Sony RX100 VI Digitale Compact Camera Test

Dit is mijn recensie van de Sony RX100 VI, een compactcamera die in juli 2018 met veel bombarie in de fotografie-industrie werd uitgebracht, vanwege de baanbrekende zoomlens, bliksemsnelle autofocusmogelijkheden en allround indrukwekkende opnameprestaties.

Dankzij Casey Neistat en een handvol andere populaire YouTubers die hun lof uitten over de prestaties, was ik benieuwd of het prijskaartje terecht was.

Laten we hier immers niet om de hete brij heen draaien – de Sony RX100 VI is een prijzige compactcamera – klik op de onderstaande afbeelding om te zien hoeveel hij in uw land verkoopt:

Sony R100vi camera test

Sony RX100 VI

Indrukwekkend zoombereik, AF-snelheid en beeldkwaliteit. Perfect voor op reis.

Controleer de huidige prijs

In een tijdperk waarin smartphones beelden en video’s kunnen produceren die kunnen wedijveren met speciale camera’s (althans, voor het ongetrainde oog), is het echt verstandig om meer dan duizend dollar te investeren in een Sony point-and-shoot-camera?

Bovendien, met de brede selectie compactcamera’s die beschikbaar zijn , staat deze kleine Sony echt zo ver boven de concurrentie om zijn prijskaartje te rechtvaardigen?

Ik heb een paar weken besteed aan het uitzoeken … en was eigenlijk best verrast.

Inhoudsopgave

Sony RX100 VI Review | Intro

Sony rx100 vi review - elektronische zoeker op mark vi is geweldig. Ook 4k-video beter dan eerdere modellen

Bekijk meer beoordelingen

Laten we eerst wat specificaties uit de weg ruimen – hoe ziet de Sony RX100 VI er op papier uit?

Nou ja, best verdomd goed, eigenlijk:

Resolutie: 20,1 Megapixels

Sensor grootte: 1 inch (13,2 mm x 8,8 mm)

Lens: 8x zoom (24-200mm eq.)

Zoeker: Pop-up EVF/LCD

Native ISO: 125 – 12,800

Uitgebreide ISO: 80 – 25,600

Opening: f/2.8-4.5

Dimensies: 4 x 102 x 58 x 43 mm (2,3 x 1,7 inch)

Gewicht: 10,6 oz (301 g) incl. batterij

Controleer de huidige prijs

De RX100-serie is een soort cultobsessie voor Sony-liefhebbers, voor iedereen die de uitstekende beeldprestaties wil uit iets ter grootte van een pak speelkaarten.

De eerste RX100 werd al in 2012 gelanceerd en werd door de European Imaging and Sound Association uitgeroepen tot de “European Advanced Compact Camera for 2012-2013” en door TIME tot een van de ‘Best Inventions of 2012’.

Om te zeggen dat de zesde versie in de serie grote schoenen te vullen heeft, is een understatement. Ik bewonder Sony’s wens om te blijven verbeteren van wat ooit werd beschouwd als de beste compactcamera ter wereld, en met de Sony RX100 VI stellen ze niet teleur.

De vijfde versie van de RX100-serie was een geweldige camera, net als elke vorige. Je zou kunnen stellen dat de zesde editie niet zoveel nieuwe technologie op tafel brengt om de verhoogde prijs te rechtvaardigen, maar daar zullen we later in de review naar kijken.

Ondertussen lees je dit om uit de eerste hand indruk te krijgen of de Sony RX100 VI het geld waard is, en voor wie het precies is.

Laten we eens kijken naar wat ik wel en niet leuk vind aan deze camera.

Wat ik leuk vind aan de Sony RX100 VI

Voordeel maat/gewicht

Sony RX100 VI review - scherptediepte, burst-opnamen, 90 graden LCD, groot maximaal diafragma maar kleiner dan eerdere modellen

De Sony RX100 VI is zo klein dat hij gemakkelijk in en uit je broekzak kan glijden.

Vergis je niet – de Sony RX100 VI is een Pocketable compactcamera. De definitie ‘compact’ of ‘point and shoot’ is nogal vaag, maar ik neem aan dat het ‘een camera met vaste lens bedoelt die gemakkelijk in een jaszak past’.

De Zoony RX100 VI kan eigenlijk relatief onopgemerkt in de zak van je jeans glijden – hij is kleiner dan de gemiddelde smartphone, zij het twee keer zo dik.

