Soven Amatya

Hallo. Ik ben Soven en ik ben gevestigd in Surrey, net aan de rand van Londen. Het betekent dat ik snel in Londen kan komen, maar ook toegang heb tot het prachtige landschap van Surrey!

Voor mijn carrière als fotograaf studeerde ik af met een IT Masters Degree. Mijn eerste IT-baan was voor een heel klein softwarebedrijf, in een heel oude en koude jamfabriek.

Ik ben doorgegroeid naar grote multinationale, internationale bedrijven zoals Barclays Bank, IBM en JP Morgan. Ik vond het geweldig om elegante oplossingen te vinden voor complexe problemen voor mijn gebruikers.

Het was in deze tijd dat ik mijn eerste DSLR kocht. Het zou een Canon worden. Een vriend met wie ik samenwerkte en een fantastische fotograaf zei echter: “No way.” Hij is de reden dat mijn eerste camera een Nikon was.

Mijn fascinatie voor fotografie, en hoe je goede en consistente beelden kunt maken, betekende dat ik alle verschillende lenzen begon te kopen: van de 50mm f/1.4G Prime tot de 85mm f/1.4G, zooms van de 24-70mm f/2.8G tot de 70-200mm f/2.8G, plus een macro- en groothoeklens, voor de goede orde.

Dit was nog voordat ik een bruiloft had gefotografeerd!!!

Gelukkig heb ik sinds mijn overstap naar Sony mijn fotografie-uitrusting gestroomlijnd en het heeft echt geholpen mijn fotografie en mijn portemonnee te verbeteren.

Mijn benadering van huwelijksfotografie is om nauw samen te werken met mijn paren, zodat ik hun visie en behoeften voor hun bruiloft begrijp. Ik probeer de manier waarop de bruiloft voelde, de emoties en momenten van ongescripte magie, op een leuke, ontspannen en onopvallende manier vast te leggen.

Camera

Sony A7III – Klein, lichtgewicht, geweldige ISO-prestaties en vrij snelle autofocus, hoewel ik heb gemerkt dat het soms kan worstelen bij zeer, zeer weinig licht. De Eye-AF is geweldig en heeft zeker geholpen om meer scherpstellingsbeelden te krijgen. Met een lichtere setup ben ik nu minder moe aan het einde van een trouwdag.

Lenzen

Sony FE 35mm f/1.8 – Mijn favoriete lens. Compact en lichtgewicht, snel scherp te stellen, minimale scherpstelafstand van 0,22m, wat betekent dat ik dichtbij kan komen. Heeft wel last van wat CA. Ik zou een hele bruiloft met deze lens kunnen fotograferen, als het moest. Het is de perfecte brandpuntsafstand voor de manier waarop ik graag een bruiloft vastleg.

Zeiss Batis 85mm f/1.8 – Op mijn andere lichaam. Compact en lichtgewicht (perfect voor de Sony Mirrorless camera); snel en nauwkeurig scherpstellen; en scherp. Mijn go-to lens als er ruimte is, en het comprimeert de achtergrond mooi.

Zeiss Batis 25mm f/2 – Mijn go-to lens voor de dansvloer en soms de eerste dans, afhankelijk van of ik een interessante compositie kan vinden. Je moet echt instappen om het montuur te vullen met dit objectief. Het is zo, zo licht van gewicht en heeft een mooie beeldkwaliteit.

Sony Sonar 35mm f/2.8 – Zeer, zeer compact en lichtgewicht. Mooie beeldkwaliteit en is mijn back-up 35mm. Het is geweldig voor straatfotografie wanneer je meestal fotografeert met F5.6 – F11.

Verlichting/Triggers

Als fotograaf met beschikbaar licht draag en gebruik ik flitsen om het bestaande natuurlijke licht aan te vullen, indien nodig.

Godox AD200 Pro – Veel en veel kracht in een vrij kleine vorm. De hoeveelheid geproduceerde stroom betekent dat ik meestal op een lager vermogen kan fotograferen en de recycletijd is hoog. Het wordt het vaakst gebruikt tijdens de receptie, de toespraken, de eerste dans en het feest. Ik gebruik het ook voor paarportretten, indien nodig.

