Sony RX100 VII Compact Camera Test

Het kan soms voelen alsof je fotografeert met je “grote camera” of … je iPhone.

Dat is waar de Sony RX100 VII om de hoek komt kijken. Het vult het gat wanneer we niet willen hoeven kiezen tussen een professionele camera of een telefoon. Of met andere woorden, wanneer we iets willen dat gemakkelijk, klein, snel is en dat mooie beelden maakt.

Sony lijkt de camerawereld stormenderhand te veroveren. Het lijkt alsof elke keer dat we Facebook checken, een andere fotograaf al zijn spullen verkoopt en ‘full Sony mirrorless’ gaat!

Hoewel deze recensie niet voor professionals in deze hachelijke situatie zal zijn, zal het inderdaad dienen als een bewijs van de nieuwe technologie van Sony die we allemaal leren kennen en liefhebben.

Sony-RX100-VII

Sony RX100 VII

Opmerkelijke snelheid en prestaties in een draagbaar, compact pakket.

Controleer de huidige prijs

We hebben deze camera ongeveer een week lang gebruikt en omdat het het begin van ons laagseizoen was, hebben we uiteindelijk veel persoonlijke foto’s gemaakt – perfect voor de doeleinden van deze test en de doelgroep van de Sony RX100 VII.

We hebben ermee gefotografeerd alsof het van ons was, we probeerden ons voor te stellen dat we deze camera meenamen op vakantie, of naar verjaardagsfeestjes, enz.

Dus nodigen we je uit om er met dezelfde mentaliteit in te duiken…

Vraag jezelf af: waar gaat deze kleine camera over? Kan ik het mijn persoonlijke camerarepertoire toevoegen en fotograferen met iets anders dan mijn iPhone als ik met mijn gezin of op vakantie ben?

En moet ik deze specifieke compactcamera kopen boven alle andere keuzes?

We hopen dat we u kunnen helpen deze vragen te beantwoorden.

Inhoudsopgave

Sony RX100 VII Technische Gegevens

 • Lichaamstype: Compact
 • Max Resolutie: 5472 x 3648
 • Sensor: 1 “(13,2 x 8,8 mm) BSI-CMOS sensor, 20 megapixels
 • ISO: Auto, 125-12800
 • Brandpuntsafstand: 24-200mm
 • Max diafragma: F2.8-4.5
 • Scherm: Kantelbaar 3 “LCD-scherm
 • Max sluiter: 1/2000sec
 • Formaat: MPEG-4, AVCHD, XAVC S
 • Opslagtype: SD / SDHC / SDXC, Memory stick Pro Duo
 • Gewicht: 302g (10.65oz)
 • Afmeting: 102 x 58 x 43 Mm (4,02 x 2,28 x 1,69″)
 • GPS: geen
Pros

 • Compact
 • Rondom leuk om mee te fotograferen
 • FOCUS!
Tegens

 • Geen handmatig in-/uitzoomen lensring
 • Touchscreen kan responsiever zijn

Controleer de huidige prijs

Bouw &uiterlijk

Sony RX100 VII compactcamera test

De Sony RX100 VII is echt compact. Het is strak en soepel in ontwerp en gevoel.

Deze camera is kleiner in lengte en breedte dan je gemiddelde iPhone en kan gemakkelijk in een jaszak worden gehouden of in een schuifmouw van een rugzak worden gestopt.

Het LCD-scherm is lekker breed en neemt het grootste deel van het onroerend goed aan de achterkant van de camera in beslag. Dit is geweldig voor het beoordelen van uw afbeeldingen en het eenvoudig selecteren van functies.

Het klapscherm steekt en trekt gemakkelijk en op een vergelijkbare compacte manier in.

Er is veel zwart op deze camera, wat betekent dat de knoppen en het lettertype minimaal zijn, waardoor het ideaal is voor openhartige fotografie waarbij je onderwerp zich niet bewust is of niet geïntimideerd is over je camera.