Omdat de kwaliteit van de gemiddelde smartphonefoto / -video tegenwoordig zo goed is, is het belangrijk dat uw compactcamera klein en licht genoeg is om ervoor te zorgen dat u hem daadwerkelijk meeneemt, overal. Ik ben blij te kunnen zeggen dat dit bij de Sony RX100 VI zeker het geval is.

Om zulke ongelooflijke prestaties te hebben, om nog maar te zwijgen van een 24-200mm-lens daar in je voorzak, is verbluffend. Laten we die lens eens nader bekijken …

Ongelooflijk zoombereik

Sony RX100 VI review - goede 4k video op 24 fps en beeldkwaliteit, elektronische zoeker ook goed. prestaties bij weinig licht op mark vi fatsoenlijk. Snelle sluitertijd en langere zoom.

Staand op het strand nam ik mijn eerste foto op 24mm, gevolgd door de volgende op 200mm.

Dit hier is de numero uno reden voor iedereen om over een grand te spetteren op deze zakraket van een camera.

Het maakt niet uit welk camerasysteem je normaal fotografeert, je zoomlens is waarschijnlijk een beest. De gemiddelde 24-70mm ziet eruit als een paar blikjes hondenvoer opgestapeld. Een 70-200mm is hetzelfde maar zwaarder.

De Sony RX100 VI heeft een powerzoom die gelijk staat aan een 24-200mm f/2.8-4 lens. Wanneer je klaar bent met fotograferen, trekt het zich volledig terug in de slanke behuizing van de camera. Denk daar even over na:

Met de Sony RX100 VI ga je in een seconde van groothoek naar tele en heb je het dan allemaal op zak voor de volgende keer dat je iemand moet verbazen met de grootte van je lens 😉

Ik ben normaal gesproken niet geïnteresseerd in zoomlenzen – de talloze brandpuntsafstanden verwarren mijn kleine hersenen, en ik vind het moeilijker om te componeren …!

Met de Sony RX100 VI merkte ik echter dat ik de hele tijd in- en uitzoomde en ten volle profiteerde van het feit dat ik nooit mijn voeten hoefde te bewegen!

Fotograferen op 200mm (f/4) levert een aantal geweldige bokeh op, en ik vind het geweldig dat mijn onderwerp zich altijd niet bewust is van mijn aanwezigheid tijdens de opname – de onderstaande foto van onze zoon Harry is genomen vanaf een afstand van ongeveer 15m (49ft), op 200mm.

RX100 VI 200mm zoomlens met burst shooting point-and-shoot camera met een goede levensduur van de batterij en prestaties bij weinig licht. Geweldig zoombereik!

Sony RX100 VI @200mm | 1/200 f/4.5 ISO400

Het is duidelijk dat het hebben van een dergelijk bereik ook enorm handig is wanneer je fysiek niet dichter bij je onderwerp kunt komen, zoals voor foto’s van surfers vanaf het strand of landschapselementen tijdens het reizen.

Aan de bredere kant waren de prestaties ook goed, met aangename bokeh haalbaar wanneer je dicht bij je onderwerp bent en wijd open fotografeert bij f / 2.8.

Verbluffende autofocusprestaties

Als je ooit een recente Sony spiegelloze camera hebt gebruikt, weet je wat de craic is als ik het heb over verbluffende AF-prestaties … het is snel A.F. 😉

Tegen de tijd dat je dit leest, zullen alle grote merken hun versie van Eye AF aanbieden … maar geen enkele komt in de buurt van Sony’s versie.

In staat zijn om de Sony RX100 VI in de algemene richting van onze energieke 4-jarige te richten, de aangepaste Eye AF-knop ingedrukt te houden en een van de 315 AF-punten op zijn frickin ‘EYE BALL te laten vergrendelen, dammit !! Wat is dit heksenambacht voor mij?!

In combinatie met de nieuwste ‘Real Time Eye AF’-functionaliteit die voortdurend naar ogen en gezichten zoekt wanneer er een onderwerp in scène is, wordt het vastleggen van mensen (en nu dieren!) in beweging gemakkelijker gemaakt dan met welk ander merk camera dan ook.

