten die binnen .02 van een seconde onmiddellijk op je onderwerp vastzitten. Ja dat is behoorlijk snel.

Ik bedoel, kerel, laten we echt zijn. DIT is de reden waarom je een Sony gaat kopen. Sony is lichtjaren boven elk ander camerabedrijf met hun scherpstelsysteem.

(Toch ben ik er op de een of andere manier in geslaagd om de focus te missen… Ugh. Ik moet misschien minder koffie drinken.)

Dit is een grote upgrade voor videoshooters ten opzichte van de Sony a6100 (zie onze a6400 versus a6100 vergelijking) – met de a6400 wordt contrastdetectie gebruikt in zowel foto’s als videomodus.

"<a

Enorme bonus: Sony’s Eye AF staat altijd aan. Dus als je scherpstelt, zal het altijd proberen de focus op het oog te vergrendelen. Best lief. We hebben dit meerdere keren getest end het was rad.

Combineer dat met….real time focus tracking. Werkt als een charme en zeker een van onze favoriete aspecten om uit te testen.

Sony A6400 + E 18-135mm F3.5-5.6 @ 26mm | 1/200e, f/8.0, ISO 200

Sony A6400 + E 18-135mm F3.5-5.6 @ 18mm | 1/4000e, f/5.0, ISO 500

Sony a6400 Beeldkwaliteit

"<a

De Sony a6400 fotografeert op een 24,2 megapixel APS-C sensor. Het is exact dezelfde sensor als de a6300.

De kwaliteit van de beelden is goed. Het is niet erg zoals Sony’s a7Riii, (die onlangs zwaar is afgeprijsd – zie hier), maar het is zeker geweldige kwaliteit voor een reis- of familiecamera.

Sony beweert dat het een uitstekend dynamisch bereik heeft. Dat vond ik niet altijd zo. Ik voelde dat sommige lichtomstandigheden moeite hadden om informatie in de schaduwen en hooglichten te behouden.

Het ontbreekt wel aan prestaties bij weinig licht. De a6400 heeft een ISO bereik van 100 tot 32000, dat verder uitbreidbaar is naar 102400 alles behalve boven ISO 2000 begint er een beetje ruw uit te zien.

Er was een hele indoorsequentie op de bruiloft die ik fotografeerde waar ik teleurgesteld was in het lage licht. Dat gezegd hebbende, ik heb een vrij geweldig beeld van het paar naast een aantal gloeilampen uitgewerkt, dus … vergeet wat ik net zei. LOL. Ik denk dat ik gewoon geluk heb gehad.

Sony A6400 + E 18-135mm F3.5-5.6 @ 18mm | 1/80e, f/4.5, ISO 800

Ik denk niet dat je je niet kunt verplaatsen tijdens weinig licht of een slecht verlichte kamer en verwacht dat deze camera voor je levert.

Voor het gloeilampportret hierboven heb ik er een tijdje aan gewerkt. Ik bleef langzaam en stil en wist wat ik in mijn hoofd wilde. Anders had de Sony het misschien voor mij geblazen … wat ik een beetje een probleem vond – vooral als je fotografeert met hun kitlens die alleen daalt tot f / 4.0.

Sony a6400 Lens Aanbevelingen

Sony A6400 lens opties

Sony FE (full frame) objectieven zijn ook te gebruiken op de Sony a6400.

[Editor: Since the reviewers were only supplied with the basic kit lens and one zoom when writing this Sony a6400 review, I felt I should include a some additional info on how this camera performs with other lenses.]

Hoewel er niets inherent mis is met langzamere lenzen zoals de Sony 18-135mm F3.5-5.6 (die werd uitgeleend aan de recensenten), is het maximale diafragma van ‘slechts’ f / 3.5 beperkt bij weinig licht. Het zoomen van de lens tot 135mm en het hebben van f/5.6 kan ook lastig zijn.

Natuurlijk, bij goed licht, of als je flitsers gebruikt, is het maximale diafragma geen probleem meer, afgezien van het feit dat je natuurlijk niet zoveel vermogen hebt om een ondiepe scherptediepte te produceren. Wat ik probeer te zeggen is dit:

Het is zeker de moeite waard om te investeren in snel glas voor de Sony a6400, vooral als je het meeste uit zijn prestaties wilt halen. Een maximaal diafragma van alles wat groter is dan f/2.8 maakt een wereld van verschil.

Er is een hele gids over lenzen voor de Sony a6400 elders op Shotkit, maar mijn persoonlijke lens van keuze tijdens het beoordelen van de camera voor een artikel over reiscamera’s was de Sony FE 28mm f / 2.

Het is een kleine lens volgens full-frame normen, relatief betaalbaar en past goed bij de compacte body van de a6400, die geweldige beelden levert bij een veelzijdige brandpuntsafstand, met aangename bokeh om op te starten (zie hieronder).

Sony A6400 + 28mm F2

Sony A6400 + Sony 28mm f/2 | 1/4000 f/2 IS0100

Een andere leuke optie is de Sony FE 35mm f/2.8 Zeiss lens (zie vergelijking), die zo klein en licht is dat het de a6400 het gevoel geeft dat je vergeten bent een lens te bevestigen. Met de APS-C-vermenigvuldigingsfactor kijk je naar een equivalent van 50 mm, veelzijdig voor het fotograferen van een breed scala aan onderwerpen.