Ergonomie & Handling

Sony RX100 Vii

De Sony RX100 VII is absoluut een pocketcamera. Het meet 4 x 1,7 x 2,4 inch (102 x 58 x 43 mm) en weegt een lichte 10,65 gram (302 g).

Je kunt deze camera zonder problemen in je zak of een klein tasje stoppen. Het is klein. Klein maar machtig, zoals we mijn dochter vroeger noemden toen ze geboren werd.

Voor mij is het bijna ook klein en heeft niet het gevoel dat het genoeg grip in mijn handen heeft. Ik weet dat dat het idee is, maar ik vergelijk het met dat van het omhoog houden van je smartphone. Het is bijna te gemakkelijk en soms als je met een “echte” camera fotografeert, wil je dat deze het tegenovergestelde van je telefoon voelt.

In vergelijking met andere compacte persoonlijke camera’s is het de kleinste en lichtste die ik in een tijdje heb gefotografeerd. Ik mag iets kiezen met iets meer vlees to het persoonlijk, maar als klein en machtig klinkt perfect voor je, lees dan verder en geniet.

Laten we het eerst hebben over het flip-scherm. Een ding waar ik tegenwoordig van hou in een camera, elke camera, is een badass flip-scherm.

De mogelijkheid om gemakkelijk vanuit meerdere hoeken te fotograferen, vooral als je dramatische landschapsportretten maakt vanuit een laag uitkijkpunt, of in mijn geval 4-jarigen die boven je in het zand springen, het flip-scherm is waar het is.

De RX100 VII heeft een tilt LCD scherm met super scherpe resolutie (921dot) en een glad touchscreen. Het draait en flipt op alle manieren die je wilt, waardoor het ideaal is om creatief te worden met je hoeken of ongemerkt vanuit de heup te fotograferen.

U kunt ook eenvoudig uw focus op het onderwerp selecteren en volgen vanaf het aanraakscherm.

Echter – en als je mijn vorige Sony-recensies leest, weet je dat ik altijd op de een of andere manier klagen over de aanraakschermen van Sony – het is beperkt tot alleen die functies. U kunt niet door het menu navigeren of aanraken voor focus wanneer u de EVF gebruikt. Jammer, kerel.

Een andere superleuke feature van de Sony RX100 VII is de Eye Level Viewfinder. Als je de zoeker openklapt, voel je je een fotograaf. Het voelt gewoon cool om het op te zetten en te beginnen met fotograferen.

Focus prestaties

Dit is waar deze camera me echt heeft gekregen. Sony’s website gaat er prat op dat de Sony RX100 VII ’s werelds snelste hybride autofocussysteem met 357 af-punten voor fasedetectie in brandpuntsvlak die ca. 68% van het beeldgebied bestrijken.

Nou, duizelig! #cheesycowboyjoke

Om te testen nam ik de kinderen mee naar een nieuw park net ten noorden van Portland met een speeltuin aan het water en liet ze loslopen.

Met de RX100 VII in mijn hand kon ik de rugratten volgen en hun ietwat twijfelachtige speelbewegingen vastleggen (“spring daar niet vandaan… oh oke je bent al… wacht maar, laat me er in ieder geval een foto van maken!”) met indrukwekkende snelheid en focus.

U kunt zien dat de tracking is geweest significant verbeterd in deze nieuwste versie van de RX100, en het was super leuk om mee te spelen.

De nieuwe beeldsensor biedt continu-opnamen tot 20 beelden per seconde. Er is een gloednieuwe functie voor de VII genaamd Single Burst Shooting, waarbij het 7 frames achter elkaar kan nemen met 30, 60 of 90 frames per seconde (fps).

Combineer deze nieuwe sensor met de RealTime Eye AF en het was game on. Sony heeft een aantal echt verbazingwekkende onderwerpherkenning ontwikkeld die tracking naar een hoger niveau tilt. De eye tracking was gewoon geweldig voor het achtervolgen van bewegende onderwerpen.

Heb jij ook een 2-jarige of 4-jarige die nooit stopt met bewegen?

Of misschien een bontkind dat je in actie wilt vangen in het hondenpark, of tijdens het achtervolgen van een bal in huis (denk hier aan een kat op kattenkruid…)?

