Sony FE 24mm f/1.4 GM (G Master) Test

FacebookPinterestDelen

Ik heb heel weinig loyaliteit aan merken en ik koop wat het beste is voor mijn individuele behoeften. Ik heb meerdere Sony objectieven, maar heb ook een selectie van andere fabrikanten in mijn tas: Zeiss, Sigma en Tamron.

Ik krijg vaak de vraag waarom ik de Sony FE 24mm f/1.4 GM gezien ik had de Sigma ART voor de helft van de kosten kunnen kopen, of zelfs de Zeiss Batis voor iets minder.

Ik ben dol op mijn Sigma ART-lenzen voor portretten, maar meestal, als ik portretten maak, heb ik verschillende fysieke vereisten voor het fotograferen van sporten. Bij portretten heb ik niet dezelfde gewichtsbeperkingen.

Laura Birman

Sony FE 24mm f/1.4 GM

Buitengewone scherpte en supersnelle autofocus zorgen voor een lens die niet te vergelijken is.

Controleer de huidige prijs

Met sporten ben ik een paar uur watertrappelend of zwemmend onder golven. Als ik in magazijnen ben, fotografeer ik met één hand met een AD200 in de andere, dus gewicht is een probleem.

Het is ook de mogelijkheid om snel te bewegen en de Sony FE 24mm f/1.4 GM geeft me dat.

Inhoudsopgave

Sony FE 24mm f/1.4 GM Technische Gegevens

Pros

 • Beeldkwaliteit & Scherpte.
 • Constructie.
 • Snelle autofocus.
Tegens

 • Prijs
 • Niet veel, tenzij je het niet kunt betalen.
Controleer de huidige prijs
 • Winkels voor ongeveer $ 1.500
 • Sony E-Mount /Full Frame Lens |
 • Brandpuntsafstand: 24mm
 • Lensvatting: Sony FE
 • Maximaal diafragma: f/1.4
 • Minimum diafragma: f/16
 • Diafragma Ring: Ja
 • Diafragma Bladen: 11
 • 13 Elementen in 10 Groepen
 • Speciale elementen/coating: XA (extreem asferisch) + ED-elementen, Nano AR-coating
 • Minimale scherpstelling: 0,24 m (9.45)
 • Maximale vergroting: 0.17×
 • Autofocus: Ja
 • Motor type: Lineair
 • Doorsnede: 75 Mm (2.95), Lengte: 92 Mm (3.62), Gewicht: 445 g (0.98 pond)
 • Weersafdichting: Ja
 • Filter schroefdraad: 67mm

Bouw & Ergonomie

De Sony FE 24mm f/1.4 GM heeft een geweldige constructie en beeldkwaliteit in een compact formaat.

De bouwkwaliteit van de Sony FE 24mm f/1.4 GM is in geen enkel opzicht te verwijten. De bouw is geweldig, terwijl Sony er op de een of andere manier in geslaagd is om een gewicht te behouden dat extreem licht voor een 24mm f/1.4 lens – gewoon 445 g (0.98 pond).

De kwaliteit van de lens strekt zich uit tot kleine dingen zoals het zachte materiaal onder de motorkap om te voorkomen dat het de lens beschadigt als deze loskomt terwijl deze wordt omgekeerd.

Het objectief wordt geleverd met een handmatige / autofocusschakelaar en een AF-lock-knop, die aanpasbaar is. Het heeft ook een handmatige scherpstelring en diafragmaring.

Kitesurfen in een waterhuis. | Sony A7Riii + Sony FE 24mm f/1.4 GM | 1/1250 sec | f/5.6 | ISO125.

De handmatige scherpstelring is soepel, hoewel dit persoonlijk geen lens is die ik gebruik met handmatige scherpstelling.

De AF-lock is populair bij veel gebruikers. Ik gebruik de mijne niet veel, maar het is leuk om er te hebben wanneer je het nodig hebt.

De diafragmaring zal voor sommige gebruikers een ergernis zijn, maar omdat ik van Fujifilm kom, ben ik eraan gewend en vind het nuttig. Als het een probleem is, zou ik een elastiekje eroverheen voorstellen om te voorkomen dat het beweegt.

Focus prestaties

Schieten op een onderdoorgang skatepark | Sony A7Riii + Sony FE 24mm f/1.4 GM | 1/1000 sec | f/1.4 | ISO160.

Mijn verwachtingen over focusprestaties van mijn 24mm zijn behoorlijk extreem, vanwege de veranderingen in scherptediepte in een korte periode. Het is niet possible om vooraf scherp te stellen omdat de afstand van de rijder onvoorspelbaar is.

Als ik bijvoorbeeld kitesurfen, gebruik ik mijn lens in een Seafrogs A7iii / A7riii waterhuisvesting met een pistoolgreep. Ik gebruik een platte poort (voor de 24mm) of dome poort als ik breder ga.