Als je sony’s Eye AF nog nooit hebt meegemaakt, bereid je dan voor om verblind te worden … en als je kinderen of huisdieren hebt en het zat bent om ze met een enkel AF-punt rond het zoekerframe te jagen (dat was ik, circa 2017!), Is dit de technologie voor jou.

Ik ben verwend met de krankzinnige AF-prestaties van mijn Sony a7III, dus was aangenaam verrast om te zien dat de Sony RX100 VI ook op die afdeling zijn mannetje kon staan – niet zo goed als zijn grote MILC-broer, maar nog steeds behoorlijk indrukwekkend.

Bliksemsnelle burst-modus

24 frames per seconde. WTF?!

Serieus, wie heeft er 24fps nodig op een fotocamera?! Dat is video, in godsnaam! Na het inschakelen van de Continuous Shooting-modus op de RX100 VI, was het eerste wat ik deed de drive-modus veranderen van High naar Medium … en zelfs dat leek te snel!

Als je iemand bent die plezier beleeft aan het horen van een (nep) sluitergeluid dat 24 keer per seconde rammelt zoals terminator’s gattling gun, zul je het geweldig vinden om te laten scheuren met de Sony RX100 VI.

Ik begrijp dat in bepaalde situaties, iemand mogelijk zijn 24 frames per seconde nodig. Ik weet niet precies wie en wanneer niet, maar het is leuk om te weten dat het er is… voor… zeggen… kolibries fotograferen?!

Je kunt ongeveer 110 RAW-foto’s maken (of ongeveer 220 fijne JPEG’s) voordat het langzamer gaat, en de camera heeft in beide gevallen ongeveer een minuut nodig om de buffer vrij te maken. (Dient je goed voor het schieten als een gekke man!)

Het is de moeite waard om te investeren in een aantal UHS-I-geheugenkaarten met topspecificaties om de prestaties te maximaliseren, maar verspil uw geld niet aan de UHS-II-kaarten, omdat de Sony RX100 VI de interface niet ondersteunt.

Terwijl de buffer leegloopt, kun je geen bursts meer opnemen, maar je kunt nog steeds instellingswijzigingen aanbrengen en je beelden bekijken – gelukkig vergrendelt de camera niet volledig en is het bewijs van de ongelooflijke processor die ergens in de camera is verpletterd.

De ‘HFR’ High Frame Rate-modus verdient hier ook een vermelding – video is niet mijn sterkste kant, maar het kunnen filmen van fragmenten en ze vervolgens afspelen met 1000 fps is eerlijk gezegd verbazingwekkend en zorgt ervoor dat je alles in super slow-mo wilt filmen.

Een ding om te onthouden is dat de scène zeer goed belicht moet zijn voor HFR, zodat de camera niet zijn toevlucht hoeft te nemen tot hogere ISO’s en een luidruchtigere eindvideo.

De instellingen en werking van de HFR-modus waren een beetje verwarrend, en het is nog erger om ze uit te leggen, dus ik laat het over aan dit artikel en casey’s video hierboven – bekijk de helikopterbladen op 2m56!

Tenzij je een vlogger bent, zie ik dat de HFR-modus vooral is gereserveerd om indruk te maken op je vrienden. Ik speelde er kort mee, zei een paar “whooooahs”, en vergat prompt het bestaan ervan op de camera helemaal.

Geweldige beeldkwaliteit

zelfportretmodus - geweldige beeldkwaliteit van zoomlens. Elektronische zoeker helder. Maximaal diafragma is f 2.8

Rechtstreeks uit de camera JPEG en de huidtinten zijn behoorlijk gezien we in de schaduw waren | 1/320 f/2.8 ISO100

De Sony RX100 VI beschikt over een 1 inch, 20.1MP Exmor RS Stacked BSI-CMOS-sensor – een behoorlijke mondvol, wat in feite betekent dat het voor zijn grootte vrijwel de mutt’s noten 🐶👍🏼.

Het is ook dezelfde sensor als in de vorige 2 iteraties van deze camera … maak daarvan wat je wilt.

JPEG-prestaties zijn prima voor diegenen die rechtstreeks vanuit de camera willen fotograferen en delen (met WiFi en NFC is het overbrengen van afbeeldingen snel en eenvoudig), maar voor deze prijs laten we eerlijk zijn – je wilt RAW’s fotograferen.

