Steven Meert

Hallo allemaal, ik ben Steven Meert, een autodidactische fotograaf uit België, gevestigd in Gent.  Bijna 20 jaar geleden kocht ik mijn allereerste camera, een Sony Cybershot.

Ik vertelde mijn vrouw dat we het nodig hadden voor het maken van foto’s van ons eerste kind, maar om eerlijk te zijn, wilde ik het ook voor een concert van mijn favoriete band They Might Be Giants.

Een paar jaar later gaf mijn vrouw me mijn eerste DSLR als verjaardagscadeau, een Canon 400D. Ik lag bedlegerig na een ernstig ongeluk en ze dacht dat ik wel wat afleiding kon gebruiken. Ik las de hele handleiding en experimenteerde elke dag.

Uiteindelijk werd het een echte hobby. In die tijd maakte ik alleen foto’s van onze kinderen (3 inmiddels). Nadat ze mijn foto’s hadden gezien, begonnen vrienden en familie te vragen om shoots van hun eigen kinderen.

Een paar jaar later ben ik hier geld voor gaan vragen. Het stelde me in staat om te investeren in nieuw materiaal. Het eerste wat ik kocht was een prime lens, de Canon 50mm f/1.4. Deze lens bracht me naar een hoger niveau. Ik heb enige tijd later een upgrade uitgevoerd naar een Canon 40D. Dat heb ik later allemaal verkocht.

Op een dag vroeg een collega van mij me om foto’s te maken van zijn bruiloft. In eerste instantie joeg het me de stuipen op het lijf. De druk om dingen goed te doen was enorm. Omdat ik foto’s moest maken in een slecht verlichte kerk had ik een betere camera en lens nodig.

Ik koos voor de Canon 5D Mk II in combinatie met de Canon 24-70mm f/2.8, die nog steeds in mijn kit zitten. Voordat ik het wist, had ik het volgende jaar 12 trouwreportages en had ik wat back-up gear nodig.

Ik ben bang dat ik uiteindelijk GAS (gear acquisition syndrome) heb ontwikkeld…

Camera

Canon 5D Mk II (x2) & Canon 5D Mk III: Ik heb deze camera’s veel gebruikt voor mijn trouwreportages. Ze presteren erg goed bij hoge ISO instellingen en de scherpstelling is, zeker bij de Canon 5D Mk III, erg snel en nauwkeurig.

Een paar jaar geleden maakte ik de overstap naar spiegelloze camera’s; mijn DSLR’s waren simpelweg te zwaar om mee te nemen.

Ik gebruik ze nog steeds voor bepaalde portretopnames, met name met mijn Canon 85mm f/1.2-lens en ik heb ze nog steeds nodig voor mijn architectuurfoto’s omdat ik geen tilt-shift-lens heb voor mijn spiegelloze camera’s.

Fuji X100S, Fuji X-PRO2 & Fuji X-T2: Ik hou van het kleine formaat van deze camera’s. Ik werd het zat om te veel spullen mee te nemen. Ik koos voor Fuji omdat ik denk dat ze erg gebruiksvriendelijk zijn. Ze hebben aparte draaiknoppen voor alle benodigde instellingen, waardoor ik heel snel kan werken.

Lenzen

Canon 24-70mm f/2.8: Dit was vroeger mijn allround werkpaard. Uiteindelijk ben ik ermee gestopt omdat ik grotere diafragma’s nodig had.

Canon 85mm f/1.2: Nog steeds mijn favoriete objectief aller tijden. Hoewel ik het Fuji-equivalent heb, geef ik nog steeds de voorkeur aan deze. Ik kan er niet helemaal mijn vinger op leggen, maar de foto’s die ik maak met mijn Canon 5D Mk III en deze lens verslaan nog steeds alle foto’s die ik met mijn Fuji-camera’s heb gemaakt.

Canon 24mm f/1.4: Voor mijn trouwreportages droeg ik deze altijd samen met de Canon 85mm f/1.2. Dit waren de enige brandpuntsafstanden die ik echt nodig had.

Canon 70-200mm f/2.8: Op bruiloftsrecepties maak ik graag openhartige foto’s. Deze lens is daar ideaal voor.

Canon 24mm f/3.5: Ik ben ook bezig met architectuurfotografie. Ik heb maar één tilt / shift lens nodig voor mijn type fotografie en deze lens is echt geweldig. Nauwelijks vervorming en vlijmscherp.

Ik hou echt van dit genre omdat je veel tijd kunt besteden aan slechts één foto en alles perfect kunt maken. Ik ontwikkelde deze fetisj voor rechte lijnen. Deze lens kan me heel blij maken.

Fujinon 16mm f/1.4: Het equivalent van mijn Canon 24mm f/1.4. Geweldige lens, zeer scherp!

Fujinon 35mm f/2: Mijn eerste Fujinon. Zeer compact, ideaal voor op reis.

