Suxing Zhang

Ik ben Suxing Zhang, een kunstfotograaf die in Australië woont. De meeste van mijn werken richten zich op beeldende kunst en conceptuele portretten, waarin ik klassieke portretten combineer met visuele metaforische elementen.

Een dergelijke combinatie gebeurt meestal via digitale collagebenaderingen (zie gids). De apparatuur die ik gebruik voor de nabewerking omvat een MacBook Pro 15″, een BenQ SW2700PT Monitor, een Wacom Intuos Pro tablet en Adobe Photoshop.

Voor foto-opslag gebruik ik twee WD 4TB Elements draagbare harde schijven. Voor elke foto sla ik een duplicaat op beide harde schijven op voor het geval een bestand beschadigd is.

Wat camera-apparatuur betreft, gebruik ik verschillende apparatuur voor verschillende opnamesituaties. In de meeste van mijn kunstportretten zijn er twee hoofdonderwerpen: een model en een visueel hoofdelement.

Ik gebruik Canon EOS 5D Mark III om zowel het model als het hoofdonderwerp te fotograferen. De reden is dat ik afbeeldingen nodig heb om grote afdrukken te kunnen maken. Daarom zou fotograferen met een full-frame DLSR-camera me in staat stellen om beelden te vergroten wanneer dat nodig is.

Het statief dat ik gebruik voor mijn Canon is Manfrotto 190XPROB. Het is sterk en stabiel, zelfs in de omgeving met sterke wind.

Ik gebruik ook Fujifilm X100F en Sigma DP-1 Merrill voor het fotograferen van andere visuele elementen wanneer ik mijn Canon EOS 5D Mark III niet in mijn tas heb. Ze zijn gemakkelijk mee te nemen en de beeldkwaliteit is bevredigend met zeer verschillende maar onderscheidende kenmerken in kleur.

Voor het dagelijks leven of reizen draag ik normaal gesproken mijn Fujifilm X100F en/of Nikon F3HP.

Opgemerkt wordt dat Nikon F3HP eigenlijk een 35mm-filmcamera is die twee tot drie decennia geleden is gemaakt. Ik hou van filmfotografie en geniet echt van het proces van het maken van foto’s, het ontwikkelen van films en het vergroten van afdrukken. Over films gesproken, mijn favorieten zijn Ilford Delta 400 voor zwart-witfoto’s en Fuji Pro 400H voor kleurenfoto’s.

Qua objectieven zijn mijn favorieten voor Canon EOS 5D Mark III Canon EF 85mm f/1.2L II en Sigma AF 35mm f/1.4 DG HSM Art. Ik gebruik Canon EF 85mm f/1.2L II voor headshots en halfbody portretten in de studio en voor gevallen waarin grote diafragma’s buiten nodig zijn.

Ik gebruik Sigma AF 35mm f/1.4 DG HSM Art voor full-body portretten in de studio en voor omgevingsportretten buiten.

Voor de visuele elementen hangt welke lens ik gebruik echt af van de situatie. Wil ik bijvoorbeeld een bloem fotograferen die wat ver weg is en ik kom niet dichterbij, dan moet ik de Canon EF 85mm f/1.2L II gebruiken.

Sigma AF 35mm f/1.4 DG HSM Art en Canon EF 85mm f/1.2L II zijn mijn favoriete brandpuntsafstanden die ik in bijna alle opnameomgevingen veel gebruik. De enige uitzondering is dat ik een Nikon 50mm f/1.4 gebruik op mijn Nikon F3HP. Dit is de lens die ik gebruik voor het fotograferen van het dagelijks leven en ik vind het uitstekend voor het bijhouden van tijd en het vertellen van verhalen.

Een feit, mijn persoonlijke voorkeur is dat ik alleen prime lenzen gebruik. Het gaat niet om de betere kwaliteit van de foto’s gemaakt door prime lenzen. In feite probeer ik mijn gedachten en ideeën te activeren door mijn zicht te beperken. Een manier om dit te doen is om de keuze van de brandpuntsafstand te beperken.

Qua verlichting gebruik ik in de studio één Godox AD600BM als sleutellicht en twee Godox E250 Mini Studio Flash Light als vullicht wanneer dat nodig is, allemaal geactiveerd door een Godox TTL Wireless Flash Trigger.

Als ik buiten fotografeer, probeer ik mijn uitrusting te minimaliseren. Daarom draag ik alleen Canon Speedlite 600EX-RT en/of de Godox AD600BM met een softbox voor verlichting.

www.suxingzhang.com | @suxing_zhang

trouwen

8 tools voor fotografen

Bekijk deze 8 essentiële tools om je te helpen slagen als professionele fotograaf.

Inclusief tijdelijke kortingen.

Lees hier meer