ISO-prestaties waren prima voor een sensor van dit formaat, met beelden die perfect bruikbaar waren tot ongeveer ISO 1600, vervolgens langzaam degraderend tot 3200 en daarna zeer snel. Bij weinig licht vond ik het niet erg om ISO’s hoog te laten kruipen, veilig in de wetenschap dat ik een ‘vuile B &W-bewerking’ zou doen – de oudste truc in het boek :p

Eerdere versies van de RX100 hadden een snellere lens (bijvoorbeeld f/1.8-2.8 in de RX100V), maar de Sony RX100 VI offert wat licht op ten gunste van het grotere bereik van zijn lens.

Gelukkig biedt de Sony RX100 VI ter compensatie ook 4-stops beeldstabilisatie, wat vooral helpt bij het fotograferen op 200mm.

dynamisch bereik voorbeeld sony rx100vi - zoombereik is geweldig, net als beeldkwaliteit en 4k video bij 24 fps

Het onderbelichten van de Sony RX100 VI bij lage ISO’s zorgt voor wat speelruimte in post | f/2.8 1/100 ISO100

zoomlens op mark vi camera veel beter

Afbeelding 3,5 stops gepusht in Lightroom – niet slecht!

Dynamisch bereik was redelijk voor een 1 inch sensor – je kunt ongeveer 3 ~ 4 stops schaduw herstellen bij het verwerken van een onderbelicht beeld, zolang het maar is opgenomen met lage ISO’s.

Dit is een goede kruk om te hebben wanneer je je belichting verknoeit, of besluit om opzettelijk te onderbelichten om hoogtepunten te behouden, zoals veel trouwfotografen en degenen die niet in staat zijn om bepaalde lichtsituaties te beheersen, gedwongen worden te doen.

LCD-scherm aan de voorzijde

point-and-shoot camera's wutg 1-inch sensor en langere zoom dan rx100 v en mark vi

Het scherm aan de voorzijde van de RX100 VI is voorzien van een handige afteltimer voor selfies en het opnemen van jezelf.

Veel compactcamera’s hebben deze functie tegenwoordig en ik ben blij dat de RX100 VI de trend niet heeft overgeslagen.

Ik heb nooit waarde gehecht aan het hebben van een LCD-scherm dat naar de voorkant kan worden geklapt totdat ik a) mezelf begon te filmen voor video’s en b) ik kinderen had om selfies mee te maken (zie afbeelding in vorige sectie).

De omklapactie van het scherm op de Sony RX100 VI is vrijwel perfect – je kunt het zelfs met één hand doen.

(Ik vind het vreemd waarom dezelfde functie op de Sony a6400 zo onhandig werd geïmplementeerd, terwijl de a6400 de nieuwere camera is – zie onze Sony a6400 review om te zien wat ik bedoel.)

Een leuke extra touch is dat wanneer je het scherm naar voren klapt, de camera in ‘selfie mode’ gaat, met een zichtbare countdown timer waardoor je het shot goed kunt samenstellen.

Aanpasbare lensring

Toen Canon dit deed op de objectieven van hun Canon R, vond ik het een geweldig idee… toen realiseerde ik me dat het al een tijdje een functie is op geselecteerde compactcameramodellen, waaronder de Sony RX100 VI.

U kunt de bedieningsring van de lens toewijzen om diafragma, sluitertijd, ISO of mijn persoonlijke aanbeveling, Belichtingscompensatie, te regelen.

Dit betekent dat ik tijdens het fotograferen in diafragmavoorkeuze de camera kan instellen op AUTO ISO, het bedieningswiel aan de achterkant van de body kan gebruiken om het diafragma te selecteren en de lensring kan gebruiken om te over – al met al een zeer intuïtieve, eenvoudige en plezierige manier om te fotograferen.

Wat ik niet leuk vind aan de Sony RX100 VI

Twijfelachtige ergonomie

rx100 vi vs Ricoh Griii camera's voor het schieten van foto's en video. Betere scherptediepte en langere zoom

Ik wou dat de RX100 VI een uitgesproken, rubberen grip had, zoals die op de Ricoh GRIII.

Sony zit goed en wel in het Apple-kamp als het gaat om productontwerp, d.w.z. vorm boven functie. Het hanteren van een iPhone zonder hoesje is vergelijkbaar met het hanteren van de Sony RX100 VI – het is een glibberige sucker!