Fujinon 56mm f/1.2: Het equivalent van mijn Canon 85mm f/1.2. Goed maar niet zo goed als het Canon objectief. Vrij zacht aan de randen. Nog leuker om mee te werken omdat het zoveel kleiner is.

Fujinon 16-55mm f/2.8: Ik wilde ook een allround lens, wat vooral handig is bij het maken van foto’s van kinderen die niet willen poseren en rondrennen. Het equivalent van mijn Canon 24-70mm f/2.8 en in dit geval geef ik de voorkeur aan de Fujinon. Het is stil, snel en heel scherp.

Fujinon 80mm f/2.8: Mijn eerste macrolens. Macrofotografie was een genre waar ik in mijn DSLR-tijd niet van hield. Ik geniet er de laatste tijd steeds meer van.

Verlichting/Triggers

Canon 430EX II en Canon 580EX II: Na zoveel jaar presteren ze nog steeds erg goed. Ik gebruik ze nog steeds met mijn Fuji-camera’s. Werkt geweldig!

Nissin Di700A Flash: Ik kocht deze flitser om een on-camera fla te hebbensh met mijn Fujis. Het mooie is dat het samenkomt met een trigger.

Pocket Wizards Mini TT1 + Pocket Wizards AC3 en Pocket Wizards Flex TT5: De triggers die ik gebruik met mijn Canon gear. Duur maar zeer betrouwbaar. Ik gebruik ze ook voor af en toe een studioshoot met mijn Elinchrom materiaal.

Cactus V6II Triggers: Ik heb deze bemachtigd om mijn Canon flitsers te gebruiken met mijn Fuji camera’s. Niet zo betrouwbaar als mijn Pocket Wizards, maar aan de andere kant, ze zijn ook 1/3 van de prijs.

Tassen/Riemen

Blackrapid Double Breathe: Voor mijn portretshoots gebruik ik altijd twee camera’s met 2 priemgetallen. Omdat ik soms heel snel moet werken, moet ik heel snel tussen de twee camera’s kunnen schakelen. Daarom heb ik deze dubbele band gekocht.

Lowepro Camera tas (x3): 3 verschillende maten, afhankelijk van de opdracht. Voor mijn architectuurshoots neem ik de kleinste omdat ik maar één camera+lens nodig heb. Voor mijn trouwreportages droeg ik deze grote tas, met twee lichtstandaards eraan vast. Gelukkig ben ik deze benadering van fotografie ontgroeid.

Think Tank Retrospective 4: Deze tas past perfect bij mijn twee Fuji’s met de Fujinon 16mm f/1.4 en Fujinon 56mm f/1.2. Dat is alles wat ik nodig heb voor 80% van mijn shoots. Wat ik leuk vind aan deze tas is dat hij er niet uitziet als een cameratas.

Statieven

Manfrotto 190XB + Manfrotto 410 Junior Geared Head: Ik gebruik alleen een statief voor mijn macro- en architectuuropnames. Ik heb een andere kop gekocht voor dit statief. Dit hoofd maakte mijn leven als architectuurfotograaf een stuk gemakkelijker omdat het me in staat stelt om zeer kleine, nauwkeurige aanpassingen te maken.

Manfrotto Light Stands 5001B (x2): Ik gebruik deze voor mijn flitsers. Ze zijn erg licht en compact.

Software

Adobe Lightroom Classic: 90% van mijn postproductie wordt gedaan in LR. Met elke update wordt het beter en beter.

Nik Collection van DxO: Ik hou vooral van Silver Efex Pro. Ik hou echt van de korrel die je in deze plug-in kunt toevoegen, het ziet er beter uit dan de korrel in LR.

Luminar 4: Ik kocht deze plugin voor LR pas onlangs. Heel verbazingwekkend wat je met dit stukje software met de lucht kunt doen.

MISC.

Vello Two-Axis Hot-Shoe Bubble Level: Zoals hierboven vermeld, heb ik een fetisj voor rechte lijnen. Dit kleine hulpmiddel helpt me veel. Het is zoveel nauwkeuriger dan het kleine bubbelniveau in mijn statief of de virtuele horizon in mijn camera’s.

Wat ik nog steeds het leukst vind, is het maken van foto’s van mijn kinderen; zo ben ik begonnen en daarom heb ik besloten om deze te laten zien.

Vroeger vertrouwde ik daarvoor op mijn zware DSLR’s, maar de afgelopen jaren gebruikte ik bijna uitsluitend mijn Fuji X100S. Het is zo compact en zo leuk om mee te werken. Ik heb de X100V besteld, maar ik wacht nog steeds op zijn komst.

Als iemand om advies zou vragen, zou ik ze vertellen om te blijven fotograferen wat ze het leukst vinden, niet alleen betaalde opdrachten te doen. Je kunt meer experimenteren en creatiever zijn met je persoonlijke werk.

www.gekiekt.be | @stevenmeert

trouwen

8 tools voor fotografen

Bekijk deze 8 essentiële tools om je te helpen slagen als professionele fotograaf.

Inclusief tijdelijke kortingen.

Lees hier meer