Neewer (rebadged Godox) V1S – De V1S wordt geleverd met een ronde kop. Ik gebruik dit normaal gesproken als mijn flitser op de camera en het ontwerp maakt het gemakkelijk om het hoofd snel te draaien. Ik ben begonnen met het gebruik van de TTL-functies, die, na een beetje tweaken, mooi belichte afbeeldingen produceren.

Godox TT350N – Dit is de Nikon versie van de lens. Het is klein en compact. De recycletijd is echter traag. Ik heb de neiging om dit meestal te gebruiken tijdens de voorbereiding, gemonteerd op de Tether Tools PowrGrip Kit. Het kan op afstand worden bediend door een trigger.

Flashpoint R2 Pro MarkII – Sony – Hiermee kan ik mijn flitsers overal in de kamer op afstand bedienen. Deze versie stelt me in staat om snel groepen te selecteren en het vermogen snel aan te passen, omdat er speciale knoppen zijn voor de groepen.

Godox X1T-S – Hiermee kan ik mijn flitsers overal in de kamer op afstand bedienen. Ik kan ook een on-camera flitser monteren indien nodig, om off- en on-camera flitser te mengen.

MagMods – Grips, Gels, Bounce. Ze zijn allemaal gemakkelijk te gebruiken.

Hardware en software

Ik gebruik een combinatie van Lightroom en Photoshop om de foto’s na te verwerken. Ik heb onlangs Capture One 20 gekocht omdat ik er geweldige dingen over heb gehoord.

MISC.

Happy Socks – Na mijn 35mm, mijn belangrijkste onderdeel van mijn kit, voor een bruiloft. Soms is de bruiloft partij kan een beetje nerveus en gespannen zijn als hun foto’s zijn gemaakt. De sokken zijn een ijsbreker en ik merk dat de nervositeit en spanning meestal verdwijnt na veel gelach bij het zien van de sokken.

Tether Tools RMPG45KT RapidMount PowrGrip Kit – De Grip bevestigt flitsen veilig op elk niet-poreus oppervlak, zoals glas, spiegels, enz. Ik vind het handig tijdens de bruidsvoorbereiding als er een spiegel of een reflecterend oppervlak is, kan ik de houder ook bevestigen.

G-Cup EVF Eyecup – Comfortabeler dan degene die bij de camerabehuizing wordt geleverd. Het betekent ook dat mijn gezicht iets verder van het touchscreen verwijderd is, zodat het niet per ongeluk het AF-punt verplaatst.

Iwata Pro GP-01 – Het is klein, relatief licht, gemakkelijk te gebruiken en produceert mooi stabiel licht. Perfect wanneer flash overkill is. Ik heb de neiging om het te gebruiken voor details.

Oplaadbare werklamp – Geweldig als je een kleine kick van licht nodig hebt voor kleine details.

Stopverf – Je weet nooit wanneer je het nodig hebt om details te ondersteunen.

Oordoppen – Het kan behoorlijk luid worden op de dansvloer, en dit is de perfecte manier om van de muziek te genieten tijdens het fotograferen van het feest.

Plug met USB – Essentieel omdat ik mijn telefoon kan opladen. De pinnen vouwen weg en maken het gemakkelijk te vervoeren. Nieuwere versie heeft ook USB-C-poort.

Pixel TF-334 Hot Shoe Adapter – Ik draag een reserve Nikon-flitser als back-up. Met deze adapter kan ik de flitser op de Sony camera monteren.

Think Tank SD Pixel Pocket Rocket Messenger Bag – Houdt de meeste SD-kaarten. Ik heb meer dan 30 SD-kaarten. Ik zal een kaart pas hergebruiken als de trouwfoto’s bij het stel zijn afgeleverd.

Laatste woorden

Schiet meer wanneer de goede dingen gebeuren en met intentie. Microcomponeren terwijl je fotografeert.

Zoek goed licht, componeer en wacht dan tot het moment gebeurt.

Kom van dichtbij en laat zien hoe het voelde om daar te zijn.

amatya.co.uk| @sovenphotos

trouwen

11 tools voor trouwfotografen

Bekijk de 11 essentiële tools en apps die elke trouwfotograaf dit jaar zou moeten gebruiken.

Inclusief tijdelijke kortingen.

Lees hier meer