Stel je voor dat je een ruit vasthoudt. Stel je nu voor dat het een ruit is die meer dan $ 1.000 kost … en een ruit die je meerdere keren per dag uit je zak haalt, meestal in een snelle trekbeweging. Het is een glibberig recept voor een ramp…

Het eerste accessoire dat iemand zou moeten kopen nadat ze de Sony RX100 VI hebben gekregen, is deze rubberen grip. Gelukkig is het goedkoop – zie het als het rubberen hoesje voor je iPhone. Vertrouw me nou maar het is essentieel.

Nadat je de grip van je nieuwe speeltje hebt getransformeerd van die van een nat stuk zeep naar een iets droger stuk zeep, is het tijd om wat meer te praten over de twijfelachtige ergonomie van deze camera.

Dit lijkt misschien muggenziften, maar voor mij is het een opvallende omissie – er is geen extern uitstekend polsbandoogje. Ik neem aan dat dit in overeenstemming was met het ‘form over function’-exterieurontwerp van de camera, maar het betekent dat je beperkt bent tot de dunne handriem die bij de camera wordt geleverd als een ‘boter-vingers-back-up’.

(Om eerlijk te zijn, veel andere compactcamera’s hebben alleen de ‘dunne polsband’ oogjesoptie – inclusief de eerder genoemde Ricoh GRIII, bijvoorbeeld – maar ik vind het nog steeds een beetje vreemd dat een camera voor deze prijs, en een met nul grijpbare contactpunten, geen ‘goed’ oogje heeft.)

Er zijn tal van goedkope hoesjes voor de RX100-serie op Amazon, en je kunt altijd een zwaardere riem aan de statiefaansluiting op de basis bevestigen, maar toch – kom op Sony. Maak niet zo’n dure camera die zo makkelijk te laten vallen is!

Beperkte touchscreen-functionaliteit

Voor iedereen die bekend is met het touchscreen op een van de recente Sony spiegelloze camera’s, zullen de halfbakken touchscreenprestaties van de RX100 VI niet als een verrassing komen.

Topscores voor Sony voor het opnemen van een mooi 3 “kantelbaar LCD-scherm (imo, alle camera’s hebben een kantelbaar LCD-scherm nodig), en voor het opnemen van touch-to-focus functionaliteit… maar waarom zou je daar stoppen?

Waarom het touchscreen beperken tot de meest elementaire opnamefunctionaliteit / afspeelnavigatie, maar no-brainer-functies zoals vegen naar de volgende foto of menu-items selecteren?!

Het is alsof de touchscreen-ingenieur bij Sony halverwege de build dood is gevallen en ze geen vervanging konden vinden. RIP-bruikbaarheid.

Verwarrende menu’s

Alle Sony-spiegelloze camera’s worden gehinderd door verwarrende menu’s, maar ze lijken tenminste allemaal op elkaar – als je al een Sony-gebruiker bent, vind je het menu in de RX100 VI bekend.

Dit is een andere standaard Sony-tirade, maar de menu’s hebben serieus werk nodig op de Sony RX100 VI. Het enige voorbehoud hierbij is als je van een andere Sony-camera komt, in welk geval het business as usual is … zij het de meest inefficiënte vorm van ondernemen denkbaar.

Toegevoegd aan de onlogische plaatsing van menu-items en head-scratch-inducerende navigatie, is Sony’s eigen functienaamgevingsconventie, waardoor je google op elk nieuw menutabblad kunt raken …

Ik kan me voorstellen dat het een hoofdpijn zou zijn voor Sony om uitleg in de camera in meerdere talen te vertalen, maar hun camera’s kunnen echt profiteren van een ingebouwde woordenlijst met termen – als je vastzit zonder telefoonontvangst, is het moeilijk om erachter te komen wat bepaalde functies betekenen, vooral met de verwarrende AF-modi.

Slechte levensduur van de batterij / gebrek aan oplader

Welkom in de wereld van high-spec compactcamera’s – wees voorbereid op het dragen van een reservebatterij (of tien …)

Met ongeveer 240 ~ 300 opnamen per lading, om de S te zeggenony RX100 VI is power-hungry zou een understatement zijn.

Met een kleine, vederlichte batterij en meer belachelijke functies in de camera dan je een stok kunt schudden, zou het waarschijnlijk niet als een verrassing moeten komen. Ook zijn de prestaties vrijwel gelijk aan die van andere compactcamera’s.