Dan zijn er natuurlijk alle meer exotische f / 2.8 G Master-zooms om uit te kiezen – dit zou normaal gesproken niet mijn voorkeur hebben op zo’n kleine camerabody als de a6400, maar als je de gewicht / offset-balans niet erg vindt, of een statief gebruikt, raad ik alles aan wat Sony in deze serie te bieden heeft.

Sony A6400 + 24-70

Sony A6400 + Sony FE 24-70mm f/2.8 @70mm | 1/160 f/2.8 IS0100

Dus om mijn kleine onderbreking van de hoofdtest af te sluiten, wil ik alleen maar zeggen dat ik enorm heb genoten van mijn tijd met het beoordelen van de Sony a6400 – mogelijk meer dan Daniel & Lindsay, simpelweg omdat ik het aan het testen was met snellere lenzen. Ik raad je aan om hetzelfde te doen!

Video

De Sony a6400 kan 4K – 3840 x 2160 videoresolutie opnemen en heeft een framesnelheid tot 120 FPS, zodat je wat boterzachte slo-mo kunt krijgen. Ja schat.

Echter, er is geen koptelefoonaansluiting en alleen een microfoonpoort. Er is ook geen in-camera beeldstabilisatie. Twee belangrijke spelbrekers voor video, maar bekijk deze gids voor de beste camerastabilisator die kan helpen.

[Editor: the YouTube clip above delves deeper into the pros and cons of the a6400 for video capture. In order to us a hot-shoe (on-camera) mic with the a6400’s front-facing screen, a small rig such as this one is recommended, to be able to mount the mic away from the screen.]

Algemene voor- en nadelen

Hier is een korte samenvatting van wat we leuk en niet leuk vonden aan de Sony a6400 tijdens de twee weken intensief testen, in meerdere omgevingen en situaties, zowel professioneel als persoonlijk:

Pros:

 • Perfecte reisgrootte, dagelijkse camera
 • Weerbestendig en stevig lichaam
 • Scherpstelling is absoluut ongelooflijk – vooral met de nieuwe implementatie van de constante automatische Eye AF
 • Fatsoenlijke beeldkwaliteit
 • Ingebouwde opklapbare flitser

Tegens:

 • Het uitklapbare scherm is een beetje onhandig en het aanraakscherm (zoals dat van alle Sony) is bijna nutteloos.
 • Merkbare ruis bij weinig licht boven ISO 2000
 • Geen beeldstabilisatie.
 • De levensduur van de batterij is niet geweldig … grote verrassing.

Laatste woorden

sony_a6400_stark_photography_travel_camera_002

De Sony a6400 is een geweldige reiscamera – vooral met de f / POP bevestigd

Voor reizen, familie en alledaagse avonturen – dit is een geweldige camera voor de prijs. De combinatie van geweldige beeldkwaliteit, scherpe focus en een mooie lichtgewicht body maak het perfect om over je schouder te slingeren tijdens vakantie en tijdens weekendactiviteiten.

Ik raad de Sony a6400 echter niet aan voor professionele fotografen, met name trouwfotografen.

Ik heb foto’s van mijn kinderen gemaakt en dus kon ik het mogelijk zien als gezinsfotograaf, maar over het algemeen raad ik deze camera niet aan voor professioneel gebruik.

Er zijn gewoon betere systemen die veel beter presteren bij weinig licht en een snellere interface bieden voor de constante on-the-go, de hele dag door fotograferen die professionele fotografen doen.

Op het moment van beoordeling verkoopt de Sony a6400 ongeveer 900USD alleen voor het lichaam. Ik denk dat dit eerlijk is voor wat je krijgt. De prijs is goed te doen voor Sony-fotografen die zichzelf een verbeterde spiegelloze camera willen geven die leuk is voor dagelijks fotograferen en spelen.

In het kort:

Als u uw eerste spiegelloze camera koopt ooit voor voornamelijk hobby- en persoonlijke foto’s… overweeg eerst andere cameramodellen te testen om te zien wat het beste is voor uw behoeften.

Als je Fuji, Canon, Olympus fotografeert, maar echt wilt overstappen naar Sony … bekijk en test eerst alle Sony-modellen. De a6400 alleen is niet de moeite waard om naar over te schakelen en Sony heeft betere modellen die er zijn, afhankelijk van je budget.

Als u reeds een trotse Sony-fotograaf, en wil graag een leuke, alledaagse spiegelloze camera kopen zonder de bank te breken … Ja, de Sony a6400 zal goed voor je presteren en je een solide beeldkwaliteit geven.

Bedankt voor het lezen en laat me eventuele Q’s in de reacties zoals gewoonlijk. Proost, Daniel en Lindsay.

sony_a6400_stark_photography_travel_camera

Sony A6400

Indrukwekkende autofocusprestaties en beeldkwaliteit in een compacte body.

Controleer de huidige prijs