Dan zul je het geweldig vinden om hun actievolle momenten vast te leggen met de Sony RX100 VII.

Prestaties bij weinig licht

Ik heb deze keer niet veel gefotografeerd bij weinig licht, maar dit is wat ik kan bieden voor een korte beoordeling van de prestaties bij weinig licht van de Sony RX100 VII.

Met een kleinere sensor (1 inch) dan een APS-C-camera, bijvoorbeeld, zal de RX100 VII natuurlijk niet zo goed presteren bij weinig licht – maar dat gezegd hebbende, de prestaties bij weinig licht in deze kleine camera zijn behoorlijk behoorlijk.

Het heeft een hoge ISO-prestaties wat enorm helpt. Ik sluit me aan bij het sentiment dat ik tegenkwam in een andere discussie over de camera:

De Sony RX100 VII presteert beter dan je iPhone bij weinig licht… maar niet zo goed als een full-frame sensor in andere spiegelloze camera’s.

Ik zou de ISO niet te hoog duwen om te veel ruis te voorkomen.

Het laatste wat ik zou zeggen is dat als je een ouder bent die foto’s maakt van je kind dat de verjaardagskaarsen uitblaast met de lichten gedimd of een liefhebber die een zonsondergangfoto maakt op het strand, je redelijk tevreden zult zijn en voldoende in staat om een mooie foto te maken.

(Je kunt ook de Sony RX100 VI-test bekijken om enkele voorbeeldfoto’s bij weinig licht te zien – er is niet veel veranderd met dit nieuwste model.)

Beeldkwaliteit

Enkele snelle specificaties voor mijn collega specs nerds:

Sony RX100 VII heeft een Zeiss 24-200mm f/2.8-4.5 zoomlens en 20mp resolutie.

De lens presteert goed. Hij zoomt snel en efficiënt in een mum van tijd met behoud van een scherpe focus.

Mijn enige klacht is dat het zo snel beweegt en misschien was het gewoon een leercurve, maar ik zou graag de mogelijkheid hebben om de brandpuntsafstand te stoppen waar ik het wil.

Als ik een portret op 50 mm wil maken, wil ik graag dat de optie om dat gewoon te selecteren brandpuntsafstand. Maar bij de meeste compactcamera’s op een zoomlens, en vooral deze, stuitert de lens gewoon voortdurend rond bij elke poging om scherp te stellen, wat een beetje frustrerend kan zijn in een portret of een moment waarop je op een bepaalde compositie bent ingesteld en dan zal de lens niet stoppen met zichzelf aan te passen.

Ik weet dat dat waarschijnlijk een domme klacht is, maar ik merkte dat ik gefrustreerd raakte dat ik niet gewoon de brandpuntsafstand kon kiezen die ik wilde.

Iets om in gedachten te houden als je om dat soort precisie geeft.

Algemene prestaties

Bij het inschakelen van de RX100 VII had ik wel een paar seconden vertraging, maar de snelheid van al het andere maakte het goed.

Deze kleine Sony-camera’s zijn zo indrukwekkend dat je echt in complete auto kunt fotograferen, en 99% van de tijd zal het focus en belichting nagelen.

Als professional is het een beetje gek om in complete auto te fotograferen en ik weet zeker dat ik hier een heet debat zou kunnen beginnen …

Maar het is waar! Je kunt het echt gebruiken zoals je je telefoon zou gebruiken.

Tijdens het testen van de camera heb ik vaak gewoon mijn diafragma-instelling geselecteerd, maar de camera de rest laten doen.

Van daaruit zou ik de belichtingscompensatie gebruiken om naar behoefte een stop omhoog of omlaag te gaan (lees hieronder om dit in te stellen als een van uw aangepaste functieknoppen).

Andere handige functies

Net als andere Sony-camera’s is het de kunst om de aangewezen knoppen van Sony aan te passen en je favoriete instellingen te maken.

Dit zorgt voor snelle toegang tot uw favoriete functies. Ik raad aan om dit met alle Sony camera’s te doen en ik heb verschillende collega’s die het daarmee eens zijn.