Gelukkig zijn reservebatterijen betaalbaar en heeft de Sony RX100 VI het extra voordeel dat je stroom accepteert via een micro-USB-poort, wat betekent dat je de draagbare batterij van je telefoon kunt gebruiken om hem bijgevuld te houden.

Daarover gesproken, ik vind het nogal gierig van Sony om geen speciale batterijlader op te nemen met zo’n dure camera. Ja, opladen via de meegeleverde micro-USB-kabel betekent minder gadgets om in te pakken tijdens het reizen, maar het aansluiten van het verdomde ding is een frustrerende ervaring, vergelijkbaar met het rijgen van een naald, met koude handen … In het duister tasten.. als je dronken bent.

Serieus, voeg echter een paar reservebatterijen toe (zorg ervoor dat het de officiële Sony-batterijen zijn zoals deze) en een speciale oplader (dit kan van derden zijn, zoals deze), aan de lijst met essentiële accessoires voor de Sony RX100 VI, en je bent helemaal klaar.

Het is alleen jammer dat sommige van deze dingen er niet waren om mee te beginnen …

Sony RX100 VI versus RX100 V

sony-rx100-vi-200mm-voorbeeld van zoomlens bij snelle sluitertijd - beter dan mark v

De RX100 VI beschikt over een 24-200mm f/2.8/4.5 zoom, terwijl de oudere RX100 V beschikt over een 24-70mm f/1.8-2.8.

Ik vond dat dit een eigen sectie verdiende in mijn review van de Sony RX100 VI, aangezien de vorige iteratie op dit moment nogal aantrekkelijk geprijsd is.

Dus, voor ongeveer $ 350 meer, wat is precies beter in de VI in vergelijking met de V?

Nou, ik zal beginnen met wat is slechter, want dat is makkelijker. Waar de RX100V een heerlijk snelle f/1.8-2.8-equivalente lens had, biedt de RX100VI f/2.8-4.5, wat jammer is, maar begrijpelijk vanwege het verschil in zoombereik tussen de twee camera’s (24-70mm vs 24-200mm)

Afgezien van meer zoomlengte, draait het achterscherm verder naar beneden tot 90° op de VI in vergelijking met 45° op de V, en is het een touchscreen.

Autofocus is ook sneller op de VI, waarbij Eye AF naar verluidt tweemaal zo snel – dat is een groot voordeel.

Dan is er een snellere beeldprocessor in de VI, die de vertraging in de zoeker vermindert en de algemene snappiness van de camera als geheel verbetert – nog een mooie upgrade van de V. Buffercapaciteit is ook beter op de VI, voor mensen met een zware sluitervinger.

Er zijn nog een paar kleine verschillen tussen de twee camera’s, maar dat is het lange en korte ervan. Als je rechtstreeks naar de RX100-serie komt, zul je waarschijnlijk tevreden zijn met de V … maar je zult je afvragen hoeveel beter VI is … en dat vreet aan je!

Met technologie raad ik meestal aan om te investeren in de meest recente versie van iets, vooral als je al een behoorlijk deel van de verandering uitgeeft. Technologie gaat immers snel.

De voordelen van de VI ten opzichte van de V lijken op papier misschien klein, maar ze tellen allemaal op. Voor mij zijn de snelheidsverbeteringen rondom reden genoeg om voor de Sony RX100 VI te gaan.

Hier is een tabel die ik heb geleend van Wikipedia met de algemene verschillen in Sony RX100-modellen:

Model Rx100 RX100 II RX100 III Rx100 IV RX100 V RX100 VI
Sensor 20.1Mpx Exmor CMOS |
13,2 mm x 8,8 mm
20.1Mpx Exmor R BSI-CMOS
13,2 mm x 8,8 mm
20.1Mpx Exmor RS |
Gestapelde BSI-CMOS
13,2 mm x 8,8 mm
Processor Bionz Bionz X
Lens Brandpuntsafstand 10,4 – 37,1 mm
(Equiv. 28-100mm)
8,8 – 25,7 mm
(Equiv. 24-70mm)
9.0 – 72mm
(Equiv. 24-200mm)
Lens max Diafragma f/1.8-4.9 f/1.8-2.8 f/2.8-4.5
Sluitertijd 30 ~ 1/2000 sec 30 ~ 1/32000 sec
Max continu-opnamen 10 frames/s 16 frames/s 24 frames/s
Video-opname formaat MPEG-4, AVCHD (28 Mbit/s)
Full HD
MPEG-4, AVCHD (28 Mbit/s),
XAVC S (50 Mbit/s) Full HD
MPEG-4, AVCHD (28 Mbit/s),
XAVC S (100 Mbit/s) 4K-video
Video Sampling Lijn overslaan Volledige pixeluitlezing
Slow Motion Video-opname Nee Ja
(240, 480, 960 fps)
Ja
(250, 500, 1000 fps)
Professionele videobewerking Nee Foto profiel w / CineGamma,
Tijdcode, Userbit
Aangepaste minimale sluiter spd.
bij Auto ISO
Nee Ja
AF-punten 25 315
AF-type Contrastdetectie Fasedetectie
Flexibele plek met slot op AF Nee Ja
Continu Eye-AF Nee Ja
LCD 3 inch vast 3 inch kantelbaar (+90/-40 graden) 3 inch kantelbaar (+180/-45 graden) 3 inch kantelbaar touchscreen (+180/-90 graden)
Evf Nee Facultatief Ingebouwd
Flitsschoen Nee Multi-interface Nee
Ingebouwd ND-filter Nee 3-haltes Nee
WiFi > nfc Nee Ja
Levensduur van de batterij
(CIPA-normen)
330 schoten 350 schoten 320 schoten 280 opnamen 220 schoten 240 opnamen
Gewicht 240 gram 281 gram 290 gram 298 gram 299 gram 301g
Dimensie 102 x 58 x 36 mm 102 x 58 x 38 mm 102 x 58 x 41 mm 102 x 58 x 43 mm
Aangekondigd 6 jun. 2012 27 jun. 2013 mei 28, 2014 10 juni 2015 6 oktober 2016 5 juni 2018

Bron: WikiPedia

Laatste woorden | Voor wie is de Sony RX100VI bedoeld?

Mijn vrouw hield van de kleine afmetingen van de RX100 VI – hier te zien met behulp van de pop-up EVF. Mijn schoonvader had er ook zin in voor zijn volgende fietsvakantie…

In eerste instantie dacht ik dat de Sony RX100 VI een camera was die gereserveerd was voor professionals die een alledaagse compact met AF-prestaties wilden die bij hun werkpaardcamera pasten.

Hoe meer mensen ik het echter liet zien, hoe meer ik me realiseerde dat het veelzijdig aanspreekt.

De combinatie van razendsnelle, betrouwbare autofocus dat werkt gewoon, en een zoombereik dat de meeste mensen nog nooit eerder hebben ervaren … laat staan in een camera ter grootte van een pak kaarten, is ongelooflijk aantrekkelijk – voor ouders, reizigers, de oudere generatie, fotografie beginners … eigenlijk iedereen die wil dat de camera het grootste deel van het werk voor hen doet.

De Sony RX100 VI, zoals het geval is met een aantal van de nieuwste Sony camera’s, maakt het vastleggen van momenten eenvoudiger dan elke andere camera. Het instellen ervan kan een pijn in de kont zijn, maar als je het eenmaal klaar hebt, is het vrijwel een idiot-proof apparaat – raak dat labyrint van een menu gewoon niet aan!

Als je eenmaal op een rubberen grip bent blijven steken en de dunne riem om je pols hebt als back-up, heb je een krachtige en efficiënte manier om foto’s te maken van vrijwel alles, van close-up portretten tot verre gebeurtenissen … en het allemaal netjes opgeborgen in je achterzak.

De beste camera is degene die je bij je hebt – we hebben het allemaal gehoord, en de Sony RX100 VI betekent dat die camera niet altijd alleen je smartphone zal zijn. Ja, de nieuwste smartphones zijn geweldig voor fotografie, maar ze kunnen geen licht vasthouden aan iets van dit kaliber.

De Sony RX100 VI is zeker een investering die alleen de bevoorrechte weinigen zullen kunnen doen, maar voor degenen die dat wel doen, zult u geen spijt krijgen van uw beslissing … tenzij je het laat vallen, natuurlijk 🙂

Sony R100vi camera test

Sony RX100 VI

Indrukwekkend zoombereik, AF-snelheid en beeldkwaliteit. Perfect voor op reis.

Controleer de huidige prijs