Ik begin een renner tegen de zon te volgen als hij/zij met hoge snelheid op me afkomt. De renner gaat er dan zo’n 2m vandoor, gaat recht over mijn hoofd en ik moet ze volgen, ze in beeld houden.

Ik vertrouw meestal op de camera om ze te volgen, en ik begin foto’s te maken als ze net voorbij mijn hoofd zijn en mijn rug naar de zon is gericht.

Ik probeer een brede scherptediepte te krijgen door f/2.8 te fotograferen, maar als het laat in de avond is, heb je die luxe niet en is een van de beste winden laat in de avond.

Kitesurfen in een waterhuis. | Sony A7Riii + Sony FE 24mm f/1.4 GM | 1/1250 sec | f/5.6 | ISO160.

Voor skateboarden fotografeer ik vaak weinig licht in magazijnen of onderdoorgangen, dus ik test de AF bij weinig licht uitgebreid.

90% van de tijd met mijn Sony FE 24mm f/1.4 GM, als ik een foto weggooi, komt dat door de positie van de rijder in het frame of gedeeltelijk buiten beeld.

10% van de tijd is het gemiste focus. Half van de gemiste scherpstellen foto’s zijn de camera scherpstellen op het verkeerde element omdat je niet altijd weet waar de rit in het frame zal zijn. Dat zet de autofocus uitvalpercentage buitengewoon laag.

Groothoeklenzen maskeren microfocusverschillen, maar wanneer de scherptediepte ondiep genoeg is om te valideren, is de autofocus moeilijk te bekritiseren.

Beeldkwaliteit

Hoewel ik geen scherptefanaat ben, heb ik nog steeds wat ik beschouw als een minimaal acceptabel niveau van scherpte, en de Sony FE 24mm f/1.4 GM-lens Overschrijdt dat. Deze lens is zeer scherp, een van de scherpste lenzen die ik heb geprobeerd.

Gezien het kleine formaat van de lens werd lichtafval verwacht. Het is klein op iets meer dan een halve stop. Het is zichtbaar maar gemakkelijk te repareren, en de meeste lensprofielen moeten hiervoor zorgen.

Vervorming is bijna onbestaande voor de meeste foto’s. U kunt een kleine hoeveelheid zien als u foto’s maakt tegen een grafiek die is ontworpen om het op te pakken, maar in het veld is de enige vervorming naar de randen die goed wordt gecontroleerd.

Chromatische aberratie is ook verwaarloosbaar, dus over het algemeen is het duidelijk dat Sony fantastisch werk heeft geleverd met dit objectief.

Sony FE 24mm f/1.4 GM – Voorbeeldafbeeldingen

Bekijk deze voorbeeldafbeeldingen die zijn gemaakt met de Sony FE 24mm f/1.4 GM:

Waar voor je geld

Sony G Master-lenzen vallen over het algemeen niet in een categorie genaamd “Waar voor je geld”, tenzij je de lotto hebt gewonnen of ze vergelijkt met Leica. Het enige wat je kunt doen is het vergelijken met de alternatieven op de markt, en ik denk dat de Sony FE 24mm f/1.4 GM steekt gunstig af.

De Sigma is de helft van de prijs maar weegt aanzienlijk meer. Ik geloof ook niet dat de Sigma 24mm de beste is in Sigma’s ART-assortiment …

Omgekeerd, als ik het vergelijk met de andere Sony Zeiss f/1.4 primes, is het een aanzienlijke stap omhoog, dus als je de prijs bekijkt, denk ik dat Sony geweldig werk heeft geleverd.

Controleer de huidige prijs

Sony FE 24mm f/1.4 GM Test | Conclusie

De korte minimale scherpstelafstand maakt het mogelijk om goede bokeh te produceren | Sony A7Riii + Sony FE 24mm f/1.4 GM | 1/30 sec | f/2 | ISO1600.

De Sony FE 24mm f/1.4 GM is een beetje een anomalie voor mij. Begrijp me niet verkeerd, Sony maakt veel echt geweldige lenzen, maar de 24mm is een eenhoorn wat mij betreft.

Over het algemeen brengen lenzen een vorm van compromis met zich mee, maar met de 24mm, tde compromissen zijn zo klein op elk gebied dat ik dit zou beschouwen als een van de meest gebalanceerde lenzen die ikheb gezien. Vergeleken met de Sony 35 f/1.4 en 50 f/1.4 is er geen vergelijking.

Bovendien heeft Sony de prijzen op een redelijk niveau gehouden. Als Sony dit zou kunnen repliceren over de andere lenzen in hun line-up, heb ikd in de rij staan om een aantal van mijn andere lenzen te vervangen.

Laura Birman

Sony FE 24mm f/1.4 GM

Buitengewone scherpte en supersnelle autofocus zorgen voor een lens die niet te vergelijken is.

Controleer de huidige prijs

FacebookPinterestDelen