Mijn favoriete aangepaste functieknop voor de RX100 VII is de kiesring op de lens. Ik heb het aangepast om de belichtingscompensatieknop te zijn, wat perfect was bij het fotograferen in Auto.

Als ik een paar stops over of onder moest gaan, kon ik snel aan de knop draaien en klaar zijn om te gaan.

Hier waren mijn go-to-instellingen tijdens het testen van deze camera:

 • Montuur: Diafragmavoorkeuze
 • Afbeeldingsbestanden: JPEG, EXTRA FIJN, GROOT
 • Rijmodus: Continue Lo
 • Autofocus modus: AF-A Deze modus detecteert automatisch of je onderwerp beweegt of stilstaat. Afhankelijk van welke, gaat het tussen AF-C (autofocus continu voor bewegend onderwerp) of AF-S (autofocus single shot – statische onderwerpen).
 • Aandachtsgebied: Flexibele plek. Ik gebruikte dit meestal, zodat ik snel de focus aan de achterkant van het scherm kon aanraken of de duimknop kon gebruiken om scherp te stellen in plaats van dat de camera besliste waar ik wilde scherpstellen.
 • Gezichts-/oogprioriteit: OP
 • ISO automatische minimale sluiter: 60e van een seconde. Als je deze kleine truc niet kent bij het fotograferen van automatische ISO, bereid je dan voor om mindblown te zijn. Je kunt je ISO zo instellen dat deze altijd op een niveau blijft waar het je sluitertijd compenseert. Ik wil nooit onder een 60e van een seconde op mijn sluiter vallen, dus ik zeg tegen de camera dat hij de ISO dienovereenkomstig moet aanpassen, zodat dat niet gebeurt.
 • Meter modus: Multi. Dit neemt het gemiddelde en doet een gek algoritme om de juiste belichting te bepalen. Zoals ik al eerder zei, deze camera’s zijn zo slim – het is bijna als valsspelen.
 • Witbalans: Auto
 • Geluiden: Alles uit. Ik wil nooit dat mijn camera’s geluiden maken.
 • Automatische beoordeling: Af. Dit bespaart de batterij door de foto’s niet na elke opname te laten verschijnen. Als ik een opname moet zien, kijk ik er gewoon handmatig naar.

Waar voor je geld

Deze camera is vrij duur en verkoopt momenteel voor ongeveer US $ 1.200.

De Sony RX100-reeks is altijd in de ‘premium’ categorie van compactcamera’s geweest, omdat dit simpelweg premie Camera.

Ze bieden functies, bouw, prestaties en kwaliteit die ongeëvenaard zijn en rechtvaardigen hun prijskaartje voor degenen die bereid zijn te betalen.

De Sony RX100 VII zal een uitspatting zijn, maar een die wordt geleverd met veel meer waar voor je geld dan veel andere compactcamera’s … als je het je kunt veroorloven, tenminste.

Controleer de huidige prijs

Sony RX100 VII Review | Conclusie

Ik heb een geweldige tijd gehad met het beoordelen van deze camera en ben een beetje verdrietig om hem te zien gaan. Het is fijn om zoveel kracht te hebben in zo’n compact pakket en de enorme zoomlens is ongelooflijk veelzijdig, vooral als je licht probeert te reizen.

Kortom, u moet de Sony RX100 VII kopen als:

 • Je bent op zoek naar een geweldige kleine zakcamera om overal mee naartoe te nemen.
 • Je wilt de actie snel vastleggen in een kleine camera, maar een die presteert als een professionele camera.
 • Je maakt foto’s van fast subjects: kinderen, huisdieren, sporters, mieren die een heuvel bouwen.
 • Je hebt een vorig model van een andere compactcamera (Fuji x100-serie, Sony, etc.) en bent op zoek naar een nieuwere upgrade en je hebt een beetje extra geld liggen.
Sony-RX100-VII

Sony RX100 VII

Opmerkelijke snelheid en prestaties in een draagbaar, compact pakket.

Controleer de huidige prijs